Felsefe okuyanlar ya da mezun olan arkadaşlar bölümü bitirince iş bulma durumu nasıl? Sanırım Felsefe grubu öğretmeni olunabiliyor. Mesela kimya öğretmenliği kontenjanının öğretmenlikte çok az olduğunu duydum. Felsefedede durum aynı mı? Sıkıcı bir bölüm mü? İş alanları öğretmenlikten başka ne olabilir. Bilen varsa yanıtlarsa sevinirim Teşekkürler.a.s.
Öncelikle felsefe bölümlerinin eğitim fakültesine değil fen-edebiyat yahut edebiyat fakültelerine bağlı olduğunu hatırlatayım. Yani felsefe mezunları eğer ki tezsiz yüksek lisans yapmaz ise öğretmenlik hakları yoktur. Öğretmenlik hakkı felsefe bölümünden bağımsız ayrı bir bölüm olan "felsefe grubu öğretmenliği" bölümündedir; bu bölüm ise sanıyorum yurt genelinde pek yaygın değil, birkaç üniversitede var sadece.
İş kaygısı ve sadece bir meslek edinmek isteyen, felsefe ile yakından ilgisi olmayanların zorlanacağı ve sonrasında hayal kırıklığına uğrayacağı bir bölümdür; zira üniversitenin entelektüel becerileri geliştirme ve entelektüel kapasiteyi arttırmaya yönelik bir eğitim verdiğinin göz ardı edilmesi ya da bu amacın ıskalanması; yalnızca meslek eğitim kursu mantığı ile mesleki kaygılara düşülmesi neticesinde ne yazık ki yalnızca ilgilendiğimiz iş bulunur mu sorusunun yanıtı oluyor.
Pek tabi kişinin yaşamını idame ettirmesi için elzem bir soru fakat üniversite aslında akademik bilginin, uzmanlaşmanın, bir konu hakkında derinlemesine bilgi edinmenin yeridir. Bu anlamda felsefe bölümü işlevsellik kazanır.
İş olanaklarına gelince; günümüz koşulları ve sürüklendiğimiz durumdan bağımsız değildir felsefe mezununun da kaderi. Nasıl ki artık kimi işverenler yalnızca 4 yıllık üniversite diploması istiyor ve bölüm belirleyici olmuyor felsefede de 4 yıllık bir diploma ile şartları yerine getirdiğinizde iş bulmanız mümkün; tabi alan dışı. Zira alan içi bir çalışma olanağı Türkiye şartlarında pek mevcut değil.
İnsan kaynakları, basın- yayın kuruluşları kağıt üzerinde felsefe mezununun çalışabileceği alanlar tabi yalnızca kağıt üzerinde zira şu bitmek tükenmek bilmeyen kısır döngü( deneyimsize iş verilmemesi fakat deneyimi olmayana hiç kapı açılmazsa nasıl deneyim kazanacağı paradoksu) diğer üniversite mezunları gibi felsefecinin de yaşadığı ve içinden çıkamadığı zorluklar arasında.
Mesleki kaygıları bir kenara bıraktığımızda felsefe
inanılmaz keyifli, geliştirici, ufuk açıcı bir bölümdür. Hayata karşı duruşunuz değişir, olayları daha geniş açılardan değerlendirir, düşüncenin evrimini insanın dünü ve bugününü öğrenir; kendiniz ve dünya hakkında donanım sahibi olursunuz. Ama hazırlıklı olmak gerekir ki çok ağır metinler, sınavlar, ağır bir ders programı sizi bekliyor. Felsefeye yakınlık duyan için inanılmaz bir haz ve tecrübedir; okumayı, araştırmayı, düşünmeyi sevmeyen için ise katlanılması dayanılmaz bir külfet.
Hasılı sadece meslek edinmek için üniversite okuyanların uygulamaların teknik bilginin olduğu diğer bölümlere yönelmesi; kendini ve dünyayı tanımak, hayat görüşü ve zihinsel yetilerini geliştirmek isteyenlerin ise felsefe bölümünü seçmesi gerektiği kanaatindeyim.