- 17 Ocak 2020
- 27.438
- 39.624
Ozelde dogurdum ikisini de. Ayni doktor ayni hastane.
Dogum hizli ilerleyince daha az mudahale oluyor. Bir de haliyle daha az yoruluyorsunuz. Dusunun, 6 saat sanci cekmek var 24 saat sanci cekmek var..
Mesela ilk dogumda dogumu biz baslattigimiz icin 4 saatte 4cm acildim. Cok zor gelmisti bana. 4cm de epidural aldim rahatladim. Zaten 1.5-2 saat sonra da dogum oldu.
Ikinci dogumda ise hastaneye gittigimde zaten 4cm acilmisim, rahim boyu da %50 kisalmis. Yani duzenli sancim yoktu ama dogum baslamis. Anlamadim bile. Sancimi duzene koymak icin cok az sanci verdiler. Hastaneye yatisimla dogum arasinda 2 saat var.
Burada agri aci faktoru bence mudahale ile alakali. Kendi sancinizla dogum yaptiginizda daha kolay. Suni sanci yipratiyor insani biraz. Ne kadar az mudahale o kadar agrisiz dogum bence.
10cm tam acikliktir. O zaman dogumhaneye alirlar.Aa Aa teşekkür ederim bilgilendirme için
Doğum kaç cm lik açıklıkta basliyor peki
Zaten son haftalarda genelde bebek yeri daraldigi icin kolay kolay basasagi pozisyondan ters pozisyona gecmez. Ya da ters olsa bile sanci esnasinda pozisyon alip kanala giren bebekler var. Ya da makat gelisli bebegi normal dogurmak da numkun. Yani bosu bosuna olup olmadigini bilemezsiniz. Evde cekeceginiz dogal sanci asla hastanede cekeceginiz suni sanciyla bir olmayacaktir. Ben 4cm acildigimi neredeyse hissetmedim. Adet oldugumda bile daha cok kivraniyorum.Kızlar epidural yapılırken nasıl bi acı hissediyorsunuz? Bide çoğu kişi hastaneye gitmeden önce sancının bi kısmını evinde Çek biraz açılman olsun sancılar 5 dk düşünce hastaneye gidin diyorlar ama benim merak ettiğim tamam ben evde sancıyı çekeyim de hadi bebek uygun pozisyonda değilse boşu boşuna mi sancı çekicez?
Benim adetim çok ağrılı olur 1 gün resmen kıvranırım ilaç ve su torbasıyla ancak rahatlarım acaba doğumda çekilen sancılar da bu kadar mi ?Zaten son haftalarda genelde bebek yeri daraldigi icin kolay kolay basasagi pozisyondan ters pozisyona gecmez. Ya da ters olsa bile sanci esnasinda pozisyon alip kanala giren bebekler var. Ya da makat gelisli bebegi normal dogurmak da numkun. Yani bosu bosuna olup olmadigini bilemezsiniz. Evde cekeceginiz dogal sanci asla hastanede cekeceginiz suni sanciyla bir olmayacaktir. Ben 4cm acildigimi neredeyse hissetmedim. Adet oldugumda bile daha cok kivraniyorum.
Epidural yapilirken hic birsey hissetmedim. O ana dair aklimda rahatlama hissinden baska hic birsey yok :) zaten caniniz burnunuzda oldugu icin islemle ilgili bisey hissetmiyorsunuz.
Eee ürkütmek istemem ama tabi ki adet sancısı kadar değil :) Canınızdan can çıkıyor nihayetinde, illa ki acıyor.Benim adetim çok ağrılı olur 1 gün resmen kıvranırım ilaç ve su torbasıyla ancak rahatlarım acaba doğumda çekilen sancılar da bu kadar mi ?Şaka bi yana kesinlikle normal doğum istiyorum ama çok fazla korkum ve sorum var. Acaba acıya dayanamazsam, epidural takılırken bazıları elektrik çarpması gibi çok acı bi durum diyorlar bide doğumda kesi atılırsa onun acısına ve dikiş acısına nasıl dayanıcam vs gibi daha bi çok soru var. Maalesef benim acı eşiğim yerlerde sürünüyor
Ne kadar açıklayıcı ve güzel şeyler yazmışınız çok sevindimEee ürkütmek istemem ama tabi ki adet sancısı kadar değil :) Canınızdan can çıkıyor nihayetinde, illa ki acıyor.
Şöyle ki, suni sancıyla doğum başlatılırsa (benim ilk doğumumda 40+3'te su azalınca kendimiz başlatmak durumunda kaldık) genelde ağrılar çok şiddetli oluyor. E bi de ilk doğum, ne olacak, ne kadar sürecek, ağrı artacak mı.. yavaş ilerlerse neden ilerlemiyor gerginliği.. Neticede ben 4cm açılana kadar (4 saat) dayanabildim. Ve epidural istedim. Uygulamaya dair de hiç bir anım yok :) Epidural aldığınız için de zaten aşağıdaki kesi-dikiş olayını hissetmiyorsunuz. Benim kesiden sonra 4-5 dikişim vardı. Ama daha evvel kestiğim parmağıma 8 dikiş atılmıştı ve o daha çok rahatsızlık vermişti. Aşağı taraflar tahmininizden daha hızlı iyileşiyor :)
İkinci doğumumda hastaneye 4cm açıklıkla gittim. Anlamadım bile. Doğum da kesi olmadı, zaman yoktu. Ama ufak tefek yırtıklar olmuş. Doktorum onları dikmeden önce iğneyle uyuşturdu. İğneyi doğru düzgün hissetmedim bile. Tabi ki iğnenin battığını hissettim ama herhangi bi aşı olurken yaşadığımdan daha fazla değildi.
Açıkçası tecrübe ettiğim iki doğumda da unutulmaz, dayanılmaz acılar yaşamadım.
Size en büyük tavsiyem, doğum için nefes egzersizlerini araştırın ve bununla ilgili bol pratik yapın. Sancıları ne kadar doğru nefesle ve sakin karşılarsanız o kadar rahat geçecek.
Bilmediğimiz bişeyden korkmak kadar normal bişey olamaz. İkinci doğuma giderken bile insan tedirgin oluyor, korkuyor, heyecanlanıyor. Çok normal. Ama bilin ki, bunu ilk defa siz yapmıyorsunuz. Bir sağlık sıkıntısı olmadıkça insanlar sorunsuz şekilde doğumu yapıp bebeklerini kucaklarına alıyorlar. Bu kadınların pek çoğu ise muhtemelen kendi canı tatlı olarak tanımlar :) ve yine de 2. ya da 3. doğumlarını yaparlar :)Ne kadar açıklayıcı ve güzel şeyler yazmışınız çok sevindimAllah nasip ederse benim daha doğuma çok var ama ben şimdiden çok korkuyorum inşAllah korktuğum kadar olmaz
Beeen:). Annem vardı bir tek yanımda, yurtdışında doğum yaptım ben. Doğuma giderken sancılarım çok şiddetlenince 'Anne ben doğuramiycam, kendimde olmazsam epidural istediğimi sen söyle.'dedim. Annem de dil bilmiyordu gerçi:). Hastaneye zor yetiştik, epidural istiyorum dedim ama zaten içeri girdikten 5 dk sonra doğurdum:). Epidural 5 cm'de yapılıyor, benim 10 cm imiş.Kizlar benimle aynı korkuları yaşayan oldu mu
Hamile kalmaya korkuyorum öyle böyle doğurmak zorundasın çünkü
Sezeryan korkutuyo gobegimde sürekli yara varken hayatta kimildayamam korkudan.bisey olcak diye.
Normal doğumu dusundukce şuan hamile olmadığım halde kasıklarımda ağrılar oluyo ki bu eskiden beri var konu doğum olsun yeterki
Doğuma giderken ben doğuramam falan diye ağlayan sızlayan yokmu aranizda
Bende şimdi spor yaparken yada biyerim acidiginda ishal ağrısı cektigimde mesela filan tepki verme dur ssss sakin ol doğumu nasıl yapacaksın onu düşün filan diyorum kendime.Beeen:). Annem vardı bir tek yanımda, yurtdışında doğum yaptım ben. Doğuma giderken sancılarım çok şiddetlenince 'Anne ben doğuramiycam, kendimde olmazsam epidural istediğimi sen söyle.'dedim. Annem de dil bilmiyordu gerçi:). Hastaneye zor yetiştik, epidural istiyorum dedim ama zaten içeri girdikten 5 dk sonra doğurdum:). Epidural 5 cm'de yapılıyor, benim 10 cm imiş.
O dediğiniz korkuyu doğumdan önce de yaşadım, kasıklarıma ağrı girerdi doğum düşününce, hamileyken hep aklımdaydı. Bir de benim dogurdugum ülke, üçüz de dogursan normal olacak, ekstra sadece epidural talep edebilirsin,dedi. Sezeryan eğer normal doğum için aksilik oluşursa yapılıyordu. Ben nasıl dogurucam diye çok düşündüm ama bir gün bir belgesel izlemiştim, yörük bir kadın yaylaya çıkarken doğum yapıyor, kalkıp 3 saat sonra yoluna devam ediyor. Hep onu getirdim aklıma, dünyada yüzyıllardır kadınlar bunu yapabiliyor, heleki kediler, köpekler tek başına takır takır doğuruyor tek başına,dedim.Zor , asla kolay diyemem. Ama yapılıyor.
Ama hızlıca dogurmussun o kadar hoşuma gitti ki.Beeen:). Annem vardı bir tek yanımda, yurtdışında doğum yaptım ben. Doğuma giderken sancılarım çok şiddetlenince 'Anne ben doğuramiycam, kendimde olmazsam epidural istediğimi sen söyle.'dedim. Annem de dil bilmiyordu gerçi:). Hastaneye zor yetiştik, epidural istiyorum dedim ama zaten içeri girdikten 5 dk sonra doğurdum:). Epidural 5 cm'de yapılıyor, benim 10 cm imiş.
O dediğiniz korkuyu doğumdan önce de yaşadım, kasıklarıma ağrı girerdi doğum düşününce, hamileyken hep aklımdaydı. Bir de benim dogurdugum ülke, üçüz de dogursan normal olacak, ekstra sadece epidural talep edebilirsin,dedi. Sezeryan eğer normal doğum için aksilik oluşursa yapılıyordu. Ben nasıl dogurucam diye çok düşündüm ama bir gün bir belgesel izlemiştim, yörük bir kadın yaylaya çıkarken doğum yapıyor, kalkıp 3 saat sonra yoluna devam ediyor. Hep onu getirdim aklıma, dünyada yüzyıllardır kadınlar bunu yapabiliyor, heleki kediler, köpekler tek başına takır takır doğuruyor tek başına,dedim.Zor , asla kolay diyemem. Ama yapılıyor.
Ben öğlen 12'de doktora gittim(Türk'tü doktorum), 2 cm açılma var dedi, 2 gün sonra ancak dogurursun, dedi,beni eve geri gönderdi. Sancım vardı ama markete girdim, çünkü dogurursam birkaç güne, annem dil bilmiyor, yiyecek malzeme alayım,dedim. Saat 2 gibi sancım sıklaştı.Doktoru aradık, daha dogurmazsin, yalancı sancidir o,dedi. 3 gibi yerlere yatmaya başladım, yorgan ısırıyordum. 3.30 gibi nişanım geldi.Binanin koridorlarinda sancidan yere yatmaya basladim.4'te taksi çağırdık,gelmedi. İlk gelen taksiye bindim. Adam Müslümanmiş. Bin dua etti,Allah razı olsun. Fakat cuma iş çıkış trafiğine denk gelmişiz. Hastaneye gitmek 1 saat 15 dk'yi buldu, 30 dakikalık yol normalde. Hastaneye girdim, taksici beni tekerlekli sandalyeye bindirip hemşireye verdi. Hemşire içeri aldı, annemi de odaya aldı. Normal hastane odası doğumhane gibi bir yer değil. Epidural istiyorum,dedim. Meğer doğum başlamış. İlk yattigimda saate baktım 5'i 19 geçiyordu, iki kere ıkın dediler. 5'i 24 geçe doğum yaptım. Kesi atılmadı doğum icin. Bittikten sonra dikiş attılar. Yirtilma oluyor heralde.Ama hızlıca dogurmussun o kadar hoşuma gitti ki.
İnan motive oldum diyebilirim.
Peki kesi attılar mi atılırken aciyomu dökerken aciyomu.
Çocuk ciksrken aciyo mu.
Tüm acı sancı sırasında mi sadece .
Doğumdan sonra acı var mı yoksa günlük yaşamıma geri döndüm denilebilir mi hemen
Evet zor ama saatlik. 5 saat çektiniz diyelim ki bu sancısı, sonrası öyle rahat ki. İlk gece hastanede uyuduğum uyku hayatımın en rahat uykusu. Regl ağrısı gibi başlıyor, gittikçe şiddetleniyor.Bende şimdi spor yaparken yada biyerim acidiginda ishal ağrısı cektigimde mesela filan tepki verme dur ssss sakin ol doğumu nasıl yapacaksın onu düşün filan diyorum kendime.
Çok şükür vücut geliştirme yoga squat filan yapıyorum rutin olarak . Yürüyüşe koronadan ötürü ara verdik ama ... Hamilelikte de bunları surdurebilirsem hızlı doğum yapabilirim demek kiBen öğlen 12'de doktora gittim(Türk'tü doktorum), 2 cm açılma var dedi, 2 gün sonra ancak dogurursun, dedi,beni eve geri gönderdi. Sancım vardı ama markete girdim, çünkü dogurursam birkaç güne, annem dil bilmiyor, yiyecek malzeme alayım,dedim. Saat 2 gibi sancım sıklaştı.Doktoru aradık, daha dogurmazsin, yalancı sancidir o,dedi. 3 gibi yerlere yatmaya başladım, yorgan ısırıyordum. 3.30 gibi nişanım geldi.Binanin koridorlarinda sancidan yere yatmaya basladim.4'te taksi çağırdık,gelmedi. İlk gelen taksiye bindim. Adam Müslümanmiş. Bin dua etti,Allah razı olsun. Fakat cuma iş çıkış trafiğine denk gelmişiz. Hastaneye gitmek 1 saat 15 dk'yi buldu, 30 dakikalık yol normalde. Hastaneye girdim, taksici beni tekerlekli sandalyeye bindirip hemşireye verdi. Hemşire içeri aldı, annemi de odaya aldı. Normal hastane odası doğumhane gibi bir yer değil. Epidural istiyorum,dedim. Meğer doğum başlamış. İlk yattigimda saate baktım 5'i 19 geçiyordu, iki kere ıkın dediler. 5'i 24 geçe doğum yaptım. Kesi atılmadı doğum icin. Bittikten sonra dikiş attılar. Yirtilma oluyor heralde.
Doğumdan Birkaç saat sonra yürüdüm,duş aldim.Ertesi gün hastaneden çıktım. 2.gün işler yine bendeydi, bebeğin pasaport işlemleri, alınacak vitaminleri vs. 2.gunden sonra tamamen normale döndüm. 1 hafta sonra da dikiş ağrılarım geçti.
Dogumun ertesi gün Türk doktor yanıma geldi, özür diledi. Doğumunun bu kadar hızlı ilerleyeceğini tahmin etmedim,dedi. Ben bir gün önce squat yapmıştım ve iki güne bir 10 km yürüyordum 9 aylikken. Onlar hızlandırdi. Doğal, kesisiz bir doğum yaptıysam en büyük etken squat ve yürüyüş bence. Hastanede uzj. Süre sancı çekenlere de squat veya pilates yaptırıyorlar,doğumu hızlandırmak için.
Amin, hayırlı evlat ,hayırlı doğumlar nasip etsin . Zor ama yapılıyor, unutma:).Sporla adam iyiyse çok daha iyi üstesinden gelirsin, hiç merak etme.Çok şükür vücut geliştirme yoga squat filan yapıyorum rutin olarak . Yürüyüşe koronadan ötürü ara verdik ama ... Hamilelikte de bunları surdurebilirsem hızlı doğum yapabilirim demek ki
Tsekkur ederm paylaşımın emeğin için
Allah çocuğunu sağlıklı hayırlı kilsin