• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

isabelisabel hesabı doğrulanmış üye.

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.739
28.000
798
49
cyberknife2.jpg


Eşinizi acı çekerken izlemek ne kadar zor olsa da, pek çok erkek için çocuğunun doğumunu izlemeyi, hayatlarındaki en anlamlı ve onları en mutlu eden an olarak hissederler.

Neler olacağını bilin

Doğuma girildiği sırada, gebelik ve doğumla ilgili kitap veya notları okumak doğru zamanlama değildir. En iyisi bu işi daha önceden halletmektir. Ayrıca gebelik sınıflarına katılarak temel bilgileri de alabilirsiniz. Bu arada sınıftaki diğer baba adayları ile de tanışarak yaşanan duyguları paylaşabilirsiniz.

Beklemeye hazır olun

Filmlerde izlediğinizin aksine çoğu kadın doğumdan saatler önce hastaneye gitmiş olur. Aslında çoğu çift, doğumun ilk dönemlerini evinde geçirmeyi daha fazla tercih eder. Ayrıca çoğu hastane de, doğum sancılarının düzenli ve beş dakikada bir gelmeden gebe kadınları hastaneye almak istemez. Bu dönemde eşinizi rahatlatacak televizyon izleme, kısa yürüyüş veya yatakta sarılarak yatma gibi ne istiyorsa yapmaya çalışın. Son dakikada bitirilmesi gereken işleri veya gereksiz ev işlerini yapmaya çalışmayın.

Esnek olmaya çalışın

Çoğu kadın için uygun olan şey, sizin eşinize uymayabilir. Bebeğinizin doğum vakti gelmeden önce eşinizle beklentileri ve istekleri konusunda konuşmak için zaman ayırın. Zamanı geldiğinde, bu istekleri gerçekleştirmeye çalışın. Fakat bunlarda değişiklik olabileceğine de hazırlıklı olun. Sizin göreviniz aynı zamanda işe yarayan ve yaramayan şeyleri ayırt edebilmektir.

Bazı şeyleri kişisel olarak algılamayın

Doğum sırasında eşiniz kendi dünyasında olabilir. Doğum yapmak uzun ve zor bir iştir. Bazı kadınlar bu işi ancak kendi iç dünyasında derinlere giderek yapabilirler. Dışardan görüntüsü oldukça hassas ve sinirli de olabilir. Doğumun erken döneminde yaptığınız masajlar onun çok hoşuna gidip, rahatlatabilirken, daha sonraki dönemlerde en ufak bir dokunma bile onu rahatsız edebilir. Bu nedenle bu tür durumlarda eşinizin davranışlarını yanlış algılayıp, üzerinize almamanız önemlidir.

Kendiniz için de bir kaç şey bulundurun

Elbette ki eşiniz bu önemli olayın merkezinde yer alır. Fakat onunla beraber hastanede siz de bütün gecenizi geçireceksinizdir. Kendiniz için gerekli eşyaları almayı ihmal etmemenizde fayda vardır. Örneğin, temiz bir tişört, rahat bir ayakkabı ve atıştırmak için biraz yiyecek (kötü kokan bir şey olmamasına dikkat etmelisiniz). Ayrıca duşta kullanacağınız giysiler de gerekli olabilir. Çünkü eşinizle beraber duşa girmeniz gerekebilir.

Soru sormaktan çekinmeyin

Sağlık görevlileri, aslında sormadan yapmaları gerekir ancak, her zaman ne yaptıklarını ve neyin zorunlu olduğunu açıklamayabilirler. Bilgi almak istediğinizde utangaçlık yapmayın. Yapılan tıbbi işlemlerle ilgili veya eşinizi daha rahat ettirmek adına soru sorabilirsiniz. Özellikle eşiniz soracak durumda olmadığında onun hislerine tercüman olabilirsiniz.

Eşinizin avukatı olun

Yalnızca siz ve eşiniz ne istediğinizi tam olarak bilirsiniz. Fakat eşinizin durumu, zor kararları vermek için çok iyi olmayabilir. Bu tür durumlar için hazır olun. Doktoruna veya anesteziste haber vermeniz gereken durumlar olabilir. Eğer eşiniz bebeğinizi emzirmeyi planlıyorsa doğumdan sonra yardım edecek birinin yanında olması iyi olur.

Eşinizin konsantre olmasına ve rahatlamasına yardımcı olun

Gerektiği zaman daha önce öğrendiğiniz rahatlatıcı tekniklerden uygulayın. Pozisyon değişikliği yapın, nefes alma tekniklerini uygulayın, yüzüne veya ayağına masaj yapın. Fakat kasılmalar sırasında buna konsantre olmak için veya eşiniz istemediği zaman bunları bırakın.

Sınırlarınızı bilin

Doğum salonunda pek çok şey birden olur. Doğum sırasında ne yapmak istediğinizi ve sağlık ekibine bırakmanız gereken şeyleri bilin. Göbek bağını kesmeyi isteyebilirsiniz veya bundan rahatsızlık duyabilirsiniz. Ne hissediyorsanız onu söyleyin.

Sadece orada bulunmanız bile yeterli olur

Aslında en önemli şey, sizin orada bulunmanızdır. Bütün olayı, görevli ekibe bırakmış olsanız veya bırakmak zorunda kalmış olsanız bile, sizin oradaki varlığınız yeterli olacaktır. O anda hissettikleriniz ne olursa olsun, sakinliğinizi ve kendinize olan güveninizi dışarıdakilere gösterin. Büyük bir iş yapıyorsunuz ve her şey yolunda gidiyor. Unutmayın, sorunlarınızı çözmek için daha sonra zamanınız olacaktır.

Babanın doğuma girmesi

Babaların doğum girmesi giderek daha sık karşılaştığımız bir durum. Ancak bu her babanın doğuma girmesi gerektiği anlamını taşımamalıdır. Bazı anneler babanın yanlarında bulunmasını rahatlatıcı bulurken bazıları bunun kendileri için ek bir stres faktörü olacağını düşünerek babayı istemeyebilirler.

Babanın doğuma girmesine ilişkin kararı anne-baba ve doğumu yaptıracak olan hekim birlikte almalıdır. Kadın-doğum uzmanlarının da bu konuda farklı yaklaşımları olabilir. Doğumda öncelikle anne ve bebeğin sağlığı ön planda gelir. Uzman için odadaki babanın varlığı dikkat dağıtıcı olacaksa uzman babayı almak istemeyebilir, çünkü doğum anında bütün dikkat ve özenin öncelikle anne ve bebeğe gösterilmesi gerekir. Ayrıca, babaların doğum sırasında içerde olmasının annenin hormon düzeylerinde değişikliğe neden olup doğumu geciktirdiğini ileri süren görüşler de vardır.

Eşlerin ilişkisine etkisi

Doğum zamanın çok önemli olduğu, hijyenik kouşulların ve annenin stres düzeyinin çok önem kazandığı bir olaydır. Bu sürece baba eğer pozitif etkisi olacaksa katılabilir. Bu da babanın kişiliğine göre değişir. Baba eğer kendisi aşırı heyecanlı, stresli ise anneye ya da doktora müdahele etme eğilimi taşıyorsa ya da örneğin kan fobisi gibi kendisinin rahatsızlanmasına neden olabilecek bir durumu varsa doğuma girmemelidir.

Bazı annelerin doğumda babayı rahatlatmaya çalışmaktan kendilerini unuttuklarını bildirdikleri de olur. Babanın doğuma girmesi kararı ancak eşler kendilerine, ilişkilerine ve hekimlerine tümüyle güveniyorlarsa verilecek bir karardır.

Doğum sırasında süreci kameraya almak ya da fotoğraf çekmek gibi işlemler son zamanda giderek yaygınlaşmaktadır, ancak bu işlemler de eğer anneyi huzursuz edecekse ve doğum sürecinin doğallığını bozacaksa yapılmamalıdır.

Zorlukları birlikte atlatmak, doğum gibi zor ve önemli bir anda birbirine destek olabilmek tabii ki eşler arası bağı güçlendirir, karşılıklı güveni arttırır. Yaşamı ortak paylaşma duygusunu pekiştirir.

Baba bebek ilişkisi

Doğuma giren bir çok baba için bebeğini doğduğu anda görmek anne ve bebeğin çektiği sıkıntı ve rahatlama sürecinin bir parçası olmak hayat boyu unutulmayacak bir deneyimdir. Baba bebek bağının ilk andan itibaren kurulmasını sağlar. Baba bebeğin ne kadar çaresiz ve kendisine muhtaç olduğunu hisseder, ilk anda ona bağlanır. Baba ve bebek arasındaki bağ aileyi bekleyen zor bir dönemin eşler tarafından birlikte daha kolay aşılmasını sağlar.


 
Back