Evlilik Tükiye'de kaça patlıyor?

minenes

Guru
Kayıtlı Üye
1 Mayıs 2010
2.740
80
363
İstanbul
Merhaba arkadaşlar,

Ekim'de düğünüm var hayırlısıyla. Ailem açıkçası bu evlilik süreçlerinde illa şu olsun, bu adettir gibi bir yönlendirmede olmadığı ve hatta ne uygun düşer tam bilmediği için arkadaşlarımdan, buradan, çevreden biraz bilgi edinmeye çalışıyorum.

Bu süreçte karşılaştığım manzara beni çok şaşırttı açıkçası. Bir evlilik ne kadar paraya mal oluyormuş böyle? Türkiye'de bu kadar insanın evlenmesine şaştım kaldım. Evlilik resmen zengin işi gibi. Şöyle ki, okuduğum kadarıyla normal, orta halli bir Türk çiftinin evlenirken yaptığı masraflar:

-Tektaş : 1500-2000 TL
- Alyans: 500- 1000 TL
-Kıza alınan takı seti: 5000 TL
-Erkeğe satılan saat: kaç lira bilmiyorum ama 200 olur herhalde

-Ev döşeme hazırlıkları: 20.000- 30000 TL

-Gelinlik: 2000 TL
-Damatlık: 1500 TL (?)
-Düğün masrafları: 10.000-15.000 TL

Bir de bunun yanında, bazı insanlar kıza erkek tarafının bilezik almasından bahsediyor. Ortalama 10 bilezik konuşuluyor ve güvence olsun diye kalın işlenmemiş bilezik alındığını farz edersek: 20.000 TL

Buyrun size bir evliliğin en yuvarlak bilançosu. Yaklaşık 70.000 TL.

İnsanımız ya fakir değil, ya da evlenmek/evlendirmek adını kendini fena borç yükünün altına sokuyorlar. Böyle bir masraf nasıl yapılır, karşılanır? Helal dedim bizim millete.

Belki de evlilik geleneklerimizi gözden geçirmemiz gerekiyor...

yooo canım bu tek türkiyede değil sonucta herkes kesesine göre yapıyor...

senın fiyatların çok uçuk açıkcası(orta gelırlı bi aile için)... 70 000 e bir studyo daire rahat alınır yanii...

ilerde borc altına gırmek istemıyorlarsa , dugunde takılan altınları oraya buraya dagıtıp elde var 0 dememek için ayagını yorganına göre uzatmak gerekli diye dusunuyorum..

senın fiyatlarına göre zengin birini buldun demek düser ;)

adetlerımıze gelınce..sonucta bu tur konular dugunden önce konusulur orta yol bulmaya calısır..

halen daha bazı bolgelerımızde baslık alınıyor (dogudan bahsetmıyorum iç anadoludada) en ucuz kızın fiyatı 7000 hemde!!! komsumuz memleketlerınde gelın almıslardı dedigi laf aynen su ''en ucuzu buydu'' koyun sankı bu kızlar töbee yarabbimmm....

damat tarafının durumu iyi değilse 15 gectımn 10 bilezik bile istenmez..bohça olaylarında ise sadece gelın ve damada da yapılabılır illa ailenın butun fertlerıne bohca verılmesı sart koşulmaz..

ev dosemesi olarak siz butun evi bambudan dosemeyı dusunuyorsunuz anlasılan? oyuzden mı 30000 dedınız bılemem.

yada yurtdısında yasadıgınız için tl uzerınden hesap yaptınız ama unutmayınkı sizin para biriminiz bizden 1.956tl fazla zaten nerdeyse iki katı ..

:D :D :D Yok ben bunları kendi tecrübelerime göre yazmadım :D Çevreden konuşulanlardan duydum bu rakamları.

Yoksa ben şahsen orta halli bir tektaşa, ince sade bir alyansa bir de sıra inciye verildim gitti :D . ne takı takımı istedik, ne tek bir bilezik. Gelinliğimi de annem dikecek :D

Bu bohça olayından bir bahseder misiniz? Annem alman, hiç bilmiyoruz bu işleri, ilk evlenen kardeş de benim. Ne göndermek gerekir erkek tarafına?

:)) ayy yok canım nerdeee oyleee ..cevrendekıler fazla ucmuslar yada senı gaza getırtmek için yapıyorlar

nısanlın nereli? bohca işini onların adetlerıne gore yapın istersenız

valla bohca işine istersenız hiç girmeyin cunku buda dugun kadar masraflı oluyor..

illa adet yerıni bulsun dersenız dugunde sadece senin taraf damada,,onların tarafda sana alsın sadece..

canım mal mülk bi yere insanın gozunu doyurur onemlı olan huzurunuz olması..sevılmek sayılmak değilmi :)

az olsun öz olsun canım bosver.. bu altınmıs paraymıs bohcaymıs mevzularından çok kısının agız tadı kacıyor..

bizde tek dugunde bohca yaptık,guyaa oyleydı canım .. biz damat yanı esıme herseyı koyduk Adan Zye ama k.validem bana hiç bişey almadı adı ne oldu bohca yaptık!!! neyse onemli değil şimdi kocam gıyıyor bır baskası değilya ;) :)))

ne makyaj set cantası alındı..ne iç çamasır,ne geceleık pijama ,terlık hiç bişey yok yani..

böyle sınır olcana sen hiç bohca konusunu açma en ıyısı bosver.. dedım gibi nısanlının memleketı neresıymıs ona gorede yapmak istersenız yaparsınız..

Ben de bu rakamların çok uçuk olduğunu düşünüyorum. :10:
5bin liraya Siemens beyaz eşya alan tanıdıklarım var. 5-7 bin arası mobilya aldılar.
Tektaş eğer pırlanta olmazsa 150 tl :9: Gelinlikler de orta halli 600- 1500 arası. Damatlık 200-400 tl.

Herkes bütçesine göre alışveriş yapıyor, ev kuruyor. 15 bin liraya oluşturulan ev bile gayet yaşanası bir yer oluyor. :9:

Son düzenleme:
Yeni bir evin kurulması,düğün derneğin yapılması çok zevkli ve heyecanlı olmasının yanında biraz tuzlu da tabiiki :) Bence bu konuda net bir rakam söylemek doğru olmaz çünki herkes kendi bütçesini kendisi biliyor ve o bütçe doğrultusunda alışverişini yapıyor. Sırf beyaz eşya konusunda bile eğer hepsini siemens ten alıcaksanız 10.000 lira gibi büyük bir rakam ayırmanız gerekir, ancak daha düşük bir markada beyaz eşyaların tümünü 1.000 liraya da alabilirsiniz. Orta halli yemekli bir düğün 10.000-15.000 arasındayken,düğün salonunda bir düğüne 3.000 lira vererekte bu işin içinden çıkabilirsiniz. Yani her konuda alternatif çok, herkes istiyorki en iyisi olsun ama kimin bütçesi neye uygunsa onu seçiyor o oluyor. Kimine göre çok pahalı olan bir diğeri için sudan ucuz olabiliyo :) Allah tüm evleneceklerin keselerine bereket versin, yar ve yardımcıları olsun inşallah (ben de dahil)...:21:

Yeni bir evin kurulması,düğün derneğin yapılması çok zevkli ve heyecanlı olmasının yanında biraz tuzlu da tabiiki :) Bence bu konuda net bir rakam söylemek doğru olmaz çünki herkes kendi bütçesini kendisi biliyor ve o bütçe doğrultusunda alışverişini yapıyor. Sırf beyaz eşya konusunda bile eğer hepsini siemens ten alıcaksanız 10.000 lira gibi büyük bir rakam ayırmanız gerekir, ancak daha düşük bir markada beyaz eşyaların tümünü 1.000 liraya da alabilirsiniz. Orta halli yemekli bir düğün 10.000-15.000 arasındayken,düğün salonunda bir düğüne 3.000 lira vererekte bu işin içinden çıkabilirsiniz. Yani her konuda alternatif çok, herkes istiyorki en iyisi olsun ama kimin bütçesi neye uygunsa onu seçiyor o oluyor. Kimine göre çok pahalı olan bir diğeri için sudan ucuz olabiliyo :) Allah tüm evleneceklerin keselerine bereket versin, yar ve yardımcıları olsun inşallah (ben de dahil)...:21:

Benim akrabalarım siemens ten peşin 5 bin liraya almıştı tüm beyaz eşyaları. Üstelik damat makine mühendisi olduğu için aldıkları da iyi özelliklere sahip eşyalardı.
Ama bulaşık makinesi için 2000 tl harcanır diyorsanız o başka :9:

Son düzenleme:
İçim rahatladı, demek ki o kadar harcamak gerekmiyormuş. Daha biz hiç eşya bakmaya filan başlamadık o yüzden bilemedim fiyatlarını.

Bu yatırım için altın takı istenmesi de biraz çelişkili bir durum. Tabii bilezikler bozdurulunca ne kadar kaybediyor bilmiyorum ama, yine de bana takı şeklinde alınacaksa yatırım olsun diye pahalı, gösterişli bir şey alıp takamamaktansa, takı olarak şık duran ama değeri çok fazla olmayan bir şeyler almak daha mantıklı geliyor. hem zaten düğünde para altın olarak bir şeyler geliyor, hem de insan evlenince değeri bitmiyor ya, sonraki yıllarda zamanla güvence biriktirilebilir. ona harcanacak para yerine ben daha güzel bir ev açılmasını ve eşya alınmasını tercih ederim şahsen.

karışık işler bunlar...abartıya kaçmadan güzel, değerli şeyler olsun hepimizin arzusu bu.

Merhaba arkadaşlar,

Ekim'de düğünüm var hayırlısıyla. Ailem açıkçası bu evlilik süreçlerinde illa şu olsun, bu adettir gibi bir yönlendirmede olmadığı ve hatta ne uygun düşer tam bilmediği için arkadaşlarımdan, buradan, çevreden biraz bilgi edinmeye çalışıyorum.

Bu süreçte karşılaştığım manzara beni çok şaşırttı açıkçası. Bir evlilik ne kadar paraya mal oluyormuş böyle? Türkiye'de bu kadar insanın evlenmesine şaştım kaldım. Evlilik resmen zengin işi gibi. Şöyle ki, okuduğum kadarıyla normal, orta halli bir Türk çiftinin evlenirken yaptığı masraflar:

-Tektaş : 1500-2000 TL
- Alyans: 500- 1000 TL
-Kıza alınan takı seti: 5000 TL
-Erkeğe satılan saat: kaç lira bilmiyorum ama 200 olur herhalde

-Ev döşeme hazırlıkları: 20.000- 30000 TL

-Gelinlik: 2000 TL
-Damatlık: 1500 TL (?)
-Düğün masrafları: 10.000-15.000 TL

Bir de bunun yanında, bazı insanlar kıza erkek tarafının bilezik almasından bahsediyor. Ortalama 10 bilezik konuşuluyor ve güvence olsun diye kalın işlenmemiş bilezik alındığını farz edersek: 20.000 TL

Buyrun size bir evliliğin en yuvarlak bilançosu. Yaklaşık 70.000 TL.

İnsanımız ya fakir değil, ya da evlenmek/evlendirmek adını kendini fena borç yükünün altına sokuyorlar. Böyle bir masraf nasıl yapılır, karşılanır? Helal dedim bizim millete.

Belki de evlilik geleneklerimizi gözden geçirmemiz gerekiyor...

bunlar çok uçuk fiyatlar. kaldı ki tektaş bizim geleneğimiz değil.

evlilik geleneklerini değil de insanların kendilerinde bulunan gösteriş merakından biraz kurtulsalar bu kadar yüklü masraf çıkmaz ortaya:51:

bunlar çok uçuk fiyatlar. kaldı ki tektaş bizim geleneğimiz değil.

evlilik geleneklerini değil de insanların kendilerinde bulunan gösteriş merakından biraz kurtulsalar bu kadar yüklü masraf çıkmaz ortaya:51:

Tektaş geleneğimiz değil ama şimdiki kızlar tektaşsız evlenmiyor :9:
Ben nişanlıyım. Nişanlım bana sözlenmeden önce flört ederken tektaş aldı. Sözde tekrar istemedim. Nişanda da takı seti istemedim ama kayınvalidem set olmadan olmaz dedi almış gelmişler :9:

Benim gibi gelin olursa çok ucuza çıkar düğün dernek :37:

orta halli olması için her şey dahil düğün gelinlik damatlık takı eşya ıvır zıvır en az 30.000 gider ama yine de diye düşünüyorum 70.000 bin çok uçuk bir rakam.

Tektaş geleneğimiz değil ama şimdiki kızlar tektaşsız evlenmiyor :9:
Ben nişanlıyım. Nişanlım bana sözlenmeden önce flört ederken tektaş aldı. Sözde tekrar istemedim. Nişanda da takı seti istemedim ama kayınvalidem set olmadan olmaz dedi almış gelmişler :9:

Benim gibi gelin olursa çok ucuza çıkar düğün dernek :37:

evlilikte parmaktaki o yüzükteki taş getirmiyo mutluluğu. eğer durumun çok iyi değilse karşı tarafa zaten fazla yüklenmemek gerek. en iyisini sen yapıyorsun

evlilikte parmaktaki o yüzükteki taş getirmiyo mutluluğu. eğer durumun çok iyi değilse karşı tarafa zaten fazla yüklenmemek gerek. en iyisini sen yapıyorsun

Ben kendime sarı sarı bilezikleri, boyunumda kulağımda takı setlerini hiç yakıştırmam. Yıllardır öğrencilik hayatım oldu garip geliyor biraz :9:
Bilezik istemem, set istemem dedim. Olmaz dedi kayınvalidem. Akrabalarımızın düğünü olduğunda bilezikleri takacaksın düğüne gidecez dedi koptum ben tabi :66:

Son düzenleme:
herkes kesesine göre düğün yapar bence.o yüzden bu fiyat konusu kişiden kişiye değişir.birisi vardır tüm düğünü 15.000-20.000 tl ye yapar kimisi vardır 100.000i gözden çıkarır.bu iş tamemen maddi güçle alakalı.bizim hesaplarımıza göre harcadığımız ve harcayacağımız ort masraf tahmini 40.000 civarında olacak.bu da bize göre normal

ben de tektaşın bizim geleneğimiz olmadığını düşünür ve hiç istemezdim. sonra nişan zamanı erkek tarafı bana bir şeyler almak istedi tabi. sarı altın bir takım setini muhtemelen hiç takmayacağım için, az takacağım bir şeye para harcanmasın diye istemedim. bilezik de hiç kullanmam. dolayısıyla, bana hem değerli olacak, hem sürekli kullanabileceğim bir şey olsun diye tektaş alındı. hatta alyansımla beraber seçtik ikisini, çok içime sindi, sürekli takmak istiyorum. kolye olarak da düğünde de takılır diye bir inci dizi kolye getirdiler.

alyanslar, takılar toplam 2500 liraya patlamış. bence makul bir rakam oldu. eğer satı altın seti istemeyen arkadaşlar varsa bu tip bir yöntem düşünebilir.

Son düzenleme:
Ev eşyaları konusunda da bir uyarıda bulunmak istiyorum.
İnternetten birçok mobilya ile ilgili şikayetlere baktım.

"Bu mobilyaların fiyatı yüksek yani kalitelidir" dediğimiz ama internette çok fazla hakkında şikayet olan mobilyalar var. Mobilya alırken de şekline veya pahalı olmasına bakmayıp iyi araştırma yapmak gerek.
3 ay önce bir telefon aldım. Aldığımda arızalıydı. 4 kez değişim talebinde bulundum servis tamir ettik diyor arıza devam ediyor. Mobilyalarda servisle uğraşmak çok çok daha zor.

Bilgilerinize :9:

Son düzenleme:
İnce hesap yaptık geçenlerde yaklaşık 40 000 TL ye ev kuruluyordu :37:
Evlenmek hayal gibi bir şey olmuş ya! :2:

Back