Ev tozu akarları

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.016
30.372
60
Ev tozu akarları
evtozu_akarlari_1.jpg
Mite adı da verilen akarlar gözle görülmeyen, ancak mikroskop altında görülebilen, 0.1 - 0.5 mm çapında küçük canlılardır. Yaşamaları için ideal koşullar 20-30°C sıcaklık, %60-70 arası nemdir. İnsanların dökülen deri hücreleri, saç, kıl, kepekten ve diğer organik maddelerden beslenirler. Ne kadar temiz olursa olsun her evde bulunan ev tozu akarlarının en yoğun olarak üredikleri yerler insanların yatakları (ideal nem, sıcaklık ve besin nedeniyle), yastık, yorgan, halı dipleri ve kumaş kaplı mobilyalardır. Bir gram ev tozu içinde 100-500 adeti canlı olmak üzere, yaklaşık olarak 19.000 akar bulunur.
Akarların en önemli alerjen kaynağı dışkılarıdır. Bir akar günde ortalama 20 kez dışkılar ve 100 akar haftada 2 mikro gram alerjen üretir. 1 gram ev tozunda 2 mikrogramın üzerinde akar alerjeni bulunması allerji gelişimi için risk faktörü ve 10 mikrogramın üzerinde bulunması ise, astım atağı için risk faktörü olarak kabul edilmektedir.
evtozu_akarlari_2.jpg
Akarlar deriden dökülen ölü hücrelerle beslenirler. Akarların buralara bıraktıkları dışkıları zamanla kuruyarak ince toz haline geçer ve bu ince toz solunum yoluyla alınınca allerjik bünyeli kişilerde şikayetlere neden olur. Akarların vücut proteinleri ve dışkıları allerjik özelliktedir. Akarların nemin % 50 nin altında olduğu yerlerde ve 60 derece ısının üzerinde yaşama şansları azalır. En sık ev içi allerjenleri oldukları için ve her zaman ortamda bulundukları için yıl boyu allerji yaparlar. Tabi ki ev içinde ve kapalı ortamda geçirilen birim zamanın arttığı kış mevsimlerinde daha çok allerjik hastalık bulgusuna yol açarlar.
evtozu_akarlari_3.jpg
evtozu_akarlari_6.jpg
evtozu_akarlari_4.jpg
Dr.Sevin Karalar

işte ben bunları düşününce her yerime kaşıntılar geliyo ya ayyy Allahım deliricem bunları düşününce:2:ben bunları bi gün tvde izlemiştim tamam zaten biliodum bunların olduğunu ama bu kadar da ev ne kadar temiz olursa olsun yine de yaşayabildiklerini bilmiyodum hele ki yatak ve yastıklarda en çok bulunmaları ayy bu gece yine hatırladım uyuyamıcam galibaakannehir:2:

Bende de var bende uyurken sorun yaşıyorum en çok bi de tozlu ve kuru havada boğazım acıtıyor burnum akıyor grip gibi oluyorum.Spreyim var doktor üç tüp bitir geçmezse iğne ile durduralım dedi ama ben yapamadım hala devam ediyor

yataklariniz özel allerjik hasta icin uygun olacak, yorganınız yastiğniz allerjik icin uygun olacak

ben kendimi bildimden beri astim hastasiyim,

sonra yatagınızı hergün olursa daha iyi süpürgeyle cektirin, koltuk icin süpürge ucu varya onla cektirin

kışın mümkünse havalar çok soguk oldu bir dönemde 1 gece yatagınızı balkona atin iyice havalansin soguk yesin.

yatagınızı kalın örtülere kapatmayin, altı bazalı olmaması lazım hava alması lazım yatak odanizin cok sıcak olmasından kacının.

X