• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Gelinlik Modelleri Gelinlik nedir ki?

minenes

Guru
Kayıtlı Üye
1 Mayıs 2010
2.740
80
363
İstanbul
Merhaba kızlar,

Özellikle ünlülerin gelinliklerine yapılan yorumlarda, gelinlik kabarık veya gösterişli olmadığı zaman "ayyy bu ne be; bu da gelinlik mi, bu gelinlik değil, abiye kıyafet" kabilinden görüşleri çok sıkça görüyorum. Ben bu görüşte değilim, katılmayan başka hanımlar olduğunu da biliyorum, o şekilde düşünen bayanların da çok olduğunun farkındayım.

İnsanın gözüne, zevkine hitap eden şeyler bireyseldir, hani diyoruz ya zevk meselesi. Bu, belli nedenlere pek dayandırılamaz, duygu işi.

Ama bana göre bu yorumlar tamamen o gelinliğin gönle verdiği zevkle, ona olan duygularla, onun estetik ölçütleriyle yani zevk meselesiyle alakalı değil. İşin içine toplumun kabulleri, bazen de öğretilmişlik giriyor. Bunda ne var diyebilirsiniz, aslında bir şey yok, ama insanları "gelinlik giyemedi zavallı" şeklinde küçümsemek sınırına gelmemeli bence bizlere öğretilenler.

Ya gelinlik dediğin nedir ki? Gelinlik, beyaz, süslü, kabarık bir şeyse, üzülelim o zaman dünyanın batı toplumu dışındakileri gelinlik giyemeden mezara giriyor.

Ayrıca, şuna dikkat "Bildiğimiz anlamda Türkiye’de ilk gelinlik II. Abdulhamid zamanında Avrupa’da bir düğünde ilk kez bir gelinin üzerinde bembeyaz giysiyi gören prensesin bu kıyafetin aynısını kendi düğününde giymek istemesi üzerine dikilmiştir. Beyaz kumaştan gelinliği ilk kez 1898′de Kemalettin Paşa ile evlenen II. Abdülhamid’in kızı Naime Sultan giydi. (Türk toplumunda düğün kıyafetinde geleneksel olarak kırmızı kullanılırdı. Medeniyetin beşiği Anadolu’da çok renkli ve nakışlarla işlemeli geleneklere bağlı gelinlikler hâlâ var.) Daha sonra bu evlenme türü İstanbul’da yaşayan yabancı uyruklu vatandaşların uygulamasıyla birlikte kentlerde yaşayan Türklere kadar ulaştı.. Böylelikle gelinlik yaşantımıza kadar girdi." Tüh o zaman, o tarihten önce gidenler de gelinliksiz gitti.

Elbise gibi diyen arkadaşlara soruyorum, o beğendiğimiz beyaz kabarık şey araba lastiği mi? O da bir elbise. Sadece tarzı farklı.

Gelinlik, insanların evlenmenin önemine binaen giyindikleri, normal günlerde giyemeyecekleri kadar gösterişli, dolayısıyla pahalı, gelini güzel hissettirmeye ve göstermeye yarayan bir kıyafet türüdür.

Batı toplumlarında ve bizde beyazdır, hindistanda kırmızıdır, kavuniçidir, malezyada belli bir rengi yoktur, her renk olabilir, eski türk düğünlerimizde ise şimdilerde bindallı adıyla giyindiğimiz şeydir.

Şimdi hangisi daha gelinlik? Kim karar veriyor buna? Birilerinin giyindiği bize öğretilen değil diye onlar neden gelinlik olmuyor?

Bir kadın, kendini en güzel hissedeceği bir kıyafet giyinmişse o gelinliklidir. Ha ille de marjinal olmaya gerek yok, beyaz ve duvaklı olması da adettendir, ben de öyle yapacağım. Ama kumaşı, modeli vs. bir kıyafeti gelinlik yapma veya yapmama konusunda hüküm sahibi değil bence.

Gamze Özçelik'in gelinliğine çok laf edilmiş mesela. Ya işte kadın gitmiş, harika bir elbise giyinmiş, normal günde veya abiye bir gecede giyilen bir şey değil bu, daha özel. Neden gelinlik olmasın ki?

gamze-ozcelik-dugun-resimleri-418-b.jpg

Kesinlikle katılıyorum, gelinlik bence de bir bayanın yeni bir hayata adım atarken kendisini en özel en güzel hissettiren ve kendisini en iyi ifade edecek türden olmalı.
Ayrıca etraftakilerin ne düşüneceği bence her zaman ikinci planda olmalıdır aksi takdirde hayalinizdeki gelinlik hep hayal olarak kalır ve bir ukde olarak hayatınızda yerini alır ...

problem ne anlamadım :bbo: -tatlicadiarzu-

diyorum ki kısaca, kasmayalım bu kadar. kabarık etekli çok süslü gelinlik gökten Allah'ın emri diye inmedi ya, tek tipçi olmaya gerek yok. gelinlik dediğin toplumdan topluma, zamandan zamana değiştiği gibi, insanımızca da biraz daha değişebilirmiş gibi algılansa keşke. o zaman herkes daha kendine uyan bir şeyler oluşturabilir.

katılıyorum sana benim gelinligimdede hiç taş yoktu sadece göğüs kısmında sıra güpür vardı ben bu lafları çok duydum
taşsız gelinlik mi olur
gelinlik dediğin kabarık olur
göz alıcı olur fln
ama ben çok mutluydum
kim ne derse desin takmayın

bence gamze özçeliğin sadeliği çok hoştu.. tüm başına gelenlerden sonra bu denli ağırbaşlı yaşamaya devam etmesi de..

katılıyorum bende aşrı abartanları hiç anlamadım kendi gelinliğim dikilirken ne heyacan yaptım nede ay yok olmadı yok bu mu olsun hop beğendim zaten kendi çizimimdi gelinliğim duvağım iki provdada hop bitti kabarıkta değildi ayrıca ben biraz daha sadeliği istediğim için isteyen istediği gibi kabarık giyebilir tabi ama benim içinde kırık beyaz düğünde giydiğim bir elbise işte yerimseniben

kçük kız çocuklarının gelinlik aşkıyla büyümesinede gıcığım büyüyüyünce ne olucan gelin olucam-tatlicadiarzu- hiçç te umrumda olmadı son ana kadar gelinlik :lepi:

olaya ben birazda farklı açıdan baktı herhalde ama cidden fazla abartılıyor gelinlik mevzu hatta bana kalsa sade beyaz bir elbise giysem daha çok mutlu olurdumkaydirigubbakcemile3

Farklı bir bakış açısı saygı duyuyorum. Ancak gelin düğündeki en özel kişidir ve benim düşünceme göre davetlilerden bir adım önde giyinip göz doldurmalıdır eşi için de unutulmaz olmalıdır. Sade bir kıyaftele her zaman herhangi bir yerde bulunabilir. Ama gösterişli olmak kişiyi rahatsız ediyor ise tabiki sadelikten yana olunabilir. Ama mesela ben kendi hayatımda da sade değilimdir ki markete bile giderken uyumlu şık görünmeye çalışırım süsü falan çok severim.Girdiim her ortamda tanıdığım tanımadığım herkes iltifatta bulunur günlük hayatımda bile böyle olunca gelin olduğum gün düşünün yani :) Katıldığım ortak nokta şu ki: herkes kendini nasıl güzel hissediyorsa öyle gelinlik seçmeli. zaten süslü taşlı gelinlik seçenler de benim gibi gündelik hayatında da sadeliği tercih etmenyenlerdir.

Farklı bir bakış açısı saygı duyuyorum. Ancak gelin düğündeki en özel kişidir ve benim düşünceme göre davetlilerden bir adım önde giyinip göz doldurmalıdır eşi için de unutulmaz olmalıdır. Sade bir kıyaftele her zaman herhangi bir yerde bulunabilir. Ama gösterişli olmak kişiyi rahatsız ediyor ise tabiki sadelikten yana olunabilir. Ama mesela ben kendi hayatımda da sade değilimdir ki markete bile giderken uyumlu şık görünmeye çalışırım süsü falan çok severim.Girdiim her ortamda tanıdığım tanımadığım herkes iltifatta bulunur günlük hayatımda bile böyle olunca gelin olduğum gün düşünün yani :) Katıldığım ortak nokta şu ki: herkes kendini nasıl güzel hissediyorsa öyle gelinlik seçmeli. zaten süslü taşlı gelinlik seçenler de benim gibi gündelik hayatında da sadeliği tercih etmenyenlerdir.

alkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkis

Yarabbiiiiiimmm en sonunda hislerime tercüman buldum :) Yahu bende hep aynı şeyi derim zevk meselesidir, sadelikten yana olanın üstüne gitmeyin, bir gelinlikte hem tarlatan hem kumaştan güller hem süsler hem simler hem inciler hem taşlar olacak değil ya... Aaayyh yazarken bile içim bayıldı :) Bende konu sahibi arkadaşa katılıyorum ve sade gelinlik beğenenlere de lütfen saygı gösterin diyorum :) alkisalkisalkis

bende katılıorum size hiç sevmiorum kabarık gelinlikleri gelin sade naif olmalı abartıya gerek yok hele o kabarık nişanlıkları hiç begenmiorum sanki çoçuk gibi gelio sempatiksalakcinni

Yarabbiiiiiimmm en sonunda hislerime tercüman buldum :) Yahu bende hep aynı şeyi derim zevk meselesidir, sadelikten yana olanın üstüne gitmeyin, bir gelinlikte hem tarlatan hem kumaştan güller hem süsler hem simler hem inciler hem taşlar olacak değil ya... Aaayyh yazarken bile içim bayıldı :) Bende konu sahibi arkadaşa katılıyorum ve sade gelinlik beğenenlere de lütfen saygı gösterin diyorum :) alkisalkisalkis

bende katılıorum size hiç sevmiorum kabarık gelinlikleri gelin sade naif olmalı abartıya gerek yok hele o kabarık nişanlıkları hiç begenmiorum sanki çoçuk gibi gelio sempatiksalakcinni

vereliniortakvereliniortakvereliniortak

Back