Deniz Ürünleri Fırında Deniz Alası (Yerli Somon) SaltAndMore Tuz Sponsorluğunda

emeelce

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
22 Nisan 2015
697
1.067
Herkese Merhaba Sevgili Arkadaşlar;
Yemekler içinde en bi sevdiğim balık olunca yarışmaya katılmalıyım diye düşündüm.:KK56:
Deniz ürünlerini severim özellikle etli balık kategorisinde olan Deniz Alası- Alabalık- Norveç Somonu tam benliktir. Ülkemizin yerli somonu olan Deniz Alası (Birçok ülke Karadeniz Alası olarak biliyor.) varken Norveçlilerin balığını mı yapıcam demi.:oops:
Omega 3 bakımından oldukça zengin olan Deniz Alası ben gibi etli balık seven kişiler için biçilmiş kaftandır. Birde fırında yanında patatesle tam kararında pişirince mükemmel oluyor.

Dip Not: Deniz Alasının avlanması kesinlikle yasak olup, nesli tükenmekte olan bir balık türüdür. Benim kullandığım Deniz Alası Çiftlikte üretilmiştir. Avlanması yasak olan balıkların Çiftlik Balığı olmadığını anlarsanız gerekli mercilere ihbarda bulunmak vicdanen yapılacak en iyi durumdur.

Şimdi geçelim Fırında Deniz Alası tarifine;

Malzemeler:
800 gram Deniz alası (2 fileto şeklinde ve ya bütün temizlenmiş)
Yarım çay bardağı Zeytinyağı (Deniz Alası oldukça yağlı bir balıktır istenirse daha az yağda kullanılabilir)
Yarım Limonun suyu
8 Adet küçük Patates
4 Adet Sarımsak dişi
1 Tatlı kaşığı Deniz tuzu

IMG_20160204_222912.jpg

Yapılışı;
İlk önce tüm olan Deniz Alasını ister 2 fileto şeklinde isterseniz sadece içini açıp temizleyebilirsiniz.
Ben içini açtım. (Bu arada deniz alamı temizlerken neredeyse duygusal bir bağ kurup yok yiyemem ben seni dediğim olmuştur, sonuç ise en son elimde kalan pişmiş kafası ve kuyruğu oldu kimseye güvenmeyin :KK64:)
Patatesleri zaten küçük olduğu için daha da küçültmeye ihtiyaç duymadan doğradım.
Ben normalde fırında deniz alasına soğan koymuyordum ama annemin ısrarı üzerine 1 soğanda ekledim.
Sarımsakları rendeledim, yarım limonun suyunu sıktım ve bir tatlı kaşığı deniz tuzunu kullanacağımız yarım çay bardağı zeytin yağının içine koyup iyice karıştırıp sos haline getirdim.

IMG_20160204_223044.jpg

Derin bir borcamın içine yağlı pişirme kağıdı yerleştirdim ve üzerine balığımı aldım içine ve dışına patatesleri ve soğanı koyup hazırladığım sosu her yerine sürdükten sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 40 dk pişirdim. (Deniz Alası maksimum 30 dk pişmiş olur ama siz benim gibi patatesli yapmak isterseniz 40 dk pişirmeniz gerekecek eee nar gibi kızarmış patatesler için 10 dk cık nedir ki demi):cool:

İçi;
IMG_20160204_223411.jpg

Dışı;

IMG_20160204_223521.jpg

Ve Sonuç;

IMG_20160205_111626-1.jpg

:kk77:Fırında Deniz Alasının yanında Roka- Tere- Dere Otu- Nane ve Turp çeşitleri ile Afiyet Olsun.:kk77:

IMG_20160204_223926.jpg

Ihmmm :kk77:

Çok lezzetli olduğu belli.

Eline , emeğine sağlık . Başarılar diliyorum.

ya böyle balıkları çok seviyorum bol omegalı kendinden yağlı mis ya:kk77: şu patatesleri hertürlü böyle büyük balıkta koyabiliriz sanırım böyle servis ve yapım şeklini beğendim ben bir kenara yazayım bu tarifi el,ne sağlık yarışmada başarılar:KK19:

Ne güzel bir sunum bu böyle,çiçekli falan,harika çok hoşuma gitti,sonuçta çok güzel çıkmış,patates yatağında başına çiçek takmış balık ve kuş yuvası yeşillik eşliğinde...böyle değişik şeyleri,görsellikleri seviyorum ben:KK200::kk77:yarışmada başarılar dilerim.

ellerinize sağlık çok güzel duruyo deneyeceğim ama bu balığı hiç görmedim sanki
Çok teşekkür ederim genellikle büyük marketlerde bulunuyor normalde avlanması yasak özellikle bir yerden alıyoruz çiftlik balığı olduğunu bildiğimiz için belki onun için çoğu yerlerde yoktur.:KK16:

ya böyle balıkları çok seviyorum bol omegalı kendinden yağlı mis ya:kk77: şu patatesleri hertürlü böyle büyük balıkta koyabiliriz sanırım böyle servis ve yapım şeklini beğendim ben bir kenara yazayım bu tarifi el,ne sağlık yarışmada başarılar:KK19:
Çok teşekkür ederim.:KK52: Bende etli balığı çok severim Deniz Alasının Norveç Somonun dan bir farkı yok. İnşallah denersiniz ve beğenirsiniz. :KK54:

Ne güzel bir sunum bu böyle,çiçekli falan,harika çok hoşuma gitti,sonuçta çok güzel çıkmış,patates yatağında başına çiçek takmış balık ve kuş yuvası yeşillik eşliğinde...böyle değişik şeyleri,görsellikleri seviyorum ben:KK200::kk77:yarışmada başarılar dilerim.
Çok teşekkür ederim. Ay aynen o çiçeği koydum ya bir anda genç bir kızın katline karar verilmiş gibi hissettim o kadar masumdu :KK23: ama sonunda kalan yerleri kafası, derisi ve kuyruğuydu. Görsellik benim için de önemli oluyor elimden geldiğince değişik şeyler deniyorum.

X