Ya arkadaşlar, "sen daha sevgilisin, karışma" ne demek yahu?
Sevgili oldukları için karışmaya hakkı var mı yok mu konusuna hiç girmiyorum. Bence gereksiz çünkü. Konu o değil ki.
Konu sahibi: "biz daha önceden plan yapmıştık sevgilimle,, o tazminat ile ev eşyasının bir kısmını nakit alçaktık" yazmış.
Ben diyelim konu sahibinin sevgilisinin bir erkek arkadaşı olsam. Yıllardır iş kurma hayalimiz olsa. Ben de katkıda bulunacak olsam. Bana günün birinde "tazminatımla seninle iş kurarız" demiş olsa. Bu lafın üzerine ben çok sevinsem, plan yapsak, hayal kursak. Sonra günlerden bir gün dese ki "Tazminatımı annem istedi, abim için harcanacakmış" ben derim ki "Abi oldu mu şimdi? Hani iş kuracaktık o parayla. Ben de teklif etmedim, sen dedin bana. Söz verdin, biz o kadar hayal kurduk seninle, plan yaptık. Şimdi caymak oldu mu?" O da dese ki "Ya annem istedi işte". Ben de ona derim ki "Annen isteyebilir tabii. Ne bilsin kadıncağız. Ama sen bizim onca yıllık dostluğumuza rağmen 'Anne ben Hasan'a o parayı şu iş için söz verdim. Şimdi sözümü tutmazsam ayıp olur. Seni de kırmak istemiyorum ama Hasan'a söz vermiş bulundum. Ayıp olur. Ne yapsak. Başka bir çare bulsak' diyemedin mi?
Beni suçlar gibi konuştuğu için çok bozulduğumu, bunun fesatlıkla ilgisi olmadığını, paranın onun parası olduğunu, istediğini yapacağını, ama ortada bir söz, plan olduğu için hayal kırıklığına uğradığımı söylerdim.
Böyle hayal kırıklığı yaşayan bir erkek arkadaşa da kimse "Hasan, sen onun nişanlısı veya karısı değilsin, parasına karışamazsın" diyemez. Konu karışma karışmama değil çünkü. Ortada verilen bir söz var. Ve verilen söz tutulmayınca insan kırgınlığını, hayal kırıklığını belirtebilir. Bu çok normaldir.
Olaya adamın yanındaki "kadının" ilişkinin aşamasına göre artan haklarına göre durumu yerine, biraz da, adamın yanındaki "insanın" durumu olarak bakmakta fayda var.