• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Gebeliğin Son Üç Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebeliğin son üç ayı ya da üçüncü trimesterinde pek çok kadın kendini endişeli ve kaygılı hissedebilmektedir. Doğmasına gittikçe az kalmakta olan bebeğiniz için heyecan duyuyor olmanın yanı sıra bebeğinizin sağlıklı olması ve doğunca rahat etmesi için bazı düzenlemeler yapmakla meşgulsünüzdür.
gebeligin_son_3_ayinda_dikkat_edilmesi_gerekenler.png

Gebeliğin son üç ayında merak ettiğiniz şeyleri ve doğuma kadar sağlıklı ve rahat olmak için neler yapabileceğinizi aşağıda okuyabilirsiniz.

Gebelikte Seyahat Etmek Sakıncalı mı?

Seyahat konusu gebelikte anne adaylarını en çok düşündüren konulardan bir tanesidir. Seyahat nedeniyle aşağıdakiler dahil olmak üzere bazı sağlık sorunlarını yaşama ihtimaliniz daha fazla olur:
hamilelikte_seyahat.jpg
  • Uzun süre oturmaya bağlı olarak kan pıhtılaşması riskinin artması
  • Enfeksiyonlara maruz kalma
  • Beklenmedik şekilde düşük ya da gebelik komplikasyonu yaşama
Mümkünse uzun süreli araba yolculukları ile uçak yolculuklarından kaçının. Seyahat etmeniz şartsa her birkaç saatte bir etrafta dolaşın ve bacaklarınızı esnetin.

Doktorlar, erken doğum bakımından risk altında değilseniz genelde gebeliğin 32. ila 34. haftalarına kadar uçakla seyahate izin vermektedir. Gebeliğin sonlarına doğru beklenmedik bir anda doğum yapma ihtimaliniz olacağı için uçakla seyahat etmeniz önerilmez.

Ayrıca halihazırda gebeliğinizle ilgili bir sorun yaşıyorsanız, gebeliğinizin herhangi bir döneminde uçakla seyahat etmeniz önerilmeyebilir.

Evinizden uzun bir süre uzak kalacak ve doktorunuzdan uzak olacaksanız, gideceğiniz yerde ihtiyacınız olduğunda görüşebileceğiniz bir doktor bulmayı da ihmal etmemeniz gerekir.

Bebek Hareket Etmiyorsa Ne Yapmalı?

Fetüsün hareket etmesi, durumunun iyi olduğunu gösteren en önemli işaretlerden bir tanesidir. Gebeliğiniz ilerledikçe ve fetüs büyüdükçe hissettiğiniz harekette farklılıklar hissedebilirsiniz.

Gebeliğinizin üçüncü trimesterinde bebeğiniz yumruk ya da tekme atmak yerine daha fazla yuvarlanmaya başlayabilir ya da ellerini veya ayaklarını itebilir.
bebek_hareket_etmiyorsa_karinda.jpg
Bebeğinizin nasıl hareket ettiğine dikkat edin. Normaldeki kadar hareket etmiyorsa hareketlerini takip edin. Bir şeyler yiyin ve sonrasında sol tarafınıza uzanın. Bebeğinizin bir saat içinde kaç kez hareket ettiğini sayın ve en az 10 kez hareket etmesine dikkat edin.

Doktorunuz her gün, günde bir kez uzanmanızı ve bebeğinizin hareketlerini saymanızı isteyebilir. Bunu yaptığınız her seferinde bir saat içinde en az 10 hareket hissetmeniz gerekir.

Bebeğinizin bir saat içinde 10 kez hareket ettiğini hissedemiyorsanız, doktorunuzu arayıp bebeğinizin hareketlerini takip etmek için uygulayabileceğiniz başka yöntemler olup olmadığını sorabilirsiniz.

Gebelikte Emniyet Kemeri Güvenli midir?

Arabada olduğumuz her zaman kemer takmamız gerekir. Hamile olsanız da olmasanız da araç içerisinde kemer takmamanız oldukça tehlikeli bir durumdur.
hamilelikte_emniyet_kemeri.jpg
Gebelikte emniyet kemeri kullanıldığında olası bir kaza durumunda hem anne hem de bebek korunmuş olur. Bu nedenle gebelikte emniyet kemeri kullanılması önemlidir.

Gebelikte Sırt Üstü Yatılır mı?

Gebeliğin son üç ayında olan kadınlara genelde sırt üstü yatmaları önerilmez. Sırt üstü yattığınız rahme ve bebeğe giden kan akışı azalabilir.

Gebeliğin son üç ayında sırt üstü yatmak kadınların çoğuna rahat gelmemektedir. Uzmanlar da bu dönemde yan tarafa yatılmasını önermektedir.

Gebelikte en iyi uyku pozisyonunun sola yatmak olduğu düşünülmektedir. Çünkü gebelikte rahim doğal olarak sağa doğru yöneldiği için sola yatınca rahim vücudun ortasına doğru gelmekte ve kan akışı iyileşmektedir. Yatarken bacaklarınızın arasına yastık koymanız ya da sırtınızı desteklemek vücut yastığı kullanmanız da rahat uyumanıza yardımcı olabilir.

Gebelikte Röntgen Çekilir mi?

Çok fazla yapılmamak şartıyla ve karın üzerine gerekli koruyucular geçirilerek gebelikte röntgen çekilmesi güvenli olarak kabul edilmektedir.

Zatürre, tüberküloz ya da kemik kırıkları gibi pek çok sağlık sorununda röntgen kullanılmaması halinde ciddi sorunlar ortaya çıkabilir veya var olan sorunlar kötüleşebilir.

Bazı durumlarda ise bebeğin güvenli bir şekilde doğup doğamayacağını belirlemek için pelvisin ve bebeğin röntgeni de gerekli olabilmektedir.

Epidural Ne Zaman Yapılır?

Doğumda ağrı yönetiminde kullanılan seçeneklerden bir tanesi epidural anestezi olmaktadır.
epidural_ne_zaman.jpg
Doktorunuz, ne zaman epidural olmanız gerektiğine durumunuza göre karar verecektir. Bazı doktorlar rahim ağzı belli bir ölçüde açılmadan epidural yapmayı tercih etmemektedir.

Doğumda ne zaman epidural yapılacağını ve bu konudaki tercihlerinizi doktorunuzla önceden konuşmanız iyi olacaktır. Epidural anestezide nadir olmakla birlikte baş ağrısı, kanama ve enfeksiyon gibi komplikasyonlar görülebilmektedir.

Bebek Emzirme Nasıl Yapılır?

Doktorlar genelde ilk bir yıl boyunca bebeğin emzirilmesini önermektedir.
bebek_emzirme.jpeg
Bununla birlikte HIV, aktif tüberküloz ve bazı hepatit türlerine sahip kadınların bebeklerini emzirmelerinde sorun olabilir. Bu nedenle bu gibi sorunlara sahipseniz, bebeğinizi emzirmeden önce doktorunuzla konuşmanız gerekir.

Bebek emzirmenin anne açısından sağladığı faydalar arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Rahim ve mide gebelik öncesi boyutlarına daha hızlı döner
  • Gebelik öncesi kiloya daha kolay dönülür
  • Meme ve yumurtalık kanseri riski azalır
  • Tekrar hamile kalma olasılığı azalır (emzirme, yumurtlamayı baskılamaktadır)
  • Osteoporoz riski azalır
Emzirmenin bebek açısından sağladığı faydalar ise şu şekildedir:

  • Anne sütündeki immünoglobulinler hastalıkları ve enfeksiyonları önler
  • Alerji riski azalır
  • Sindirimi kolaydır
  • İshal ve kabızlık riski azalır
  • Hayatın ilerleyen dönemlerinde obezite ve diyabet riski azalır
  • Anne ile bağ kurma sağlanır
Gebeliğin Son Üç Ayında Çalışmayı Bırakmak Gerekir mi?

Gebelikte genelde çoğu işe devam edilebilmektedir. Bununla birlikte doktorunuz, çalışmanıza engel bir durum olduğunu söylüyorsa doktorunuzun bu önerisini dinlemeniz gerekebilir.
gebeligin_son_3_ayi_calisma_hayati.jpg
Erken doğum, rahim ağzı yetmezliği, plasenta previa ve preeklampsi gibi bazı komplikasyonlarda yatak istirahati gerekebilmektedir. Bu sorunları yaşıyorsanız, işinize ara vermeniz gerekebilir.

Bununla birlikte çalışmanıza engel bir sağlık sorununuz yoksa doğum yaklaşana kadar çalışmaya devam edebilirsiniz. Doğum izninizi gebeliğinizde kullanarak işten erken izin alabilir ya da yasal süreye kadar çalışmaya devam edebilirsiniz.
 
Back