Felsefe okuyanlar yada mezun olanlar yardım

UgurBocegim 29 09 05 09

Hayat paylaştıkça güzeldir
Kayıtlı Üye
4 Ocak 2008
255
1
318
Bingöl
Felsefe okuyanlar ya da mezun olan arkadaşlar bölümü bitirince iş bulma durumu nasıl? Sanırım Felsefe grubu öğretmeni olunabiliyor. Mesela kimya öğretmenliği kontenjanının öğretmenlikte çok az olduğunu duydum. Felsefedede durum aynı mı? Sıkıcı bir bölüm mü? İş alanları öğretmenlikten başka ne olabilir. Bilen varsa yanıtlarsa sevinirim Teşekkürler.a.s.
 
bu sene hayırlısyla felesefe okuycam,,sayılsal çıkışlı bi insan olarak bana sıkıcı geliyor ama sonunda dersanelerde reh ve danışmanlık artı felsefe derslerine girme şansın var..
 
ış bulma potansiyeli önemli. Mesela öğretmenliğe geçiş yapıldığında çok fazla felsefe öğretmeni tercih edilebilir mi? KPSS' den bölüm olarak girdiğinden puan düşüklüğü oluyor diye biliyorum. Ben de sayısalcıyım ancak sözel bölümler daha çok ilgimi çekiyor. Puanım da ancak felsefeye yetiyor. Okuyan ya da mezun olan arkadaşlar bize bu konuda yardımcı olsa çok güzel olur. ınşallah sesimizi duyan birisi olabilir. Haydi hayırlısı.
 
bu sene hayırlısyla felesefe okuycam,,sayılsal çıkışlı bi insan olarak bana sıkıcı geliyor ama sonunda dersanelerde reh ve danışmanlık artı felsefe derslerine girme şansın var..

Canım dershanelerde rehberlik danışmanlık demişsinde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü mezunları dururken Felsefe mezunlarını kabul edeceklerini düşünmüyorum ama yinde bilmiyorum. Var mı böyle bir şey nereden duydun. kafamçokkarıştı
 
Bende pdr olmazsa sosyoloji diyordum bana da sosyolji mezunları danışmanlıkta yapabiliyor demişlerdi biraz daha araştırınca o işin hiç de öyle olmadığını gördüm.Felsefeyle aranız yoksa danışmanlık için felsefe okumak istiyorsanız biraz daha düşünün derim.
 

Canım sözel bölümleri seviyorum Felsefeyi de ancak iş bulunur mu acaba? Fen edebiyat fakültelerinden mezun olanlar iş bulamıyorlar diye duydum o nedenle kararsızım.
 
Fen edebiyat mezunları genelde formasyon alıp öğretmenlik yapıyorlar.Ama felsefede durum nasıldır bi araştır derim.4 sene o kadar emek verip sonunda işsiz kalmaktansa...
 
Fen edebiyat mezunları genelde formasyon alıp öğretmenlik yapıyorlar.Ama felsefede durum nasıldır bi araştır derim.4 sene o kadar emek verip sonunda işsiz kalmaktansa...

Haklısın canım Çok kısıtlıdır diye düşünüyorum.Çünkü ortaöğretimde felsefe öğretmeni sayısı az. Ama malesef çevremde üniversitede okuyan tanıdığım yok. Neyse cevabın için teşekkür ederim.
 
felsefe ve sosyloji bölümleri gerçekten çok güzel bölümler.
ama ne yazık ki iş olanakları dar.

benimde size bir sorum olacak hanımlar?
şimdi Anadolü Üniversitesi Açık öğreim Fakültesi felsefe ve sosyoloji bölümleri açmış galiba,bu bölümlere nasıl bir puanla giriliyor.yani sadece barajı geçmek mi önemli?
teşekkür ederim...
 

Canım Koşullar kısmını okumalısın öss say-1 össsöz-1 öss Ea-1 veya öss_Dil puanlarından en az birinden 145.000 yada daha fazla puan alman gerekiyor.
 

Öncelikle felsefe bölümlerinin eğitim fakültesine değil fen-edebiyat yahut edebiyat fakültelerine bağlı olduğunu hatırlatayım. Yani felsefe mezunları eğer ki tezsiz yüksek lisans yapmaz ise öğretmenlik hakları yoktur. Öğretmenlik hakkı felsefe bölümünden bağımsız ayrı bir bölüm olan "felsefe grubu öğretmenliği" bölümündedir; bu bölüm ise sanıyorum yurt genelinde pek yaygın değil, birkaç üniversitede var sadece.


İş kaygısı ve sadece bir meslek edinmek isteyen, felsefe ile yakından ilgisi olmayanların zorlanacağı ve sonrasında hayal kırıklığına uğrayacağı bir bölümdür; zira üniversitenin entelektüel becerileri geliştirme ve entelektüel kapasiteyi arttırmaya yönelik bir eğitim verdiğinin göz ardı edilmesi ya da bu amacın ıskalanması; yalnızca meslek eğitim kursu mantığı ile mesleki kaygılara düşülmesi neticesinde ne yazık ki yalnızca ilgilendiğimiz iş bulunur mu sorusunun yanıtı oluyor.

Pek tabi kişinin yaşamını idame ettirmesi için elzem bir soru fakat üniversite aslında akademik bilginin, uzmanlaşmanın, bir konu hakkında derinlemesine bilgi edinmenin yeridir. Bu anlamda felsefe bölümü işlevsellik kazanır.


İş olanaklarına gelince; günümüz koşulları ve sürüklendiğimiz durumdan bağımsız değildir felsefe mezununun da kaderi. Nasıl ki artık kimi işverenler yalnızca 4 yıllık üniversite diploması istiyor ve bölüm belirleyici olmuyor felsefede de 4 yıllık bir diploma ile şartları yerine getirdiğinizde iş bulmanız mümkün; tabi alan dışı. Zira alan içi bir çalışma olanağı Türkiye şartlarında pek mevcut değil.


İnsan kaynakları, basın- yayın kuruluşları kağıt üzerinde felsefe mezununun çalışabileceği alanlar tabi yalnızca kağıt üzerinde zira şu bitmek tükenmek bilmeyen kısır döngü( deneyimsize iş verilmemesi fakat deneyimi olmayana hiç kapı açılmazsa nasıl deneyim kazanacağı paradoksu) diğer üniversite mezunları gibi felsefecinin de yaşadığı ve içinden çıkamadığı zorluklar arasında.

Mesleki kaygıları bir kenara bıraktığımızda felsefe inanılmaz keyifli, geliştirici, ufuk açıcı bir bölümdür. Hayata karşı duruşunuz değişir, olayları daha geniş açılardan değerlendirir, düşüncenin evrimini insanın dünü ve bugününü öğrenir; kendiniz ve dünya hakkında donanım sahibi olursunuz. Ama hazırlıklı olmak gerekir ki çok ağır metinler, sınavlar, ağır bir ders programı sizi bekliyor. Felsefeye yakınlık duyan için inanılmaz bir haz ve tecrübedir; okumayı, araştırmayı, düşünmeyi sevmeyen için ise katlanılması dayanılmaz bir külfet.

Hasılı sadece meslek edinmek için üniversite okuyanların uygulamaların teknik bilginin olduğu diğer bölümlere yönelmesi; kendini ve dünyayı tanımak, hayat görüşü ve zihinsel yetilerini geliştirmek isteyenlerin ise felsefe bölümünü seçmesi gerektiği kanaatindeyim.
 

evet dediğinde belki haklısın ama şöyle bişey var dersaneler pdr mezunlarına 3.000 tl maaş vermesi grekirken felsefe mezunlarına 1500-2000 tl verior aynı işi yaptırıyor yani bi nevi dersanede kendi maddiatını düşünüyor.
 

haklısın aynen dediğin gibi zorlu sınavlar,ağır ders programı ben de felsefe 2.sınıftan terk ettim bizim zamanımız da bii hocamız tam 3 ay boyunca ruh kavramını işledi ruhumuz gitti adeta,aynı şekilde arkhe sorunu 3,5 ay sürdü.ama her şeye rağmen zevkli bi bölüm maalesef hayati şartlarından dolayı bırakmak zorunda kaldım.
 

emin misiniz o kadar verdiklerine?
çoğu asgariyle çalışıyor da
 


Teşekkür ederim cevabınızı yeni gördüm.Çok aydınlatıcı olmuş.
 
sanırım bu topik artık kullanılmıyor.en son 2011 de kalmış


ben felsefe 1. sınıf aöf okuyorum.2. üniversitem olacak.fen ed mezunuyum .formasyonum var.belki öğretmenlikte şansım olur diye bu bölümü tercih ettim.ama normaldede psikolojiye ve felsefeye karşı bi yakınlıgım var.


felsefe bitirip iş bulanlar varsa nerelerde çalışıyorlar paylaşırsa sevinirim.
 

Hmm yazan olmamis bende merak etmistm aslinda
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…