- 15 Aralık 2023
- 59
- 32
- 21
-
- Konu Sahibi Ayferriniz
Fetal DNA nasıl oluyor ve ne için neye bakarhepsi önemli ama tarama testler (2li, 3lü, 4lü) güvenilir değil. bunlar yerine fetal dna yaptırmanız daha mantıklı. güvenirliği daha yüksek.
ben 2li tarama testi yaptırdım. doktorların %90ı zaten 3lğ ve 4lü taramayı önermiyor. gereksiz ve çok yanlış sonuclar çıkabiliyor.
onun dısında 23.haftada detaylı ultrasona girdik.
şeker testini doktorum gerek görmedi. bebeğin suyu, kilosu ve benim kilomu normal bulduğu için seker tarama testi su an gereksiz dedi.
bebekte var olabilecek genetik hastalıklara bakılıyor. down sendromu, edward sendromu vs gibi. yani 2li testle aynı amaç için yapılıyor ama bebek dnasını anne dnasından ayrıştırarak ve gelişmiş bi teknolojiyle bakıldığı için %90 üzeri güvenilirliği var.Fetal DNA nasıl oluyor ve ne için neye bakar
Ya bu şeker yüklemesi kadar saçma bir şey yok. Benim doktorum da (ilk gebeliğimdi) daha kan tahlilimde glukoz sonucum çıkmamıştı hemen şeker yüklemesi için eczaneden glukoz içeceği aldırdı. 46 kiloyla hamile kalmıştım, bebeğin kilosu da normaldi. Gidip gelene kadar fikrim değişti. Bana kızdı yok 'bebeğin kafası kocaman olur, Canan Karatay beyninizi yıkamış' bilmem ne diye. İmza attırdı vazgeçtiğime dair. Ailemde ve eşimin tarafta şekeri olan yok, kilom zaten düşük, daha kan sonucumu görmemişsin... Ezbere herkese yaptırıyorlar. O kadar şekeri bir anda almak içime sinmedi özetle. Şimdi yine hamileyim yaptırmayacağım yine. Sağlıkçılar bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Kadın doğumcular yaptırılmalı, çocuk doktorları yaptırılmamalı diyor.şeker testini doktorum gerek görmedi. bebeğin suyu, kilosu ve benim kilomu normal bulduğu için seker tarama testi su an gereksiz dedi.
ya benden istenseydi ben yaptıracaktım bu arada karşı değilim gerekiyorsa yapılmalı. ama dediğim gibi 2 farklı doktora takipliydim ve ikisi de gerek görmedi bende. biri aile hekimliğinde aç ve tok olarak 2 saat arayla kan vermemi istedi sadece. diğeri ise hiç onu da istemediYa bu şeker yüklemesi kadar saçma bir şey yok. Benim doktorum da (ilk gebeliğimdi) daha kan tahlilimde glukoz sonucum çıkmamıştı hemen şeker yüklemesi için eczaneden glukoz içeceği aldırdı. 46 kiloyla hamile kalmıştım, bebeğin kilosu da normaldi. Gidip gelene kadar fikrim değişti. Bana kızdı yok 'bebeğin kafası kocaman olur, Canan Karatay beyninizi yıkamış' bilmem ne diye. İmza attırdı vazgeçtiğime dair. Ailemde ve eşimin tarafta şekeri olan yok, kilom zaten düşük, daha kan sonucumu görmemişsin... Ezbere herkese yaptırıyorlar. O kadar şekeri bir anda almak içime sinmedi özetle. Şimdi yine hamileyim yaptırmayacağım yine. Sağlıkçılar bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Kadın doğumcular yaptırılmalı, çocuk doktorları yaptırılmamalı diyor.
İşte anlamadığım da bu. Sizin doktorlarınıza denk gelsem bana da gerek görmezlerdi eminim. Çünkü dediğim gibi zaten zayıftım, e bebek boy-kilosu haftasıyla uyumluydu, kan şekeri sonucum daha çıkmamış, ailede diyabet öyküsü de sormamıştı. Doktorlar neye göre gerek görüyor mesela onu anlayabilmiş değilim. Yani bazı doktorlar herkes yaptırmalı, yaptırmayan vatan haini gibi hallere girerken sizinki gerek yok demiş işte hanginiz doğrusunuz kardeşimya benden istenseydi ben yaptıracaktım bu arada karşı değilim gerekiyorsa yapılmalı. ama dediğim gibi 2 farklı doktora takipliydim ve ikisi de gerek görmedi bende. biri aile hekimliğinde aç ve tok olarak 2 saat arayla kan vermemi istedi sadece. diğeri ise hiç onu da istemediayrıca mesela benim bebeğim karın cevresi 2 gün geriden geliyor yani bir irilik, fazla kilo vs yok bebeğimde. olsaydı istenirdi büyük ihtimal. cünkü aynı hastanede takipli bir arkadasimin bebeği iri olduğu için istenmis seker tarama testi.
ay bilmiyorum vallaİşte anlamadığım da bu. Sizin doktorlarınıza denk gelsem bana da gerek görmezlerdi eminim. Çünkü dediğim gibi zaten zayıftım, e bebek boy-kilosu haftasıyla uyumluydu, kan şekeri sonucum daha çıkmamış, ailede diyabet öyküsü de sormamıştı. Doktorlar neye göre gerek görüyor mesela onu anlayabilmiş değilim. Yani bazı doktorlar herkes yaptırmalı, yaptırmayan vatan haini gibi hallere girerken sizinki gerek yok demiş işte hanginiz doğrusunuz kardeşim
Eskiler pek taraftarı değiller evet benim doktorum gençti. Amaan bir şeyi de yok oğlumun, kafası da büyük olmadı sonuç olarakay bilmiyorum vallabana hep böyleleri denk geldi ki ikisi de yası ileri olan doktorlar bazıları sanırım prosedüre çok bağlı. bir de gizli seker falan da olabiliyormus belki de onun için ısrar ediyordur bazıları