evdeki çocuğa yeni kardeş nasıl anlatılmalıdır

selcanefe

herşey güzel olsun
Kayıtlı Üye
7 Kasım 2007
493
32
318
Sivas
merhaba kızlar bu sorunun cevabını bulamıyorum bilgisi olanlar lütfen paylaşabilir mi 5 yaşında oğlum var ve kardeşi olacağını nasıl anlatmalıyım üzülmesini kırılmasını istemiyorum çok hassasım bu konuda birde çevredeki insanların papucun dama atıldı atılacak gibisaçma sapan sözlerine maruz kalmasını istemiyorum oğlum çok duygusal bir çocuk lütfen etrafınızdan bile duyduğunuz yapılması gereken şeyler varsa yardımcı olur musunuz

ben olsam
sana yeni bir oyun arkadaşı gelecek pek yakında diye girerdim cümleye
eğer düşünürseniz mesela ismini sen koyabilirsin diyerek onu benimsemesini sağlayabilirsiniz.
bu dönemde bazıları kardeş istemez istermisin diye sorup olumsuz yanıt aldığınızda bu istemediği anlamına gelmez, sizin onu sevmeyeceğinizi düşündüğündendir muhakkak,
yavaş yavaş konuşarak, aslında ençok onu sevdiğinizi ilginizin asla azalmayacağının garantisini vererek güven duymasını sağlamalısınız.
eğer çok inatçı paylaşımsız bir çocuğunuz olduğunu ve bunu kabullenmeyeceğini düşünüyorsanız en doğrusu çocuk psikoloğundan yardım almak olur sanırım. benden şimdilik bukadar canım. umarım bir fikir olmuştur aklında, 5 yaş hem zor hem kolaydır.

Merhabalar,

Ben de yaklasik alti Hafta Sonra ikinci bebegimi kucagima Alacam. 3.5 yasinda bir kizim daha Var. Bastan Beri kizimi hamileligime dahil Ettim,Doktor kontrollerine giderken bile hep yanimda götürdüm usg ile dr bakarken Ben de yavruma onun kücük kardesini hep Anlattim. Ne kadar minik oldugunu Sonra nasil büyücegini,karnimin nasil Kocaman olacani ve sonrasinda dogumu. Mesela kizimi yikarken yanina bir Bebel koyuyorum ve kardesiyle Beraber aynen böyle yikanacagini ona anlatiyorum.ya da kizimin Eski kiyafetlerini cikardim ve onlari Bebekken onun giydigini simdi onun abla oldugunu ve kardesinin giyme vaktinin geldigini anlatiyorum.kizimi her zaman dahil Ettim.hic ayirmadim.masaal gibt kardesini hep Anlattim ona.simdi dört Gözle kardesini beklio ve onunla neler yapacagini anlatiyor herkese. Belki dogumdan Sonra kiskanir ama Ben ona bir Temel verdigime inaniyorum.etrafimdakilere kizimi nasil dahil ettigimi anlatiyorumki Sacma Satan laflarla kizimi kardesinden sogutmasinlar diye.
Umarm yardimci olabilmisimdir.

valla bir yakınımız kızına " annecim ben seni o kadar seviyorum ki senin için içimde şimdi bir bebek var. o dogucak, siz birlikte oynayacaksınız, birlikte okula gidiceksiniz, baban annen ve ben seni seviyoruz yakında kardesin olunca o da cok sevicek" şeklinde anlatmıstı.
temelde onu sevecek yeni bir aile uyesinin aranıza katılacagını soyleyerek baslayın
ve mini tavsiye : pabucla ilgili konusan arsızları bir sure evinize misafir diye bile almayın. benden 14 yas kucuk erkek kardesim dogdugunda benzer tarzda arsızlar beni aglamaktan komaya sokmustu.

merhaba kızlar bu sorunun cevabını bulamıyorum bilgisi olanlar lütfen paylaşabilir mi 5 yaşında oğlum var ve kardeşi olacağını nasıl anlatmalıyım üzülmesini kırılmasını istemiyorum çok hassasım bu konuda birde çevredeki insanların papucun dama atıldı atılacak gibisaçma sapan sözlerine maruz kalmasını istemiyorum oğlum çok duygusal bir çocuk lütfen etrafınızdan bile duyduğunuz yapılması gereken şeyler varsa yardımcı olur musunuz
merhaba canım öncelikle şunu yazayım zor bir sürece başlıyosunuz.
bende şuan hamileyim 15 gün sonra bebegimize kavuşacaz inş,ve 5 yaşındada bi ablamız var...
size kısaca tavsiyelerimi yazayım:
öncelikle bebeginiz 3-4 aylık olana kadar söylemeyin '''mecbur kalınmazsa tabi''
neden:
biz söylemeyecektik kızıma ,ama benim yatmam lazımdı hiç hareket etmeden,ve kızımın bakımı anneane ve baba üstlendi
bana sürekli soru soruyo''' neden saçlarımı yıkamıyosun,neden kucagına almıyosun,neden kek yapmıyosun,neden neden neden'':52:
mecburen açıkladık..........
ve bu yaş sabırsız oldukları dönem,merak ettikleri ve neden niçinlerin bitmedigi bir dönem.
oyüzden tavsiyem 3-4 aylık olunca demeniz..
birde nezaman dogacak derdiyle ugraşacaksınız......:9:
'''nezaman dogacak dogsun artık sıkıldım '''gibi laflar gelecek....
çocugunuzun yanında eşinizle karar alınhiç kimse bebekten bahsetmesin...:20:
''pabucun dama atıldı ,yok bilmem ne''''çevrenin laf bitmez:52:
böyle diyen olursada ki bizede söylediler:19:
kesinlikle kestirip atın:
'''aa oglum agbi oluyo daha kıymetli oldu ,pabucu terege kondu'''
'''oglumuzn yanında öle demeyin çok etkileniyo biz ona yavaş yavaş alıştıracaz,kıskanmasın kardeşini'''

gibi sözleri kullanın.....
ve kardeş açıklamasına gelince:
'''sen artık agbi olucaksın,benim oglum agbi olucak ,kardeşine bakacak..ve kardeşide gelirken ogluma çok güzel bi hediye getirecek (ki hediye alın dogumda süpriz olsun)'''
gibi bi açıklama yapın.
bebek hareket edincede mutlaka :
''bak kardeşin agbisin özlemiz elini koy bak senin için tekme atıyo'''
gibi yaklaştıra bilirsiniz..:26:
bebek alışveriş'llerinde hep beraber alın:
''' oglum bu kardeşine nasıl olur ,yada sen begendinmi güzelmi bilmem alsakmıki'''diye sorun..:34:
kızıma hep işte bak bunları sen giymiştin şimdi kardeşin giyecek dedim hep,anlattık sanki büyük biri var gibi konuştuk,hiç küçük yerine koymadık....:34:
biz kızımda çok zorluklar yaşadık, çok şükür bu güne geldik.
kızım çok duygusal ve bana çok düşkün bi çocuk.
bu sürecde sizin sabrınızı bazen çok zorlucaktır sabırlı olun
allah yardımcınız olsun
inş yardımcı olabilmişimdir biraz uzun yazdım ama artık dertler çok büyüktü
:1:

Son düzenleme:
bu arada şimdi yazdıgınız ve yeni açtıgınız konuyu gördüm ,hamile deyilmişiniz....
kısmet hayırlısı olsun inş....

Aynı sorunla ilgili bende konu açtım ama öneride bulunan olmadı maalesef.Benim 3 yaşında kızım var bebeğim ise artık 1 aylık olacak neredeyse.Bizde çok sık olmamak kaydıyla kardeşi olacağı mesajını vermeye çalıştık.Her kontrole bizimle geldi zaten başka şansımız yoktu ve her ults.kontrollerinde yanıma uzanmak istedi hep yanyana baktık ekrana,dr odasında tartılmama bile izin vermiyodu.Bırakın elimi her kontrolde hastaneden çıkana kadar kucağımdan inmezdi,son kontrollerimde bile kucağımdaydı düşünün artık.
Her çocuk aynı değildir tabi ama hepsi kıskanıyor hele ki daha çok çekirdek aile de büyüyüp tüm ilginin üzerinde olduğu çocuklar.Yine genelleme yapmak istemem ama kendi kızım ve çevremden duyduğum kadarıyla hiç umulmadık davranışlar sergileyebiliyorlar.Çocuk için de anne için de gerçekten çok zor bir süreç.Ben hala çok zorlanıyorum.
Bu arada daha evvelde paylaştım,doktorun önerisiyle bebekle kızımın ilk buluşmasında odada çekirdek aile olarak bulunduk sadece ve kızımın bir fotosunu çerçeveletip bebeğin yatağının yanına bıraktık.
Etrafımıza hep bebeği kızımın yanında sevmemelerini önce kızımla ilgilenip daha sonra bebeğe bakmalarını uygun şekilde anlattık.
Hatta kızıma sevdiği iki oyuncağı kardeşin sana hediye getirdi diyerek verdik (oyuncakçıda gördüğünde elinden düşürmediği o oyuncaklara şimdi hiç pas vermiyor)
Olumsuzlukları çok anlatıp asla moral bozmak istemem ,yazanlar olmuş zaten siz en iyisi imkanınız varsa pedegog la görüşün bence de.

Merhaba,
Bu haberi vermek için öncelikle hamileliğinizin 3.-4. ayını beklemenizi öneririm. Hamilelik uzun bir süreç ve bu uzun süreç çocuğunuzun beklentilerini etkileyebilir. Bu nedenle karnınızın yavaş yavaş belli olmaya başladığı dönem, onun için de somut bir göstergesi olduğu için anlamlandırmasının daha rahat olacağı bir dönemdir. Çocuğunuza durumu anlatırken tepkilerinize dikkat etmelisiniz. Olumsuz bir tepki vermesinden korkuyor olsanız da çok sevineceğine inanıyor olsanız da mimiklerinizi ve tepkileriniz kontrol altında tutmalısınız. "Kardeş ister misin?" ya da "oyun arkadaşı" yaklaşımları yaptığınız konuşmada olmamalı. Bir bebeğe karar vermek tamamen anne va babayı ilgilendiren bir konu olduğu için yapmanız gereken aileye yeni bir bireyin katılacağını ve sürecin nasıl işleyeceğini gerçekçi bir şekilde çocuğunuza açıklamaktır. Tabii güzel yanlarını vurgulayarak ama aynı zamanda meydana gelecek değişiklikleri de yeri ve zamanı geldiğinde onunla paylaşmalısınız. Oyun arkadaşından da bahsetmek çok doğru değil çünkü ikisinin birlikte oyun oynayabileceği zaman yakın bir zaman değil. Dolayısıyla çocuğunuz bunu kardeşi doğar doğmaz oynamaya başlayacakları şeklinde algılayıp, bebeğin doğumundan sonra hayal kırıklığına uğrayabilir. Aileye yeni bir bireyin katılacak olması, bebekler nasıl dünyaya gelir sorusunu da gündeme getirebilir. Sorularına yaşına uygun bir şekilde doğru, kesinlikle geçiştirmeden ve ciddiye alarak cevap vermeniz gerekir. Doğum ve sonrasında neler olacağını açıklamanız da onun kafasında birtakım düşüncelerin oluşmasını kolaylaştıracaktır. Bütün bilgileri aynı anda vermek yerine o sordukça ya da uygun olduğunu düşündüğünüzde paylaşmanız daha doğru olacaktır. Siz doğum için hastaneye gittiğinizde çocuğunuz kimle kalacak, eve bebek geldiğinde neler olacak gibi bilgileri onunla paylaşmaktan kaçınmayın. Çocuğunuzun bebeklik fotoğrafları üzerinden ilk doğduğunda ne kadar küçük olduğunu anlatabilirsiniz aynı şekilde kardeşi doğduğunda da çok küçük olacağından bahsedebilirsiniz. Karnınız büyümeye başladığında oğlunuzun karnınıza dokunmasına izin vermeniz, ultrason resimlerini yaşına uygun bir şekilde açıklamanız hatta mümkünse kontrollere zaman zaman onu da götürmeniz hazırlık aşamasında işinizi kolaylaştırır. Bebek için yapacağınız alışverişlere oğlunuzu da dahil etmeniz, onun da kardeşi için bir şeyler seçmesine izin vermeniz hazırlık sürecini daha etkin bir şekilde geçirmenizi sağlayacaktır. Bu alışverişlerde zaman zaman oğlunuza da ufak tefek hediyeler almanız kıskançlığın dozunun azalmasına yardımcı olacaktır. Abi olmanın nasıl bir şey olduğunu da çocuğunuzla paylaşabilirsiniz. Fakat eğer çocuğunuz kardeş fikrine çok tepkiliyse tüm bu konuşmaların hızını uygun şekilde ayarlamayı ihmal etmeyin. İlk konuşmanızda bu durumdan hoşlanmayabilir, onu rahatlatmak için "Tamam, vazgeçtik." gibi iyi niyetli ama gerçekçi olmayan yaklaşımlar yerine çocuğa zaman tanımak, onun endişelerini öğrenip bu endişeleri gerçekçi bir şekilde gidermeye çalışmak ve süreç boyunca ihtiyacı olandan ne az ne de fazla bilgiye boğmamak gerekir. Ayrıca çocuğunuz süreç boyunca aklına takılan her şeyi size sorabileceğini bilirse kendini daha rahat hissedecektir. Umuyorum güzel bir hamilelik sürecinden sonra bebeğinizi sağlıkla kucağınıza alırsınız. :)

cevap yazan herkese çok teşekkür ederim geçen ay hamile olmadığımı anladım fakat buradaki paylaşımlar er geç lazım olacak oğlum aksi hırçın bir çocuk değil çok şükür sadece ilk sorduğumuzda kardesin olsun mu diye çok sinirlendi bana kızdı anlam veremedim bir anda sonra uzun süre konuyu açmadık şimdi o kadar tepki vermiyor gülebiliyor fakat ben onu içinde bişeyler yaşamasın üzülmesin diye korumak istiyorum zamanla alışır bun yıl anaokuluna da baslayacak evde olsa belki daha çok etkilenir bilemiyorum çevreden insanlara bazen müdahale edemiyosun bir anda söylenebilecek sözlere nasıl müdahale edebiliriz ki büyüklerimiz 6 kardesle büyümüş ve o zamanlarda incinme kırılma üzülme yokmuş sanki anne babaları bunu düşünmemiş onlarda şimdi düşünemiyor şaka yaptıklarını sanarak konuşabilirler eger hamile kalırsam ilk o insanlara nazik bir şekilde uyarı yapmayı düşünüyorum çocuğumun psikolojisi daha önemli oğlum en ufak bir sözüme bile incinirken başkalarının onu zor ve yaşına göre kendi kendine baş edemeyeceği bir duruma sokmalarına izin veremem
kafama takılan birşey daha var okula başladığı zamana denk gelirse doğum diye oysa ben onu okula götürüp getirmek istiyorum nette okudum çocuklar eve yeni bebek geldiğinde okula başlayınca annem beni buraya gönderiyo evde bebeği seviyo diye dülşünüyormuş ben aslında o dönemi de atlatmak isterim ama hayırlısı belki de herşey çok kolay olacak çok düşünmek de iyi değil akışına bırakmalı bazen ama bu konuda yapamıyorum çokdüşünüyorum bu yüzden hem bebek istiyorum hem korkuyorum sizlerin yaşadıklarınıokumak fikir veriyo inanın paylaşmak çok iyi herkes paylaşırsa birbirimize faydalı oluruz yarın bu bilgiler sizinde işinize yarayacak allahherkese hayırlı evlat nasip etsin

Back