Formasyon

cinkek

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
29 Haziran 2010
312
0
66
Formasyon derslerinin artık yıl içinde verildiğini biliyorum,fakat Fen-Edebiyat bölümlerinde okuyanlara artık verilmeyeceğini sadece okulda kalma imkanlarının olduğunu duydum,bu konuda bilgisi olanlar var mı CADIARZU

Aaaa boyle bir şeyi duymamıştım açıkçası, mühendislik bolümlerine, veterinerlere bile veriyorlar diye biliyorum,onlara verilirken fen-edebiyatlara verilmemesi büyük haksızlık olur. Zaten yeterince madur oluyoruz bari bu haktan yararlanacaksınız diyip sonra da hayır vermiyoruz demesinler. Sen nerden duydun bunu canım?

ablamın bir arkadaşı fen-edebiyat mezunuymuş ve o söylemiş,kesinlikle çok saçma geldi bana da,başka duyan var mı diye merak ettim ben de

Yök yaptığı duyuruda formasyon verecek olan üniversiteleri açıklamış, kontenjanlarını belirtmiş, bazı üniversiteler hangi bölümlere verileceğini de açıklamış ve bunların içinde Fen-Edebiyat da var. Sen fen-edebiyat mı okuyorsun?

evet bu sene kazandım edebiyat fakültesi tarih bölümü,bir de her üniversite formasyon veriyor diye duymuştum ama o da yanlış sanırım,kontenjanlar hakkında bilgin var mı ?

Hayırlı olsun canım, bu konular o kadar çok değişikliğe uğruyor ki insan takip edemiyor doğrusu. Eskiden ales'e girilir ve formasyon veren üniversitelere başvuruda bulunulurdu. Ama artık okurken verilecekmiş. Yök'ün duyurusunda sadece mezunlara verilecek olan formasyonun kontenjanı belirlenmişti ve yanılmıyorsam mezunlar için 23 üniversite verecekmiş. Onlarda kendi mezunlarına veriyor galiba. Ama size her üniversite veriyorsur herhalde. Tam bir bilgim yok canım.

fen edebiyat fakültesinde okuyanlar yıl içinde okurken formasyon alabiliyorlar ama her üniversitede yok bu. sadece yök e başvuranlar verebiliyor. en son 11 üniversite veriyordu diye hatırlıyorum.(eskiden de okurken verilirdi sonra kaldırdılar mezunların tezsiz yüksek lisans yapması gerekti ama geçen yıl tekrardan değişiklik oldu ve tekrardan okurken verilmeye başlandı)

Son düzenleme:
ha bire değişti için istikrarlı bir bilgi elde etmek zor.sağol cevabın için

bir internet sitesinden okudum haber;

Yeni Yönetmelik: Formasyon Yüksek Lisans Programları Kaldırıldı !

Bu sıralar en sık sorulan soru Formasyon Kalktı mı? Evet, “Formasyon Kaldırıldı!” YÖK’ün yeni yönetmeliği herkesi şaşırttığı gibi bazı kişilerin mutluluğu ve bazılarının da hüsranına sebep oldu.

Yeni yönetmeliğe göre,formasyon eğitiminde köklü değişiklikler yapıldı:

Öncelikle, bundan böyle formasyon eğitimi tezsiz yüksek lisans programları ile değil “sertifika programı” şeklinde verilecek. Yönetmeliğin en köklü değişikliği bu.

Artık sadece fen-edebiyat fakültelerinin mezunları değil, bütün fakültelerin ve bütün bölümlerin mezunları “öğretmenlik eğitimi” alıp devlet okullarında öğretmen olarak atanabilme hakkı kazanacaklar. Bu durum, fen-edebiyat mezunu olmayıp öğretmen olabilme şansı tanınan kişilerin elbette mutluluğuna sebep oldu. Diğer yandan ise yoğunluktan dolayı zaten atanamayan binlerce eğitim fakültesi mezunu durumdan rahatsızlık duyuyor.

Bunun dışında eskiden sadece mezun olduktan sonra alınabilen bu eğitim, bundan sonra öğrenci iken de alınabilecektir. Her üniversitenin “formasyon sertifikası” eğitimi veremeyecek olması, okuyan öğrencilerin eğer kendi üniversitelerinde bu eğitim verilmiyorsa ne yapacakları konusu da henüz netleşmiş değil. Formasyon veren üniversiteler her yıl YÖK onayı ile ilan edilecek ve bu durumda her yıl formasyon veren üniversiteler değişiklik gösterecek. 2010 yılında bu eğitimi verecek üniversiteler henüz açıklanmadı ancak eğitim fakültesi ya da eğitim bilimleri bölümleri bulunan birçok üniversitenin verebileceği belirtiliyor.

Yeni yönetmeliğin en çok tartışılan maddesi ise “en az 2.5/4.0” not ortalaması şartı konulması olarak belirtiliyor. Bu şarta göre geçmişte mezun olmuş ve ortalaması 2.5 altında olanlar hiçbir şekilde bu eğitimi alamıyorlar. Yani geçmişte kazanılmış hakları olan bazı fen-edebiyat mezunları da burada bir hüsranla karşı karşıyalar.

YÖK, yapacağı düzenlemelerle belki de mağduriyetleri giderecek bir hale sokacaktır bu yönetmeliği.

Şimdilik YÖK tarafından detaylar ile ilgili bir açıklama yapılmadı.

2010-2011 Eğitim Öğretim Yılından İtibaren Formasyon Eğitimi Aşağıdaki Gibi Alınacaktır:

Eğer öğrenci iseniz; ağırlıklı not ortalamanız en az 2,5/4 ve alttan başarısız ders sayınız en fazla 2 ise, 5. Yarıyıldan itibaren başlayarak ve toplamda 4 yarıyıla yayılacak şekilde ek dersler (formasyon dersleri) alarak öğrenciliğiniz sırasında aynı zamanda formasyon eğitimi alabileceksiniz.

Eğer mezun iseniz ve lisans mezuniyet ortalamanız en az 2,5/4 ise doğrudan bu eğitimi verebilecek üniversitelere başvurarak mezuniyetinizden sonra da formasyon eğitimi alabileceksiniz.

YÖK, hangi üniversitelerin “Formasyon Eğitimi Sertifikası” verebileceğini her yıl yapacağı kontroller ile belirleyecek ve bu durumda formasyon sertifikası eğitimi verebilecek üniversiteler her yıl değişiklik gösterebilecektir.

eğer gerçekten böyle ise yapılacak olan şey derslere çok yoğun çalışarak başarılı olmak

bu kısmı anlamadım nasıl her yıl farklı üniler vercekbilmiyorumkismile

bu kısmı biliyordum, saçma mı mantıklı mı karar veremiyorum.

daha geçen yıl değiştirdiklerini yine değiştiriyorlar yök ün yaptığı saçmalıklar açıklanamaz hale geldi

benim ablamda ktü de edebiyat okuyor ve bu sene formasyon aldı ama o da duymuş bunları bilgide edinemiyıor heryerde farklı diyolarmış

yök bi sene onay verirse bi sene vermiycek demek mi oluyor,yoksa her sene yenisi mi eklenecek demek oluyor ben de anlamadım :uhm:

yök bi sene onay verirse bi sene vermiycek demek mi oluyor,yoksa her sene yenisi mi eklenecek demek oluyor ben de anlamadım :uhm:

bi sene onay verip bi sene vermezse çok saçma olur bence.
benden 1 sene öncekiler alıp ben alamayabilirim mesela öyle olursa, haksızlık olur bu.

ben istanbul üni.de okuyorum ist.ünide tezsiz yüksek lisans vardı.geçen sene okurken formasyon başladı.2.sınıftan itibaren başlıyor formasyon dersleri 4.sınıfın sonuna kdr veriliyor.ilk sene diye isteyen herkese verildi ancak bu sene ortalama 2.5 olması şart.tezsizde kalktı ancak okul bitince belirli kontenjan var başvuruyosunuz.bu sene fiyat 3500 tl diyor.fakat okurken alırsanız herhangi bir ücret yok.kıscası üniversiteden üniversiteye değişiyor.üniversitenizi takip edin.öğrenci işlerinizden gerekli bilgiyi alırsınız

arkadaşlar bende eğitim fakültesinde okuyorumm,,geçen dönem türk eğitim sistemi diye bir dersimiz vardı ve bu derstee,,formasyonun okurken fen edebiyat fakültelerinde verileceğini gördük ve hocamız da üstüne basa basa bu konuya değindi..ama şahsen ben feflere okurken formasyon verilmesini çok yanlış buluorum..kesinlikle formasyon yüksek lisans bazında verilmeli..öyleyse eğitim fakültelerinin farkı nerde?yada fefin farkı nerde?Ayrıca bir arkadşımda matematikten formasyon alıordu okurken ve not ortalaması 2.00ın üstünde olanlara veriliomuşş,bana göre bu hiç belirleyici değil.çok düşük bir baraj.. yanlış anlamayın arkadaşlar ben okul öncesi öğretmenliği okuyorum yani fefle bi bağlantım yok bu sadece benim kendi görüşüm..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…