Merhaba,
Salut ! (Selam-merhaba-güle güle,Gün boyunca ve gecenin herhangi bir zamanında kullanılabilir) (Salü okunuşu)
Je m'apelle Naz (Jö mapell) Benim adım Naz. Je(jö) ''ben'' anlamına gelen kişi zamiri. (Erkek kadın değişmez)
Enchanté(m-maskülen yani erkekler için kullanılan) (Ağnşante okunuşu) '' Tanıştığıma memnun oldum''.
Enchantée(f-feminen yani kadınlar için kullanılan) (okunuş aynı yazımı farklı)
Tanışma diyaloğu kuralım;
Ben- Salut!
Yabancı- Salut!
Ben Je m'apelle Naz
Yabancı Enchanté ! Je m'apelle Jean Philippe
Ben Enchanté ! (Gerçekten tanıştığıma memnun olmuşumdur iki kelam edip tanışabildim diye :))
Jean Philippe A plus !(a harfinin üzerinde e harfinin üzerinde olan işaretin ters tarafa olanı var klavyede bulamadım!!!)
Ben A plus !(A plüs okunuşu) ''Görüşürüz''
Aile ve arkadaşlar arasında ''Görüşürüz'' bu şekilde,daha resmi durumlarda A plus tard !(A plü tah) kalıbını kullanıyoruz.
Özne zamirleri-tekil zamirler
je(jö) - ben Je m'apelles İrma (Benim adım İrma) Je mapell İrma
tu(tü) -sen Tu t'apelles Suna (Senin adın Suna ) Tü tapell Suna
il (ill) - o (eril)
elle (ell) - o (dişil) bu isimde aylık kadın dergisi var oradan bunun dişil olduğu aklımda kalacak.
Bir tekil zamir daha var; ''On'' hem genel olarak ''sen'' hem de resmi olmayan dilde ''biz'' anlamında.
Özne zamirleri-çoğul zamirler
nous -biz (nu okunuşu) ''on'' resmi olmayan ortamlarda günlük konuşma dilinde ''on' kullanılır.
vous -siz (vu) aynı zamanda resmi dille ''siz'' demek için de kullanılır.
ils onlar(eril veya eril +dişil) (ill)
elles onlar(dişil) (ell)
Ils s'appellent Ali et Veli (Onların adı Ali ile Veli)
On s'apelle Ali,İrma et Veli
Jean Phillipe ile başlayıp Ali,Veli ile bugünkü serüvenim bitmiştir. :)
Sıra İspanyolca öğrenmeye geldi,(hayır karıştırmayacağım,hayır daha zor olmayacak :)),şimdi bugün açtığım İspanyolca sayfama gelen olmuş mu göz atayım olmamış ise orayı da yazı tahtasına çevireyim.
Herkese bonsoir :)) (Bonsuağ-İyi akşamlar)
Sana da iyi akşamlar
Summer-girl
müsait olduğunda girersin umarım.