- 7 Mart 2013
- 6.204
- 18.600
Orta Doğu'nun mütevazı sokak yemeği Falafel, nam-ı diğer vegan veya nohut köftesi ile yine şaşırtmadan son gün huzurlarınızdayım.
Rivayet odur ki bir gün Gavur Firavun et ürünleri tüketmemeye niyetlenmiş. Niyetlenmiş niyetlenmesine ama köftesizlik başına vurmuş. Kölelere taş taşıttırıp habire piramit inşa ettiriyormuş. Özellikle danışmana gına gelmiş. Emekli olup Nil kıyılarında hobi bahçesi yapmayı iple çekiyormuş.
Bir gün danışma piramit çevresinde dolanırken piramitte tezgah açan kıptinin vegan dürümü sattığını görmüş. Ellerini arkasında bağlayıp tezgaha yaklaşmış ve başıyla yazıyı işaret etmiş;
-Nedir bu yeğenim?
-Sebzeli köfte Yüce Piros.
-Çek oradan bir porsiyon!
Firavun mutlu, danışman mutlu, köleler de. Araplar da bunu keşfedince hemmen Levant diyarlara da yaymış. Filistin, Lübnan, Suriye hatta Türkiye'de bile almış yürümüş namı. Toprak ve kültür hırsızı malum işgalciler kendilerine ait olduğunu iddia etse de Orta Doğu mutfağının popili yiyeceği olmuş.
Tarife geçiyoruuum!
Malzemeler
Yapılışı
Tarif Notları
Sunumlaar;
Rivayet odur ki bir gün Gavur Firavun et ürünleri tüketmemeye niyetlenmiş. Niyetlenmiş niyetlenmesine ama köftesizlik başına vurmuş. Kölelere taş taşıttırıp habire piramit inşa ettiriyormuş. Özellikle danışmana gına gelmiş. Emekli olup Nil kıyılarında hobi bahçesi yapmayı iple çekiyormuş.
Bir gün danışma piramit çevresinde dolanırken piramitte tezgah açan kıptinin vegan dürümü sattığını görmüş. Ellerini arkasında bağlayıp tezgaha yaklaşmış ve başıyla yazıyı işaret etmiş;
-Nedir bu yeğenim?
-Sebzeli köfte Yüce Piros.
-Çek oradan bir porsiyon!
Firavun mutlu, danışman mutlu, köleler de. Araplar da bunu keşfedince hemmen Levant diyarlara da yaymış. Filistin, Lübnan, Suriye hatta Türkiye'de bile almış yürümüş namı. Toprak ve kültür hırsızı malum işgalciler kendilerine ait olduğunu iddia etse de Orta Doğu mutfağının popili yiyeceği olmuş.
Tarife geçiyoruuum!
Malzemeler
- 2 su bardağı kuru nohut
- 1 yk + 1 tk karbonat
- 2 diş sarımsak
- 1 küçük soğan
- 2 avuç maydanoz
- 1 avuç taze kişniş (yoksa kurutulmuş kişnişi artırabilirsiniz)
- 1 çk 7 baharat (Olmadığı için kekik, kimyon, pul biber, Toz biber, nane, yenibahar ve sumak ile karışım yaptım)
- 1 tk kurutulmuş kişniş
- ½ çk kırmızı toz biber
- ½ çk karabiber
- ½ çk kimyon tozu
- 2 çk tuz
- Kızartma için yeterli miktarda bitkisel yağ
Yapılışı
- Nohutları bir gece önceden büyük bir kasede üzerini örtecek kadar su ile ıslatın. Bir yemek kaşığı karbonat ekleyin ve iyice karıştırın.
- Ertesi gün fasulyeleri duru akan suyun altında yıkayın ve bir kenara koyun.
- Bir mutfak robotunda nohutu orta irilikte bir kıvama gelene kadar karıştırın. İsterseniz nohutu bir kaseye aktarıp işleme devam edin. Ben aktarmadan devam ettim.
- Mutfak robotuna soğan, sarımsak, kişniş ve maydanozu ekleyin ve karıştırın. Nohut kasesine aktarın ve iyice karıştırın.
- Baharatları, tuzu, 1 tk karbonatı ve karışımı bağlamak için gerekirse yeterli miktarda zeytinyağını ekleyin. Falafel karışımınız çok kuru veya ıslak olmamalıdır.
- Hamuru kızartmadan önce en az bir saat buzdolabında bekletin, böylece şekil vermek daha kolay olacaktır.
- Derin kızartma için yeterli miktarda bitkisel yağı ısıtın.
- Falafelinizi golf topu büyüklüğünde toplar haline getirin veya varsa falafel kepçesi kullanın. Yaklaşık 7 dakika boyunca kızarana kadar kızartın. Dilerseniz kızartmadan önce susama bulayın.
- Tahin sosu (2 yk kaşığı tahin, 2 yk süzme yoğurt, 1 yk limon suyu), taze turşu ve sebzelerle birlikte dürümde veya tabakta servis edin.
Tarif Notları
- Lübnan'da yarı yarıya nohut ve kabuksuz bakla kullanılıyor. Dileyen baklalı da yapabilir.
- Konserve nohut veya bakla kullanmayın çünkü karışım çok ıslak olacaktır.
- Daha sonra kızartmak için fazladan falafel karışımını dondurabilirsiniz.
- Ben 1 yk kaşığı karbonatı nohut suyu haricinde harca da ekledim, yanlışlıkla oldu. Tarifi yazarken şimdi fark ettim Bir sıkıntı çıkmadı.
- Nohutları artistliğine 2 gece beklettim. Buzlukta 1 hafta kaldığından bahsetmeyeyim. Hala hayattayız çok şükür.
Sunumlaar;