Popüler Konu Gaziantep Gastronomi Festivali

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
294.136
605.476
43
51.jpg

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep'i Geliştirme Vakfının (GAGEV) işbirliği ile düzenlenen Gastronomi Festivalinin bu yıl ikincisi düzenlendi.
Festival 12 -15 Eylül tarihleri arasında yapılıyor.Bugün Festivalin son günü.Festival dolu dolu geçiyor.Tüm halk ve diğer şehir ve ülkelerden ziyaretçilerle bir bayram havasında bulunuyor:)
40 ülkeden dünyada ünlü şefler şehirde workshoplar ,paneller ve sunumlar düzenledi.Gazikent'in özel tatları sergilendi ve herkese tatma imkanı sağlandı.
Gaziantep'te bulunan ünlü yerel markalar standlarını kurdular .Ünlü gastronomi gurme ve yazarları bu eşsiz lezzetleri tatmak için festivalde hazır bulunuyorlar.
Dünya Bankası’nın en rekabetçi yedi şehirden biri olarak seçtiği, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 116 şehir arasında gastronomi alanında Kreatif Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Gaziantep, dünyanın en önemli gastronomi merkezlerinden biri olma yolunda ilerliyor.
Festival öncesi biber ve fıstık hasadı yapıldı ve ünlü Michelin şefler bu hasattaki ürünleri kullandılar.
Festival sadece festival alanı olan Festival Parkta yapılmadı.Şehrin bir çok yerinde geziler,müzeler,etkinlikler düzenlendi.
Festival yemek kültürü dışında el sanatlarının sergilendiği bir alan bulunuyor.Gaziantep kültürünü daha iyi tanımış oluyoruz.
Festivali ziyaret ederek gözlemlerimi ve neler sergilendiğini göstermek istiyorum.Önümüzdeki yıl nerede olursanız olun ülkemizi temsil eden Gastronomi festivalinde mutlaka sizde yerinizi alın...

Şimdi Festivalde tanıtılan yemekleri sizlerle paylaşacağım...

Festivale Antep Yerel ünlü aşçı ve mekan sahipleri dışında farklı şehirlerden stand kuran yemeğin üstadları vardı.Bunların yemekleri sadece kendilerine özgü değil Gaziantep yemek kültürü ile benzerlik gösteren yemeklerdi.Yerel mekanlarda bu tatlar çok güzel yapılır ve sunulur.Gaziantep'i ziyaret ettiğinizde mutlaka tatmalısınız.Bunların bazılarını paylaşacağım:)


Lahmacun
Yöre yöre değişir .Ama Gaziantep'te içi bol sebze ve sarımsak ile yapılır.Merdane ile ince açılır ve odun ateşi ile çalışan fırınlarda pişirilir.
8.jpg


Patlıcan Kebabı
Patlıcan kebabı Gaziantep halkı için olmazsa olmaz bir yemektir.Özel misafirlerine mutlaka patlıcan kebabı yaparlar.Bu yemek onlar için bir kurtarıcıdır.Evde kendileri yaptıkları gibi birde market ve kasaplarda hazırlatıp odun ateşi ile çalışan fırınlarda pişirmeye gönderirler.
7a.jpg


Ciğer Kebabı
Gaziantep'te Çartlak Kebabı deniyor.
Ciğer kuşbaşı et şeklinde doğranır.Kuyruk ufak parçalar halinde doğranır.Doğranan karaciğer ve kuyruk ince ciğer şişlerine saplanır. Bu sırada bir parça ciğer bir parça kuyruk şeklinde saplanır.Şişlere saplanmış ciğer ve kuyruklar harı geçmiş ateşte çevrilerek pişirilir.
6.jpg



Domatesli Kebap
Frenk Kebabı deniyor:)
Domatesler yıkandıktan sonra, 4 dilime bölünür, daha sonra her dilim ikiye kesilir.Kıymaya tuz ilave edilerek yoğrulur.
Yoğrulmuş kıymadan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak domates ile birlikte şişlere saplanır. Etler ve domatesler birbirini takip edecek şekilde şişlere saplanmalıdır.Şişe saplanmış domates ve etler hafif el ile sıkılarak birbirine yapışması sağlanır.Domatesler ve kıymalar şişlere saplandıktan sonra, harı geçmiş ateşte çevrilerek pişirilir.

5.jpg



İsot Çömleği

3.jpg


Borani
2.jpg



Haşhaş Kebabı
Haşhaş kebabı kuzu eti ile olur. Meralarda doğal ortamda yetişen ivesi türü kuzuların boşluk kısmından alınan parça etler zırhla çekilerek kıyma haline getirilir.
1.jpg




Şimdi gelelim diğer lezzetleri:)
Antep'te yemek kültürü çok zengin farklı şehirlere özgü bir tat olsa da Gaziantep'te künefe yapan çok güzel mekanlar bulunmaktadır.Sıcak olarak tatma fırsatı buldum..Buraya ziyaretinizde mutlaka sizde tatmalısınız.
11.jpg

10.jpg


Gaziantep baklavalarını bilmeyen yoktur.Kendi imalatı olan Antep fıstıkları ile eşsiz baklavalar yapılır.Bu işin uzmanı olan bir sürü yerel mekanlar vardır. Gaziantep'e geldiğinizde mutlaka tatmalısınız...
Türk Bayrağına benzeyen eşsiz bir baklava ile Gaziantep baklava üstadları karşımızda:)
15a.jpg


Bol fıstıklı çıtır çıtır baklava:)
15.jpg


Fıstık Ezmesi :)
13.jpg


Şöbiyetsiz olmaz:)
14.jpg



Gaziantep'in meşhur tatlarından olan Katmer ile karşınızdayız.Yapım aşamalarını ustamın ellerinden çekmeye çalıştım.Hamur u çok önce merdane ile biraz büyüttü sonra yağlayıp çevire çevire inceltti yok böyle bir şey:)
İncelttiği hamuru yağlayarak kenarlarını koparıp katladı ve fıstık,toz şeker ve kaymakla buluşturdu.Kızaran katmerlerin tadına doyum olmadı.
15b.jpg

15c.jpg

16.jpg

16a.jpg

16b.jpg

Katmerler müthiş görünüyor.
17.jpg



İçli köfte Gaziantep'in olmazsa olmazlarından biri:)Kızartılarak yapılıyor.Tadına doyum olmuyor.
Sunumların genelde bakır kaplarda yapıldığı dikkatinizi çekmiştir.Bakırda Gaziantep'in kültürleri arasında yer alıyor.
20.jpg

24.jpg



Sıra ekşili köftemizde :)Gaziantep'te nohut ve et sulu yemeklerin olmazsa olmazı:)Ekşili köftede yine nohut ,et ve ek olarak bulgur köftelerini birleştiğini görüyoruz.Üzerine nane sosu ve bol ekşi ile muhteşem bir tat oluyor:)
21a.jpg

21.jpg



Gaziantep'te çok sevdiğim lezzetlerden biri olan kuru dolmaya geleceğim:)Gaziantep bu konuda uzman mutlaka bu lezzeti burada tatmalısınız.Çok ciddi hayranlarıyım:)
22.jpg



Yerel kurumlar dışında bazı kadınlarımızda yemek konusunda şehirde meşhur olmuş .Bunlardan birisi ise Bumbarcı Hattuç Bacı :)
Yok böyle bir lezzet :)Şehre geldiğinizde kendisini mutlaka bulup mumbarını tatmalısınız:)Tabi ki sakadat seviyorsanız:)
23.jpg
23a.jpg



Şimdi şehrin kültürüne önemli bir yeri olan Antep Yuvalamasına:)
Antep yuvalaması yerel mekanlar dışında halk tarafından çok yapılmaktadır.Düğün,bayram ve özel günlerin olmazsa olmaz yemeği Antep yuvalaması yine nohut,et yoğurt ve pirinçli köfteler ile yapılır:)
24a.jpg




Arap köftesi:)Yine bulgur ile yapılan çok lezzetli bir köftedir yörede genelde yoğurtlu semizotu üzerine servis edilir:)
24b.jpg


Nohut Dürüm:)
Nohuttan dürüm olur mu dediğinizi duyar gibiyim:)Oluyor hemde muhteşem oluyor.Kemik suyu ile pişirilen nohutlar iyice pişiriliyor.Sonra yağ ve baharat ekleniyor.Daha sonra ekmek arası,soğan piyazı,turşu ve isteğe bağlı patates kızartması ve limon ile servis ediliyor.Gelince mutlaka tatmalısınız..
30.jpg

30a.jpg


Çartlak Kebabı(Ciğer Kebabı)
31.jpg

32.jpg




Beyran
Gaziantep'in tescilli lezzetlerinden olan beyran şehirde önemli bir yer almaktadır.
33.jpg
34.jpg


Gözlemeler olmazsa olmazdır:)
25.jpg
 
Son düzenleme:
Şehirde yapılan çeşitli ürünlerle standlar kuruluyor.Tam bir görsel şölen:)
40.jpg

51.jpg
52.jpg


Kurutmalıklarda şehirde büyük önem kazanıyor.Mevsimi geldiğinde sebzeler özenle kuruluyor ve kışa hazır bulunduruluyor.Kabak,salatalık,acur,biber ve patlıcan...
61.jpg

62.jpg


Salça ,nar ekşisi,pul biber yapımı yapılıyor.Yemeklerin olmazsa olmazları...
64.jpg


79.jpg

Kurutulmuş domates ve nohutta yemek kültürünün önemli detaylarından:)
65.jpg


65a.jpg
 
Gazikent'in önemli diğer ürünlerini paylaşmak istiyorum:)
70.jpg

Lahmacun ve tırnak ekmek çok sık yapılır ve çok lezzetli olur.Odun fırınlarında yapılır.
71.jpg



Firik ile firik pilavı yapılır.Firik buğdayın ateşte yakılarak ayrılması ile yapılır.Yapılırken mutlaka iyi yıkanmalıdır yoksa kokusu olabilir.Bulgur ile karıştırılarak yapılır.
73.jpg



Kahke Gaziantep'te bayramlarda ve özel günlerde ikram edilir.Evde veya özel odun fırınlarında yapılarak aylarca muhafaza edilir.
72.jpg


75.jpg
76.jpg



Meyan Şerbeti
Gaziantep'te ramazanda iftar sofralarında mutlaka meyan şerbetinin bulundurulur.Fırat Nehri'nin su yataklarından toplanır, kök olarak sökülür, değirmenlerde öğütülür ve içecek haline getirilir. Susuzluğu giderici, serinletici ve hazmettirici özelliğiyle bilinen "meyan şerbeti"nin yapıldığı meyan kökü Ramazan ayında çok rağbet görür.
77.jpg


12.jpg
 
Şehirde yemek kültürü dışında el sanatları kültürü de çok gelişmiştir.Tamamen el yapımı olan bu aksesuarlar ceviz ağacından büyük emeklerle yapılmaktadır.Ceviz ağacı deniz kabukları ve pirinç ile süslenir.
1.jpg

2.jpg
3.jpg
4.jpg
4a.jpg



Taştan yapılmış lahmacun,patlıcan kebabı:)
5.jpg


Gaziantep Çarık(Yemeni)Tamamen el emeğidir.
15.jpg
16.jpg



Ezogelin hikayesini çoğumuz biliriz.Gaziantep'ten Suriye'ye sürgün edilen bir kadının hikayesi:)
11.jpg



Çömlekler:)
20.jpg
22.jpg
23.jpg
24.jpg



Şehire tanıtım için farklı şehirlerden gelen el sanatları vardı.Onlardan biri su kabağıydı.Manisa'dan gelmişler:)
18.jpg
19.jpg




Barbiden yöresel bebeğimiz:)
17.jpg



Cam sanatı:)
25.jpg
26.jpg
27.jpg



Bazı yöresel el işleri:)
30.jpg
31.jpg
33.jpg
34.jpg
 
Gaziantep çeyizleri arasında olmazsa olmazı olan Antep işi ve tel kırma ile karşınızdayız.Festivalde hayranlık uyandıran el sanatlarından sadece bir tanesiydi.

41.jpg
42.jpg
43.jpg
40.jpg


Başka bir eşi olmayan tek tek kişiye özel yapılan el emeği ayakkabı ve çantalar:)Yapanların hepsi tek eşleri olmadığını söylediler:)
80.jpg




35.jpg
36.jpg



Bu takunyalarda tam anlamıyla el emeği göz nuru:)Osman amca Türkiye'de tek olduğunu ve artık kimsenin bunları yapmadığını söyledi.
Yok mu yetiştirdiğiniz bir oğlunuz veya elemanınız dedim.Var ama hevesleri yok zamanla unutulacak dedi.
Ceviz ağacından büyük emeklerle yapılıyormuş.Osman amcama uzun ömürler versin.
60.jpg

61.jpg
62.jpg
63.jpg


Kutnuk Kumaşı yöreye ait yöresel bir kumaştır ve çok değerlidir.Bazı özel aksesuarlar dışında yemek sunumlarında kullanıldığını görmüşsünüzdür.
65.jpg
65a.jpg

65b.jpg
71.jpg



Antep Fıstığı kabuğu ile yapılan bazı aksesuarlar:)
66.jpg



İzmir'den gelen bir el emeği uzmanımız daha vardır.Keçeden çok güzel şallar ve kıyafetler hazırlamıştı.
70.jpg



Bu çantalar özel saf yün kumaşla özel dokunup diktiriliyormuş.Büyük emek var...
81.jpg




Yazımızın sonuna gelmiş bulunuyorum umarım faydalı ve sizin için keyifli bir yazı olmuştur.Ben az çok bildiklerim ve gözlemlerimi paylaşmak istedi.Eksik ve yanlışlarım varsa şimdiden affedilsin. :KK68:
 
Menegiç kahvesi ile devam edelim.Gazikent'e özel bir kahvedir.Çok faydalı ve lezzetli bir kahvedir.
Eki Görüntüle 2307723 Eki Görüntüle 2307724

Taze Antep fıstığı şehrin olmazsa olmaz ürünüdür.Bu mevsimde tazesini bulmamız mümkün:)Gazikent'in altın madenidir.


Turşuda yemek kültürünün eşsiz bir ürünüdür.


Abla biz buna cetlemik diyoruz çok lezzetli yağı da çok güzel ve değerli 🤩
 
X