• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Gebelik ve Epilepsi - Epilepsi Hamileliği Nasıl Etkiler?

Epilepsili kadınların çoğu, sağlıklı bebekler dünyaya getirir. Ancak, bu kadınlardan doğan bebeklerde doğum kusuru, ölü doğum ve nöbete bağlı sorunların riski daha yüksektir. Epilepsi için kullanılan çoğu ilaç riski daha da arttırır. Epilepsi hastasıysanız ve hamile kalırsanız, ilaç tedavisini sonlandırmak her zaman en iyi seçenek değildir. Hamilelik sırasında nöbet geçirmek, bebeğiniz için zararlı olabilir. Ve hamilelik, vücudunuzda nöbet sıklığını arttırabilecek değişikliklere neden olabilir.

Epilepsi Nedir?

Bir çeşit nöbet bozukluğu olarak adlandırılan epilepsi, tekrarlayan nöbetleri içeren nörolojik bir bozukluktur. Ve dünya genelinde, genel nüfusun %1’inden fazlasını etkilediği tahmin edilmektedir.

Bilginin sinir hücresinden sinir hücresine iletilmesi, elektrokimyasal bir işlemle gerçekleşir. Elektrik aktivitesindeki anormal modeller nöbetlere neden olabilir. Bir nöbet bozukluğu, herhangi bir türden tekrarlayan nöbet ataklarının olduğu herhangi bir durumu içerir.
gebelikte_epilepsi.jpg

Epilepsi Belirtileri Nelerdir?

Epilepsi, kronik tekrarlayan bir temelde ortaya çıkan ve bilinen bir nedeni olmayan her tür nöbetler ile karakterize bir durumdur. Nöbetlere ek olarak, en yaygın semptomlar aşağıdaki gibidir:
  • Baş ağrısı
  • Ruh hali ve enerji seviyelerinde değişimler
  • Baş dönmesi
  • Bayılma
  • Bilinç bulanıklığı
  • Hafıza kaybı

Bazı kişiler, nöbet başlamadan hemen önce, yaklaştığını gösteren bir his yaşayabilir. Epilepsi belirtileri, başka bir hastalığın belirtisi gibi görünebilir. Bu nedenle, teşhis için mutlaka doktora danışmak gerekmektedir.

Hamilelik Epilepsiyi Nasıl Etkiler?

Epilepsili kadınların yaklaşık %25-40’ı, hamilelik sırasında daha sık nöbet geçirir. Bu, özellikle halihazırda nöbet geçiren kadınlarda geçerlidir. Bunun nedeni, epilepsiyi tedavi eden ilaçların hamilelik sırasında farklı etki gösterme eğiliminde olması olabilir. Bu ilaçlar emilmeyebilir ya da etkili olmayabilir. Hamileliğin erken döneminde mide bulantısı ve kusması olan kadınların, ilacın tam etkisini göstermeden önce ilacı kusma olasılığı daha yüksektir.

Epilepsi Hamileliği Nasıl Etkiler?

hamilelikte_epilepsi.jpg
Epilepsiye bağlı genel komplikasyonlar, bunlarla sınırlı olmamak üzere aşağıdakileri içerebilir:
  • Düşme, çarpma veya kendini ısırma gibi eylemlere bağlı yaralanma
  • Araç veya makine kullanırken nöbet geçirmeye bağlı yaralanma
  • Akciğerlere sıvı aspirasyonu ve ardından zatürre
  • Kalıcı beyin hasarı
  • Öğrenme zorlukları
  • İlaca bağlı olarak ortaya çıkan yan etkiler
Nöbetlere bağlı ölüm veya kalıcı beyin hasarı oldukça nadirdir, ancak olasılıklar dahilindedir. Ölüm veya beyin hasarı, çoğunlukla uzun süre nefes alamama ve beyin dokusunun oksijen eksikliğinden ölmesinden kaynaklanır. Epilepsi ve tedavisi için kullanılan ilaçların anne, hamilelik, anne karnındaki bebek ve yenidoğan bebek üzerinde birçok etkisi olabilir. Neyse ki çoğu kadın sağlıklı bir hamilelik geçirebilir ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilir. Bununla birlikte; epilepsi, gebeliğin belirli komplikasyonları için riskleri artırmaktadır. Bunlar aşağıdakileri içerir:
  • Ölü doğum
  • Düşük doğum ağırlıklı bebek
  • Gebelik tansiyonu
Epilepsi tedavisi için alınan ilaçlara “antiepileptik ilaçlar” adı verilir. Bu ilaçların, hamile kadının vücudu üzerinde birçok etkisi vardır. Bazı epilepsi ilaçları, kandaki folik asit miktarını düşürebilir.

Doğurma çağındaki tüm kadınlar, nöral tüp hasarını önlemek için günlük 0.5 mg folik asit kullanmalıdır. Uzmanlar, epilepsi ilaçlar alan kadınların günlük 4 mg folik asit takviyesi almalarını önermektedir. Epilepsi ilaçları alan kadınlarda folik asit desteğinin, doğum kusurlarını önleyip önlemediği ile ilgili araştırmalar sonuçsuz kalmıştır. Ancak, zarar vereceğini gösteren hiçbir kanıt yoktur.

Epilepsi hastası kadınlar, tavsiye edilen takviye seviyelerini doktoru ile konuşmalıdır. Diğer epilepsi ilaçları, D vitamini emilimini etkileyebilir. Doğum öncesi vitaminler, bu soruna karşı koyulması için yeterli D vitamini içerir.

Hamile Kalmadan Önce

hamilelik_epilepsi.jpg
Epilepsi hastasıysanız, hamile kalmadan önce hastalığınız hakkında doktorunuzla konuşun. Epilepsi nöbetleri ve nöbet ilaçları; siz daha hamile olduğunuzu bile bilmeden, çok erken dönemlerde bebeğinize arar verebilir. Doktorunuz, olası nöbetler ve epilepsi ilaçlarının sürekli kullanımının bebeğiniz için daha büyük risk oluşturup oluşturmadığını değerlendirmenize yardımcı olacaktır.

Genel olarak tavsiye, epilepsi için sadece bir ilacın kullanılması ve ilacın olası sorunlarından kaçınmak için mümkün olan en düşük dozda kullanılmasıdır. İlaçlar, bebeğe epilepsi nöbetleri kadar zarar vermeyebilir.

Henüz hamile değilseniz, ancak hamile kalmayı planlıyorsanız; birkaç yıldır nöbet geçirmiyorsanız, ilacı kesmek bir seçenek olabilir. Doktorunuz, hamile kalmadan önce ilaçsız bir deneme yapılmasını önerebilir. Uzmanlar, bu deneme çalışmasının hamilelikten en az 6 ay önce gerçekleştirilmesini tavsiye ediyor. Böylece, siz ve doktorunuz tedavinizi durdurmanın sonuçlarını görebilirsiniz. Nöbet geçirmeye başlarsanız, ilaca geri dönmeniz gerekebilir.

Hamilelikte

Hamileliğiniz sırasında epilepsi ilacınızı kullanmaya devam etmeniz gerekiyorsa, doktorunuz, tedavinizde doğum kusurları riskini azaltan bazı değişiklikler önerebilir. Bu değişiklikler şunları içerebilir:
  • Bebek için daha güvenli olan bir ilaca geçiş
  • Tek bir ilaç kullanmak
  • İlaç dozunu değiştirmek
  • Vücudunuzda doğru ilaç seviyelerine sahip olduğunuzdan emin olmak için kan testleri yaptırmak.
  • Hamile kalmadan önce ve hamileliğin belirli dönemlerinde folik asit ve diğer gerekli takviyeleri almak.
Hamilelikte ilacı değiştirir, azaltır ya da almayı bırakırsanız, kendinizi ve bebeğinizi daha büyük bir risk altına sokabilirsiniz. Bu nedenle, önce doktorunuzla konuşmanız gereklidir.

Diğer Endişeler

Hamileliğiniz sırasında, bebeğin durumunu izlemek için daha sık kontrollere ve ilaç seviyenizi izlemek için kan testlerine ihtiyacınız olabilir. Bebeğiniz doğduktan sonra, kısa bir süre için fazladan K vitamini alması gerekebilir. Bazı epilepsi ilaçları, yenidoğan bebeklerde, kanın normal şekilde pıhtılaşmasını zorlaştıran geçici bir kan bozukluğuna neden olabilir. K vitamini, bu sorunu tersine çevirmeye yardımcı olabilir. Doktorunuz, hamileliğiniz sırasında K vitamini almanızı önerebilir.

Epilepsi ilaçları alırken, emzirmek genellikle güvenli kabul edilir. Ancak, endişeleriniz varsa doktorunuzla konuşabilirsiniz. Epilepsi hastasıysanız ve hamile olduğunuzu öğrenirseniz, hemen doktorunuza danışın. Doktorunuzla konuşmadan ilacınızı almayı bırakmayın.

Gebelikte Epilepsi Yönetimi



Epilepsi hastası bir gebe kadının ve bebeğinin yakından takip edilmesi gerekir. Bu kadınlar, daha sık doktor ziyaretine ihtiyaç duyar. Çoğu kadın, “antikonvülsan ilaçlar” ile tedavi edilir. Bu ilaçların takip edilmesi, nöbetler ve yan etkilerin azaltılmasını sağlamak için önemlidir. Tedavinin amacı; mümkün olduğunca az ilaç kullanmak ve nöbetleri kontrol etmek için gereken en düşük dozda kullanmaktır.


Epilepsi hastası kadınlar, genellikle diğer kadınlar gibi doğum yapabilir. Stres, nöbet riskini arttırabilir. Bu nedenle, uzmanlar doğum için sakin bir ortam ve epidural anestezi tavsiye etmektedir. Erken doğum öncesi bakım alarak ve doktorunuzla birlikte hareket ederek, sağlıklı bir hamilelik şansınızı arttırabilirsiniz. Gebelik ve epilepsi tedavisi hakkında daha fazla bilgi için her zaman doktorunuza danışın.
 
Back
X