• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Gençlerin yarısı eğitimsiz

NILBERA

SeVGi KeLeBeĞi
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
6.086
96
363
38
Gençlerin yarısı eğitimsiz
Eğitim-Sen’in hazırladığı rapora göre; Türkiye, 15-19 yaş arası eğitime devam etme oranında yüzde 43.5 ile OECD ülkeleri arasında son sırada bulunuyor.

ANKARA - Eğitim-Sen, “OECD 2006 Yılı Eğitim Göstergelerinde Türkiye’de Eğitimin Durumu-2” adlı raporunu açıkladı. Raporu değerlendiren Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, “Türkiye, eğitimde cinsiyetler arası fırsat eşitliğinin sağlanması bakımından en geri OECD ülkesidir” dedi.
Haberin devamı

Rapora göre, Türkiye’de 15-19 yaş arası gençlerin yüzde 43.5’i eğitime devam ederken, bu oran AB ortalamasında yüzde 86.4’e, OECD ortalamasında ise yüzde 82.8’e çıkıyor.

MATEMATİKTE DÖKÜLÜYORUZ
Raporda; PISA testinin matematik dersi açısından sonuçlarında, en başarısız öğrenci yüzdesi Çek Cumhuriyeti’nde yüzde 5, Macaristan’da yüzde 7.8 iken, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 27.7 olduğu tespit edildi.

Dinçer, “Türkiye’de, matematik testinde en başarısız düzeydeki öğrencilerin oranı OECD ülkelerine göre rekor düzeye çıkmıştır. Matematikte dökülüyoruz” diye konuştu.

GENÇLERİN İŞSİZLİK KISKACINDA
Rapora göre, Türkiye’de 20-24 yaş arası gençlerden eğitimlerini sürdürme imkanı bulanların oranı yüzde 13 iken, OECD üyesi ülkelerin genel ortalaması yüzde 40.7 çıktı. 15-19 yaş arası nüfusun 2001’den 2004’e okullaşma oranında, OECD üyesi ülkelerde artış gözlenirken, Türkiye’de bu durum farklı bir seyir izledi.

1995 yılında Türkiye’de 15-19 yaş arasındaki gençlerden çalışanların oranı yüzde 34.2 iken, bu oran 2004 yılında yüzde 21.2’ye geriledi. 20-24 yaş arası gençlerde işsizlik oranı 2004’te yüzde 47.8’e yükselirken, bu oran 25-29 yaş arası gençlerde ise yüzde 42.8’e çıktı.

OECD ülkelerinde işsizlik oranın düşme eğilimi gösterdiğine dikkat çeken Dinçer, Türkiye’deki işsizliğin yüzde 12-13 dolaylarında olduğunu öne sürdü.

CİNSİYETLER ARASI FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ
Raporda, Çek Cumhuriyeti’nde ortaokul sonrası eğitime devam eden kız öğrencilerin oranı yüzde 88, Danimarka’da yüzde 100 iken; Türkiye’de ise bu oranın yüzde 49 olduğuna da yer verildi.

Bu ülkelerdeki ortaokul sonrasında eğitimlerine devam eden ve mezun olan kız öğrencilerin oranının, erkek öğrencileri geçmiş olduğunu söyleyen Dinçer, “Rapora göre, eğitimde cinsiyetler arası fırsat eşitliğinin sağlanması bakımından en geri durumdaki OECD ülkesidir” dedi.

Back