Gastrit:((?

AsiNaz

Huzurum; İ&E
Kayıtlı Üye
30 Haziran 2008
3.715
304
36
Tecrübelerini paylaşmak isteyenler...

İnsanın yemek yiyememesi, daha da önemlisi yediğinden zevk alamaması çok kötü bir duygu:KK43:
 
canım misvak kullan iyi gelir.
ne alaka diyenler için yakında inşallah misvağın tüm faydalarını tek tek forumda paylaşacağım.
sevgiler..
 
Benimde midemde gastrit var maalesef.Sabahlara kadar bitmeyen mide kemirmeleri bazen deli ediyor beni.Bişeyler yedikten sonra midede oluşan yanma hisside cabası tabi.Hele yağlı-asitli şeyleri fazla kaçırdınız mı sabahlara kadar mide bulantılarından dolayı uyku uyumak yok.
 
bende katılıyorum misvağın yararları saymakla bitmez..hatta sırf misvağın mucizesinden dolayı İslamiyeti seçen avrupalılar bile var tavsiye ederim...
 
Misvak diş temizliğinde kullanılan bir çeşit tabii fırça. Arabistan'da bulunan erak ağacının dalından, bir karış uzunlukta kesilen parçadır. Erak dalı bulunmazsa, zeytin veya başka dallardan da olabilir. Nar ve fesleğen dalından misvak olmaz.

Latincede “salvadora persica” denen misvak için Turkherb.com sitesinde şunlar yazılı: “Arabistan’da bulunan erâk ağacının dalından, bir karış uzunlukta kesilen parçadır. Ağacın odunu çok liflidir. Erâk dalı bulunmazsa, zeytin veya başka dallardan da olabilir. Nar ve fesleğen dalından misvak olmaz. İnsanın diş sağlığına büyük bir fayda temin eden misvak kullanımı, basit bir usûl olmakla beraber en iyi diş temizleme vasıtasıdır.

Diş çürümesini önlemek için misvak kullanmak, bütün diş macunlarından daha faydalıdır. Larousse Illustre Medica isimli Fransa’nın kıymetli tıp kitabı, ağız temizliği hususunda şunları yazıyor: “Bütün diş macunları, tozları ve suları, dişlere zarar verir. En iyi temizleme vasıtası sert bir fırçadır. Önce dişleri kanatırsa da korkmamalıdır. Diş etlerini kuvvetlendirir ve daha sonra kanama görülmez”. Bu tarife uyan en iyi diş temizliği yöntemi misvak kullanmaktır.”

Ana Britanica Ansiklopedisi’nin 16. cildinde ise misvak şu şekilde geçiyor: “Bitkinin bol lifli dalları yetiştiği yörelerde diş fırçası yerine kullanılır. Misvak adı verilen bu dalların temizleyici etkisi liflerin sürtünmesinden olduğu kadar bileşiminde bulunan antiseptik ve temizleyici özellikteki maddelerden de kaynaklanır. Misvağın temizleme fonksiyonu hem fiziksel hem de kimyasal yolladır.”

Misvak nasıl kullanılır?

Bir karış uzunluğundaki misvağın bir ucunu ilk kullanımdan önce yumuşaması için suda bekletin. Yumuşattığınız ucun alttan 2-3 santimlik kısmının dışındaki sert tabakayı bıçakla kazıyın. İç kısımdaki lifler yumuşamaya başlamış olacak. Yumuşamadıysa dişleriniz arasında ezerek yumuşatın. Lif lif ayrılmış bir fırçanız olacak.

Her kullanımdan önce misvağı hafifçe dişinizle ezerek yumuşatın. Suya sokmadan, dişlerinize sürterek kullanın. İçinden gelen öz hem dişlerinizi beyazlatacak, hem de ağız kokusunu önleyecek.

Kullandıktan sonra yıkayıp ucu yukarıda kalacak şekilde dik olarak saklayın. Kullandığınız uç kısımdaki lifler “doğal olarak” eskiyip koptukça bu kısmı tamamen kesin. Kalem açar gibi aşağından 2-3 santimlik kısmı dıştan kazıyın. Liflerini ağzınızla çiğneyin, yepyeni bir fırçanız olsun.

Misvak özünün kokusu başlarda kuvvetli gelse de, zamanla hafifliyor. Dişlerinizin bembeyaz olduğunu gördükçe daha sık kullanma isteğiniz artıyor.

Nerede bulunur?

Bir diş macunu markası misvak özlü diş macunu üretmeye başlayınca, yurtdışından misvak ithal edilmesi 2006 yılında yasaklanmıştı. Günümüzde bu yasak kalktı mı bilmiyorum ama misvak bulmak hala zor… Aktarlarda, baharatçılarda, Arabistan’dan ürün getiren dükkanlarda bulunabiliyor. Çok da ekonomik. Kuru misvak dallarının tanesi 50 yeni kuruş, vakumlu ambalajda satılanlar 1 YTL.

Sağlığın sırrı

Beslenmenin başucu kitabının (Beslenme ve Fiziksel Dejenerasyon) yazarı Weston A. Price dünyayı 1930’lu yıllarda gezerek sağlıklı toplumların işlenmemiş gıdalarla beslendiğini belgelemişti. Doğal halde, paketlenmemiş, işlenmemiş gıdalarla beslenmek sağlığın birinci şartı.

Bu yiyecekleri yedikten sonra uygun şekilde temizliğini yapmak da çok önemli. Kızılderililerden Hintlilere kadar birçok toplum düzenli ağız temizliği yapmak için doğal bitkilerden faydalanmışlar. Misvak da, uzun yıllardır kullanılan bu doğal bitkilerden bir tanesi.

Dr. Ali Osman Akde misvak kullanımı ve sağlık arasındaki ilişkiyi şu sözlerle açıklıyor:

“Ağız, mikropların en çok bulaştığı yerdir. Diş çürükleri ve iltihaplanmaların, bademcik, sinüzit, romatizma, kalp, böbrek, bağırsak, safra kesesi ve sindirim hastalıklarına sebep olduğu bilinmektedir. Bunun önlenmesi için ağız ve dişlerin temiz tutulması gerekir. Misvak, tabiî olduğu ve bazı kimyevî maddeler ihtivâ ettiği için diş fırçasından üstün özellikler taşımaktadır.

Misvağın faydaları:

Selülozun fizikî etkisi dişleri temizler.

Uçucu yağlar ve selüloz dişleri beyazlatır.

Kokulu reçine ihtiva ettiği için nefesin güzel kokmasını sağlar.

NaCl ve KCl’ün ödemi dışarı çekmesi, diş eti iltihaplarını iyileştirir.

Uçucu yağlar kabızlığı giderir.

Psikolojik etkileriyle siniri teskin eder. İştahı açar.

Kaynatılarak suyunun içilmesinin basur hastalığına iyi geldiği tesbit edilmiştir.

Ayrıca misvağın, hazmı kolaylaştırıcı, gözü kuvvetlendirici ve baş ağrılarını sakinleştirici özellikleri de vardır.”


Misvak; ağzı temizler, görmeyi keskinleştirir, diş etlerini güçlendirir, dişleri beyazlaştırır ve çürümeyi önler, hazmı kolaylaştırır, mideye sıhhat verir, balgamı keser, hasenatı artırır. Misvak kullanan, Allahü teâlâyı razı eder, melekleri sevindirir.) [Ebu Nuaym]

Bu kadar bilgi yeterlidir umarım:)
 
X