Evde Biskin Yağ ( Susuz Bitkisel Yağ ) Yapımı

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.731
27.703
49

Pastacı yağı da denilen yağa biskin yağ ,susuz yağ ya da en bilindik haliyle sade yağ deniyor. Profesyonel mutfaklarda oldukça fazla kullanılan bir yağ çeşidi.Özelliği ise kısık ateşte uzun süre ısıtılarak tortusu alınıyor, suyu buharlaşarak içindeki suyu kaybediyor ve saf yağ haline dönüşen bir yağ olması .

Evdeki yaptığımız kurabiyelere ne kadar uğraşırsak uğraşalım pastanelerdeki gibi olmuyor. Tadı, şekli istediğimiz gibi olmuyor veya çabuk bayatlıyor. Bunun asıl sebebi bizim kullandığımız yağın içerisindeki sudur ve bu suyu yağdan ayırmamız gerekir. Bu yağ büyük toptancılarda ve toptan malzeme satan marketlerde bulunuyor fakat miktar olarak çok fazla olduğu için imalathanelerde ve pastanelerde kullanılıyor. Özellikle kurabiyelerde tercih ediliyor -ki bu kurabiyenizin şekil verdiğiniz gibi pişmesini sağlıyor. Yani tepsiye yayılmasını engelliyor. Aynı zamanda lezzeti ise normal kullandığımız yağlara göre oldukça farkedilir şekilde daha lezzetlidir.Kurabiyelerimizin daha uzun süre dayanmasınıda sağlaması bir diğer tercih sebebidir..

Piyasada en bilindik adıyla Vita yağda bir biskin ,susuz yağ çeşididir.Ve bilirsiniz eskiler tadına doyamadığımız bütün kurabiyeleri,pastaları vita yağ ile yaparlardı…Eskiden büyüklerimizin yaptığı gibi bizde kendi mutfağımızda kullanacağımız kadar biskin yağı evde yapabiliriz .

Eski vita yağları göremeyince ve birçok tarife lezzet veren susuz bitkisel yağ bulamayınca başladım araştırmaya ve denemeye.Madem piyasada kolayca bulunmuyordu biskin yağ bende evde kendim yapmaya karar verdim.


500 gr yağdan yaklaşık olarak 400 gr kadar biskin yağ elde ediliyor.Fakat burda kullandığınız yağın markası ve içindeki su miktarıda önemli..


-500 gr tereyağı yada margarin (Marketlerde satılan tereyağlarıda olur ama şarküterilerde satılan hakiki,katıksız tereyağını almanızı öneriririm…)


-Yağı tencereye alıyoruz ve eritmeye başlıyoruz.Orta ateşte fokurdayana kadar karıştırarak pişiriyoruz.Fokurdamaya başladıktan sonra düşük ateşte yaklaşık 5-10 dakika daha kaynatıyoruz.Bu şekilde içindeki suyu buharlaşıyor ve tortular dibine çöküyor.Ateşten aldığımız yağı süzgeç yardımı ile bir kaba süzüp buzdolabına kaldırıyoruz ve 1 gece bekletiyoruz.Ertesi gün yağımızı dolaptan çıkarıp ortasına bir delik açıp dibinde kalmış olan suyuda boşaltıyoruz ve içindeki bütün suyu atmış oluyoruz.Bu şekilde hemende kullanabilir yada 5-6ay boyunca saklayıp yapacağınız kurabiyelerde,hamur işlerinde gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz..


3 çeşit yağ ile denedim.

1- Şarküteriden aldığım hakiki ,doğal tereyağı ile yaptığım biskin yağ .Yanlız bunda şöyle bir hata yaptım bu yağlar tuzsuz yada tuzlu diye satılır.Yanlışlıkla tuzlu aldığım için bunu sadece tuzlu tariflerde ve yemeklerde kullanabilirim.



2- Marketten aldığım hazır tereyağı ile yaptığım biskin yağ.Bunun dibinde çok fazla tortu oluştu.İlk başta bulanık bir görüntüdeyken çok kısa bir iki kaynamadan sonra rengi berraklaştı ve altın sarısı bir renk aldı.Ve bütün tortular dibe çöküp yağdan tamamen ayrıştı..

3- Hazır margarin ile yaptığım biskin yağ.Terayağına göre daha uzun sürede rengi berraklaştı.Dibinde tortu oluşmadı ..

 
Son düzenleme:
Çok önemli püf noktası canım, teşekkür ederim bilgilendirdiğin için
 
Babam anlatir eskilerin (annelerinin, nenelerinin) Vita yagiyla yemekler yaptıklarını... Zaten cocuklugumuzdan babaanne evindeki Vita tenekelerini hatirlariz :) Konya'da eskiler, yerliler, belirttiginiz gibi "sade yag" olarak bilirler. Babam ve diger eskiler, bu sade yagin tadinin, lezzetinin baska bir seyde olmadigini söylerler. Konya'nin meshur bir yemek yazari, kitabindaki tariflerde hep sade yag kullanilmasini tavsiye etmistir :) Paylasiminiz icin teşekkürler.
 
İyi de piyasada ki yağların çoğu zaten ciddi derece sağılağa zararlı. Margarin ve pastacı yağı dedikleri şeylerin eve bile sokulmaması lazım. Uzmanlar bas bas bağırıyor, o hazır poğaçaları böcekler bile yemiyor diye...

Niye bu kadar zahmete girip evde pastacı yağı yapmaya çalışıyoruz ki? Kullandığınız şey hakiki tereyağı bile olsa, kaynatıp, fokurdatıp başka bir forma döndürdükten sonra tüketmenin mantığını anlamıyorum. Sırf lezzet için tereyağını bile sağlıksız hale getirmek....
 
Bunu bizde yapariz. Yemeklerde kullanmak icin. Yemeklerde ayri guzel kokuyor. Kurabiyelerden buraya gelmisim:)
 
Bu sagliksiz mi? Oyleyse neden?
 
Bu sagliksiz mi? Oyleyse neden?
Merhaba,

Margarin ve türevlerinin zararlarından bahsetmeme gerek yok sanırım. Markette tereyağı diye satılan çoğu üründe margarin aslında. Bu bahsettiğiniz yağı en kaliteli has tereyağından bile yapıyor olsanız, suyu uçsun diye 5-10 dk kaynatıyorsunuz. Yani resmen kızartılmış bir yağı yeniden tüketiyorsunuz. Kızartma yağlarınının zararlarını da biliyorsunuzdur. Tereyağını kızartırsanız daha da beter, çünkü süt proteinleri yanar ve direkt kanserojen hale gelir.
 
Margarin tuketmemeye calisiyorum ben. Esim yagcidir her turlu yagi ekmege surup yer.. tereyag margarin.

Tereyagini boyle yapinca hani kopuk vs gidiyo ya dibindede boyle kalintisi kaliyo hatta. Yag duru bi hal aliyo bu sekilde.. bu bana daha saglikli hissi veriyodu..
 
No baby no

Düşün, kızartma yaptığın yağı ikinciye kullanmak ne kadar zararlıysa, bu da aynı mantık. Hem oksitleniyor, hem de süt proteinleri yanıyor. Sağlığına acayip zararlı.

Tereyağını doğal alın. Hani Karadenizli, karslı üreticiden felan. Margarini eve sokmayın lütfen ya. Ha PVC pencereni kemirmişsin, ha o margarini yemişsin, aynı şey. Bakın, inanmıyorsanız deneyin. Balkonda bırak 3 gün, üzerine sinek bile konmuyor margarinin. Gıda değil çünkü o ve moleküler yapısı plastiğe çok benzermiş.

Bilinçli insanlar zeytin yağı gibi sağlıklı yağları bile ısıtmıyorlar fazla. Soğanı önce suda öldürüp yemek yapıyor, yemek pişip altını kapattıktan sonra zeytinyağını ekliyorlar.
 
Sordum sorusturdum biraz.. ama tereyagini kizartma yapmiyosunki sadece eritiyosun.. bu yuzden ayni sekilde zararli olur mu yani?
 
Sordum sorusturdum biraz.. ama tereyagini kizartma yapmiyosunki sadece eritiyosun.. bu yuzden ayni sekilde zararli olur mu yani?
Fokurdamaya başladıktan sonra 5-10 dk da kaynatıyoruz demiş ilk postta. Bana kızırıyor gibi geldi, ama işin uzmanı değilim gerçekten.
 
O fokurdama olmasa zaten o tortusu cikmaz bence..
işte fokurdarken kızarmıyor mu, kızarınca oksitlenmiyor mu, kullanılmış bir yağ olmuyor mu yani? Kimyasından anlayan bi uzman lazım bize sanki

Miss gibi tereyağını kullan arkadaşım; ay ne uğraşıcan fazlasına. Ben de zaten tembellik tavan
 
Ya iste lezzeti ayni olmuyo diye yapiyo cogu yapan.. birde icinden cikan o tortu insani rahatlatiyo sanirim.. firsatim oldugunda benimde yapmisligim var..

Ama tereyagini rengi koyulasir ya oraya kadar yakmam mesela..
 
Ya iste lezzeti ayni olmuyo diye yapiyo cogu yapan.. birde icinden cikan o tortu insani rahatlatiyo sanirim.. firsatim oldugunda benimde yapmisligim var..

Ama tereyagini rengi koyulasir ya oraya kadar yakmam mesela..
Bu sade yağ dedikleri aynı şey di mi? Şerife Aksoy var, o da iyi dedi sade yağ için...o tortu süt proteini sanırım, o alındığı için kolay kolay yanmıyormuş sade yağ. Kadın epey bilinçi, ama pastorize sütü de savunduğu için ben çok tatmin olmadım sade yağ mevzusunda.
 
Evet sade yag dedikleri.. yani herkes farkli yapiyo bunu. Kimi su karistiriyo kaynama noktasina gelince.. kimisi mesela 2-3 defa eritme islemini yapiyo. Kimi 1 kez yapiyo.. hangisi dogru bende bilemedim.
 
Evet sade yag dedikleri.. yani herkes farkli yapiyo bunu. Kimi su karistiriyo kaynama noktasina gelince.. kimisi mesela 2-3 defa eritme islemini yapiyo. Kimi 1 kez yapiyo.. hangisi dogru bende bilemedim.
Clarified butter ile aynı şeymiş bu. Araştıralım tekrar.

Hayır bana ne oluyorsa, öğle/ akşam yemeği olarak karabuğday ekmeği ve peynir yemiş insanım. Oturup yağ yapacak bir gelecek görmüyorum kendime.
 
Aynisi sayilir evet.. birde yanma riski olmuyo pek bu olusan yagda o tortu gittigi icin.

Estagfirullah canim.. bi yanlisimiz varsa yanlis yapilan birsey varsa duzeltilmesi her zaman iyidir:) belli olmaz bj usler.. bugun yapnam dersinde yarin kollari sivayip yaparsin:)
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…