• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Gençlik okumuyor

NILBERA

SeVGi KeLeBeĞi
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
6.086
96
363
38
Genç nüfusu ile övünen Türkiye’de gençlerin yüzde 70’inin kitap okuma alışkanlığı yok. Yetişkin nüfusun yüzde 95’i yalnızca televizyon izlerken, yüzde 5’i televizyon seyretmenin yanı sıra kitap okuyor. Düzenli kitap okuma alışkanlığı ise sadece binde 1 seviyesinde.

Gerilerde kaldık
Milli Eğitim Bakanlığı ve Çocuk Vakfı verilerine göre, Türkiye kitap okuma alışkanlığında dünya ülkelerinin oldukça gerisinde. Gelişmiş ülkelerde kişi başına kitaba harcanan miktar 100 ABD doları, Türkiye’de ise bu rakam 10 ABD dolarının bile altında. Japonya’da yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılırken Türkiye’de ise bu rakam sadece 25 milyon. BM İnsani Gelişim Raporu’nda, kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. sırada. Türkiye’de ihtiyaç maddeleri sıralamasında da kitap 235. sırada yer alıyor.

TV tercih ediliyor
Veriler, Türk insanının TV’ye mahkûm olduğunu ve kitap okumaya sıcak bakmadığını gösteriyor. Yetişkin nüfusun yüzde 95’i yalnızca televizyon izlerken, yüzde 5’i televizyon seyretmenin yanı sıra kitap okuyor. Düzenli kitap okuma alışkanlığı ise sadece binde 1 seviyesinde. Gençlerin yüzde 70’i hiç okumuyor. Nüfusun yüzde 40’ı ise hayatı boyunca hiç kütüphaneye gitmemiş.

Görev velilerde
Rakamlar öğretmenler ve velilere de oldukça büyük iş düştüğünü gösteriyor. Öğretmenler genelde kitap okumuyor. Verilere göre öğretmenlerin yüzde 33.4’ü düzenli, yüzde 63.3’ü bazen kitap okuyor. Yüzde 3.3’ü hiç kitap okumuyor. Türkiye’de anne-babaların dörtte biri çocukların okuma alışkanlığını geliştirmek için çaba harcarken okuma alışkanlığı ilgisi en yüksek grup eğitim almış okul öncesi velileri.
 
çok doğru bir tespit paylaşımın için teşekkürler çocuklarımızın bizleri okurken görmeleri onlarıda okumaya teşvik ediyor..ne görürlerse. sağol canım
 
Çok haklısın canım ya. Okuma alışkanlığı aileden ediniliyor bence. Okuma yazmayı öğrendiğim günden itibaren annem bana hep çocuk kitapları alırdı. Çarşıya her çıkışında bir kitap getirir ve beraber okurduk. Kitabın en iyi arkadaş olduğunu söylerdi hep ve anneminde boş zamanlarında elinde herzaman bir kitap görmüşümdür. Bitanecik anneme binlerce teşekkür ki bana böyle güzel bir alışkanlık kazandırdı. Kitap okumak insanın ufkunu genişletiyor... Benim çocuğum yok ama 14 yaşındaki yeğenime de aynı taktiği uyguluyoruz. Erkek çocukları bu konuda daha isteksizler ama ben kolayını buldum. Harry Potter,Hobbit ve Yüzüklerin efendisini verdim eline, severek okudu. Şimdi kendi harçlıklarıyla kitap alıyor :)
 
paylaşım için sağol canım.kitap alışkanlığının aileden geldiğine inanıyorum ben yani ailenin kitap okumayı sevdirmesi gerekir eğer bunu başaramazlarsa çocuklar hayatları boyunca kitaptan uzak kalırlar:1yes2: :1yes2:
 
aslında kitap fiyatları çok büyük bir etken gülücük arkadasımın dediği gibi ama araştırma çaba hiçbirşey yok halk kütüphanelerinde ücretsiz üyelikler yapılıyor,ikinci el satan kitapçılar gene öylesine...malesef gençler okumuyor:sinifsinif:
 
Maalesef çoğu genç okumuyor..Bunun aileden gelen bir alışkanlık olduğuna katılıyorum ama sadece ailenin bilgilendirmesi yetmiyor,insan biraz da kendi çabalamalı..halk kütüphanelerinde çok güzel kitaplar var ama in cin top oynuyor.Okumuyoruz,araştırmıyoruz,sonucunda da ne oluyor ya saçımızı başımızı dert ediyoruz,ya da sevgilileri,hayatla ilgili hiçbir dert yokmuş gibi yaşayıp gidiyoruz.ıstisnalar kaideyi bozmuyor maalesef..
 
evet okumuyoruz...
kitaplar gerçekten pahalı,ben şahsım adıma söyeyim istediğim kitabı zor alıyorum...
ama kütüphanelerden aynılarını alıyorum para vermeden ve okuyup geri veriyorum...
bu bence çok önemli fırsatımız var okumak için...
biz dizi kültürünü yaşıyoruz...
aşkı memnuyu,dudaktan kalbe vs...izlemek varken niye okuyacak bazı insanlar :kızgın: okumak zor iş canım...çok zor....
 
ya ben bı forum acmısdım suan ılk sayfada duruyor zn en ucuz kıtap dıe burda oraya bıldıgınız ucuz veya ıkıncı el kıtapcıları sahafları yazarsanız cok sevırım:D
 
teknoloji bizi tembelleştirip zamanımızın çoğuna el koyunca ve gençler teknoloji düşkünü olunca kitap okumak artık rağbet görmez oldu
 
Gençlerin okuması için, aileye, öğretmenlere, eğitim kurumlarına, yayınevlerine, medyaya, devlete çok büyük görevler düşüyor. Şu anda gençlerin okuması için bu kurumlardan hangisi görevini yapıyor!!???
 
Back