Bunu 2 gun once bir vegana sordum duymazliktan geldi.Kaldi ki daha birkac hafta once "Hayvansal beslenme benim tercihim degildi,ailemin bana dayatmasiydi diyen birinin kalkip etobur bir canliya kendi beslenme/hayat tarzina zorlamasi ??? Fazla soya beyne gitmiyor sanirim.Yazik.Veganlarin sahiplendigi hayvanlara cok aciyorum.
Bir de zaten evde besleyerek dogadan kopariyorsun diyorlarO zaman saglikli beslensinler.Mantiga bak..Madem hayvanlara iskencenin her turlusune karsisin evinde hayvan besleyerek ozgurlugunu kisitliyorsun.Kendinizle celisiyorsunuz veganlar !
veganizm de ki mantık pek enteresan hayvanın sütü etinden yararlanılmayacak bu hayvanın memeleri sütten şişip ona ağrı yapacağının farkında değiller mi ? yada yaslanıp ölen hayvanların etinden yararlanmamanın ne mantığı var acaba ?bir nevi organ bağışı gibi ? o zaman insanlara da bu katliam bence
Yaradanın bahşettiği nimetlerden kaçınmakla hayvan sever mi olunuyor anlamıyorum. O hayvanların hakkını da elinden almak gibi bir şey hem sen kimsin de ne haddine hayvana işkence yapıyorsun
Muhabbet kuşunu etle beslemiyoruz zaten !
eğer veganizm hayvanlara işkenceyi örneğin hayvanları 10 gün içinde etlik piliç haline getirmeyi planlayan bir sisteme karşı olsa kesinlikle vegan olurdum ama şu savundukları sadece kendine işkence etmek gibi bir şey zırvalık
-Bahsettiğiniz kadar basit felsefesi yok veganizmin.
Ki vegan değilim ancak çok araştırıyorum.
Yiyelim, içelimden çok hayvanlara insanlarla eşit tutuyor, insan gözüyle bakıyorlar ki bence hayran olunası bir şey. Yapabilene gerçekten böyle düşünene saygı duyulmalı, zırvalık demek yerine.
Hani şöyle bir şey, senin sütünü başkalarına içirip satmak, sen yaşlanınca ne de olsa yaşlandı diye kesip yemek...
-10 gün büyütülüp kesilen piliçlere karşı olmadıklarını mı söylemek istiyorsunuz? TÜKETMEMEK zaten gerekeni yapmaktır o konuda...
-Vegan diyetinde hayvansal besinler yoktur ve çok sağlıklı bir beslenmedir. Hani ''Zararlıdır, et yemeden olmaz, protein lazım'' gibi konuşan insanlar keşke biraz araştırsalar bu kadar ön yargılı olmak yerine...
-Ha bir de kedi köpeğin doğasını yok eden biz insanların onların hala etcil olduğuna inanmamız... Tahıllı mamalar var ve evcil hayvanların ömrünü uzatan en sağlıklı mamalar. Bunu da 2 köpeğim ve 10 yaşını geçmiş bir kedim olduğu için söylüyorum.
Her şey damak zevki değil nihayetinde. Sizin bir öğünlük ziyafetiniz, kısa sürelik ağız tadınız, zevkiniz bir yavrunun anası hatta o yavru oluyor.
Hayvanlarla insanlar esit gozuyle bakiliyor diyorsun tamam ama kalkip dogada etobur olan bir canliya hayir sen hayvansal gida almayacak uzun yasayacaksin demek bana hayvanlara karsi saygili olmak olarak gelmiyor.
Veganlarin insanlarla hayvanlae esit deyip onlara eve mahkum etmesi de kendi aralarinda celiski olarak goruyorum ayrica.
Bir de isin baska kismi "gübre".Hayvanlarin diskilarini kullaniliyor ve onlarin urettigi takillar yeniyor.Hani hayvanlarin hicbirseyini kullanmiyorduk biz? Bu hayvanlara saygisizlik degil mi?
Ya da doktora gittigimzde kolumuza baglanan serum icin kullanilan hayvansal maddeler varken "benimki vegan serum olsun "deniliyor mu?
-Veganlar o gıdaları tüketmiyor!
-Kim doğada vahşi olan bir hayvana zorla ot yedirmeye çalışmış bana bir açıklar mısınız? :)
-Bak o evcil hayvanlar konusuna gelince, doğasında avlanan hayvanla evde beslediğimiz hayvanlar zaten anatomik olarak birbirinden uzaklaşıyor yıllar geçtikçe. Doğal beslensin diye evin içine geyik atıp golden retrieverımızın avlanmasını bekleyebilir miyiz? Hayır, onlar hazır gıda tüketiyorlar. Avcı özellikleri yok. Avlanıp, deri yüzmek için keskin diş ve pençelere ihtiyaçları yok ki o yüzden evcil hayvanlar zaten.
-Bu arada siz şimdi barınaktan evlat edinmenin de yanlış olduğunu mu düşünüyorsunuz? EVE MAHKUM EDİLMİYOR O HAYVANLAR AİLENİN BİR PARÇASI.
Açıkçası üç bacaklı minnoş Zeus'u evlat edinirken hiç ben bu hayvanı eve kapatıyorum diye düşünmedim. Onun için en iyisini yapacağım ve sonraki hayatında mutluluk vereceğim dedim!
Son paragrafta fazla demogoji sezdim.Sen o hayvani evlat edinerek dogal ortamindan kopariyor musun ? Evet kopariyorsun Ne kadar guzel konforlu bir hayat sunarsan sun.Dogal sirkulasyon bu.He ben eve alirmiyim evet alirim ama veganlar her turlu hayvan haklarina mudehaleye karsilarsa inegin sagilmasini ona iskence olarak goruyorlarsa bir kediyi 4 duvar arasina kapatmak aynisi diye dusunuyorum.Ama bunu kabul etmiyor vegan kardesler :)
Hayvanlar evde beslenen disarida yasayanlar diye 2 ye ayrilmazlar zaten.
Bir de veganlar onlari tuketmiyor derken neyi kastettin? Oy yemiyorlar mi bunlar? Ot toprakta yetismiyor mu? Bir otun,tahilin yetismesi icin gubreye ihtiyac yok mu? He onlar suni gubrenin gidalariyla besleniyor dersen vay veganlarin haline.Gitti suni gubreyle beslendigini sanan saglikli yasam :)
Vegan markalar neden var sanıyorsunuz?
Polemik yapmamaya çalışıyorum, ben de edindiğim bilgileri paylaşıyorum. Ama üslubunuz biraz rahatsız edici. Kedimi köpeğimi sokağa mı atayım doğal yaşam olsun diye bunu mu demek istiyorsunuz gerçekten?Evlat edinmek dört duvar arasına sıkıştırmak değildir! Evcil hayvan beslemiyorsunuz anladığım kadarıyla, o yüzden bu konuda tartışmak da çok anlamlı gelmiyor bana.
Ancak dediğim gibi: vegan markalar hiç bir şekilde hayvansal malzemeler kullanmıyor. Gerek temizlik ürünü olsun, gerek kozmetik vb...
Kedimizi kopegimizi nerden edindik ki sokaga mi atayim diyorsunuz?Ben bu celiskiden bahsediyorum. Evcil hayvanim var.14 yasinda bir kedim var.Vegan tarzi beslenmedi ama ortalama yas omrunu gecti sukurler olsun.Eve iyilestirmek amacli aldigim kedileri saymiyorum.Disarida besledigim onlarca kedim kopegimi de.Ama konuya hayvan besleyen biri olarak yaklasmiyorum ki konumuz veganlik ve evcil hayvanlarina vegan beslenme tarzini dikte etmeleri ...Sapla samani karistirmayalim.Burda konumuz evcil hayvan edinmek edinmemek konusu degil.VEGANlarin sagilmis sutu inege iskence olarak gorecek kadar hassasiyet gosterirken bir hayvani ozgurlugunden,turlerinden koparip evde bakmaya karsi duyarsiz olmalari.Ama degindigim bu noktayi gormezden geliyorsunuz iki yorumdur.
Hayır, önceki mesajlarda da görüldüğü gibi sizin yorumlarınız üzerine yorum yaptım. Evcil hayvanların vegan beslenmesiyle ilgili yorumlarımı da yaptım. Görmezden gelmiyorum bence siz okumuyorsunuz yazılanları.
İyi forumlar.
-Bahsettiğiniz kadar basit felsefesi yok veganizmin.
Ki vegan değilim ancak çok araştırıyorum.
Yiyelim, içelimden çok hayvanlara insanlarla eşit tutuyor, insan gözüyle bakıyorlar ki bence hayran olunası bir şey. Yapabilene gerçekten böyle düşünene saygı duyulmalı, zırvalık demek yerine.
Hani şöyle bir şey, senin sütünü başkalarına içirip satmak, sen yaşlanınca ne de olsa yaşlandı diye kesip yemek...
-10 gün büyütülüp kesilen piliçlere karşı olmadıklarını mı söylemek istiyorsunuz? TÜKETMEMEK zaten gerekeni yapmaktır o konuda...
-Vegan diyetinde hayvansal besinler yoktur ve çok sağlıklı bir beslenmedir. Hani ''Zararlıdır, et yemeden olmaz, protein lazım'' gibi konuşan insanlar keşke biraz araştırsalar bu kadar ön yargılı olmak yerine...
-Ha bir de kedi köpeğin doğasını yok eden biz insanların onların hala etcil olduğuna inanmamız... Tahıllı mamalar var ve evcil hayvanların ömrünü uzatan en sağlıklı mamalar. Bunu da 2 köpeğim ve 10 yaşını geçmiş bir kedim olduğu için söylüyorum.
Her şey damak zevki değil nihayetinde. Sizin bir öğünlük ziyafetiniz, kısa sürelik ağız tadınız, zevkiniz bir yavrunun anası hatta o yavru oluyor.
Veganların iyi niyetinden ve saygısından şüphem yok, bu şekilde yaşamak istemelerini de anlıyorum. Ancak hayvanlardan hiçbir şekilde yararlanmasaydık şu an medeniyet olarak aborjinlerden farklı bir yaşamı olmazdı insanlığın ki onlar bile hayvanları kullanıyor.
Doğada beraber yaşıyoruz neden işbirliği yapmayalım? Bir öküz insandan daha güçlü neden tarla sürmekte yardımcı olmasın ki? Ya da bir at insana göre daha dayanıklı ve daha uzun mesafeler kat edebiliyor neden taşımacılıkta birlikte çalışmasın ki insanla? İnek buzağılarının içeceğinden daha fazla süt üretiyor, neden bir kısmını sahipleriyle paylaşmasın?Karşılığını barınak ve yiyecek ihtiyacı olarak alıyor bu hayvanlar. Bu bir nevi iş anlaşması.Günümüzde zaten gelişen teknolojiyle bunlara gerek kalmadı ama geçmiş çağlarda bu mutualist ilişki olmasaydı bu teknolojiye ulaşamamız mümkün değildi.
Bence karşı çıkılması gereken şey hayvanların kullanılmasından ziyade insafsızca kullanılması. Hiç gün yüzü görmeyen ve süt makinesine dönüşen, memelerinden kan sızan inekler, 20 günlükken tavuk olup kesilen piliçler, insanların saçma sapan nostaljik heveslerine alet olan, sıcakta yokuş yukarı tırmanmak zorunda bırakılan yaşlı atlar, sirklerde binbir eziyetle eğitilen ve gösterilere çıkarılan maymunlar, filler, aslanlar, yunuslar, kürkü yüzünden katledilen vizonlar, tilkiler, tavşanlar...Bunların karşısında olmalıyız, hayvanları kullanmamanın değil. Bu doğa hepimizin beraber yaşıyorsak herkes becerisi ölçüsünde ucundan tutmalı işlerin.
Bir de şu var ki sebzelerin de aslında acı hissine sahip olduğu, kesilirken, pişirilirken bunu hissettiği yönünde çalışmalar var. Veganların vicdanını rahatlatan çığlık atamıyor olmaları mıdır? Herkesin otçul olduğu bir dünyada yeşil kaynaklar ne süre dayanacaktır sizce? Etçillik ve otçulluk bir doğa dengesidir, bazı hayvanlar otları tüketir bazı hayvanlar da otları tüketenleri tüketir ki kaynaklar tükenmesin, dengede kalsın. İnsanoğlu olarak doğa dengesini bozduğumuzu kabul ediyorum ama bunu düzeltmenin yolu otlara abanmak ya da evcil hayvanları da otçul yapmaya çalışmak değildir.