Ev temizlemeye üşeniyorum..!?

masaAllah ne güzel organize yapmissin kendini sanki is kendiligine tikir tikir isliyor :)
çok teşekkür ederim.

bebeği olup da her gün taze yoğurt mayalayan vs. anneleri hariç tutuyorum ama onun dışında böyle aşkla şevkle severek yemek/iş yapmıyorsanız ya da yemek/temizlik yaparken psikolojik olarak rahatlamıyorsanız...böylesi bence daha güzel.

ev işi için de benim olayım dağıtmamak. düzenli tutmak. o düzeni bozmamak.

çocuğum yok ama evden çalışıyorum. üstelik muhabesi, sözleşmesi bi sürü evrak işim var. bilen bilir evrak işi yapılan masalar nasıl kalabalık olur. evrak bi yığılsa ne aradığımı bulabilirim ne de evde yer kalır, en basitinden.

ya da çamaşır meselesi. dolabımda her rengin her grubun yeri bellidir değişmez. dolap hiç karışmaz. misal "şunları dolaba bi' tıkıştırayım da sonra düzeltirim" demem. katlarken ona göre ayıra ayıra katlarım, direkt yerine yerleştiririm. mesela vaktim yoksa çamaşır askısından aynı rafa koyulacak 3 parçayı alır, katlar koyarım,hepsini birden toplayıp dolaba tıkıştırmam. evde işe ara verdiğimde, girer çıkarken sürekli böyle minik minik işler yaparım. vaktim çok azsa sadece çalıştığım odaya süpürge tutarım. yemek yapınca mutfağa. vaktim olunca diğer odalara. bir de ben kurutma makinesi, mutfak robotu vs. gibi şeyler kullanmıyorum. kullanmadığım için elimin altı kalabalık olmuyor.

kısacası dağıtmıyorum, yığmıyorum, işleri büyütmüyorum.
 
Temizlik benim için terapi gibidir ama oğlum doğduktan 1.5 yaşına kadar çok zorlandım çünkü sürekli yorgundum..sanırım uykusuzluk, iyi beslenmemek, kendine zaman ayıramamak gibi etkenler çok etkiliyor.

En önemlisi işleri sonraya bırakmamak. Ben genellikle çocuk uyurken yapıyordum. Banyoları da her duşa girdiğimde dip köşe çamaşır suyu ile yıkayıp sonra duş alıyordum.
 
bence işe şöyle başlayın derim
ilk etapda çocuğunuzu babasına verin bir çıkarsın dışarı kolları sıvayın
evde ne kadar fazlalık varsa giymediğiniz kullanmadığınız ,belki lazım olur diye sakladığınız ama bir türlü lazım olmayan ne varsa hepsini ayıklayın ihtiyacı olana mı verirsiniz ikinci el uygulamasında mı satarsınız belediyelerin ihtiyaç kutusuna mı bırakırsınız orası size kalmış

sonra düzenleyiciler ve kutular edinmenizi tavsiye ederim özellikle çocuk odası ve kiler-banyo bölümünüz için

siz düzeni bir oturtun güzelce temizlik yapın sonra sıkı yönetim ilan edin
herkes aldığı şeyi işi bitince yerine koymak zorunda bulaşıkları yerleştirme çamaşırları toplama yer süpürme gibi işleri kocanız yapabilir... çamaşırları katlayabilir o çocukla ilgilenirken siz diğer işlerinizi yapabilirsiniz

ancak böyle olur başka türlüsü siz bir yerden toplarken diğer yandan evdekiler dağıtır nefret eder bırakırsınız işler birikir bu sefer altından kalkamazsınız
 
Evi sevmemeniz, karakter özelliği olarak tembel ve ağırkanlı olmanız, çocuğunuzun sizi çok yorması, vücudunuzdaki bazı vitaminlerin ve minarallerin eksikliği, diyabet gibi hastalıklara sahip olmanız vs. hepsi birer etken olabilir.

İlk olarak bir doktora gidin, D vitamini, demir seviyelerinize bir baktırın. Diyabet, insülin direnciniz var mı öğrenin. Gerekiyorsa destek alın.

Sonra evdeki tüm gereksiz eşyaları atın. Halınız az olsun, yıkanabilir olsun. Temizlik yaparken ayağınızın altında az eşya olması sizi daha az yorar. Bir tane dikey bir tane robot süpürge edinin, yarı yarıya rahatlatacaktır sizi. Eliniz ayağınız olacak. Eviniz de hep tertemiz olur.

Bazı rutinleri oturtun. Akşamları her gün lavaboyu, klozeti ovup siz duş alana kadar bekletin, çıkarken de durulayın, yerlere de bir mop hop oldu bitti. Her gün bir kere oda yüzeylerini de moplasanız beş dakikada ya da mop özelliği olan robot süpürgenizi çalıştırmanız yeterli.

Bunlar dışında arada herkes salıyor ama bir iki gün derken harekete geçiyoruz. Temizliğin terapi olduğunu düşünen insanlardan olduğum için temizlik sonrası bornozla kahve keyfi yapacağımı, mis gibi nevresimlerde yuvarlanacağımı düşünmek beni motive ediyor.
 

Valla hergün ev silip süpüren, bütün gününü dip bucak temizliğe ayıran herkesi tebrik ediyorum
Kendi yaptığım birkaç şeyden bahsedeyim;
Mesela lavaboya girdim ellerimi falan yıkarken hemen bir çamaşır suyu döküyorum lavaboya ve musluğa kireç sökücü falan sıkıyorum. Silip çıkıyorum. Toplamda 2 dakika bile sürmüyor.
Bulaşık makinesini geceden çalıştırırım sabah çay suyu kaynayana kadar en kötü ihtimalle yarısını boşaltırım (genelde tamamını)
Örneğin koridordan geçerken dresuarın üzeri tozlu görünür hemen bir bez alır sadece dresuarı ve üstündeki siler geçerim.
Hele ki mutfakla ilgili hiçbir şeyi bir güne sığdırmam. Bir gün bulaşık yerleştirirken ocağı da aradan çıkarır silerim, başka bir gün üst dolapları silerim, birkaç gün sonra alt dolapları gibi..
Böyle parça parça yapınca gözüme gelmiyor
Sadece belli başlı şeyler için belirli zaman aralıklarım vardır. Örneğin 2 günde bir yastık kılıfı değiştiriyorsam cumartesi gecesi komple alezine kadar söker makineye ararım..
Ortalık toplama konusuna gelince alışkanlık haline getirdim yatak odasına mı gidicem eğer götürülecek bir şey varsa onu da alıp götürürüm (sonra kaldırırım demem) en fazla 30 saniye falan ekler yani yapacağım iş. Ortada bir bardak mı var mesela lavaboya ya da su içmeye vs kalktığımda onu da makineye koyarım (amerikan mutfak gözümün önünde) gibi böyle gelip geçerken yaptığım şeyler var
 
Hem çocuk bakıp hem yemek yapıp hem bulaşığı toplayıp hemde genel temizliği yapamazsınız zaten. En az haftada 1 yardımcı alın. Diğer günler dağınıklığı toplasanız yeter.
 
Tebrikler normalsiniz
Tok karnına(muhtemelen kötü beslendiğim için) ben de iş yapamam, yatacak yer ararım.
Açlık süremi uzatmaya, işleri yemekten önce halletmeye çalışıyorum.
Şunu da yapayım da yemekten sonra uzanırım gibi motivasyonlarım var
 
Evet tamda öyle oluyor malesef. Esim gündüz kendi isini yapıyor akşamları bazen. Gece ise gidiyor çocukta hep baja kaldığı icin. Elim bir türlü gitmiyor zaten. Yap desemde yapmaz öyle bi huyu yok o yönden de muzdaripim fazlaligim pek yok sadce ev biraz dar ve güneş almıyor o yzden hersey gozume batıyor
 
Canınızı yormayın. Ev işi sadece kadına ait değil. Ne kadar yoğun çalışırsa çalışsın erkeğe de görev düşüyor. Ben yoğun çalışıyorum eşim de günde 18 saatlere varan bir döngüde çalışıyor olmasına rağmen sorumlulukları bölüşüyoruz. Çünkü bölüşmezsek tek kişi altından kalkamaz. Eşinizi buna ikna ederek başlamalısınız. Sonrasında kendi üzerinize düşeni de planlı programlı şekilde halletmelisiniz. Günlük bir rutininiz olmalı,mesela kahvaltı sonrası mutfağı toplamadan oturmayın, kahvaltı sonrası bir yandan temizleyin diğer yandan yemek yapmayı deneyin. Akşam sofrayı biriniz hazırlasın,diğeriniz toplasın. Biri çamaşır katlarken diğeri ütü yapsın. Çocuğunuz da eğer yürüyor ise misal herkesin katlanmış çamaşırlarını yerine götürsün. Hafta sonları ayda 1 cam silip perde yıkayın birlikte. Biri kapı silsin diğeri mutfak dolaplarının içlerini temizlesin. Bunları madem evlisiniz neden beraber yapmayasınız ki? Anamızın evinden getirmedik biz o evleri.

İş bölümü ve planlı düzenli olmadan evde hiç bir şey rayında gitmez.
 
Bence sen miskinsin biraz ya da bebegin huysuz
Mu gece mesela? Uykusuz kaliyorsan enerjin kalmiyordur.. haricinde bebegin gece uykunu bolmuyorsa gunduzde cok aglamiyorsa karni tok alti temizse yatsin biraz, sen bi supurgeni tut bulasigini hallet en azindan. Evini sevseydin iyiydi ama evsizleri dusunup sukretmek daha iyi gelecektir eminim sana. Evini guzellestirmek daha mantikli, eger simdilik baska eve cikamiyorsan.
 
Çocuk sahibi olduktan sonra eve temizlikçi çağırmaya başladım. Söyleyeceklerim bu kadar…
 
Bende hiç sevmem temizlik yapmayı. Ama felsefem temiz olmasa da toplu olsun. Temiz gözüküyor zaten. Ama yanlış anlaşılmasın temizliğimi yaparım. 1 ay oluyor yeni bir eve taşındım. İfşa olmayacağımı bilsem resimleri atsrdım.çevremde bir kaç arkadaşa gönderdim benden önceki kadının pisliğini görtermek için. Mutfak dolaplarını, kapıları 2 hafta boyunca pecete ile tutarak kullandım. Hamile halimle kaç kez çamaşır suyu kullandım. Rabbim bebeğimi korusun. Ama kadın o kadar pismiş ki halen daha aklıma gelince tüylerim diken diken oluyor. İnsan Bi bez vurmaz mı ya. Bunun kocası çocukları yaptığı yemeği nasıl yemiş. Temizlik şirketi tuttuk. Gelen çocuk ilk defa böyle bir pis ev gördüm. Öğrenci evim bile daha temzdi abla dedi.
Sağlıklı bir kadınmış. Yan apartmandaki kadın dedi. Cam falan açmaz balkona bir kova su dökmezdi. Sigara içer geri girerdi dedi.
Arkamdan laf edilmesin diye ekstra çapa harcıyorum. Bi silkelenin kendinize gelin. 21 gün dayanın sonra alışkanlık olur zaten.
 
bende yer yemez hemen kaldiranlardanim. yoksa batıyor bana . kurumuş tabak tencere dahada zaman harcatir . birde mesela tezgahinizin üstü kalabaliksa biraz boşaltın . kalabalık tezgah gözünüzü yorar. bir yıl içinde kullanmadığıniz eşyaları ya üst raflara koyun yada elden çıkarın . çocuk olunca mecbur oyuncak vs.oluyor . mümkün mertebe bir kaç oyuncakla oynatın diğerlerini başka zaman dilimlerinde çıkarın ortayaki ilgisini çeksin .
 
Bende hem toplamak istemiyorum ama dağınıklık içimi sıkıyor işler bitince rahatlıyorum. Gaza getirecek motivasyon lazım. Müzik vs. iyi gelebilir
 
Bebekle ben de coo yoruluyorum evi de salıyorum. Eşim yardım etmese daha kötü olur. Biz de normal günlerde eşim gelir çocukla ilgilenir beno ara mutfağı toplar sofrayı hazırlarım..sorna eşim çocuğu dışarı çıkarır ben bulasik vs toplar süpürge tutarım. Bazen de bu işleri yapmaya çocuktan enerjim olmaz eşim gelince 1 saat yatarım sonra çocuğu uyutmaay geçerim eşim toparlar her yeri oyuncakları vs. Büyük temizlik için yardımcı tutacaktık kvalidem ben yaparım dedi. Eli de hzli o yaptı..
Isleri yapsanda bitmeyecek birini yapsan biri eksik kalacak mutfağı yaossn banyo orayı yaossn çamaşır utu o bitse başka bsy vs vs vs arada yardımcı alıp nirmal zamanda da ara ara yapılirsaa idâre edilir. En azından çocuk büyüyene kadar mükemmel bir düzen beklemek hayal olur.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…