Evlilik "ezilme platformu" mudur ?!

anne-10

eşim ve oğullarıma aşığım
Kayıtlı Üye
19 Haziran 2007
1.049
4
116
39
Kayseri
Evlilik sorgusuz sualsiz fedakarlık birimi veya bayanların ezilme platformu mudur? Erkeğin ve bayanın evlilikte izlediği hatalı yolların ve unutulan görevlerin ayrıntıları..

Geleneksel aile eğitiminde özellikle kız çocukları iyi bir anne ve iyi bir eş olmaya göre hazırlanır. Bu, evlilik bağlarını güçlendirici bir yaklaşımdır.

Aileler bu şekilde davranarak kız çocuklarına bağımlılık eğitimi verirler. Böylece babaya bağımlılıktan, eşe bağımlı olmaya doğru bir gidiş ortaya çıkar. Fakat kadın açısından bireyselleşme sıkıntısı yaşanır.

Kadının devamlı 'veren', kurallara uyan taraf olması, evlilik bağları açısından kendine güvensiz, söz hakkı olmayan bir annenin varlığını ortaya koyar ki; bu durum çocukların eğitimine yansır. Geleneksel yapımızda kadın, onu sevecek ve ihtiyaçlarını giderecek birini ister. Erkek de çeşitli ihtiyaçlarını karşılayan, evinin yiyecek içecek, tertip ve düzenini ayarlayan birini arzu eder. Hatta erkekler hanımlarına, 'çamaşır makinesi' diye takılırlar.

Erkekler evliliği fiziksel ihtiyaçlarını giderecek bir beraberlik gibi görürken, kadın psikolojik ihtiyaçlarının karşılanacağını düşünür. Burada erkek, kadının psikolojik ihtiyaçlarını, kadın da erkeğin fizyolojik ihtiyaçlarını anlamalıdır.

Anneler kızlarını evlendirirken, 'aman kızım idareci ol, sabırla hareket et' eğitimi verirler. Bu tavsiye bir noktaya kadar doğrudur, ama artık erkeklerin eşlerine karşı eskisi kadar sadık ve adil davranmadıkları da bir gerçektir. Erkekler eşlerinden daha güzel, daha çekici bir kadın gördükleri zaman, kadına sırtını dönebilme eğilimini eskiye göre daha fazla taşımaktadır. Böyle olunca evlilik bağları bir müddet sonra sarsılabilir.

Bu eğitimi alan kadın mağdur olur. Çağımızda, kadının evlilikle ilgili geleneksel eğitim tarzında bir takım değişiklikler olmalıdır. Sabırlı olmak iyidir ama, hakkını savunmak da lâzımdır. 'Benim fikrim budur' diyebilen, haklı ve mantıklı bir şekilde kendi düşüncesini savunabilen kadın kimliği ortaya çıkmalıdır. Anneler kız çocuklarını eğitirken, onları kocalarına körü körüne itaat eden robotlar tarzında değil, mantığıyla hareket eden, sorgulayıcı bir biçimde yetiştirmelidir.

'Bağımsız ol, istediğin gibi yaşa' yaklaşımı evlilik bağlarını zayıflatır. Fakat kadın evliliğini, bağımsız davranarak da sağlıklı götürebilir. Yoksa erkeğin hata yapmasına engel olamaz.

Evde eşi tarafından ezilen, değer verilmeyen, önemsenmeyen, ama annesinden, 'kocan ne derse desin idare et, katlan, yuvayı diş kuş yapar' diye öğrendiği için evlilikle ilgili sıkıntılarını yakınlarına dahi söyleyemeyen kadın, tavırlarını ayarlayamaz, davranışlarının sınırlarını çizemez.

Böyle ruh sağlığı bozulmuş kadınlara tedavi sırasında sıkça rastlarız. Erkeğine evde taht kurmuş, ona kendisini özel hissettirmiş, fakat eşine kendisini özel hissettirememiştir.

Bizdeki erkek, evlendikten sonra eşini sadece 'çocuklarının annesi' olarak görür, kendi eşi gibi görmez. Fakat kadın da annesinden, evlendikten sonra sadece 'çocuklarının annesi' gibi davranma eğitimi aldığından; dişiliğini, erkeğiyle mutlu olacağı paylaşımları unutur. Sadece anneliği ön plana çıkarır. Bu arada erkek de 'çocuğa fazla zaman ayırıyor, benimle ilgilenmiyor' tarzında düşünerek, bundan rahatsız olur.

Kadınlar o zaman, 'çocukları kıskanıyor musun?' diye sorarlar. Halbuki yaşanan kıskanma değil, kadının duygusal paylaşımının yanlış yöne sevk edilmesidir. Aileler çocuklarını yetiştirirken iyi eş ve iyi ebeveyn olma kavramlarını onlara ayrı ayrı anlatmalıdır.

Yaşadığımız çağda kadınların eşlerini ellerinde tutabilmeleri için iyi anne olmaları yetmemektedir. Kadınlar, erkeğin psikolojik ihtiyaçlarının göz önüne alınması gerektiğini de bilmelidir. Bunu yapabilen kadınların evlilikleri daha kaliteli yürür.

Türk erkeği çok acaip bir şekilde sapıtmış durumda ve hızlada sapıtmaya devam ediyor...

kadın eğitimli çalışan ve dışa dönük bakımlı bile olsa erkek evlendikten sonra karısına karşı çok değişiyor...

mutlaka değişmeyen değer vermeye devam eden kocalar vardır fakat istisnalar kaideyi bozmaz...

didik edilmiş her yönü ile lime lime araştırılmış Türk kadınının bırakıp artık Türk erkekleri neden böyle oldu nereye gidiyor diye sıkı bir araştırma yapılma zamanı çoktan geldi de geçiyor bile.

bu yazı buram buram kadına yüklenmiş.

hep dediğimiz nokta işte bu yazıda ortaya çıkıyor malesef.herşey ailede başlıyor,ailede bitiyor.
ailesini yetiştiremediği yada kendince yetiştirdiği bir erkekle evlenen bayan kendi ailesinden aldığı iyi ev kadını(!!)olma gazı ile malesef ezik tarafı oynayabiliyor.
ancak günümüzde artık kadınlarımızında bilinçlenmeye başladığını görüyor gibiyim,yada görmek istediğimden olsa gerek öyle hissediyorum.
ancak meydan bizim.biz kadınların..

Türk kadınına aile de kadının olması gerektiği gibi eğitim veriliyor...

esas eksiklik ve yanlışlık erkek çocuklara verilen eğitim de ya da verilmeyen eğitimdedir...

Türk aile yapısının çökmesinde ki en büyük hata kadın da değil erkektedir...

erkek çocuğa doğduğu andan itibaren özel ilgi ve serbestlik vardır...

"aç oğlum göster amcana" demek bile yetişkin yaşa geldiği zaman ki psikolojisini "Erkek üstündür" diye bilinç altından etkilemektedir...

çünkü ona "aç amcana göster" derlerken kız kardeşini ablasını köşe bucak kaçırmışlardır....

demek ki kadınlık ayıp günah saklanması gereken ama erkeklik ise gururla gösterilmesi gereken bir şeydir...

erkektir yapar...benim oğlum çapkın....erkeğin elinin kiridir...erkek adam benim oğlum erkek...

bu ve bu tür daha bir sürü şey söylenir erkek çocuklarına ama kadına değer vermesi öğretilmez...

oysa Türk kadınına sıkı bir eğitim verilir...şanlı şerefli bir gelin olsun kocasına saygılı olsun mutlu olsun diye...

evlilik gerçekleşip dengesiz eğitim almış çiftler bir arada yaşamaya başladığı zaman kadın ezilir...

çünkü ona, kadın gibi kadın olması öğretilmiştir....

erkeğe ise güç sende, sen erkeksin ezersin geçersin, çapkınlık yaparsın, sana her yol mübahtır denmiştir...

şimdi sorarım size kim suçlu?

erkekler mi?

kadınlar mı?

erkek evlat yetiştiren ebeveynler mi?

kız evlat yetiştiren ebeveynler mi?

Son düzenleme:
Kadınlar, erkeğin psikolojik ihtiyaçlarının göz önüne alınması gerektiğini de bilmelidir

yukarda ki mesajım da anlattığım şekilde yetiştirilmiş erkeğin psikolojik ihtiyaçlarını neden bizler karşılamak zorundayız...

zaten ne yaparsak yapalım karşılamak imkansızdır...ne kadar verici olursak istekleri bir kat daha artmaktadır...

neden erkekler bizim psikolojik ihtiyaçlarımızı karşılamak için çaba sarfetmesinler...

kadın kadınlığını biliyor fakat Türk erkeği atasından çok uzaklaşmış aile değerlerini kaybetmiştir.

Sayın sardunya zakkum tebrik ederim sizi çok güzel konuşmuşsunuz..

Ama erkeklerin bu şekilde eğitilmesinde annelerininde rolü yok mu? Yani yapan yine kadın..

Son düzenleme:
her kadına gerektiği gibi eğitimin verildiğini düşünüyorsanız Türkiyede yaşamadığınızı ve sabah programlarını izlemediğinizi düşünürüm!
verilen eğitimde sen imam nikahıyla yaşa,
seni döven kocanı baş kaldırarak hakkını arayarak adam gibi boşanma davası açmak yerine git kendin gibi evli adamlara kaç,
her kocandan birer çocuk yapıp sonra çocukları babalarıyla birlikte bırakıp yeni koca arayışına gir mi deniliyor????
evlilik programlarını izlerim.hemde yayıla yayıla..(aa ne kadar basit deyip,tek gözü açık izleyenlerden değilim)
19 yaşında bir kız çıkıyor son günlerde.babası üvey ve sahip çıkmıyor annesi sokağa atıyor.kızcağız 8 aydır başka birinin yanında sığıntı.ve çareyi evlilikte görüyor..
sabah proglamlarından birinde yine 19 yaşında bir kız 3.kocaya gidiyor.onu da peşine takılan birilerine yem edip kurban edilmesini sağlıyor!
hani kadının yetiştirilmesi..
yetiştirilmeyi bırakın,sahip çıkıp sen ne yapıyorsun diyen yine bir kadın bile yok.
ezikliğide yaratan bu zihniyet,erkekleri öne geçiren bu zihniyet değilmidir?

Sayın sardunya zakkum tebrik ederim sizi çok güzel konuşmuşsunuz..

Ama erkeklerin bu şekilde eğitilmesinde annelerininde rolü yok mu? Yani yapan yine kadın..

evet anneler veriyor bu eğitimi...

kendi yaşadıkları zorluklar içerisin de veremediği eğitim desek daha yerinde olur...

erkek çocuklar babayı rol model alırlar...

yani armut dibine düşüyor..

işte böylelikle bir kısır döngüdür gidiyor.

bu gün hemen her evde kocadan kaynaklanan problemler yaşanmakta...

fakat her evde kadın programlarında yaşanan olaylar yaşanmamakta...

belli bir kesim yaşamaktadır bu tür sorunları...

genele bakacak olursak hemen her evde ciddi problemler yaşanmakta bunun sayısı her geçen gün artmaktadır...

boşanmalar sorunun aysbergin görünen kısmıdır...bir çok kadın çeşitli nedenlerden dolayı boşanmayı seçememektedir.

ezikliği yaratan o kesim zaten!!!eğitimi alamayan dolayısıyla da gösteremeyen..
kadının sadece adının olduğu,sanının yerlerde süründüğü kesim..
aslında çok da uzağımızda da değil yani alt tabaka diye sınırlandırdığımız kesim de yaşanmıyor sadece,belirli maddiyatın üzerinde cemiyet hayatı dediğimiz kesimde de yaşanıyor bu ve buna benzer durumlar!!gene anne..gene anne eğitimi..
boşanma ile ilgili düşüncelerinizde hemfikiriz..

benim esas takıldığım nokta neden bir tek kadına eğitim verilmeli, kadın erkeğin psikolojisine hizmet etmeli de neden erkek kadının psikolojisine hizmet etmemeli...

erkek çocuklarıın da en az kız çocuklar kadar eğitime ihtiyacı var.

erkek çocukları kadına nasıl davranılacağı konusunda hiç bir eğitim almadıkları gibi aksine bir egoyla şişiriliyorlar.

eğitimin kadını erkeği olmaz kesinlikle katılıyorum sardunyam.
fakat maalesef bahsettiğimiz gibi kadın toplumda ezik bir psikolojiyle yetiştiriliyor.
kadın annelik göreviyle toplumun mihenk taşı görevini üstlenmiştir ve rolü çok önemlidir.
kadın üzerindeki rollerin bilincine vardırılmalıdır,bilinçlendirilmelidir. aksi takdirde bu kısır bir döngüye girer.

ilk mesajımda zaten bunu vurguladım bende..

ama malesef erkek de olsa kadında olsa eğitimi veren anne,baba değil..

eğer bir tek kız çocuklara eğitim verilirse kadın gene ezilir...

çünkü kadın duygusaldır... akıllı güçlü kadın aşık olduğu zaman o kadından eser kalmıyor...

hadi diyelim ki kızlar kadınlar verilecek çok iyi eğitimle kendilerini şaşırmadan aşık oldular...

bu sefer egosu şişik erkekle ciddi bir kişilik savaşına girecek...

zaten son yıllarda boşanan kadın ayakları yere basan bilinçli kadın değil mi...

bilinçli kadın çekmiyor fakat bu aile kurumunu sağlamlaştırmak için yeterli değil...

erkek çocukları eğitim almazsa evlilik kurumu daha da tükenecek ...

erkek çocukları eğitilmezse kadınlar bilinçlendikçe yapılan kişilik savaşları neticesinde kadın yalnızlığa mahkum olacaklar.

:çok üzgünüm::çok üzgünüm:ben başka bir açıdan gireceğim konuya
biraz kişisele yakın olacak,,
anneniz çok sabırlı biri sabırla büyütüyor sizi özverilerde bulunuyor sonra sizi aman baban duymasın diye tetiştiriyor baban duymasın kızar baban duymasın kıyamet kopar bu arada eğitiminizi binbir zorlukta tamamlıyorsunuz akadaş edinmiyorsunuz ya eve tel ederse babam kızar diye............
:asigim:arkasından sakınha baban seni evlatlıktan reddeder.........kaç ozaman sakın baban izin vermez....ayrıca se gidersen benimde yuvam yıılırklava:...ssonra babanız size birini münasip görüyor..yasakkelimedur baba diyorsunuz sizi dinlemiyor bir bakmışsınız sözünüz oluyor :çok üzgünüm::çok üzgünüm:nişandüğün alalacele oluyorki sen vazgeçmeyesin diye..........şimdi bu ezik kadın evlensinde kocası ezmesinmi .........eziyor tabi sorunlar sorunlar................:1no2::1no2:birde sürekli okıza aman kızım çek bu adamı ayrılma sonra biz etrafa nederiz denip duruluyor........
sizce sorarım size burda suçlu evlendiği adammı....yoksa ailesimi.......yoksa kadınmı........
şimdi o kadın çok mutlu aştı kendini ama ağlıyor geceleri herşeye her sıkıntıya katlanırım evliliğimi devam ettiririm allahım ya aldatılırsam günün birinde onanasıl dayanacağım.............
şimdi size sorarım o anne ,baba çoçuklarını seviyormu

evlendiği kocası "adam gibi adam" olursa neden ezsin ki karısını.

iş sadece erkekte bitmiyor

canım benim ben zaten iş sadece erkekte bitiyor demiyorum...

her iki tarafında eğitilmesi gerek...

kızlara güçlü olması öğretilirken erkeklere dünyanın merkezi olmadıkları kadına sevgi saygı duyması öğretilecek...

erkekler egoyla şişirildikleri sürece kadınlar asla mutlu olamazlar , evet eğitimliler ezilmezler ama yalnız kalırlar.

ezik kadın...kükreyen erkek...

yanış anlaşılmaya çok müsait bişey diycem ama doğru anlayın beni...

insanlara hayat % 90 oranında layığını veriyo..

evlenirkenki önceki kriterlerimiz ne acaba.."ama çok aşığııımmmm napıyımmmmm" gibi cümlelerle başlayan ve aklın minicik oranda kullanıldığı ve büyük oranda kalbin sesine göre yapılan evlilikler..

hayat insanları toklatlamak istedikleri noktalardan tokatlıyo ve başka bi çok topikteki kadınların ya döverse ya söverse güçlü olmam lazım gibi anksiyetelerini önlerine çıkarıyo..

sonrada sonuç güç gösterisine dönüşmüş evlilikler..

Çok üzücü çok evlilikle ilgili çoğunluğun yaşadığı gerçekler (

sadece "insan"ız hepimiz neyin savaşını veriyoruz güçlü bir erkeksek eğer eşimize karşı....

bir çocuğu yetiştirirken neden günlerde gezmek, başkaları övsün die yanlış yönlendirmeyi tercih etmek, emirler vermek, kolay geliyor onunla hayatı paylaşmaktansa....

bir kayınvalideysek neden iktidar mücadelesi veriyoruz oğulları tapulu bir malmış ya da kapılması gereken bir makammış gibi....

öğretim değil yüksek okul falan değil, acaba EĞıTıM görsek (hem dinizimiz ahlakı hem de

sosyal hayatla ilgili) bu becillliğimiz yok olur mu kadınsakta-erkeksekte ??

bir amaç için, mutluluk için, huzur için yada törpüler miyiz egolarımızı, açgözlülüğümüzü bilmiyorum ama bilmeyi çok isterdim ...öğrenmeyi çok isterdim....:çok üzgünüm::uhm:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…