• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Gebelikte cildinizdeki değişimler

isabelisabel hesabı doğrulanmış üye.

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.742
28.110
798
49
semaines-grossesse-être-belle-pendant-la-grossesse2.jpg




Cildiniz son günlerde parlıyor mu? Acaba mutluluktan mı yoksa cildinizin yağ salgısından mı kaynaklanıyor?

Genişleyen bedeninizin yanı sıra, muhtemelen cildinizin, saçınızın hatta tırnaklarınızın görünüşünde bile birtakım farklılıklar görmeye başlamış olmalısınız. Hormonların harekete geçmesi ve hamilelikle gelen kilo alımı bu bölgelerde değişimlere neden olur ve bu değişimler şimdiye kadar uyguladığınız kendinize özel bakımları bir tarafa bırakıp yenilerini bulmanızı gerektirecektir.

Ama bunların hiçbiri hamilelikte de güzel olamayacağınız anlamına gelmez; önemli olan bu süreci göz önünde tutarak bakımınızı ihmal etmemeniz.Unutmayın hamilelik anneye çok özel ve ayrı bir güzellik katar, bunun keyfini çıkarın.


Cilt sorunlarına hazır olun

Hamilelik boyunca vücutta birçok değişiklik olur. Tüm canlılarda hamile kalındığı zaman vücutta fiziksel ve ruhsal değişiklikler gözlenir. Bu değişiklikler arasında göze çarpan ve dışarıdan fark edilen değişiklikler, hastanın karnının büyümesi ve ciltteki değişikliklerdir.


Bu değişikliklerin başlıcaları;

* Yüzde lekelenmeler (Hamilelik maskesi)
* Hamilelikle oluşan çatlaklar
* Vücudun değişik yerlerindeki renk değişiklikleri (linea nigra )
* Benlerde artış
* Hamilelik sivilceleri
* Tırnaklarda kolay kırılabilirlik
* Sac dökülmeleri
* Avuç içi kızarıklıklar (palmar eriteni)
* Damarlanmada artış, varikoz venlerde artış
* Pruritis gravidarum (hamilelik kaşıntısı)



Renk pigmentleri artar

Hamilelikte özellikle vücutta renk değişikleri meydana gelir. Koltuk altında, meme başlarında, genital organlarda, karın bölgesinde ve bacak iç bölgelerinde koyulaşma olur. Bu koyulaşma esmer kişilerde daha fazla olur. Genetik yatkınlıkla da artar. Bunun nedeni melanin pigmentinin bu bölgelerde daha fazla artmasıdır.


Hamilelik maskesi görülür

Hamilelik maskesi; yüzün yanak kısımlarında, çene ve alın kısımlarında önce benekli bir şekilde görülür. Daha sonra bu benekler birleşerek, yaygın leke şeklinde oluşan pigment artışlarına dönüşür. Nadiren bunlar koyulaşmış cilt kıvrımlarına dönüşebilir.Güneşe açık alanlarda bulunulduğu zaman daha da belirgin hale gelirler.Hamilenin dışarıdan tanınmasını sağlar. Hamilelik esnasında yüksek faktörlü güneş koruyucu kremler ve şapka takılarak güneşten korunma şeklinde lekelerin koyulaşması engellenir. Loğusalık sonrası renk açıcı kremler ve peeling yöntemiyle leke tedavisi yapılır.


Hamilelik boyunca ne güneş ne solaryum

Hamilik boyunca ciltte oluşan renk değişikliklerinde, özellikle güneşin ultraviyole ışınlarının melanin pigmentini belirginleştirmesiyle daha fazla koyulaşmalar olur. Vücutta bulunan benler ve çiller daha da belirginleşir. Hamilelik maskesi, ciltteki koyulaşmalar, linea nigra (karında çizgi şeklinde olan koyulaşma) artar. Özellikle güneş tatiline giden hamilelere en az 45-50 faktör yağsız güneş koruma faktörlü kremler önerilir. Güneşlenme şekli gölgede olmalıdır.Dış alanlar kullanılırken güneşin dik olarak ışınlarının düştüğü öğlen saatleri tercih edilmemelidir. Solaryum, yapay ultraviyole ışınları olduğu için hamilelere önerilmemektedir. Ayrıca renk koyulaşması olan meme uçları, genital bölgeler ve bacak iç yüzeyleri gibi alanlarda daha fazla koyulaşmaya neden olabilirler.


Çatlaklar 6-7. ayda başlar

Hamilelerin en çok rahatsızlık duyduğu cilt problemi vücutta oluşan çatlaklardır. Özellikle hamileliğin ilerlemesiyle birlikle gerginliğe bağlı oluşan çatlaklar 6. ve 7. aydan sonra ortaya çıkarlar. Daha önce de nadir olmakla birlikte gözükebilirler. Karın bölgesinde, memede ve kalçada gözlenir. Bu çatlaklar, hamilelik sırasında doktorunuzun tavsiye edeceği kremlerle ya da hamilelik sonrası karboksi terapi ile azaltılabilir. Çoğul hamileliklerde, polihidroamniosta (amino mayının çok olması), ileri yaş hamilelerde ve çok çocuk doğurmuş kadınlarda daha fazla görülür.


Kaşıntı sadece ilk hamileliğe özgü bir sıkıntıdır

Hamilelik sırasında oluşan kaşıntılarda akla ilk gelen pruritis gravidarum dediğimiz hamilelik kaşıntısı, genellikle ilk hamileliklerde ortaya çıkan durumdur. Ayrıca alerjik hastalıklar da sorumlu tutulur. Ürtiker (anlamsız vücut kaşıntısı) gibi daha önce problemi olan hastalarda, hamilelik sırasında bu kaşıntı tetiklenebilir ve tekrarlayabilir. Bunların dışında bir de hamileliğin baskı yapması sonucu safra tıkanıklığına bağlı safra asitlerinde bozulma ve karaciğer yetmezliğine kadar gidebilen durum da söz konusu olabilir. Böyle bir durumda gerekli ilaç tedavisi uygulanır, ağır vakalarda erken doğuma geçilebilir.



Diğer değişiklikler…

Akne

Hamilelik hormonları cildin yağ salgısını arttırdığından dolayı hamilelikle akne Iezyonlarında artma gözlenir. Hamilelik esnasında cildi tahriş etmeyen temizleyicilerle cilt temizliği yapılmalıdır. Makyaj mümkün olduğu kadar az yapılmalıdır. Sivilceler sıkılmamalıdır. İlerlemiş iltihabi aknelerde harici uygulanan hamilelerin kullanabileceği antibiyotikli kremlerden yararlanılır.


Saç değişiklikleri

Hamilelik esnasında saçlarda güçlenme ve kalınlaşma görülür. Doğum soması hormon dengesinin değişmesiyle gürleşen saçlarda dökülme görülür. Bu olay doğum soması 3. ayda başlar ve geçicidir. Saçların normal siklüsüne dönmesiyle de düzelir. Lohusalık sonrası devam ediyorsa medikal tedavi ve saç mezoterapisi uygulanır.


Tırnak değişiklikleri

Tırnaklar da saçlar gibi hamilelikte değişiklik gösterir. Tırnaklarda hızlı uzama ve çabuk kırılma görülebilir. Doğum sonrası tırnaklar eski haline dönerler. Kimyasal madde temasını azaltmak gerekir.


Örümcek damarlara lazer

Spider angiom, yüz, boyun, göğüs ön yüzü ve kollarda beliren örümcek seklinde damar genişlemeleridir. Bir kısmı hamilelik sonrası kendiliğinden sönerler, ortadan kalkmadığı durumlarda lazer tedavisine başvurulur.


Et benleri…

Boyun, kolluk altı ve göğüs altlarına yerleşen deri çıkıntılarıdır. Derinin gerilmesi ve kilo artışı oluşma sebebidir. Bir kısmı doğum sonrası ortadan kalkarken, kalıcı olanlar elektrokoterizasyon’la uzaklaştırılır.


Çok kilo almak varise davetiye çıkarır

Varislerin oluş mekanizması, kalbe giden toplardamarların içinde bulunan kapakçıkların yeterli çalışmaması ve o bölgede kan göllenmesine sebep olmasıdır. Hamilelikte kilo artısına ve kan hacmi artısına bağlı vücuda giden kan miktarında artış olur, ayrıca uterin kan akımının artması bacaklardaki dolaşımını artırır. Bunu tolere edemeyen bacak venleri (damar), vulva venleri ve hemoroit venlerinde varisler ortaya çıkar. Hamilelikte en fazla 13-16 kilo alımı önerilir: daha fazla kilo alımı venöz (damar) baskıyı artıracağından varis oluşumuna yol açar. Daha önceden kilolu olan hamileler de varis oluşumu açısından aday kişilerdir. Hamilelik süresince uzun süre ayakta kalmamaya özen gösterek yürüyüş yapılarak, istirahat durumunu ayaklar yukarıda tutularak, ağırlık kaldırılması engellenerek varis gelişiminin ilerlemesi durdurulur.



Anne adayına bakım notları ;

* Bol su tüketin.

* Yeşil sebze ve meyve tüketin.


* Güneşten korunun.


* Solaryum kullanmayın.


* Boyalı maddelerden uzak durun.


* Cilde temas eden kimyasal ve sentetik ürünlerden uzak durun.


* Pamuklu giysiler tercih edin.


* Aşırı makyaj ve saç boyasından kaçının.


* Alerjen maddelerden uzak durun.


* Düzenli doktor kontrollerine gidin.


* Vücutta oluşacak ödemlerde doktora başvurun.


* Tansiyon takibi yaptırın.


* Aşırı kilo alımından uzak durun.


* Doktorun tavsiye ettiği çatlak kremleri ve yumuşatıcı kremler kullanın.


* Aşırı derece ayakta durmaktan kaçının ve düzenli egzersiz yapın.




 
Back