Doğuma Hazırlık Gebelikte Kaşıntı Ne Zaman Başlar

Bebeklerimize aldığımız eşyalar, hastane çantası, ürünler için tavsiye ve öneriler....

aysesismanovic

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
26 Kasım 2015
8
0
49

KAŞINTI DAYANILMAZ HALE GELEBİLİYOR


Deri kaşıntıları hamilelikte sık rastlanan şikayetlerden biridir. Hamileliğin ilk aylarından itibaren deride kuruma ve ciltte kabuk şeklinde dökülmeler sık görülür. Özellikle ilk 3 ayda progesteron hormonu etkisiyle meydana gelen bu durum, ileriki dönemlerde biraz azalsa da hamilelik sonuna kadar devam edebilir. Vücut nemlendiricileri cilt kuruluğuna oldukça faydalı olmaktadır. Ayrıca, her duştan sonra sürülen bebek yağları cildin daha nemli kalmasını ve rahatlamasını sağlar.

Özellikle son 3 ayda
meydana gelen ve bazen dayanılmaz hale gelen kaşıntıların mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Kaşıntıların sebebi hamilelik olmasına rağmen neyin sebep olduğu tam olarak açıklanamamaktadır. Karın bölgesinden başlayıp döküntü ve kızarıklıklarla olan bu durum hamilelik kaşıntısıdır. Bazı kremler ile rahatlama gösterebilir.

EL VE AYAKLARDAKİ KAŞINTILARA DİKKAT!
Hamileliklerde 1/200 sıklıkta görülen ve bir tür karaciğer rahatsızlığı olan “Gebelik karaciğer kolestazı” ise erken dönemde kaşıntıyla kendini belli ederken ileri dönemlerde sanlıkla da beraber olabilmektedir. Kaşıntı ellerde ve ayaklarda sıklıkla görülür. Bazen bütün vücuda yayılabilir. Özellikle gece Kaşıntıları hamilelerin uykusunu Kaçırabilecek düzeyde bile olabilir. Tam nedeni belli değildir, ancak vakaların 2/3’ü hamileliğin son aylarında bu sorunla karşılaşır.

Eyvah kaşınıyorum!

Gebelikte Kaşıntı Neden Olur, Gebelikte Kaşıntı Ne Zaman Başlar?

Hamilelik süresince karşılaşılması oldukça yüksek bir ihtimal kaşıntılar… Cildin kurumasından kaynaklı bir sorun olan kaşıntılara karşı erken önlem almak uzun vadede hem sizi hem de miniğinizi rahatlatacaktır…
vet hamilelik dünyanın en güzel duygularından biri… Ancak dokuz ay boyunca yaşayacağınız bu mucizevi süreçte bedeninizde bir takım sorunlarla karşılaşmanız da oldukça muhtemel. Bu sorunlar arasında en sık rastlananlardan biri ise kaşıntılar… Hamilelik döneminde çoğu zaman sadece cildin kurumasından kaynaklanan vücut kaşıntıları bazen ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Hüseyin Mutlu, hamilelik kaşıntıları ve tedavisi hakkmdaki bilgileri bizlerle paylaştı.

KAŞINTI DAYANILMAZ HALE GELEBİLİYOR
Deri kaşıntıları hamilelikte sık rastlanan şikayetlerden biridir. Hamileliğin ilk aylarından itibaren deride kuruma ve ciltte kabuk şeklinde dökülmeler sık görülür. Özellikle ilk 3 ayda progesteron hormonu etkisiyle meydana gelen bu durum, ileriki dönemlerde biraz azalsa da hamilelik sonuna kadar devam edebilir. Vücut nemlendiricileri cilt kuruluğuna oldukça faydalı olmaktadır. Ayrıca, her duştan sonra sürülen bebek yağları cildin daha nemli kalmasını ve rahatlamasını sağlar. Özellikle son 3 ayda meydana gelen ve bazen dayanılmaz hale gelen kaşıntıların mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Kaşıntıların sebebi hamilelik olmasına rağmen neyin sebep olduğu tam olarak açıklanamamaktadır. Karın bölgesinden başlayıp döküntü ve kızarıklıklarla olan bu durum hamilelik kaşıntısıdır. Bazı kremler ile rahatlama gösterebilir.

EL VE AYAKLARDAKİ KAŞINTILARA DİKKAT!
Hamileliklerde 1/200 sıklıkta görülen ve bir tür karaciğer rahatsızlığı olan “Gebelik karaciğer kolestazı” ise erken dönemde kaşıntıyla kendini belli ederken ileri dönemlerde sanlıkla da beraber olabilmektedir. Kaşıntı ellerde ve ayaklarda sıklıkla görülür. Bazen bütün vücuda yayılabilir. Özellikle gece Kaşıntıları hamilelerin uykusunu Kaçırabilecek düzeyde bile olabilir. Tam nedeni belli değildir, ancak vakaların 2/3’ü hamileliğin son aylarında bu sorunla karşılaşır.

GÖZLERDE SARARMA, HALSİZLİK VE İŞTAHSIZLIK DA KAŞINTIYA EŞLİK EDEBİLİYOR
i afra yollarının hamilelikte yüksek : strojen hormonu etkisi ile daralması, safra asitlerinin karaciğerden sulamaması ve kana karışması ile ilgili : lduğu düşünülmektedir. Bazı ailelerde aklıkla görülmesi ve aynı kadının tekrarlayan hamileliklerde ortaya .-kması genetik geçiş olabileceğini t jşündürmektedir. En sık şikayet acudun kaşınmasıdır. Bazı anne s davlarında kaşımanın etkisiyle o bölgede kanama ve yaralaroluşabilir. Döküntü görülmemekle birlikte ucudun her yerinde kaşıma izleri vardır. Bebeğin doğumuyla birlikte bu şikayetler trzla azalmaktadır. Kaşıntı ile birlikte ;: zlerin aklarında sararma, idrar renginde koyulaşma ve büyük abdestte engin açılması da görülebilmektedir. Halsizlik, yorgunluk ve iştahsızlık da olabilmektedir.

DOKTORUNUZA DANIŞMAYI İHMAL ETMEYİN
Gebelik karaciğer kolestazında; karaciğer fonksiyon testleri, hepatit -estleri ve kanda safra asitlerinin : iKilması tanıya götürmektedir. Anne ; taylarında viral hepatitler ve safra yolu taşlarının da tetkikler sırasında . tşünülmesi gerekir. Çünkü bu auatakklar hem anne hem de bebek .. ur.dan önemli olabilmektedir. Kesin tsşais ise safra asitlerinin ölçümü ile : Kalmaktadır. Hamilelikteki kaşıntıların tedavisi sebebe yönelik ve sebep yoksa genel ilkelere göre atılmaktadır. Lokal kaşıntı giderici losyonlar ve pomatlar öncelikle tercih edilmelidir. Eğer şikayet devam ediyorsa, rebeğe zararı olmayan bazı kortizon .ra . ilaçlar kullanılabilmektedir.

Hamilelikte gebelik karaciğer kolestazı transı konmuşsa, özel bir tedavinin mevcut olduğu bilinmelidir.

BEBEĞİNİZİN SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLENMESİN
Gebelik karaciğer kolestazı anneye veerdiği rahatsızlıktan çok anne karnındaki bebeği de etkileyebilmesi açısından önemlidir. Bu problemi yaşayan anne adaylarında anne karnında bebek ölümleri ve bebeğin oksijensiz kalması durumu, erken doğum sıklıkla görülebilmektedir. Bu nedenle “Gebelik karaciğer kolestazı” tanısı konulan hamilelerin “Yüksek Riskli Hamilelik Grubu” olarak değerlendirilmesi ve haftalık NST, doppler ve ultrasonografi ile yakından izlenmesi gerekir. Gebelik karaciğer kolestazı annede diğer tıkanma sarılıkları gibi pıhtılaşma zamanını etkiyebildiğinden doğumda mutlaka kanama-pıhtılaşma testleri yapılmalı ve yeni doğanın korunması için doğumdan sonra K vitamini yapılması önerilmektedir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Benimde yaklaşık 1 aydır karnımda birkaç tane küçük döküntü ve kaşıntı başladı ama öyle dayanılmaz boyutta değil, hafif tatlı bir kaşıntı. Elimi karnımda gezdirince hemen geçiyor zaten
 
X