- 12 Temmuz 2006
- 7.199
- 345
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
bana biraz uydurma gibii geldii göçmenim ve trakyalıyıımm..ama hiç böyle birşey duymadıımmm...trakyada asla böyle şeyler yapılmaz hatta bizim orda bunların doğudaki adetler olduğunu anlatırlar çok saçma şeyler bunlar...
Çocukluğumdan hatırlayıp,mahallemizdeki trakyalı göçmenlerin yaptığı düğün adetlerinden birini önce ben yazıyım
evlenen çiftlerin ilk gece aynı evde kalması için akraba kadınlardan biri beklerdi,gelin damat beraber olunca çarşaflarını alıp aile büyüklerine gösterme görevi onundu,
ilk gecenin sabahında saat 11'e doğru kadınlar arasında geline duvak eylencesi yapılır,gelinliği giydirilir oynayıp zıplar,evliliğinin tatlı huzurlu olması için tepsiye böldükleri ekmek parçalarının üstüne toz şeker döküp gelenlere dağıtırlardı,1saat falan eylenip giderlerdi,bu arada akşamki çarşaf gelinin yatak odası kapısının arkasına asılır merak eden gider bakardı,
bizde böyle adetler ezelden beri hiç olmadı iyikide olmamış,çok saçma bana göre
bulgaristan göçmenleri öle şey yapmaz........ çok merak ediyosalar evlenmeden önce doktordan rapor alsınlar en temizi bu:)))))
şuan 30 yaşındayım ve bizim semtte 90 küsür senelik bir geçmişimiz var,mahallemizin kendi adının yanı sıra macır mahallesi olarak tanınır ve mahallede bulgaristan göçmeni,trakya göçmeni mahallenin yarısını oluşturur,bu anlattığım olaya ben ilk okul çağlarımda bizzat gördüğüm için yazdım,uydurma ve alıntı deyildir
şu an zaten onlarda deyil kimsede böyle adetler kalmadı,yazımı doğru okuduysanız belirttim zaten,
eskiden her yörenin farklı adetleri vardı,şimdi ise yeni nesil ve biraz daha çağdaş düşünce sayesinde bunlar kalktı,
bizde evlenen çifti ertesi gün rahatsız olmasın evden çıkma gereği duymasın diye,kına günü sabahı evlerinin mutfak erzağı alınıp dolaplarına konur,yemekleri pişirilip dolaba konurki gelin bir kaç gün yemek derdiyle uğraşmasın,
düğünden sonra hoca nikahı kıyılınca tatlı dağıtılır,o tatlı bile alınıp eve önceden alışveriş yapılırken alınıp hepsi temin edilir,
inanmaya bilirsiniz :sm_confused: :çok üzgünüm: :1yes2:
bu olayı yazma sebebim,her kesin duyduğu gördüğü adetler bu başlık altında anlatılsın
Bazı yörelerde devam ediyor hala çarşaf olayı,acı ama gerçek..
Ama en kötü yanı metropol olan İstanbul'da bile böyle bir olaya şahit olmuş olmam...Küçük teyzem evlendiğinde o kadar modern geçinen damat beyin ailesi çarşaf istemişlerdi...
Bu işler hiç belli olmuyor.
Ama biz ne olursa olsun bu devirde karşı çıkmalıyız tabiki.
Böyle cahilce bir şey olamaz.