• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Eşimin garip adetleri? Yardım lütfen

Selam hanımlar umarım benim küçük ama büyük derdime hep beraber bir çözüm buluruz 😂

Şimdicime hanımlar, ben iki ay sonra evleniyorum inşallah, düğünüm oluyor. Ben İzmirliyim oranın kültüründen geliyorum. Kocam İstanbul doğma büyüme ama kültürü İstanbul’dan gelmiyor. Eşim Karslı Karapapak. Çok garip gelenekleri var benim ailem bu durumdan pek hoşnut olur mu bilmiyorum eşim çok hevesli onu da kırmak istemiyorum.

Damadı yatırıp üstüne bıçak fırlatıyorlar ağızlarıyla, üstüne üstlük bunu geline de yaptırıyorlar ben hayatta yapamam gözüm kararır 😂😂 Yapana helal olsun valla.

Çok sert dansları var çok hareketli kocam çok güzel oynuyor. Benden de öğrenmem için rica etti ama ben nasıl yapayım o kadar hareketli dansları…

Birkaç gelenek daha saydı ama bıçak fırlatmayı duyar duymaz kafama yatmadı bu iş. Kocam çok hevesli (evet evlenmedik ama kocam diyorum işte, diyicem yani ısrarcıyım) onu kırmak istemiyorum abartı bir gelenekleri de yok aslında ama bilmiyorummmm bilmiyorum çok arada kaldım. Yıllardır evli olan insanlar var aramızda sizden akıl istiyorum.

Şimdiden teşekkürler!!!
Kocaann ne derse o.

Düğünlerde adet adı altında yapılmayan kalmadı. Damadın ağzına emzik tutturandan bıçak atana kadar. Benim eşim kimse bana onu yapamaz deyip çıktı öyle şeylerin içinden ne gerek var zaten.

Gelenek= ölmüş insanların eskiden yaptıkları birtakım şey. Bazı tatlı, sevimli olanları devam etttirilebilir ama bıçak fırlatma da nasıl bir saçmalık ya. Yani aklı kafası çalışan biri bunun lafını bile açmaz

Karapapak biri olarak baba tarafından söyle açıklayayım. Annem İstanbul babam karapapak . Anne tarafim genelde lise mezunu ve sağcı kesim. Ama modern giyinen maddi durumu iyi insanlar. Baba tarafim karapapak alayı solcu ve kesinlikle yobaz degiller. Anne tarafim daha yobaz inanın daha açık olmasına rağmen. Doğulu ve batılı ayrımı elbette olur görüyorum ama karapapaklar diğer dogululardan farklı. Baba tarafımda okumayan kız yok kızlar değerlidir ve hepsi üniversite mezunu. Kızları döve döve okuturlar. Eşi herhangi bir sövme sövme yapsın anında alırlar ordan. Anne tarafim Ortaköy olmasına rağmen lise mezunu kızlar var teyze kızım dayak yediği halde dayılar teyzeler kocan o senin mantigindalar. Dayımın kızının kocası işsiz boşanma gelip başımıza diyorlar. Amcamın kızının kocası bir kadınla yazisti diye sülale bosan gururun yok mu senin deyip kıza para topladılar aralarında. Yani karapapaklar biraz Çerkez gibiler. Dansa gelince kızlar öyle dansetmiyor çok kolay ve düğünlerde eşlik etmek için gelinler öğrendi bizde hep. İnanın öğrenmesi on dakika sürmez çünkü karapapaklar her düğünde oynar. Kızlar da özellikle oynar ayıp değil bizde. Bıçak olayını da adet diye değil biraz eğlence olsun diye yapiliyor. Ona katılmak zorunda degilsiniz. Zaten ucu keskin bıçak kullanilmaz. Gelinlerimizin hepsi batılı bizim ve sülalem geniş. Tüm gelinler bize geldikten sonra haklarını savunmayı öğrendiler. Eski Türkler gibi bizde kadın degerlidir. Zaten karapapaklar karsin yerlisi degildir. Osmanlı Rus savaşında rusyadan gelen Türkler. Şalvar giymezler o yüzden.

Günlük hayatınızda konuşsanız bile yazı dilinde hoş durmuyor.

Öte yandan bıçak fırlatma adeti nedir riskli bir şey değil mi?

Dansları da sanırım Kafkas bölgesi danslarına benziyor. Ailenizin nasıl gördüğünden ziyade ikinizde birbirinizin geleneklerine artık yavaş yavaş adapte olacaksınız. En hızlısını yapmak zorunda değilsiniz ama kısa bir dans öğretir size. Dert etmeyin o kadar. Düğünden ziyade hayatı yaşarken birbirinize uyum sağlayabilecek misiniz bunları öncesinde konuşmuşsunuzdur elbet.

Selam hanımlar umarım benim küçük ama büyük derdime hep beraber bir çözüm buluruz 😂

Şimdicime hanımlar, ben iki ay sonra evleniyorum inşallah, düğünüm oluyor. Ben İzmirliyim oranın kültüründen geliyorum. Kocam İstanbul doğma büyüme ama kültürü İstanbul’dan gelmiyor. Eşim Karslı Karapapak. Çok garip gelenekleri var benim ailem bu durumdan pek hoşnut olur mu bilmiyorum eşim çok hevesli onu da kırmak istemiyorum.

Damadı yatırıp üstüne bıçak fırlatıyorlar ağızlarıyla, üstüne üstlük bunu geline de yaptırıyorlar ben hayatta yapamam gözüm kararır 😂😂 Yapana helal olsun valla.

Çok sert dansları var çok hareketli kocam çok güzel oynuyor. Benden de öğrenmem için rica etti ama ben nasıl yapayım o kadar hareketli dansları…

Birkaç gelenek daha saydı ama bıçak fırlatmayı duyar duymaz kafama yatmadı bu iş. Kocam çok hevesli (evet evlenmedik ama kocam diyorum işte, diyicem yani ısrarcıyım) onu kırmak istemiyorum abartı bir gelenekleri de yok aslında ama bilmiyorummmm bilmiyorum çok arada kaldım. Yıllardır evli olan insanlar var aramızda sizden akıl istiyorum.

Şimdiden teşekkürler!!!
Bıçak atma neyse ama dansı öğreniverin kocanız için.

Çetnevir tepsisi hazırlanır.(damat tepsisi,sigara dahil)
Gerdek gecesi için gelin yatağı "özel" hazırlanır.
Düğünün ertesi günü kahvaltıya kv gidilir.
El öpme adeti var.Yeni evli iken aile,akraba büyükleri ziyaret edilir ve onlar da gelin ya da damada para ya da hediye verir.
Çeyiz sermede (dürü derler) davet edilenlere yazma hediye edilir.
Damadın ayakkabısı saklanır. Damadın ve gelinin yanında evli bir çift düğün gecesine kadar eşlik eder(sağdıç denir)
Damadın ayakkabısı dahil damat ile ilgili her sorunda sağdıcı ilgilenir. Misal bir ödeme yapılacaksa sağdıç yapar damat değil.
Düğün pilavı meşhurdur Konya'nın (efsanedir tadı)
Dua ile kazanlar açılır.
Çeyiz serme var. Çeyizdeki yazma,havlu bla bla her şey evine (gelin görme,hayırlı olsuna gelme) gelenlere gösterilir.
Testi kırma,kapı tutma falan her türlü var zaten.
Yatsı ezanına kadar kv evinde beklenir yatsı için erkekler camiye gider gelir ve güvey katma öyle olur.Yani sağdıçlarla birlikte gelin ve damadın evine uğurlanması diyeyim.
Gelin alma,güvey katma bunların hepsinde dualar yapılır.
Gelin arabasının önü (park halindeyken)damadın çevresi tarafından kesilir. Para istenir.Para damat,kp ya da sağdıç tarafından verilir.Verilmezse bi inatlaşma olur yarım saat bekledikleri görüldü.

Şu an aklıma gelenler bunlar.

Not:Bu adetleri hala yapan da var,yapmayan da.Tüm Konya bu şekilde denilemez.
Dip Not:Konya'yı sevin,kafamızda örümcek yok.
Dip dip not:adetler Konya'yı yermek amaçlı yazılmamıştır,ilginç ve komik bulunduğu için yazılmıştır.Kabul eden de olur etmeyen de.

Şimdiden teşekkürler!!!
Birbirinizi kesmek için mi evleniyorsunuz bu ne saçma adetler dizisi...

Kocaniza bir şey olursa alternatif sunuyorlarmiymis. Ona göre atın bıçağı. Bu devirde kocaciklar kolay bulunmuyor :KK53:

Çetnevir tepsisi hazırlanır.(damat tepsisi,sigara dahil)
Gerdek gecesi için gelin yatağı "özel" hazırlanır.
Düğünün ertesi günü kahvaltıya kv gidilir.
El öpme adeti var.Yeni evli iken aile,akraba büyükleri ziyaret edilir ve onlar da gelin ya da damada para ya da hediye verir.
Çeyiz sermede (dürü derler) davet edilenlere yazma hediye edilir.
Damadın ayakkabısı saklanır. Damadın ve gelinin yanında evli bir çift düğün gecesine kadar eşlik eder(sağdıç denir)
Damadın ayakkabısı dahil damat ile ilgili her sorunda sağdıcı ilgilenir. Misal bir ödeme yapılacaksa sağdıç yapar damat değil.
Düğün pilavı meşhurdur Konya'nın (efsanedir tadı)
Dua ile kazanlar açılır.
Çeyiz serme var. Çeyizdeki yazma,havlu bla bla her şey evine (gelin görme,hayırlı olsuna gelme) gelenlere gösterilir.
Testi kırma,kapı tutma falan her türlü var zaten.
Yatsı ezanına kadar kv evinde beklenir yatsı için erkekler camiye gider gelir ve güvey katma öyle olur.Yani sağdıçlarla birlikte gelin ve damadın evine uğurlanması diyeyim.
Gelin alma,güvey katma bunların hepsinde dualar yapılır.
Gelin arabasının önü (park halindeyken)damadın çevresi tarafından kesilir. Para istenir.Para damat,kp ya da sağdıç tarafından verilir.Verilmezse bi inatlaşma olur yarım saat bekledikleri görüldü.

Şu an aklıma gelenler bunlar.

Not:Bu adetleri hala yapan da var,yapmayan da.Tüm Konya bu şekilde denilemez.
Dip Not:Konya'yı sevin,kafamızda örümcek yok.
Dip dip not:adetler Konya'yı yermek amaçlı yazılmamıştır,ilginç ve komik bulunduğu için yazılmıştır.Kabul eden de olur etmeyen de.
Yiaaaa hepsi de bildiğim adetler ben daha farklı şeyler bekliyordum🥲
Gonya pilavı dedin mi orda bi durcann😋
Ayrıca Konyayı sevmeyene Konya'da bayılmıyor zaten😒

Back