Ergen psikolojisi

ImTheDevil

I’m a devil of my world
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
28 Şubat 2017
7.976
22.324
Herkese merhaba kk eğer bilginiz yoksa bile lütfen yorum yapın konum üstte kalsın.
Bilgiye ihtiyacım var.
Nedenini lütfen sorgulamayın açıklamayacağım ayrıca konu çok uzun bilginiz olsun.

Kız kardeşim (16) benimle yaşayacak yani bundan sonra hep benim yanımda olacak işin garip taraflarını sıralıyorum ve tekrar ediyorum lütfen konuya ek neden aaa o nasıl şey gibi soru sormayın cevaplamyacağım
1.) kardeşimi daha önce hiç görmedim yaklaşık olarak iki haftadır yanımda(öz kardeşim)
2.) bundan sonra eğitim öğretim hayatı benim yanımda devam edecek
3.) hayatında otorite görmemiş bunu kendi söylüyor her istediğini bir şekilde yaptırmış ama iyi ama kötü şekilde ( iyi kötü derken şöyle bu isteğim olacak olmazsa şunu yaparım gibi )
4.) uyku saatleri inanılmaz düzensiz sabah 8 de uyuyup akşam 6 da kalkıyor sırf düzelsin diye bir gün boyunca onunla hiç uyumadan oturdum eğlendik güldük sabah oldu uyumayalım canım gel uyku düzenimiz otursun hadi dedim gün boyu uyutmadım akşam 10 da uyuduk ve ertesi gün yine akşam 6 da uyandı asla uyanmıyor seslenmeyle dürtmeyle
5.) telefonunu asla elinden bırakmıyor (ki bırakıp bırakmaması benim için hiç önemli değil şuan onu anlayabiliyorum biz zamanlar benim bilgisayar başından kalakmamam gibi bir şey ben de 20 li yaşlara kadar telefon benim parçam gibi yaşardım oyun oynaması şu bu beni rahatsız etmiyor zaten onunla sohbet ettiğimizde bir şey yaptığımızda aklına bile gelmiyor telefonla ilgili tek sıkıntım şu an annemlerdeyiz ve annem babam çok yadırğıyor çocuğu çok sıkıyor ve ben bunun normal olduğunu anlatamıyorum asla ve iki gün daha buradayız artık bu bir kriz konusu evde örneğin telefonu alıyor odaya geçip oyun oynuyor babam hemen niye yanımızda oturmuyor demeye başlıyor e kız napsın yanımızda zaten iki haftadır buradayız karışma onun dünyası farklı sıkılıyor diyorum ama asla anlamıyorlar sen böyle mi yetiştireceksin diye başlıyorlar konuşmaya)

Düzgün yönlere gelirsem
1.) Gerçekten zeka seviyesi mükemmel anlattığım bilimsel tarihi şeylerin hiçbirini unutmuyor dinlediği hiçbir şey aklından asla çıkmıyor ve konular üstüne yaşından büyük yorumları var bilgiye öğrenime çok açık hedefleri var meslek sahibi olmak istiyor araştırıyor bakıyor
2.) canım hadi gel sofra kuralım beraber çabuk bitsin şu bu gibi güzellikle söylenen her şeyi elinden gelenin fazlasıyla yapıyor
3.) maddi istekleri aşırı şekilde yok sadece ihtiyacı olan şeyleri ihtiyacı olan dozda ister
4.) her şeyini anlatır konuştuğu herkese kadar ben hep arkadaş gibi yaklaşıyorum hiçbir dediğine tepki vermeyip direk kız sohbetine dönüştürüyorum ve o da bunun karşılığında gerçekten dürüst davranıyor sevgililer kim arkadaşları kim bir kere bile sormadım hepsini geldi kendi anlattı
5.) çalışmak istediğini bana katkı sağlamak istediğini dile getiriyor yani böyle aman ben küçüğüm tarzı bir düşüncesi yok vicdanlı bu hoşuma gidiyor ( not; asla çalışma hayatına girmesi taraftarı değilim en azından bu yaşlar erken bence )
6.) tertipli düzenli
7.) bir şeyleri sorgulamadan tak diye kabul etmez bu benim için en güzel özelliği
8.) bencil değil paylaşıma çok açık biri

Şimdi arkadaşlar genel hatlarıyla elimde böyle bir kardeş var belki bir ömür benimle kalacak ben annelik yapmak sıkmak bunaltmak taraftarı asla değilim arkadaşı gibi görsün beni istiyorum henüz iki haftadır tanışıyoruz aramızda bir güven bağı kurmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum ufak bir otorite kurayım istiyorum ama otorite kuracağım derken kırmak üzmek istemiyorum onun kendi içindeki dünyasını engelleyen sıkıcı biri olmak istemiyorum ergenlik çağındaki gençlere nasıl davranıılır bazı temel eğitimler nasıl verilir bununla ilgili kitaplar okumak istiyorum öneriniz var mı bana bu konularda yardımcı olur musunuz ?

Ekleme ; yazmayı unutmuşum 26 yaşındayım boşanma aşamasındayım çocuğum yok yalnız yaşıyoeum öyle aman aman boşanıyorum hayat bitti ya şu bu gibi bir kafada değilim gayet normal bir hayat yaşıyorum artı bir üye sormuş şunu da ekleyeyim yanıma tramvatik bir olay yaşayıp geldi ama o da bu olaydan etkilenmiş görünmüyor ve etkilenmediğini kendi de söylüyor ama yine de tavsiye üzerine görüştüğümüz ergen psikolojisinden iyi anlayan bir dr dan randevu aldık ama daha 1 haftamız var gitmek için

Son düzenleme:
Canım sen evli misin çocuğun var mı?
Bir de kızcağız oncesinde travmatik bir olay yaşayarak mi senin yanına geldi?

Okul okumuyor mu? Yani zitlasmadan her şeyin sebebini açıklayarak küçük kucuk kurallar koyarak başlayacaksınız işe. Ergenlik çok zor hele bu zamanın ergenleri bambaska. Lise öğretmeniyim :) sorumluluk yüklenince ve pohpohlaninca aslında bir şeylerin ucundan tutuyorlar ama doğru frekansı bulmak mesele. Uyku kısmı çok sıkıntılı benim eşim de çok düşkün gece geç uyur ertesi gün de geç uyanır 7 yıldır asamadim bunu :KK43: bir çözüm oneremeyecegim ona ne yazık ki.

Bence anne ve babasıyla kalmalı.
Nasıl bebekken anneden ayrılmamak gerekliyse ergenlikte de böyle olmalı diye düşünüyorum.
Yani mecburi bir durum yoksa anne babada sağlıkla ilgili bırakın onlarla kalsın.

Canım sen evli misin çocuğun var mı?
Bir de kızcağız oncesinde travmatik bir olay yaşayarak mi senin yanına geldi?
Boşanma aşamasındayım diyebiliriz uzun bir süredir yalnız yaşıyorum (pskikolojik olarak aman boşanıyorum da aman kafasında değilim normal seyreden bir hayatım var çocuğum yok)
Evet tramvatik bir olay yaşadı fakat psikolojik olarak o da aşırı etkilenmiş değil bunu kendisi de söylüyor artı önümüzdeki hafta için ergen psikoloji alanında öneriler aldığım bir dr dan randevumuz var

Okul okumuyor mu? Yani zitlasmadan her şeyin sebebini açıklayarak küçük kucuk kurallar koyarak başlayacaksınız işe. Ergenlik çok zor hele bu zamanın ergenleri bambaska. Lise öğretmeniyim :) sorumluluk yüklenince ve pohpohlaninca aslında bir şeylerin ucundan tutuyorlar ama doğru frekansı bulmak mesele. Uyku kısmı çok sıkıntılı benim eşim de çok düşkün gece geç uyur ertesi gün de geç uyanır 7 yıldır asamadim bunu :KK43: bir çözüm oneremeyecegim ona ne yazık ki.
Devam edecek yakın zamanda şu an gitmiyor aslında uyuduğu uyku saati problem değil sabah uyuması problem ben gün ışığı görmüyor diye üzülüyorum yoksa 10 gün uyusun yani isterse böyle şeyleri pek takmam normalde

Bence anne ve babasıyla kalmalı.
Nasıl bebekken anneden ayrılmamak gerekliyse ergenlikte de böyle olmalı diye düşünüyorum.
Yani mecburi bir durum yoksa anne babada sağlıkla ilgili bırakın onlarla kalsın.
Mecburi durum olmasaydı böyle bir sorumluluk altına girmezdim

Okula baslayinca uyku duzeni de zamanla rayina oturur bence yerlesik duzeninize 2 gun kalmis zeki bir kiza benziyor olumlu ozelliklerinde belirttiklerinden okul hayati baslayinca saatleri sabit olacagindan degisir ve degismesi gerektigini de ara ara vurgulayabilirsin
Telefon cagimizin hastaligi henuz size de yeni alisiyor telefonu sıkıldıgında kaçiş olarak goruyo olabilir sosyal aktivitelerde bulunarak hem iliskinizi ilerletirsiniz hem de telefondan uzaklastirabilirsiniz sinemaya gidin tiyatroya konsere beraber puzzle yapmayi teklif edin hem onun tercihlerini de anlamis olurunuz sevdigi seylere odaklanirsiniz hem de daha iyi tanirsiniz
Ortak paylasimlar arttikca hepsi yoluna girer bence

Okula baslayinca uyku duzeni de zamanla rayina oturur bence yerlesik duzeninize 2 gun kalmis zeki bir kiza benziyor olumlu ozelliklerinde belirttiklerinden okul hayati baslayinca saatleri sabit olacagindan degisir ve degismesi gerektigini de ara ara vurgulayabilirsin
Telefon cagimizin hastaligi henuz size de yeni alisiyor telefonu sıkıldıgında kaçiş olarak goruyo olabilir sosyal aktivitelerde bulunarak hem iliskinizi ilerletirsiniz hem de telefondan uzaklastirabilirsiniz sinemaya gidin tiyatroya konsere beraber puzzle yapmayi teklif edin hem onun tercihlerini de anlamis olurunuz sevdigi seylere odaklanirsiniz hem de daha iyi tanirsiniz
Ortak paylasimlar arttikca hepsi yoluna girer bence
Telefonla ilgilenmesi beni değil ailemi rahatsız ediyor ben artık aileme laf anlatmaktan yoruldum bana göre çok normal bir şey ders yok bir uğraş yok bilmediği yerde ne yapacak kuzu gibi oturacak değil ya ben bunları dert etmiyorum peki uykusunu düzeltmesi gerektiğini ne şekilde söylemeliyim

Devam edecek yakın zamanda şu an gitmiyor aslında uyuduğu uyku saati problem değil sabah uyuması problem ben gün ışığı görmüyor diye üzülüyorum yoksa 10 gün uyusun yani isterse böyle şeyleri pek takmam normalde
Okul başlayınca o da duzene girer umarım. Uyanırsa yapacağı bir şey olmayacak diye kalkmıyordur belki. Bundansa gündüz dışarida ilgisini çekecek bir aktivite olmalı

Anne gibi değil arkadaş gibi davranın. Okuluna geç kalmıyorsa dersleri iyiyse yatma kalkma saatine karışmayın.
O düzen 2 günde olmuyor maalesef alışkanlık.
Yavaş yavaş alıştırın.
Ev arkadaşı olun ama abla figurundende kopmayın. Valla ergenlik ic8n belirli kurallar yok aslında senin istediğin kadar oda istiyor mu o önemli.

Telefonla ilgilenmesi beni değil ailemi rahatsız ediyor ben artık aileme laf anlatmaktan yoruldum bana göre çok normal bir şey ders yok bir uğraş yok bilmediği yerde ne yapacak kuzu gibi oturacak değil ya ben bunları dert etmiyorum peki uykusunu düzeltmesi gerektiğini ne şekilde söylemeliyim
2 gununuz kalmis birakin aileniz de laf etsin aldiris etmeyin ya da evde daha az vakit gecirmeye calisin
Okula gidince yorulacak mecbur bir duzeni olusacak soylemenize bile gerek kalmayabilir ilk baslarda belki biraz zorlanirsiniz aliskanliklari var cunku hepimizin oldugu gibi ama yoruldukca vucudu zaten duzene girecektir zamana birakin simdiden strese girmeyin insallah hersey cok guzel olur

Okul başlayınca o da duzene girer umarım. Uyanırsa yapacağı bir şey olmayacak diye kalkmıyordur belki. Bundansa gündüz dışarida ilgisini çekecek bir aktivite olmalı
O şu an burada mümkün değil belki eve dönersek dediğiniz gibi düzelebilir

Anne gibi değil arkadaş gibi davranın. Okuluna geç kalmıyorsa dersleri iyiyse yatma kalkma saatine karışmayın.
O düzen 2 günde olmuyor maalesef alışkanlık.
Yavaş yavaş alıştırın.
Ev arkadaşı olun ama abla figurundende kopmayın. Valla ergenlik ic8n belirli kurallar yok aslında senin istediğin kadar oda istiyor mu o önemli.
Ben zaten bunu istiyorum her şeyine karışan engelleyen sabah erken kalksın şöyle yapsın böyle yapsın tarzı biri değilim ama gün ışığı hiç görmüyor ve sağlığı etkilenecek diye korkuyorum emin olun o daha çok istiyor bazı şeyleri kendi söylüyor çünkü

2 gununuz kalmis birakin aileniz de laf etsin aldiris etmeyin ya da evde daha az vakit gecirmeye calisin
Okula gidince yorulacak mecbur bir duzeni olusacak soylemenize bile gerek kalmayabilir ilk baslarda belki biraz zorlanirsiniz aliskanliklari var cunku hepimizin oldugu gibi ama yoruldukca vucudu zaten duzene girecektir zamana birakin simdiden strese girmeyin insallah hersey cok guzel olur
İnşallah güzel olur tek dileğim bu

Siz ebeveyni değilsiniz ama bundan sonra ebeveyni yerine siz geçecekseniz arkadaş gibi görünüp, arkadaş olmayacaksınız. Size güvenmeli, yanınızda rahat olmalı ama aynı zamanda görünmeyen belli bir sınır olduğunun farkında olmalı.

Henüz 2 haftadır tanıyormuşsunuz yani aslında tanımıyorsunuz bile. İçeriden bambaşka bir şey de çıkabilir. Ergenliğe hiç güvenmiyorum.

X