Yeni bir evin kurulması,düğün derneğin yapılması çok zevkli ve heyecanlı olmasının yanında biraz tuzlu da tabiiki :) Bence bu konuda net bir rakam söylemek doğru olmaz çünki herkes kendi bütçesini kendisi biliyor ve o bütçe doğrultusunda alışverişini yapıyor. Sırf beyaz eşya konusunda bile eğer hepsini siemens ten alıcaksanız 10.000 lira gibi büyük bir rakam ayırmanız gerekir, ancak daha düşük bir markada beyaz eşyaların tümünü 1.000 liraya da alabilirsiniz. Orta halli yemekli bir düğün 10.000-15.000 arasındayken,düğün salonunda bir düğüne 3.000 lira vererekte bu işin içinden çıkabilirsiniz. Yani her konuda alternatif çok, herkes istiyorki en iyisi olsun ama kimin bütçesi neye uygunsa onu seçiyor o oluyor. Kimine göre çok pahalı olan bir diğeri için sudan ucuz olabiliyo :) Allah tüm evleneceklerin keselerine bereket versin, yar ve yardımcıları olsun inşallah (ben de dahil)...
Merhaba arkadaşlar,
Ekim'de düğünüm var hayırlısıyla. Ailem açıkçası bu evlilik süreçlerinde illa şu olsun, bu adettir gibi bir yönlendirmede olmadığı ve hatta ne uygun düşer tam bilmediği için arkadaşlarımdan, buradan, çevreden biraz bilgi edinmeye çalışıyorum.
Bu süreçte karşılaştığım manzara beni çok şaşırttı açıkçası. Bir evlilik ne kadar paraya mal oluyormuş böyle? Türkiye'de bu kadar insanın evlenmesine şaştım kaldım. Evlilik resmen zengin işi gibi. Şöyle ki, okuduğum kadarıyla normal, orta halli bir Türk çiftinin evlenirken yaptığı masraflar:
-Tektaş : 1500-2000 TL
- Alyans: 500- 1000 TL
-Kıza alınan takı seti: 5000 TL
-Erkeğe satılan saat: kaç lira bilmiyorum ama 200 olur herhalde
-Ev döşeme hazırlıkları: 20.000- 30000 TL
-Gelinlik: 2000 TL
-Damatlık: 1500 TL (?)
-Düğün masrafları: 10.000-15.000 TL
Bir de bunun yanında, bazı insanlar kıza erkek tarafının bilezik almasından bahsediyor. Ortalama 10 bilezik konuşuluyor ve güvence olsun diye kalın işlenmemiş bilezik alındığını farz edersek: 20.000 TL
Buyrun size bir evliliğin en yuvarlak bilançosu. Yaklaşık 70.000 TL.
İnsanımız ya fakir değil, ya da evlenmek/evlendirmek adını kendini fena borç yükünün altına sokuyorlar. Böyle bir masraf nasıl yapılır, karşılanır? Helal dedim bizim millete.
Belki de evlilik geleneklerimizi gözden geçirmemiz gerekiyor...
bunlar çok uçuk fiyatlar. kaldı ki tektaş bizim geleneğimiz değil.
evlilik geleneklerini değil de insanların kendilerinde bulunan gösteriş merakından biraz kurtulsalar bu kadar yüklü masraf çıkmaz ortaya
Tektaş geleneğimiz değil ama şimdiki kızlar tektaşsız evlenmiyor
Ben nişanlıyım. Nişanlım bana sözlenmeden önce flört ederken tektaş aldı. Sözde tekrar istemedim. Nişanda da takı seti istemedim ama kayınvalidem set olmadan olmaz dedi almış gelmişler
Benim gibi gelin olursa çok ucuza çıkar düğün dernek
evlilikte parmaktaki o yüzükteki taş getirmiyo mutluluğu. eğer durumun çok iyi değilse karşı tarafa zaten fazla yüklenmemek gerek. en iyisini sen yapıyorsun
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?