Erdoğan'dan Ortaköy'de Ayasofya mesajı

DatluCadu

5 dakkaya hazırım
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
22.576
772
413
45
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Boğaz'ın incisi diye nitelendirilen Ortaköy Camii'ni 3 yıl aradan sonra açılışını gerçekleştirdi. Erdoğan burada önemli açıklamalarda bulundu.
ERDOĞAN'DAN CAMİLERİ DOLDURALIM ÇAĞRISI
Başbakan Erdoğan, cuma namazı sonrasında Ortaköy Camii'nin açılışında yaptığı konuşma sırasında bazı vatandaşlar "Ayasofya" diye bağırdı. Bunun üzerine Erdoğan, "Bize düşen bir görev var. Camiyi cemaatsiz bırakmayacağız, dolması lazım.

Sultanahmet Camisi, Süleymaniye Camisi, Fatih Camiisi’nin dolması lazım. Yan tarafında Sultanahmet’i bir dolduralım bakalım. Ama teravihi namazlarında değil, bayram namazında değil, sabah namazlarını dolduralım. Onları bir halledelim, sonra gerisi gelir." yantını verdi.

SULTAN ABDÜLMECİD TARAFINDAN YAPTIRILDI
Osmanlı padişanlarından Sultan Abdülmecid tarafından 161 yıl önce Ortaköy kıyısına yaptırılan, İstanbul Boğazı'nın değişken ışıklarını caminin içine taşıyan büyük pencereleriyle dikkati çeken Büyük Mecidiye Camisi, 3 yıl süren restorasyonun ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yeniden cemaatiyle buluştu.
ORTAKÖY CAMİİ (BÜYÜK MECİDİYE CAMİİ) TARİHÇESİ


Ortaköy Camii, (Büyük Mecidiye) Sultan Abdülmecit tarafından Mimar Nigoğos Balyan’a 1853 yılında yaptırıldı. Barok üslubunda yapılan cami, büyük selatin camilerinde olduğu gibi harim ve hünkar bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Merdivenle çıkılan yapının tek şerefeli iki minaresi bulunuyor. Duvarları beyaz kesme taştan yapılan caminin tek kubbesinin duvarları pembe mozaikten yapılmış.
Büyük Mecidiye Camii, halk arasında Ortaköy Camii, İstanbul Boğaziçi’nde Beşiktaş ilçesinin, Ortaköy semtinde sahilde bulunan Neo Barok tarzında bir camiidir. Ortaköy Camii, Sultan Abdülmecit tarafından Mimar Nigoğos Balyan’a 1853 yılında yaptırılmıştır. Oldukça zarif bir yapı olan Ortaköy Camii Barok üslubundadır. Boğaziçi’nde eşsiz bir konuma yerleştirilmiştir. Bütün selatin camilerinde olduğu gibi harim ve hünkar bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşur. Geniş ve yüksek pencereler Boğaz’ın değişken ışıklarını Ortaköy Camiinin içine taşıyacak biçimde düzenlenmiştir.
Merdivenle çıkılan Ortaköy Camii'nin tek şerefeli iki minaresi vardır. Duvarları beyaz kesme taştan yapılmıştır. Tek kubbenin duvarları pembe mozaiktendir. Mihrap mozaik ve mermerden, mimber ise somaki kaplı mermerden yapılmıştır ve ince bir işçiliğin ürünüdür.
Kaynak: AA
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…