Evcil Hayvan Sahibi Olmak

Yelizz

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
19 Aralık 2006
444
5
EVCİL HAYVAN SAHİBİ OLMAK

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Klinisyen Veteriner Hekimliği Çalışma Birimi tarafından hazırlanmıştır.

Evimizde Besleyebileceğimiz Evcil Hayvanlar Nelerdir?

Herkesin bildiği evcil hayvanlar olan kedi, köpek ve kafes kuşlarına ilaveten son yıllarda egzotik türlere olan ilginin artmasıyla papağanlar, sürüngenler, kemirgenler de evlerimize girmeye başlamışlardır. Bazı vahşi türlerin doğal yaşamlarından kopartılarak evde yaşatılmaya zorlanmasının doğru olmadığını ve bunun yaşam sürelerini kısalttığını unutmamak gerekir.

Evcil Hayvan Sahibi Olmanın Getirdiği Sorumluluk

Bir çoğumuz farklı nedenlerle evcil hayvan sahibi olmak isteriz. Dışarıdan bakıldığında evcil hayvan sahibi olmak çok kolay görünür. Bu kararı vermeden önce nasıl bir sorumluluk aldığınızın bilincinde olmalısınız. Her yıl birçok hayvanın bu sorumluluğu taşıyamamış kişilerce terk edildiğini unutmayın.

Evcil Hayvan Sahibi Olmaya Karar Verirken Bunları İyi Düşünün

Almayı düşündüğünüz evcil hayvan türü hakkında mümkün olduğunca çok bilgi edinin. Çünkü bu seçiminize göre yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmak zorunda kalabilirsiniz. Onun size uyacağını düşünmeyin, çoğu zaman sizin ona uymanız gerekecektir. Seyahatlerinizi ona göre ayarlayacağınızı, evinizin dekorasyonunda değişiklikler olacağını unutmayın. Örneğin açıkta bulunan kablolar için önlem almak zorundasınız.

Seçeceğiniz türe özgü süreyle (kedi veya köpek için ortalama 13-15 yıl arası) sizinle birlikte olacağını unutmayınız.

Hevesiniz geçince onu bir kenara atamazsınız. Onun kaliteli bir hayat sürmesinden ve sağlığından sorumlusunuz. Onun bir oyuncak olmadığını çocuklarınıza anlatmalı ve doğru davranış şekli konusunda çocuklarınızı eğitmelisiniz. Ailenizin tüm fertlerinin bu sorumluluğu paylaşmaya istekli ve ilgili olduklarından emin olmalısınız.

İlk alım masraflarının dışında beslenme, sağlık harcamaları gibi rutin giderlerinin olacağını unutmayınız.

Türe özgü bakım şartlarını (örneğin bir köpeğin günlük gezdirilme ihtiyacı gibi) sağlayabileceğinizden emin olun.

Evcil Hayvan Sahibi Olmaya Kesin Karar Verdikten Sonra

Yaşam biçiminize uygun evcil hayvan türü ve ırkını kesin olarak belirleyin. Bunun için profesyonel görüş almak amacıyla bir veteriner hekime danışın, aynı zamanda aynı tür evcil hayvana sahip arkadaşlarınızla görüşün.

Yaşam alanını, gerekli düzenlemeleri yaparak ve ihtiyaçlarını temin ederek hazırlayın. Bakımını yapacak, onunla ilgilenecek zaman programlamanızı yapın.

Bütçenizi belirleyin; ne tür bir canlı beslerseniz besleyin mutlaka maddi bir harcama sizi bekler. Evcil hayvanların genellikle en fazla masrafı ilk alındığında olur. Bir yaşına girene kadar da en önemli giderleri ilk aşılama programı, koruyucu hekimlik uygulamaları ve beslenmedir.

Evcil Hayvan Edinebileceğiniz Yerler

Bugün istediğiniz evcil hayvan türü ve ırkına sahip olmak için birçok alternatifiniz vardır. Seçiminizde size veteriner hekiminiz en doğru yolu gösterecektir. Kimsesiz köpek ve kedi yavrularını hiçbir ücret ödemeden edinebilirsiniz. Bu yöntemin vicdani yönü yanında ülkemizdeki sokak hayvanları problemini azaltmaya yönelik etkisi de vardır.

Yavru Kedi veya Köpek Alırken

İki aylıktan daha ufak yavruları satın almayınız. Korunmasız bu yavrular, doğumdan sonraki ilk iki ay boyunca annelerine muhtaçtırlar. Bağışıklık sistemi henüz gelişmemiş olduğundan yavru hayvanlar hastalıklara karşı çok duyarlıdırlar. Yavruların özenli bakılmaları ve beslenmeleri, hasta olabilecekleri koşullardan uzak tutulmaları gereklidir.

Yavru kedi ve köpeklerin beslenmesinde dikkat edilmesi gereken birçok püf noktası vardır. Bu konularda sizi bilgilendirecek olan veteriner hekiminize mutlaka danışınız.

Yavruların ilk aşılamalarına başlamadan (8 haftalıktan önce) iç ve dış parazitler yönünden kontrol edilip gerekli ilaçlamaların yapılmış olması gerekir. Bu parazitlerin bir kısmı yavruya daha anne karnındayken geçmektedir.

Bir yavrunun sağlık durumu hakkında, çevreye olan ilgisi ve hareketliliği, göz ve burun çevresinde akıntı olmaması, derisinde kızarıklık, tüylerinde düzensizlik, yer yer dökülmüş alanların bulunmaması, çok kötü kokulu ve sulu dışkı yapmaması, aksırma, hırıltılı solunum gibi belirtiler göstermemesi kabaca fikir verebilir.

Evcil hayvan satış yerlerinde satılan her hayvan için hayvanın genel bilgileri ile uygulanan paraziter ilaçların ve aşıların adının ve uygulama tarihlerinin bulunduğu "Süs Hayvanları Satış Yerleri Hayvan Sağlık ve Satış Belgesi" düzenlenmelidir. Bu belge evcil hayvan satış yerleri sahibi ve sorumlu veteriner hekimi tarafından doldurulmuş, imzalanmış ve böylelikle hayvanın sağlıklı olduğu onaylanmış olmalıdır.

Yurt dışından ithal edilmiş hayvanların ithal edildiklerini gösteren gümrük belgelerinin, sağlık ve orijin sertifikalarının birer suretinin hayvan satılırken alıcıya verilmesi gereklidir. Lütfen tüm bu belgeleri ve alış faturanızı eksiksiz isteyiniz. Bunun sizin kanuni hakkınız olduğunu unutmayınız.

Hayvanların sağlık durumuyla ilgili olarak hiçbir kişi ya da kurum sağlık garantisi veremez. Garanti Belgesi adı altında sizi belirli bir klinik veya veteriner hekime gitmeye zorlayamaz. Evcil hayvan sahibi olacak kişiler hiçbir baskı, zorunluluk altında kalmadan kendi veteriner hekimlerini seçmekte özgürdür. Bu duruma aykırı hareket edenleri lütfen İstanbul Veteriner Hekimler Odasına bildiriniz.

Veteriner Hekimle Tanışma

Evcil hayvanınızı aldığınızda ilk yapmanız gereken şey onu en kısa sürede bir veteriner hekime götürmektir. Yavrular birçok hastalığa karşı savunmasız haldedirler. Bu dönemi sorunsuz atlatabilmeleri rutin veteriner hekim kontrolü ile olacaktır. Veteriner hekiminiz size ona nasıl bakmanız ve beslemeniz gerektiği ile ilgili çok önemli bilgiler verecektir.

İlk randevuda veteriner hekim yavrunuzun muayenesini yaparak sağlığı ile ilgili genel bilgiye sahip olur. Veteriner hekim daha detaylı bilgi edinmek için dışkı, idrar ya da kan testleri yapmak isteyebilir. Genel durumunun sağlıklı olduğuna karar verilen yavrular için veteriner hekim çeşitli faktörleri göz önüne alarak 8 haftalıktan itibaren ilk aşılama programını başlatır.

Yavrunuzun sağlıklı bir yaşam sürmesinde rutin veteriner hekim muayenelerinin rolü büyüktür. Unutmayın ki erken teşhis hayat kurtarır.
 
teşekkürler paylaşım için..
sokakta ne çok tasmalı hayvan var. bir sürü insan sırf kendini ya da çocuklarını bir süre oyalamak için vitrinlerden bir 'canlı' beğenip sonra da sıkılınca hiç yürekleri sızlamadan sokağa atabiliyolar..
 
teşekkürler paylaşım için..
sokakta ne çok tasmalı hayvan var. bir sürü insan sırf kendini ya da çocuklarını bir süre oyalamak için vitrinlerden bir 'canlı' beğenip sonra da sıkılınca hiç yürekleri sızlamadan sokağa atabiliyolar..

kesinlikle katılıyorum sizlere vicdan sahibi olmayan hiçbir insan kendisine bile saygısı yokdur.Hayavanları sevmeyen kişiler insanları nasıl sever değer verir tartışılır yarıca......
 
evet arkadaşlar bende bundan 6 ay önce dışarda soğukta titreyen bir kedi gördüm çok tatlıydı biraz ısınsın diye eve aldım karnını doyurduk bir de baktık ki kıvrılmış bir kenara uyuyo.kıyamadım yarın bırakırım dedim ama öyle sevimliki yerim ben onu bırakamadım.o günden beri yanımızda artık bizim aileden,inanın çocuklarımdan hiç farkı yok sevgisi okadar büyük hayvanları sevelim evimize almasakta koruyalım .....
 
evet arkadaşlar bende bundan 6 ay önce dışarda soğukta titreyen bir kedi gördüm çok tatlıydı biraz ısınsın diye eve aldım karnını doyurduk bir de baktık ki kıvrılmış bir kenara uyuyo.kıyamadım yarın bırakırım dedim ama öyle sevimliki yerim ben onu bırakamadım.o günden beri yanımızda artık bizim aileden,inanın çocuklarımdan hiç farkı yok sevgisi okadar büyük hayvanları sevelim evimize almasakta koruyalım .....

Sizi tebrik ederim, işte budur diyebileceğim bir şey yapmış bir evcile sıcacık bir yuva kazandırmışsınız.

O miniğe sizinle beraber uzun bir ömür dilerima.s.
 
haklısınız arkadaşlalar bakamayacaksanız sıkılıp atacaksanız almayın diyorum bende sokağa atıldıklarında çaresiz üzgün perişan oluyorlar sahipleri gelir diye atıldıkları yerden ayrılmayıp açlıktan ölen bile var.benimde köpeğim vardı 13yıl yasadı yaşlılıktan öldü ailemden birini kaybettim kızımla beraber büyüdü yokluğuna alışamam herhalde .
 
işte bana 12yıl arkadaşlık yapan köpeğim 30 aralıkta onu kaybettim hayatımın 12yılı onunla çok güzeldi birdaha başka bir hayvanı okadar bağlanırmıyım bilmem
 
bizim gibi koruyucular olmasa sokakta ne olacakları belli değil gariplerin. Benimde bir kedim var gözlerinde problem var hatta bi gözü katarakt tedavi ettiremedimde tek gözüyle hopluyor zıplyor hayvancağız :çok üzgünüm:
 
benim bir kızım var.lokum.ben ağlasam ağlar mutlu olursam mutlu olur.oğlumla ikimizin neşesi.bir gün ölebileceğini düşündüğüm an çıldırıyorum.inanılmaz sadık bir köpek.ben yemek yemezsem yemiyor.evde biraz yalnız kalsa boynuma sarılıp dakikalarca inmiyor.bazen konuşmaya çabalıyor.oğlum diyorki anne kendini ifade edebiliyor bu kız.ihaneti yok.riyakarlığı yok.nice dost sandıklarımdan daha sadık...iyiki 2 sene 3 ay önce o petshopa girmişim.ve hiç aklımda yokken satıcı çocuk elime verince bende tutamayıp montumun cebine girince aldım lokumu.ben bu kızı burda bırakamam dedim.o gün bugündür bizimle yaşıyor.her yere beraber gidiyoruz.o kadar akıllıki gezme kıyafetini yürüyüş kıyafetini bile biliyor.yeni bir oyuncak alınca tşk ediyor.herkesi ismiyle sıfatıyla biliyor.anneanne dede ağbi anne teyze komşuların isimleri.canım kızım...iyiki almışım kucağımda uyuyor şu anda...
 
Canım kızım wilmam var amerikan cockerım. Hıcbırzaman pısman olmadım onunla oldugum ıcın. Umarım kımse canıyla tanısdıgı ıcı pısman olmaz.
 
kızımda köpek istiyor ama bahçede besleyeceğiz ne tavsiye edersiniz..
 
Bizim de burada güzeller güzeli bir ev kedisini sokağa attılar kedicik depresyona girdi garibim, mahvoldu. mafoldumben
 
Evcıl hayvan besleyen pek yokmuss bu kadar ınsan arasında:)
benımm koca kafalı bı danam var 28 aylık :)
 
bende köpek beslemek istiyorum ama çok zor, çok meşakkatli olduğunu anlatanlar sebebiyle hazır olmadığıma karar verdim. neticede gündüz evde yalnız kalacak. hayvana yazık olmaması için ve hem onun hem bizim üzülmememiz için bu kararımı ileriki tarihlere ötelemek zorunda kaldım. yoksa ona hakkını verecek zamanım olsa hiç düşünmeden sahiplenirdim.
 
benimde tavuklarım horozlarım tavşanlarım muhabbet kuşlarım vardı.ama hepsi hakkın rahmetine kavuştumirmirmirmir.şimdi sadece balıklarım var 8 tanecikgamyoncuiremsu
 
Ben aslında maymun beslemek istiyorum fakat maymun çok yer, çok dağıtır diye güvenemiyorum. Daha doğrusu onunla başa çıkabilir miyiz bilmiyorum. Bir laf bile var. Bkz: Maymun iştahlı. :KK1:
Maymun besleyen kimse ne gördüm ne de duydum. Bileniniz var mı? aklinialirimsmile
 
Son düzenleme:
Dünyanın en güzel şeyi bir hayvanın annesi olmak ona bir yuva verebilmek.Elinizle beslemek oynamak onunla.Cinsi şu olsun bu olsun demeden.İnanın hayvanların hepsi birbirinden akıllı.Sizi severlerse size oyle bağlanıyorlar ki Hemen tuvalet eğitimi alıyorlar sokak hayvanı olsalar bile.Bende fazla oldugu icin bakamayan bir aileden tavşan aldım.Şimdi onu 5 dakka görmeden duramıyorum.Eşimde ona çok alıştı.Kızımız diye seviyoruz.Olmayanlara tavsiyem sokakta o kadar sevgiye muhtaç hayvan varki heleki bu soğukta onların dışarda olduğunu bilmek içimi cız ediyor.Bir tane evinize alın ne kadar akıllı olduklarını göreceksiniz ve ondan vazgeçemeyeceksiniz:KK69:
 
Ben aslında maymun beslemek istiyorum fakat maymun çok yer, çok dağıtır diye güvenemiyorum. Daha doğrusu onunla başa çıkabilir miyiz bilmiyorum. Bir laf bile var. Bkz: Maymun iştahlı. :KK1:
Maymun besleyen kimse ne gördüm ne de duydum. Bileniniz var mı? aklinialirimsmile

aslında bende beslemek ıstıyorum. cok tatlı hayvanlar.:KK9:
 
X