Etkinlik annesi misiniz?

cileklipasta95

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
19 Ekim 2022
1.830
4.891
63
29
Merhaba sevgili anneler,

Sosyal medyada anneler bebeklerinin ayına göre sürekli etkinlikler düzenliyorlar ve bebekleri de inanılmaz uyumlu görünüyorlar.

Benim bebeğim 8 aylık olacak yarın. Bikaç defa bende denedim orada gördüklerimden ve tabi ki o bebekler gibi yapmadı. Eline ne geçerse sadece ağzına götürmek istiyor :)

Bebeğimle ce-ee oynuyoruz, top oynuyoruz, bu aralar yürümek istiyor yürütüyorum, önüne oyuncaklarını koyuyorum kendi oyalanıyor, hergün dışarı çıkıyoruz. Bunlar yeterli mi yoksa sürekli öyle etkinlikler mi yapmak gerekiyor? Kendimi sorguluyor ve vicdan azabı çekiyorum, bebeğim benim yüzümden geri kalır diye endişe ediyorum.

Oğlum tam 3yasinda, Hergun etkinlik yapmadım ama hergun oynadık, konuştuk, her elime aldigimi gosterdim, adını rengini işlevini anlattım, gelişimi de gayet güzel, halası rehabilitasyon merkezinde müdür yaşına uygun gelişim testleri yapar ay ay şu an 6-7yasondaki birinci sınıf bir çocuğun kelime dağarcığına ve motor becerisine sahipmiş, ekstra etkinlik yapmadım.ha bulduğum uygun kitapları aldım, açtım önüne o disledi ben hayvanları resimleri anlattım falan oynadık oynarken bir iki üç sende bende saydık böyle, illa özel birşey olması gerekmiyor ki, tahta kaşıkla da aynı işi görüyoruz mandalla da al sana etkinlik, zaten o kadar işin arasinda insta mom'lara yetişme durumumuz yok bence

İnstagramdaki süpermomların ne yaptığı hiiiiç umurumda değil. Tamamen içerik üretmek için bu kadar abarttıklarını düşünüyorum. Bu iş çocuktan çocuğa değişir, her çocuk bir değil. Benim kızım aşırı hareketli bir çocuk mesela, koşup zıplıyoruz, çizmeleri giyip su birikintilerinde oynuyoruz vs.
Öyle her çocuk oturup 1 saat kitap okumanızı dinlemez yani

Ne oynardınız mesela? Ben ne yapacağımı bilemiyorum. Kızım çabuk sıkılıyor, çok mızmız, bende tıkanıp kalıyorum.

Di mi, kendimi çok kötü hissediyorum onları gördükçe. Kendi başına oynarken sanki suç işliyormuşum gibi geliyor ilgilenmiyorum diye

O aylarda bende öyle düşünüyordum. Daha küçük yani benim kızımın dikkatini çekmiyordu ya da az çekiyordu. Ama şimdi ölüyor etkinlik diye. Yani yapmaya çalışıyorum bişeyler daha çok kitaplar üzerinden yapıyoruz falan çok seviyor. Ama hiç boşta bırakmadım hep konuştum, işte oyuncaklarla oynatmaya çalıştım falan. Kitaptan resimlere baktı vs. İnstagramdaki gördüğümüz çoğu şey farklı tabi.

Di mi, kendimi çok kötü hissediyorum onları gördükçe. Kendi başına oynarken sanki suç işliyormuşum gibi geliyor ilgilenmiyorum diye
Ay takipten çıkın bitsin gerçekten, kimseyi yargılamıyorum ama öyle saça başa fön çekip kameraya baka baka çocukla etkinlik yapmak bana hiç samimi gelmiyor. Etkileşim için olduğunu düşünüyorum, tamamen şahsi fikrim.
Suçlu hissetmeyin, bebeğinizin bir tane annesi var, sizi çok seviyor. Etkinlik yapmak ya da yapmamak sizden annelik adına hiçbir şey eksiltmez

8 aylık bir bebeğin nesneleri ağzına götürmesi normal. Eşyaları o şekilde tanıyor oral dönem. Fakat ben etkinliklerin faydalı olduğunu düşünüyorum. 8 aylık bir bebeğe sabahtan akşama öğrenci gibi sürekli etkinlik yapamazsınız zaten odak süresi de kısıtlıdır ama her gün ayına göre bilişsel gelişimini ve motor becerilerini destekleyecek etkinlikler yapabilirsiniz bunun yanı sıra bol bol konuşun. Bebektir anlamaz demeyin. Her şeyi anlatın

Ne oynardınız mesela? Ben ne yapacağımı bilemiyorum. Kızım çabuk sıkılıyor, çok mızmız, bende tıkanıp kalıyorum.
Ona bırak sen oyun kurma o oynarken ona katil topun pesindeyse bana at de, elinde bir şey varsa aaa × oyuncakla mı oynuyorsun bakayım bunun rengi yeşil mıymış de, ne bileyim o neyle ilgileniyorsa ona dahil ol sen kurma oyun, sınırlama, başka oyuna geçsin zaten ne kurabilirler bu donemlerde, el ayak parmaklarıni sayabilirsin oğlum çok eglenirdi ayak parmaklarını sayarken, ben tubitaktan renkli hayvan baskılı kitaplar almıştım onlara bayiliyordu kitap yaşı büyüktü ama renkleri dikkatni cekiyordu incelerdi bende aa penguen fil anlatirdim hoşuna giderdi, böyle şeyler, aklıma daha gelmedi gelirse özelden de yazarım inşallah işinize yarar, sıkıntı yapmayın siz konuşun ilgilenin o fazlasıyla kapar gelişir onlarin alıcıları gayet açık oluyor

Yaşına, ayına göre faydalı oyuncaklarla oynatmak,sürekli konuşmak,herşeyi anlatmak önemli bana göre ama etkinlik olayı saçma geliyor bana. Bebeğim şu an 13 aylık biz şekilleri kutuya atiyoruz,halka geçiriyoruz,arabayla oynamayı çok seviyor araba oynarken bile önüne arabaları dizip renklerini öğretiyorum. Şu an baya bi renk biliyor mesela. Kitaplardaki görselleri gösteriyorum sonra ona soruyorum (ay dede nerde gibi) Günümüzün yeni modası etkinlik. Hangimiz etkinlikle büyüdük ki. Şahsen susam sokağı izleyerek büyüdüm

Etkinlik yapmıyoruz ama sürekli konuşup oynuyoruz. Etkinlik kitabına bi göz attım. Mesela diyor ki top hangi resimde kutunun altındadır diyor. Ama bunun için kitaba gerek yok. Zaten evde sürekli altında üstünde yanında diye konuşuyoruz her şeyi, o da öğreniyor. Genelde bu tarz etkinlikler olduğu için bana gereksiz geldi bunlar da

Ben, herşeyi etkinlik adı altında paylaşıp, kendisini "mükemmel anne" ama izleyeni "eksik anne" gibi hissettiren insanları sevmiyorum. Ben etkinlik annesi falan değilim. Benim en güzel etkinliğim çocuklarımla resim çizmek, kitap okumak, birlikte yemek yapmak, doğayı keşfetmek, evde saklambaç oynamak, top oynamak, karanlıkta ışıklarla birbirimizi aramak vs vs vs.. Saçma sapan uydurulmuş ve dayatılmış şeyleri sevmiyorum gerek de görmüyorum. Bir çocuğun anne ve babayla eğlenceli vakit geçirmeye ihtiyacı vardır, uydurulmuş etkinliklere değil

Benim çocuğum yok. Ama daha sabah iş arkadaşımla bu konuyu konuştuk. (onun çocuğu var) Başka bir arkadaşımız çocuğa yetemediğini, kendini eksik hissettiğinden bahsetmiş. Sosyal medya bu konuda anneleri kesinlikle eksik hissettiriyor. Kameranın görmediği yerlerde bakıcılar, temizlikçiler geziyor ve bizde sanıyoruz ki her şeyi tek başlarına yapıyorlar. Sonra yetersiz hissetmeler...

Benim de bebeğim 4 aylık sosyal medyadaki anneleri gördükçe ben de kendimi sorguluyıordum.Ayına göre oyuncaklar aldım ana kızımın pek ilgisini çekmedi.Eline her aldığını sadece ağzına alıyorSonra benim kızım da böyle ya da onlar çok abartıyor diye düşünme karaı aldım.Her bebek bireyseldir yeri ve zamanı gelince bol bol etkinlik yaparlar

Bide bence çocukları illa biseyi yapsın diye zorlamak çok anlamsız. Mesela benim görümce geldi gitti halkaları sopaya geçirsin diye uğraştı "ama halacim bunu yapabilmen lazım artık" falan diyodu bide. Çocuk bir kaç hafta sonra çat çat takmaya başladı halkaları kendi kendine. Yönlendirme olmalı evet ama zorlama ve işi etkinliğe dökme olayı saçma geliyor bana.

O annelerin çoğunun evinde bakıcısı yardımcısı var. Sürekli etkinlik yaptırmak demek çocuk sürekli annenin kontrolünde demek. Bu da hayal gücünün kısıtlanması, soyut düşünememe demek. Arada bir çocuğun yapabileceği kadar yaptırmak en doğrusu. Bence bu aylarda legolarla,toplarla ya da kendi istediği sevdiği oyuncaklarla oynatmak, bol bol konuşmak, dışarı çıkartmak, ev işlerine dahil etmek( çamaşırları birlikte toplamak gibi) ve duruyorsa biraz kendi haline bırakmak yeterli.
Büyüyünce en faydalı evcilik oynamak bence. Sonra biraz onu tek bırakıp kendi oyun kurmasını desteklemek. Sürekli etkinlik yapıldığında çocuk kendi oyun kurabilme bilincine de varamıyor ve iyice anneye bağımlı hale geliyor. Kitap okumak çoğu bebeğe sıkıcı gelebilir hareketli ya da çıkarıp yapıştırmalı kitapları severler. Büyüyünce zorlamadan kitap okunabilir. Zorlandığında kitaplardan soğur. Ben 2 yaşından sonra hiç zorlamadan etkinlik kitapları da yaptırdım ama o ne kadar isterse. Şimdi 5 yasında etkinlik kitapları yapmayı çok seviyor. Puzzle da bu arada çok geliştirici bir aktivite ama o da daha buyudugunde zorlamadan. Yapmayı öğrendiğinde kendi kendine yapmasını destekleyerek hadi sürpriz yap bana falan diyebilirsiniz.
İlla her gun düzenek kurmaya gerek yok. Ve bazı şeyleri de okulda öğrenmeli. Hiç bilmeyen kadar çok şey bilen de okulda zorluk çekiyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…