Erken doğum beyin kanaması

anneeeeeee

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
13 Kasım 2024
9
6
33
32 haftalık erken doğum yaptım.bebegimin beyin kanaması geçirdiğini öğrendim.bebegimin son ultrason raporunu atacağım bilgisi olan ilerde bizi ne bekliyor bilgi verebilir mi... Henüz nöroloji takibine başlamadık.taburcu olunca başlayacağı,.arastirmaktan kafayı yedim hergun uykusuzum... soruyorum yoğun bakım doktoruna ama ne siyah ne Beyaz ortada diyor.hicbirsey aklım almıyor . internet te okuduklarım hiç iç açıcı değil.hem fiziksel hem zihinsel bitkinim.

Eklentiler

• IMG_20241129_023755.jpg
    IMG_20241129_023755.jpg
    164,8 KB · Görüntüleme: 68
32 haftalık erken doğum yaptım.bebegimin beyin kanaması geçirdiğini öğrendim.bebegimin son ultrason raporunu atacağım bilgisi olan ilerde bizi ne bekliyor bilgi verebilir mi... Henüz nöroloji takibine başlamadık.taburcu olunca başlayacağı,.arastirmaktan kafayı yedim hergun uykusuzum... soruyorum yoğun bakım doktoruna ama ne siyah ne Beyaz ortada diyor.hicbirsey aklım almıyor . internet te okuduklarım hiç iç açıcı değil.hem fiziksel hem zihinsel bitkinim.
Allah şifa versin. Konu ile ilgili bilgim yok 😪

Çok geçmiş olsun sizin için raporu chat gpt ye yorumlattım:
Rapora göre, beyinle ilgili birkaç farklı durumdan bahsediliyor. Bunları daha basit bir şekilde açıklamak gerekirse:

### Rapordaki Bulgular:
1. Cavum Septum Pellucidum Vargae Varyasyonu:
- Beyinde doğal bir yapı olan septum pellucidumda görülen bir varyasyon. Genellikle ciddi bir durum değildir ve bir varyasyon olarak kabul edilir.

2. Sol Lateral Ventrikül 15 mm ile Dilate:
- Sol lateral ventrikül genişlemiş (hidrosefali olabilir). Normal sınır 10 mm'dir, 15 mm genişleme daha dikkatli takip gerektirir.

3. Sağ Beyaz Madde İçinde Heterojen Lezyon (22x13 mm):
- Beynin beyaz madde bölgesinde kanama (hematom) veya hasara bağlı oluşmuş bir alan. Bunun nedeni prematüre doğumda zayıf damarların kanaması olabilir.

4. Sağ Lateral Ventrikül Trigonlarındaki Asimetri ve Genişleme:
- Sağ ventrikülün belirgin asimetrik şekilde genişlemiş olması beynin sıvı dengesinde bir sorun olduğunu gösterebilir.

5. Anekojen Kistik Görünümler (HIE Sekeli):
- HIE (Hipoksik İskemik Ensefalopati) geçmişine işaret ediyor. Bu durum, doğum öncesi, sırası veya sonrası beyin oksijenlenmesinde sorun yaşandığını gösterir.

6. Serebral Sulkus-Fissürlerde Belirginlik (Atrofi):
- Beyinde sulkus ve fissürlerin belirgin olması, beyin dokusunda gelişim geriliği (atrofi) olabileceğini gösterir.

---

### Ailesine Yönelik Açıklama:
1. Beyinde sıvı artışı ve kanama:
Bebekte beynin sıvı odacıklarından biri (ventrikül) genişlemiş. Bu durum beynin sıvı dolaşımıyla ilgili bir sorun olabileceğini gösterir. Ayrıca beyaz madde içinde bir kanama alanı görülüyor.

2. Doğum sırasında oksijen eksikliği:
Beyinde oksijen eksikliği nedeniyle bazı bölgelerde hasar olmuş olabilir (HIE sekeli). Bu, genelde erken doğum veya zor doğumlarda görülebilir.

3. Beyin gelişiminde etkiler:
Sulkus ve fissürlerin belirgin olması, beyinde gelişimsel bir etkilenmenin olduğunu gösterebilir.

---

### Olası Sonuçlar:
- Motor ve Zihinsel Gelişim:
Bu bulgular, bebeğin motor becerilerinde (hareket, yürüme) ve zihinsel gelişiminde gecikmeler yaşama olasılığını artırabilir.

- Epilepsi Riski:
Beyinde hasar ve kanamaya bağlı olarak ilerleyen dönemde epilepsi gelişme riski olabilir.

- Serebral Palsi Riski:
Prematüre doğum ve beyindeki bu tür etkilenmeler, bebeğin kas tonusu, hareket kontrolü ve denge sorunları yaşama riskini artırabilir.

---

### Ailenin Yapabilecekleri:
1. Yakın Tıbbi Takip:
Nörolog ve pediatrik gelişim uzmanıyla düzenli kontrol yapılmalıdır. Beyin gelişimi ve motor beceriler izlenmelidir.

2. Fizyoterapi ve Erken Müdahale:
Kas gelişimi ve motor becerilerin desteklenmesi için erken dönemde fizyoterapi başlanması faydalı olabilir.

3. Psikososyal Destek:
Ailelerin bu süreci daha kolay atlatması için psikolojik destek veya uzmanlardan bilgi alması önemlidir.

4. Detaylı Gelişim Takibi:
Çocuğun fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimi düzenli olarak izlenmeli ve herhangi bir gecikme durumunda müdahale edilmelidir.

Sonuç olarak, bu durum mutlaka yakın takip gerektiren bir durumdur, ancak erken müdahale ve doğru destekle bebeğin gelişimi mümkün olduğunca iyi bir şekilde ilerletilebilir.

Çok geçmiş olsun Allah yardımcınız olsun

Çok geçmiş olsun sizin için raporu chat gpt ye yorumlattım:
Rapora göre, beyinle ilgili birkaç farklı durumdan bahsediliyor. Bunları daha basit bir şekilde açıklamak gerekirse:

### Rapordaki Bulgular:
1. Cavum Septum Pellucidum Vargae Varyasyonu:
- Beyinde doğal bir yapı olan septum pellucidumda görülen bir varyasyon. Genellikle ciddi bir durum değildir ve bir varyasyon olarak kabul edilir.

2. Sol Lateral Ventrikül 15 mm ile Dilate:
- Sol lateral ventrikül genişlemiş (hidrosefali olabilir). Normal sınır 10 mm'dir, 15 mm genişleme daha dikkatli takip gerektirir.

3. Sağ Beyaz Madde İçinde Heterojen Lezyon (22x13 mm):
- Beynin beyaz madde bölgesinde kanama (hematom) veya hasara bağlı oluşmuş bir alan. Bunun nedeni prematüre doğumda zayıf damarların kanaması olabilir.

4. Sağ Lateral Ventrikül Trigonlarındaki Asimetri ve Genişleme:
- Sağ ventrikülün belirgin asimetrik şekilde genişlemiş olması beynin sıvı dengesinde bir sorun olduğunu gösterebilir.

5. Anekojen Kistik Görünümler (HIE Sekeli):
- HIE (Hipoksik İskemik Ensefalopati) geçmişine işaret ediyor. Bu durum, doğum öncesi, sırası veya sonrası beyin oksijenlenmesinde sorun yaşandığını gösterir.

6. Serebral Sulkus-Fissürlerde Belirginlik (Atrofi):
- Beyinde sulkus ve fissürlerin belirgin olması, beyin dokusunda gelişim geriliği (atrofi) olabileceğini gösterir.

---

### Ailesine Yönelik Açıklama:
1. Beyinde sıvı artışı ve kanama:
Bebekte beynin sıvı odacıklarından biri (ventrikül) genişlemiş. Bu durum beynin sıvı dolaşımıyla ilgili bir sorun olabileceğini gösterir. Ayrıca beyaz madde içinde bir kanama alanı görülüyor.

2. Doğum sırasında oksijen eksikliği:
Beyinde oksijen eksikliği nedeniyle bazı bölgelerde hasar olmuş olabilir (HIE sekeli). Bu, genelde erken doğum veya zor doğumlarda görülebilir.

3. Beyin gelişiminde etkiler:
Sulkus ve fissürlerin belirgin olması, beyinde gelişimsel bir etkilenmenin olduğunu gösterebilir.

---

### Olası Sonuçlar:
- Motor ve Zihinsel Gelişim:
Bu bulgular, bebeğin motor becerilerinde (hareket, yürüme) ve zihinsel gelişiminde gecikmeler yaşama olasılığını artırabilir.

- Epilepsi Riski:
Beyinde hasar ve kanamaya bağlı olarak ilerleyen dönemde epilepsi gelişme riski olabilir.

- Serebral Palsi Riski:
Prematüre doğum ve beyindeki bu tür etkilenmeler, bebeğin kas tonusu, hareket kontrolü ve denge sorunları yaşama riskini artırabilir.

---

### Ailenin Yapabilecekleri:
1. Yakın Tıbbi Takip:
Nörolog ve pediatrik gelişim uzmanıyla düzenli kontrol yapılmalıdır. Beyin gelişimi ve motor beceriler izlenmelidir.

2. Fizyoterapi ve Erken Müdahale:
Kas gelişimi ve motor becerilerin desteklenmesi için erken dönemde fizyoterapi başlanması faydalı olabilir.

3. Psikososyal Destek:
Ailelerin bu süreci daha kolay atlatması için psikolojik destek veya uzmanlardan bilgi alması önemlidir.

4. Detaylı Gelişim Takibi:
Çocuğun fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimi düzenli olarak izlenmeli ve herhangi bir gecikme durumunda müdahale edilmelidir.

Sonuç olarak, bu durum mutlaka yakın takip gerektiren bir durumdur, ancak erken müdahale ve doğru destekle bebeğin gelişimi mümkün olduğunca iyi bir şekilde ilerletilebilir.
Yani ne anlamm gerekiyor engelli mı olacak çocuğum sonuç olarak...hie sekeli engelli olacağını mi gösteriyor.. şuan 38 haftalık olduk emiyor, biberon da alıyor.kollari,elleri hareket li . gülümsüyor uyurken.. taburcu almadım henüz bı kaç güne taburcu olacak.. nöroloji randevu si
U da aldım en iyi hastaneye götüreceğim.tek dileğim şifa bulması 😔🙏

Çok geçmiş olsun, beyin kanaması gerileyebiliyor, inşallah geriler ve normale döner, benim kızım da erken doğdu hamdolsun atlattık, bol dua edelim , rabbim size bağışlasın evladınızı, sizi çok iyi anlıyorum, beyin kanaması olan birçok prematüre bebek iyileşti, önemli olan kaçıncı derecede bir kanama olduğu, kanama durur ve gerilerse düzelme ihtimali var , inşallah iyi olacak ...

Yani ne anlamm gerekiyor engelli mı olacak çocuğum sonuç olarak...hie sekeli engelli olacağını mi gösteriyor.. şuan 38 haftalık olduk emiyor, biberon da alıyor.kollari,elleri hareket li . gülümsüyor uyurken.. taburcu almadım henüz bı kaç güne taburcu olacak.. nöroloji randevu si
Lütfen umutsuz olma rabbim şifa versin, oğlum doğduğunda başında kanama alanı vardı deri altında, tam ayni durum değil biliyorum ama yine de bebek beslendikce kilo altikca bazı kanama alanları kendiliğinden kapanıyor demişti doktor, tüm kalbimle dualarım seninle sıkıntısız bı sekilde atlatirsiniz inşallah ❣️ ❣️

Allah acil şifalar versin, sizin de yüreğinize ferahlık versin. 😞

konu ile ilgili çok bilgim yok. sadece genel geçer olarak bu tarz kanama durumlarında beynin etkilenen kısmıyla ilgili bazı sorunlar olabiliyor, ama hiç olmaya da biliyor. maşallah bebeğiniz emme yetisini, hareket kabiliyetini, gülümsemesini kaybetmemiş, hiç bir gecikmesi engeli de olmaz Allahın izniyle. çıktıktan sonra iyi bir çocuk nöroloğuna götürün, bir de fizyoterapi önerilirse ihmal etmeyin. Rabbim evladınıza sağlıkla afiyetle sizs bağışlasın

Allahım hayırlı şifalar versin inşallah. Bundan 28 yıl önce halam doğum yaptı, oğlu bir haftalıkken düştü ve beyin kanaması geçirdi. Ergenlik dönemine kadar ilaç kullandı. Başka hiçbir sıkıntısı olmadı hamdolsun. Şimdi evli mutlu çocuklu. İnşallah sizin yavrunuz da çok sağlıklı olur. Şimdi teknoloji daha da gelişmiş durumda

Hayır tabiki engelli olacak diyemeyiz , bebek büyüdükçe belli olacak birçok şey, bazı motor becerileri gecikebilir onda da fizik tedavi vs destek alınıyor, umutsuz olmayın, " el bebek gül bebek "prematüre bebek derneğinin paylaşımlarına bakın, birçok vaka var iyileşen...

Çok geçmiş olsun, beyin kanaması gerileyebiliyor, inşallah geriler ve normale döner, benim kızım da erken doğdu hamdolsun atlattık, bol dua edelim , rabbim size bağışlasın evladınızı, sizi çok iyi anlıyorum, beyin kanaması olan birçok prematüre bebek iyileşti, önemli olan kaçıncı derecede bir kanama olduğu, kanama durur ve gerilerse düzelme ihtimali var , inşallah iyi olacak .

Yok engelli olacak demiyor. İyi bir takip tedaviyle normal şekilde hayatını sürdürebilir, benim anladığım bu. Hareketli olması da pozitif bir işaret. Allah tez zamanda şifa versin miniğe 🤲

Aktif kanama yok.kanama olmuş bitmiş.kanama alanında küçülme var önceki ultrason a göre.. derecesini bilmiyorum.ama beyninde oksijensiz kalma durumu varmış hie sekeli neyse o.yeni doğan doktorları net bir bilgi vermiyor.hasar var onu biliyoruz ama ne boyutta onu bilmiyorum.

Çok geçmiş olsun, beyin kanaması gerileyebiliyor, inşallah geriler ve normale döner, benim kızım da erken doğdu hamdolsun atlattık, bol dua edelim , rabbim size bağışlasın evladınızı, sizi çok iyi anlıyorum, beyin kanaması olan birçok prematüre bebek iyileşti, önemli olan kaçıncı derecede bir kanama olduğu, kanama durur ve gerilerse düzelme ihtimali var , inşallah iyi olacak ...
Hasar varmış ama hasar olmamas olsa tamam kan emilir ama hasar olunca duzelir mi onu bilmiyorum

Allah acil şifalar versin, sizin de yüreğinize ferahlık versin. 😞

konu ile ilgili çok bilgim yok. sadece genel geçer olarak bu tarz kanama durumlarında beynin etkilenen kısmıyla ilgili bazı sorunlar olabiliyor, ama hiç olmaya da biliyor. maşallah bebeğiniz emme yetisini, hareket kabiliyetini, gülümsemesini kaybetmemiş, hiç bir gecikmesi engeli de olmaz Allahın izniyle. çıktıktan sonra iyi bir çocuk nöroloğuna götürün, bir de fizyoterapi önerilirse ihmal etmeyin. Rabbim evladınıza sağlıkla afiyetle sizs bağışlasın
Randevu aldım hemen takibe başlayacağım

X