Gebelikte Vejeteryan beslenme
Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
Günümüzde kimi anne adayları vejetaryen beslenme şeklini tercih etmektedirler. Vejetaryen beslenme şeklinde bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekir. Yani gebelik boyunca anne adayının ihtiyacı olabilecek vitamin ve mineralleri ve diğer besin gruplarını alması gerekir. Bu durum hem sağlıklı bir gebelik dönemi için hem de bebeğin beyin ve görme duyusu gelişimi için oldukça önemlidir.
Peki vejetaryen bir beslenme şeklinde anne adayları ihtiyaç duyacakları besinleri nasıl almalıdır? Neler tüketmelidir?
Vejetaryen beslenme şeklinde tam tahıllar, kuru baklagiller, soya peyniri, peynir ve yoğurt gibi besinler tüketilebilir.
Fakat önemli bir konu omega 3 yağ asitleri, çinko, demir, B12 vitamini, D vitamini ve kalsiyum gibi besin kaynaklarının nasıl karşılanacağıdır. Bu tür besin kaynakları vejetaryen diyette pekala bulunabilmektedir.
Örneğin balık yemeyen bir anne adayı için, omega 3 yağ asitleri barındıran diğer kaynaklardan ihtiyaç karşılanabilir. Keten tohumu, ceviz, koyu yapraklı yeşil sebzeler, kuru baklagiller, kabak, brokoli, karnabahar, papaya gibi besinler tüketilerek omega 3 gibi gebelik döneminde oldukça önemli bir ihtiyaç karşılanabilir.
Çünkü omega 3 yağ asitleri anne karnındaki bebeğin de bebeğin beyin ve görme duyusu gelişimi için oldukça önemlidir. Bunlara ek olarak portakal suyu, hububatlar da tüketilebilir.
Gebelik döneminde omega 3 yağ asitleri yönünden beslenme konusunda Dünya Sağlık Örgütü de özellikle tavsiyede bulunmaktadır. Hamile bayanlar eğer omega 3 yönünden yeterince beslenemediklerini düşünüyorlarsa bu konuda hekimlerine ve bir beslenme uzmanına danışabilirler.
Vejetaryen anne adayları için diğer diyet önerileri:
Vejetaryen beslenme şeklini benimseyen hamile bayanlara ek olarak aşağıdaki beslenme önerileri yapılabilir.
1. Sık sık kuru baklagiller tüketilebilir. Çünkü kuru baklagiller çinko, demir ve protein yönünden oldukça zengin besinlerdir.
2. Kalsiyum alımı ihmal edilmemelidir. Günlük olarak kalsiyum içeren besinlerden tüketmek mutlaka gereklidir. Bu amaçla az yağlı veya yağsız süt, soya sütü, peynir, kalsiyum eklenmiş portakal suyu tüketilebilir. Bazı vejetaryen anne adayları bu gibi besinleri tüketmekten kaçınabilmektedir veya çok fazla tüketmek istemez. Bu durumda ek kalsiyum desteği almakta fayda vardır.
3. Sebze ve meyveler mutlaka tüketilmelidirler. Çünkü bunlar önemli birer antioksidanlardır. Günlük 5-6 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.
4. Bulgur, tam tahıllı ekmekler, yulaf ezmesi tüketilmesi gereken tam tahıl ürünlerine örnek olarak verilebilir.
5. B12 vitamini içeren besinler de tüketilmelidir. Bunun için yumurta sarısı, süt bu ihtiyacı karşılayabilecek önemli besinlerdir. B12 vitamini içeren besinler de vejetaryen anne adayları tarafından pek tüketilmeyebilirler. Bu da anne adayında B12 vitamini yönünden bir eksiklik oluşmasına yol açar. Bu durumda B12 vitamini ikame edecek şekilde folik asit ve demir içerene besinlerden tüketmek gerekecektir.
6. Protein alımı önemli bir konudur. Protein ihtiyacı süt ürünleri ve yumurtadan karşılanabilir. Fakat bazı vejetaryen anne adayları bu besinleri tüketmek istemezler. Bunların yerine protein yönünden zengin sebzeler tüketilmelidir.
Vejetaryen anne adayları diğer anne adaylarına göre beslenme konusunda biraz daha dikkatli olmalıdırlar. Çünkü önemli olan hamile bir bayanın gebelik boyunca ihtiyaç duyacağı protein, vitamin, mineral ve diğer yönlerden yeterince beslenmesidir. Bu ihmal edilmemelidir.