Evcil Sincap Türleri,Beslenmesi, Yemleri ve Bakımı

M e g

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
27 Kasım 2008
72.780
118.855
Evcil Sincap Türleri,Beslenmesi, Yemleri ve Bakımı


kizil-sincap.jpg




Evcil sincap türleri aslında beyaz sincap olarak düşünülse de ülkemizde satışı evcil sincap beslenmesi yasaktır.
Parkların ve korulardaki ağaçların sevimli tırmanıcıları olan sincaplar, ülkemizde özellikle Batı Karadeniz’de Bolu, Trakya, Doğu Karedeniz’de Trabzon, Kuzeydoğu Anadolu’da Kars, Orta Akdeniz Bölgesinde Toros Dağları onların yoğun olarak görüldükleri doğal yaşam alanlarıdır. Akdeniz adaları ve İzlanda dışındaki tüm Avrupa’da ve Japonya’ya kadar geniş bir coğrafyada varlık gösteren bu şirin canlılar aynı zamanda birer ağaçlandırma ustalarıdır.

Bitki tohumlarıyla beslenen sincaplar, topladıkları, meşe palamudu, ceviz, fındık, kozalaklar gibi ağaçların meyve ve tohumlarını daha sonra yiyebilmek için toprağa gömerler. Ancak tüm saklanan tohumları tekrar bulamadıkları için bu tohumlar yaşadıkları bölgenin her geçen gün çok daha gür bir orman olmasına katkı sağlar.


Evcil Sincap Türleri

Evcilleştirilebilen canlı türlerinden biri olan sincaplar, 0-3 aylıkken evde beslenmeye başlanabilirse evcilleşebilir. Ancak çok hareketli olan bu canlılar için büyük kafesler gerekebilir. Evde bir sincap beslemek istiyorsanız, doğal yaşamdan 0-3 aylık bir yavruyu koparmak yerine evcilleştirilmiş bir sincap ailesinden bir yavru almanız gerekiyor. Çünkü değerli olan kürkleri için avlanmaları ve pek çok yırtıcının hedefinde olmaları nedeniyle, Türkiye’de nesilleri tehlike altındadır.

Evcil sincaplar arasında hem ülkemizde hem de Avrupa’da bilinen iki tür öne çıkıyor. Bunlardan ilki Kızıl Sincaplar ikincisi ise Boz Sincaplardır. Tüylerinin renkleri nedeniyle isimlendirilen bu minik canlıların uzun kuyrukları ve bir ağaca hem aşağıdan yukarıya hem de yukarısından aşağıya doğru çok hızlı bir şekilde tırmanıp inebilirler.

Evcil Sincaplar Ne İle Beslenirler?

Doğal yaşam alanlarında olduğu gibi evcil sincaplar için de en iyi beslenme şekli, tek ve sürekli aynı besinler olmamak üzere, fındık, ceviz, antep fıstığı, yer fıstığı, ay çekirdeği, çam fıstığı, kestane, palamut ve çeşitli meyve tohumları ya da çekirdekleri onlar için besleyici ve severek tüketecekleri besin grubunu oluşturur. Bu gruba ait besinlerin çiğ olması, kabuklarından çıkarılmamış olması önemlidir. Ancak tek bir besine alıştırmak onların yaşam süresini kısaltacağını unutmayın. Çok tuzlu, şekerli gıdaların tüketilmesi de onların sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir.

Evde Sincap Besleme ve Bakımı

Unutmayın : Ülkemizde sincapların evcil hayvan olarak beslenmesi yasaktır. Evcil sincap türleri olarak beyaz sincap gösterilebilir. Fakat bu türün beslenmesi de yasaktır.

Evde bir sincap beslemeye karar verdiyseniz öncelikle sincabın yaşam alanı olarak evinizde büyükçe bir kafese ihtiyacınız olacak. Sincap bakımı ve beslenmesi için en önemli etkenlerden birisi bu. Çünkü doğal yaşam alanlarında sürekli olarak hareket halindeki sincaplar için küçük ölçülerdeki kafesler onlar için büyük bir zorluk olacaktır. Çok daha geniş bir kafes, yaşam alanlarını ağaçlar olarak belirlemiş bu hayvanlar için biraz daha büyük mutluluk anlamına geliyor.

Kemirgenlerin çoğu gece beslenen grupta olabiliyorlar. Ancak sincaplar gündüzcülerdir. Sabah saatleri ve ikindi üzeri daha da hareketlenirler. Bu nedenle beslenme saatlerini bu zamanlara ayarlamak biraz daha akılcıl bir çözüm olacaktır.

Su ve temiz bir ortam hassas tüyleri için son derece önem taşır. Bu nedenle evde beslediğiniz sincabınızın kafesini sık sık temizlemeli ve suyunun temiz olmasını sağlamalısınız.






Hayvan Sitesinden alıntıdır..
 
X