gece uyumayan ve uytmayan bebekler

DreamLover

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
22 Mayıs 2007
4.482
105
Bebeğiniz bütün gece ayakta kalmanıza mı neden oluyor? Hemen ümidinizi kaybetmeyin. Birkaç basit önlemle bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

Bebeğiniz dünyaya geldiğinden beri uykusuz kalan tek kişi siz değilsiniz. Uykusuz geceler pek çok yeni ebeveynin karşılaştığı bir süreçtir.

UYKU VE YEMEK DÜZENİNE DİKKAT EDİN

Yeni doğan bebekler, günde en az 16 saat uyurlar, ancak genellikle bir saatte veya iki saatte bir uyanırlar. Özellikle ilk haftalarda uykuları oldukça düzensizdir, ve merkezi sinir sistemi geliştikçe, beslenme saatleri arasındaki uyku miktarında da artış görülür.

Genellikle 3. aydan sonra, bebekler gece 5 saat uyumaya başlarlar. 6. aydan sonra ise, gece uykusu süresi 12 saate kadar çıkabilir.

DOĞRU UYKU ALIŞKANLIKLARI KAZANDIRIN

Özellikle ilk birkaç ay, gecenin bir yarısında yapılan beslenme hem annenin hem bebeğin uykusunun bölünmesine neden olur. Ancak bu durum, bebeğinizin iyi bir uyku uyumasına engel değildir.

• Gün içinde daha aktif olmasını sağlayın. Bebeğiniz uyanık olduğunda, onunla konuşun, ona şarkı söyleyin ve onunla oyunlar oynayın. Bebeğinizin gün içinde, ışıklı ve seslerin olduğu bir ortamda bulunması, gece uykusunun daha iyi olmasına yardımcı olacaktır.

• Gündüz uykusuna dikkat edin. Bebeğinizin gün içinde kısa sürelerle uyuması oldukça önemlidir, ancak gündüz uykusunun çok uzun olması, yatma saatinde uyanık kalmasına neden olabilir.

• Yatma saati belli olmalı. Uyku saatinde, rahatlamasına yardımcı olacak, banyo, sarılma, şarkı söyleme, veya kitap okuma gibi sevdiği şeyleri yapın. Zamanla bebeğiniz bu aktivitelerle uyku arasında bağlantı kuracaktır. Eğer bebeğinizi müzik eşliğinde uyutuyorsanız, her zaman aynı tonlarda müzik kullanmaya dikkat etmelisiniz.

• Bebeğinizi yatağına uykulu ancak uyanık koymalısınız. Böylece bebeğiniz yatakla uyku arasındaki bağlantıyı kuracaktır. Bebeğinizi yatağına yatıracağınız zaman, beşiğinde battaniye veya benzer yumuşak şeylerin olmamasına özen gösterin.

• Sakinleşmesi için ona zaman verin. Bebeğiniz kendisi için rahat pozisyonu belirleyip uyuyana kadar huysuzluk yapabilir veya ağlayabilir. Eğer ağlaması durmazsa, sakin bir şekilde onunla konuşun ve sırtına hafif hafif vurmaya devam edin. Bebeğinizin uyuması için ihtiyacı olan şey belki de sizin ona güven veren varlığınızdır.

• Emzik işe yarayabilir. Bir emzikle bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olabilirsiniz. Ancak, uyku sırasında emzik kullanımı, ani bebek ölümü sendromu riskini artırabilir. Buna ek olarak, emzik bebeğinizin ağzından düştükçe, gece sık sık ağlama sesiyle uyanabilirsiniz.

• Gece sık sık hareket edebilir. Bebekler genellikle, uykularının içinde hareket ederler, kıpırdanırlar, ve dönerler. Bu hareketleri gürültülü olabilir. Bebeğinizin acıkmış veya rahatsız olduğu durumlar hariç, böyle anlarda birkaç dakika beklemeniz yeterli olacaktır.

• Gece bakımında uyku vaktinin devam ettiğini ona hissettirin. Eğer bebeğinizin gece beslenmesi veya altının değişmesi gerekiyorsa, bunu loş bir ışıkta, ve sessiz ve sakin olarak yapın. Böylece bebeğiniz hala uyku zamanı olduğunu anlayacaktır.

• Bebeğinizin tercihlerine saygı gösterin. Eğer bebeğiniz bir gece kuşuysa veya sabah erkenden uyanıyorsa, uyku ve beslenme düzenini buna göre ayarlayabilirsiniz.
 
X