- 6 Mart 2012
- 17.745
- 27.702
- 49
Evdeki yaptığımız kurabiyelere ne kadar uğraşırsak uğraşalım pastanelerdeki gibi olmuyor. Tadı, şekli istediğimiz gibi olmuyor veya çabuk bayatlıyor. Bunun asıl sebebi bizim kullandığımız yağın içerisindeki sudur ve bu suyu yağdan ayırmamız gerekir. Bu yağ büyük toptancılarda ve toptan malzeme satan marketlerde bulunuyor fakat miktar olarak çok fazla olduğu için imalathanelerde ve pastanelerde kullanılıyor. Özellikle kurabiyelerde tercih ediliyor -ki bu kurabiyenizin şekil verdiğiniz gibi pişmesini sağlıyor. Yani tepsiye yayılmasını engelliyor. Aynı zamanda lezzeti ise normal kullandığımız yağlara göre oldukça farkedilir şekilde daha lezzetlidir.Kurabiyelerimizin daha uzun süre dayanmasınıda sağlaması bir diğer tercih sebebidir..
Piyasada en bilindik adıyla Vita yağda bir biskin ,susuz yağ çeşididir.Ve bilirsiniz eskiler tadına doyamadığımız bütün kurabiyeleri,pastaları vita yağ ile yaparlardı…Eskiden büyüklerimizin yaptığı gibi bizde kendi mutfağımızda kullanacağımız kadar biskin yağı evde yapabiliriz .
Eski vita yağları göremeyince ve birçok tarife lezzet veren susuz bitkisel yağ bulamayınca başladım araştırmaya ve denemeye.Madem piyasada kolayca bulunmuyordu biskin yağ bende evde kendim yapmaya karar verdim.
500 gr yağdan yaklaşık olarak 400 gr kadar biskin yağ elde ediliyor.Fakat burda kullandığınız yağın markası ve içindeki su miktarıda önemli..
-500 gr tereyağı yada margarin (Marketlerde satılan tereyağlarıda olur ama şarküterilerde satılan hakiki,katıksız tereyağını almanızı öneriririm…)
-Yağı tencereye alıyoruz ve eritmeye başlıyoruz.Orta ateşte fokurdayana kadar karıştırarak pişiriyoruz.Fokurdamaya başladıktan sonra düşük ateşte yaklaşık 5-10 dakika daha kaynatıyoruz.Bu şekilde içindeki suyu buharlaşıyor ve tortular dibine çöküyor.Ateşten aldığımız yağı süzgeç yardımı ile bir kaba süzüp buzdolabına kaldırıyoruz ve 1 gece bekletiyoruz.Ertesi gün yağımızı dolaptan çıkarıp ortasına bir delik açıp dibinde kalmış olan suyuda boşaltıyoruz ve içindeki bütün suyu atmış oluyoruz.Bu şekilde hemende kullanabilir yada 5-6ay boyunca saklayıp yapacağınız kurabiyelerde,hamur işlerinde gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz..
3 çeşit yağ ile denedim.
1- Şarküteriden aldığım hakiki ,doğal tereyağı ile yaptığım biskin yağ .Yanlız bunda şöyle bir hata yaptım bu yağlar tuzsuz yada tuzlu diye satılır.Yanlışlıkla tuzlu aldığım için bunu sadece tuzlu tariflerde ve yemeklerde kullanabilirim.
2- Marketten aldığım hazır tereyağı ile yaptığım biskin yağ.Bunun dibinde çok fazla tortu oluştu.İlk başta bulanık bir görüntüdeyken çok kısa bir iki kaynamadan sonra rengi berraklaştı ve altın sarısı bir renk aldı.Ve bütün tortular dibe çöküp yağdan tamamen ayrıştı..
3- Hazır margarin ile yaptığım biskin yağ.Terayağına göre daha uzun sürede rengi berraklaştı.Dibinde tortu oluşmadı ..
Son düzenleme: