Gelin evine ceyizi kim dizer?

Biz eşimle onun arabasına doldurduk eşyaları şehirdışındaki evimize getirdik, sonra annem geldi yardıma beraber yerleştirdik. Çok kalabalıkta nasıl olacak ki yarısından çoğu işe yaramaz onların. 35 kişi evde nasıl dolanacak.

Sırf bu gerilim yüzünden çeyiz meyiz dizdirmedim.
Evime kimseyi de sokmadım, “benim mahremim” diyerek. Dert tasa yaşamadım mis gibi.

Ama olması gereken kız tarafının dizmesi diye biliyorum.

Bu saçmalık ötesi adet için istemediğim halde evimize 2 minibüs dolusu eşimin sayamadığım sayıda akrabaları doluşmuştu. Herşeyi kafalarına göre yaptılar. Oturup delirmemek için dualar ede ede saatler geçirmiştim. Nihayet gittiklerinde evimin kapısında asılı havlular ve tv nin üzerinde bile dantel vardı. Sonra herşeyi istediğim hale çevirmek için uğraşmıştım. Gerçekten bazen erkek akrabaları inanılır gibi olmuyor.

En klasik hali:
Erkek tarafı davul zurna ile gelir, çeyizi kamyona yükler, eve götürür. O sırada bir sandık muhabbeti olur. Kız ailesinden teyze, hala, yenge, kuzen vb. gelir çeyizde yıkanacakları yıkar yerleştirir, ütülenecekleri ütüler yerleştirir. Erkek tarafı da yemek ayarlar. Dışarıdan pide ayran veya etli pilav ayran ve tatlı şeklinde. Yerleştirme işinde erkek tarafından kimse olmaz. Sonrasında evin anahtarı kız annesine bırakılır, cümle aleme çeyiz görme saati verilir. Evi görmek isteyen (veya sırf gelmedi denmesin diye gelenler) eve gelir. Oda oda gezer. Hayırlı olsun, güle güle otursunlar der, çıkar. Adetlere göre olay budur.

Biz eşimle onun arabasına doldurduk eşyaları şehirdışındaki evimize getirdik, sonra annem geldi yardıma beraber yerleştirdik. Çok kalabalıkta nasıl olacak ki yarısından çoğu işe yaramaz onların. 35 kişi evde nasıl dolanacak.
Nasıl oldu anlatım 3 de geldiler herseyi poşetleri ile kutuları ile yerleştirdiler çıktılar bitti işte bu kadar dediler gittiler. O saatten beri ben herseyi açıp yikamakla uğraşıyorum. Tabi arada kp kvile birbirimize girdik asla görmek istemediğimi soledim bozulmuşlar insallah bidaha gelmezler

Hiç hoşlanmam çeyiz serme yerleştirme işlerinden. Kendim de yapmadım.

Madem onlar o kadar kalabalık gelip sizi dinlemiyor, üstüne para alacaklarını söylüyorlar. Siz de kapıyı açmadan para isteyin adettir. Sonra sandığa otursun bir yakınınız, para almadan kalkmasın, o da adettir.
Önceki konunuza da baktım. Size hiç yardım etmeden yüzsüz yüzsüz çeyiz bahanesiyle geliyorlarsa geldiklerine pişman edin. Kesin ne aldınız meraktan toplanmışlardır 🤢
Ben de sevmiyorum çeyiz bile istemedim. Kapıda bizde istedik verdiler ceyize de istedik buna da mi para herşeye para nedir gibi bi cümle kurdu kporda koptu sarteller zaten meraktan geldiler ne var ne yok diyo Meraktan geldiler ceyizi bohcayi görünce şaşırdılar. Beklemiyolardi. Kendileri yine boş geldiler herzamanki gibi alıştım.

Ben de sevmiyorum çeyiz bile istemedim. Kapıda bizde istedik verdiler ceyize de istedik buna da mi para herşeye para nedir gibi bi cümle kurdu kporda koptu sarteller zaten meraktan geldiler ne var ne yok diyo Meraktan geldiler ceyizi bohcayi görünce şaşırdılar. Beklemiyolardi. Kendileri yine boş geldiler herzamanki gibi alıştım.
Bohça getirmemişler mi yani? 😳

En klasik hali:
Erkek tarafı davul zurna ile gelir, çeyizi kamyona yükler, eve götürür. O sırada bir sandık muhabbeti olur. Kız ailesinden teyze, hala, yenge, kuzen vb. gelir çeyizde yıkanacakları yıkar yerleştirir, ütülenecekleri ütüler yerleştirir. Erkek tarafı da yemek ayarlar. Dışarıdan pide ayran veya etli pilav ayran ve tatlı şeklinde. Yerleştirme işinde erkek tarafından kimse olmaz. Sonrasında evin anahtarı kız annesine bırakılır, cümle aleme çeyiz görme saati verilir. Evi görmek isteyen (veya sırf gelmedi denmesin diye gelenler) eve gelir. Oda oda gezer. Hayırlı olsun, güle güle otursunlar der, çıkar. Adetlere göre olay budur.
Bunların hiç biri olmadi yemek falan hiçbişi ayarlamadilar bizim evde hazırdı ama inat edip kimseye bisi vermedim çeyizlerimi de herseyi kutuları jelatinleri ile dolaplara koydular şimdi ben uğraşıyorum bilseydim kendim sabahtan hallederdim kendim bunları beklemezdim

Bohça getirmemişler mi yani? 😳
Hayır getirmemişler gelmişler bide kendi evimde bizde adet gelin evine kızarmış tavuk alınır gelinir. Davetiye ile düğüne davet edilir dediler. Bizde sinirlenip kovduk düğün zaten bizim herşeyi biz yapıyoruz neden bahsediyosun diye

Hadi esin olacak adam evlenmeye kalkmis ama daha annesine istegini dillendiremiyo (?!)
Peki senin ailen ne yapiyo? Agizlarini acip orda bi'durun diyemiyolar mi?
Sen daha cok uzulursun.
Onunda haberi yokmuş annesi babası köyden sabah geldiler benim ailem ben uzulmum diye sustu ama bugün dayanamayıp kovdu

Böyle emrivakilere o kadar uyuz oluyorum ki... Bende evden çeyiz çıkarmak istememiştim ama uzağa gelin gittiğim için mecburen oldu. Kayınvalideler meraklı bu konuda bayada hevesli oluyorlar ben kayınvalidemi aldım sadece ona kalsa eltilerini kardeşini anasına kadar getirecekti ben kabul etmedim. Alınan olduysa da alınsın iç çamaşırımı kocamla yatacağım yatağı doğru düzgün tanımadığım insanlarla hazırlayamazdım. Yatak odasına bile en yakınımı aldım kayınvalidem yemekleri hazırladı diğerleri salon ve mutfakla ilgilendi ve bir günde bitti yerleştirmesi
Yatak odamı bende kilitledim sokmadım kv g.tunu kaldırması ceri agasi gibi salonda oturdu malesef

Geçen hafta çeyizimi verdim bizim adetlere göre kız tarafı sadece yardım icin gelir yengemler ve kuzenlerim geldi ama ayıp olmasın diye ben iki görümcemide davet ettim karışılmadığı ve kendi kafalarına göre takılmadıkları sürece sorun olmaz da sizde erkek tarafı abartmış çok görmek istiyorlarsa siz işinizi bitirin daha sonra siz evdeyken gelip görsünler

Tabiki kiz tarafi dizer

Bizdede 30 kişi felan benim tarafim geldi
Temizlik yapildi güzelce dizildi herşey heryer pırıl pıril oldu

Sonra dışarda biyerle anlaşip yemeğe goturduk
Herkesi yemek yedik

Sonra o hafta komşu,akraba,erkek tarafı kim gormek istiyosa evi görmeye gelir hediyerini getiririr gider
Ev büyük değildi malesef ole olmadi adım atilmadi ayakkabıları ile girip çıkıldı halıları en son çıkarken temizleyip serelim dedik pişman oldum ayakkabilari ile bastilar

Geçen hafta çeyizimi verdim bizim adetlere göre kız tarafı sadece yardım icin gelir yengemler ve kuzenlerim geldi ama ayıp olmasın diye ben iki görümcemide davet ettim karışılmadığı ve kendi kafalarına göre takılmadıkları sürece sorun olmaz da sizde erkek tarafı abartmış çok görmek istiyorlarsa siz işinizi bitirin daha sonra siz evdeyken gelip görsünler
Ole olmadi malesef

Hayır getirmemişler gelmişler bide kendi evimde bizde adet gelin evine kızarmış tavuk alınır gelinir. Davetiye ile düğüne davet edilir dediler. Bizde sinirlenip kovduk düğün zaten bizim herşeyi biz yapıyoruz neden bahsediyosun diye

Bizim orada bir laf vardır: "Kendi önündeki merteği görmez, elin önündeki saman çöpüne karışır."

Hem hiçbir şey yapma hem de şu adet bu adet diye yapış insanlara. Oh iyi yapmışsınız kovmakla.

X