engelli bireylerin evlenmeleri hakkında ne düşünüyorsunuz???

haha de gec

hayat bana kendini öğretiyor!!
Kayıtlı Üye
16 Ekim 2010
1.591
193
163
kızlar hepinize merhaba..

22 yaşında hafif zihinsel engeli olan bir kızkardeşim var.. şimdi özel sektörde çalışıyor.. ama inanın dışardan bakıldığında engelli olduğunu bilemezsiniz.. liseden mezun..en büyük sıkıntısı ev işleri konusunda bilgisiz ve tembel olması..ama ne olursa olsun tabi ki aklı tam bi insan gibi de davranamıyor bazen..

2 gün önce kardeşime görücü geldi.. oğlan 28 yaşında ama kardeşime göre biraz daha sakin sessiz ve biraz daha geri gibi geldi bana..ama o da hertürlü alışveriş ve banka ödemelerini bile gayet yerinde yapabiliyormuş..yani kardeşim davranışsal, sosyal olarak ondan daha iyi durumda..o çocuk da herşeyi anlıyor ama yönetilmeye biraz daha ihtiyacı var sanki(ama benim kardeşim de biraz asidir oğlan daha efendi gibi duruyor).. bizim aklımız karıştı.. oğlanın ailesi o kadar iyi ve anlayışlı ki.. hepsi bilinçli ve gördüğümüz kadarıyla iyi niyetli.. onlar bize biz de onlara hemen ısındık..açıkçası aile bu kadar hoşumuza gitmese oğlan hakkında ben çok olumlu düşünmezdim ama sağlıklı insanlar için bile aile faktörü çok önemliyken biz bu aileyi kaçırmak istemiyoruz galiba..

sizin çevrenizde de varmı böyle örnekler ya da anlattığım kadarıyla ne düşünürsünüz böyle bi evlilik hakkında???

yıllardır özel eğitimin içinde olan bir öğretmen olarak sakın böyle birşey yapmayın diyorum.

2 sene önce aynı durumda olan iki öğrencimi ailesi evlendirdi üstelik bizlerin karşı çıkmasına rağmen ve inanın çok kötü şeyler yaşadılar.zihin gengelli biriylerin birbirleri ile evlendirilmesi sonucu engeli çocuk doğma olasılığı da çok yüksek ayrıca.

sizi anlıyorum,kardeşiniz yuva kursun mutlu olsun istiyorsunuz ama doğru çözüm bu olmayabilir.çünkü normal evlilik gibi olmuyor.

Son düzenleme:
yıllardır özel eğitimin içinde olan bir öğretmen olarak sakın böyle birşey yapmayın diyorum.

2 sene önce aynı durumda olan iki öğrencimi ailesi evlendirdi üstelik bizlerin karşı çıkmasına rağmen ve inanın çok kötü şeyler yaşadılar.zihin gengelli biriylerin birbirleri ile evlendirilmesi sonucu engeli çocuk doğma olasılığı da çok yüksek ayrıca.

sizi anlıyorum,kardeşiniz yuva kursun mutlu olsun istiyorsunuz ama doğru çözüm bu olmayabilir.çünkü normal evlilik gibi olmuyor.
yorumunuz için teşekkürler.. dediğiniz gibi normal bi evlilik olmayacak ama inanın kız kardeşimi bu konuda zaptedemiyoruz.. sürekli bu konuları gündemde tutuyor.. şimdi annem ve babmla yaşıyor ama ilerde onlara bişey olduğunda o yaşamını nasıl devam ettirecek bilmiyoruz..

ben de RAM da çalışırken dediğiniz gibi evlendirilen bireylerin engelli çocuklarını çok gördüm ama tam tersi normal olanları da gördüm.. gerçi çocuk çok sonra düşünülecek bişey ama kardeşimi bu noktada durdurmaya çalışmak çok ters etkiler oluşturabiliyor..dışardan sizin gördüğünüz ve benim anlattığımdan çok daha üzücü ve yorucu bi durum maalsef.. Rabbim kimsye vermesin..

yorumunuz için teşekkürler.. dediğiniz gibi normal bi evlilik olmayacak ama inanın kız kardeşimi bu konuda zaptedemiyoruz.. sürekli bu konuları gündemde tutuyor.. şimdi annem ve babmla yaşıyor ama ilerde onlara bişey olduğunda o yaşamını nasıl devam ettirecek bilmiyoruz..

ben de RAM da çalışırken dediğiniz gibi evlendirilen bireylerin engelli çocuklarını çok gördüm ama tam tersi normal olanları da gördüm.. gerçi çocuk çok sonra düşünülecek bişey ama kardeşimi bu noktada durdurmaya çalışmak çok ters etkiler oluşturabiliyor..dışardan sizin gördüğünüz ve benim anlattığımdan çok daha üzücü ve yorucu bi durum maalsef.. Rabbim kimsye vermesin..

siz de pdr mezunuydunuz değil mi? hatırladım şimdi..

ben öğretmen gözüyle bakıyorum tabii ki sizin gibi hissedemiyorum ama biliyorsunuz bizim işimiz daha çok ailelerle ve inanın ne yaşadığınızı az-çok tahmin edebiliyorum..

evlendirmek çözüm gibi görünüyor,zaten hafif ya da sınırda kardeşiniz ama yine de çok dikkatli olun.herşey daha kötüye gidebilir,şimdi burada yazamadığım şeyler olabiliyor.

Hayırlısı olsun diyelim.

Katılıyorum... Ayrıca, zaten zihinsel olarak yeteri kadar eğitici olamayacaklar normal çocuk sahibi olsalar bile...
Sonucu feci olabilir...
Konu sahibi lütfen bir kez daha düşünün... :50:

Açıkçası iki ucu .oklu değnek denecek bir durum bu.
Evlenmese bir aile hayatı kurmasa ileride yalnızlığa mahkum olur mu acaba, bunun sorumluluğunu alabilir misiniz?
Evlense eşiyle yada ailesiyle problemlere yaşayıp aşamayacağı sorunlarla karşılaşır mı?
Omuzları bu yükü kaldırabilir mi?
Birde demişsiniz ki çocuk sonra düşünülecek konu. İyi ama buna nasıl mani olabileceğinizi düşünüyorsunuz.

yukarı tükürsen bıyık,aşağı tükürsen sakal

biraz nisanlılık yasasalar,hemen evlilik yerine,aileler bu konuda ne düşünüyor

Allah yardımcıları olsun

siz de pdr mezunuydunuz değil mi? hatırladım şimdi..

ben öğretmen gözüyle bakıyorum tabii ki sizin gibi hissedemiyorum ama biliyorsunuz bizim işimiz daha çok ailelerle ve inanın ne yaşadığınızı az-çok tahmin edebiliyorum..

evlendirmek çözüm gibi görünüyor,zaten hafif ya da sınırda kardeşiniz ama yine de çok dikkatli olun.herşey daha kötüye gidebilir,şimdi burada yazamadığım şeyler olabiliyor.

Hayırlısı olsun diyelim.
evet ben de pdr mezunuyum.. ve inanın ne düşüneceğimi ne yapacağımı bilemiyorum..

Katılıyorum... Ayrıca, zaten zihinsel olarak yeteri kadar eğitici olamayacaklar normal çocuk sahibi olsalar bile...
Sonucu feci olabilir...
Konu sahibi lütfen bir kez daha düşünün... :50:

Açıkçası iki ucu .oklu değnek denecek bir durum bu.
Evlenmese bir aile hayatı kurmasa ileride yalnızlığa mahkum olur mu acaba, bunun sorumluluğunu alabilir misiniz?
Evlense eşiyle yada ailesiyle problemlere yaşayıp aşamayacağı sorunlarla karşılaşır mı?
Omuzları bu yükü kaldırabilir mi?
Birde demişsiniz ki çocuk sonra düşünülecek konu. İyi ama buna nasıl mani olabileceğinizi düşünüyorsunuz.

yukarı tükürsen bıyık,aşağı tükürsen sakal

biraz nisanlılık yasasalar,hemen evlilik yerine,aileler bu konuda ne düşünüyor

Allah yardımcıları olsun
kızlar dediğiniz gibi 2 ucu da pis bu işin... ama bahsettiğim engel derecesi sizin düşündüğünüz kadar fazla değil dedim ya dışardan bilemezsiniz diye.. hani çevrenizde sokaklarda gördüğünüz gibi ağır değil...evliliği yürütebilecek donanımların bizim kadar sahip değil ama evlenemezsin diye konuyu kestirip atamıyoruz.. çünkü istiyor.. bana abla ben de senin gibi mutlu bi yuva kurmak istiyorum diyor..yakınlarımızın kına gecesine gittiğimizde hemen gözleri dolar ben neden engelliyim diye içerler... işte tüm bunların farkında olan biri kardeşim.. ve bizler kadar cinsel istekleri de var..lisede bikaç uygunsuz arkadaşlığı olmuştu..evlenmesini istememizin nedenlerinden biri de başında bi koca olsun isteğimiz.. zaten karşı taraf diyor ki biz altlı üstlü ev tutacağız her türlü onlara destek olacağız diyorlar.. keza benim annem babam ve ben de öyle.. demek isteğiklerinizi çok iyi anlıyorum bizi çok zor bi süreç bekliyor,,,Rabbim inşallah hayırlar nasip etsin...sağlıklı olup evlenen ve boşananlar da var.. belki de kardeşime böyle bi hak tanımak en iyisi..evet bu çocuk oyuncağı değil ama kardeşimi durduramayacağımız için denemsine izin vermeliyiz galiba..zaten olsa bile 1 sene sonra olacak bi evlilik bu.. hemen değil yani..

Bence iyi bir karar! Az cok herseyi biliyor ve hissediyorlar!
Onlarinda bu guzel şeyi yasamaya hakları var! Yavaş yavaş zamanla ev islerinide öğrenirler, yemek yapmayida. Yahu hangi çağda yasıyoruz, neyden korkuyorsunuz? İyi güvenirlili bir sekilde korunursa müthiş olur! Korunma sekileri de değişik değişik yöntemleri vardır!

Benim tanıdığım yabancı bur kız vardı, ayrı evde ama yardım alan bir kızdı. Sevgilisi vardı ve bu onu cok mutlu ediyordu. Benden büyük sanırım 29 yaşındaydı, bazı seylerde kötü olsada eylenceli ve yanında hiç sıkılmadım!
Haaaaaa, birde benim ehliyetim yok ama onun vardı!

Erkeyin ne olduğunuda bizden iyi biliyorlar;) bence uzun süre soz kalsınlar ve yavaş yavaş alıştırın. Evlenirlerse ya kız ya erkek tarafında bur süre yasasınlar.

Son düzenleyen: Moderatör:

Çok zor, Allah hayırlı kararlar verdirsin.

Sanırım 2 ailede evlendiler diye ellerini üstlerinden çekmez. Her daim kollar, gözetir. Veya kız / erkek ailesinin yanında yaşarlar.

Ancak benim kafamı karıştıran. Kız aileleri değilde, erkek aileleri sırf oğullarının cinsel ihtiyaçları için bu tür evlilikler düşünebiliyorlar. Bunda ayıp yok, karşı tarafa sorulabilir. Oğullarının gerçekten evliliği götürebileceğini düşünüyor mı yoksa bu tip bir ihtiyaç için mi evlendirelim diyorlar. Mesela babasıyla, baban konuşabilir ama ne derece doğru cevap alınır bilemem.

Çocuk işi ise bambaşka birşey. Çocuk yapmamaları lazım demek onlar için gaddarlık gibi dursa da, masum bir bebek için en hayırlısı.

evet ben de pdr mezunuyum.. ve inanın ne düşüneceğimi ne yapacağımı bilemiyorum..

kızlar dediğiniz gibi 2 ucu da pis bu işin... ama bahsettiğim engel derecesi sizin düşündüğünüz kadar fazla değil dedim ya dışardan bilemezsiniz diye.. hani çevrenizde sokaklarda gördüğünüz gibi ağır değil...evliliği yürütebilecek donanımların bizim kadar sahip değil ama evlenemezsin diye konuyu kestirip atamıyoruz.. çünkü istiyor.. bana abla ben de senin gibi mutlu bi yuva kurmak istiyorum diyor..yakınlarımızın kına gecesine gittiğimizde hemen gözleri dolar ben neden engelliyim diye içerler... işte tüm bunların farkında olan biri kardeşim.. ve bizler kadar cinsel istekleri de var..lisede bikaç uygunsuz arkadaşlığı olmuştu..evlenmesini istememizin nedenlerinden biri de başında bi koca olsun isteğimiz.. zaten karşı taraf diyor ki biz altlı üstlü ev tutacağız her türlü onlara destek olacağız diyorlar.. keza benim annem babam ve ben de öyle.. demek isteğiklerinizi çok iyi anlıyorum bizi çok zor bi süreç bekliyor,,,Rabbim inşallah hayırlar nasip etsin...sağlıklı olup evlenen ve boşananlar da var.. belki de kardeşime böyle bi hak tanımak en iyisi..evet bu çocuk oyuncağı değil ama kardeşimi durduramayacağımız için denemsine izin vermeliyiz galiba..zaten olsa bile 1 sene sonra olacak bi evlilik bu.. hemen değil yani..

Aşk, güven, aitlik duygusu, kendi evinin olması bunlar tabii ki kardeşinin isteyeceği şeyler.
Dediğin üzere engeli var, fakat bu engel onun var olan engelini anlamasına engel değil.
Yani bunu idrak edebiliyor, etrafının, hayatının ve hayatının gidişatının farkında.

Öncelikle Allah yardımcınız olsun.
Bu konuyla ilgili benim çok sevdiğim bir film var, Amerikan yapımı, The Other Sister (
[url]http://www.imdb.com/title/tt0123209/[/URL]) izlemenizi tavsiye ederim.
Sonuçta, ne kadar engelli olurlarsa olsunlar onların da kendi yaşamlarını kurmaya hakları var.
Sonuçları belki üzücü olabilir, fakat illaki çocukları engelli olacak veya illaki sorunlu bir hayat yaşayacakları anlamına gelmez.
Zaten karşı tarafın ailesi onları yalnız bırakmayacaklarını söylüyorlarmış.
Bunun haricinde senin ve ailenin de kardeşini yalnız bırakmayacağından eminim.

Niçin o da hayatını yaşayamasın istediği şekilde?

senin de dediğin gibi iki ucu pis bir durum.
biraz kadesaya ( ki o bu konuda uzman bir eğitici ) biraz adanul a ve souvvenır a da hak veriyorum..

engelli olduğunun bilincinde sonucunda.evlenince şu olur bu olur diyoruz da ya bu durumda evlenmezse ne olur?
dediğin gibi şimdi ailen var yanında ama yarın Allah göstermesin onların olmadığı vakitte??? sen de bir yere kadar yanında olabilirsin.
sabah bakıma muhtaç insanların hallerini izledim.izlemez olaydım.gerçekten çok kötü, kimse sonun onlar gibi olmasını istemez.:50:

iyice ölçülüp tartılıp, ailecek müzakere edildikten sonra çocuk ile ilgili kesin bir karar verildikten sonra
onlar için bir yuva kurulabilir diye düşünüyorum ben de..yani aslında şunu demek istiyorum; evlendikten sonra mı
daha iyi bir yaşamları olur yoksa evlenmezlerse mi? bunun muhasebesinin iyi yapılması lazım.tek başına yaşam bizim için bile
zorken onlar için olan kısmı nasıl olurdu?

benim yorumum su yönde
evlenebilirler bence neden olmasin ama cocuklari olursa
bir cocugun bakimi
her yönden psk olarak o kadar zor ki
bunu yapabilir mi kardesiniz yada diger taraf
ben sadece bu noktada takildim
yoksa birbirlerine yoldas olurlar
zaten calisacak durumda olduklarina göre zaten cokta kötü degildir durumlari

düzeyini bilemeyiz kardeşinin. ben zihin engelliler öğretmeniyim ve sınıfımızdaki bütün öğrenciler hafif zihinsel engelli. fakat hiç biri ev bakabilecek düzeyde değil. eğer kardeşiniz iyi durumdaysa belki. ama yalnız evde değil de ailelerin yaşadığı bir evde olsunlar.

benim yorumum su yönde
evlenebilirler bence neden olmasin ama cocuklari olursa
bir cocugun bakimi
her yönden psk olarak o kadar zor ki
bunu yapabilir mi kardesiniz yada diger taraf
ben sadece bu noktada takildim
yoksa birbirlerine yoldas olurlar
zaten calisacak durumda olduklarina göre zaten cokta kötü degildir durumlari

bence de, çocuğun sorumluluğunu alabilecekler mi? bunu iyi düşünmeniz lazım. her zaman başlarında siz veya damadın ailesi olamaz ki...

bence evlenmemeleri gerekiyor siz anlıyorum yuva kursun istiyosunuz ama 2 zihinsel engelliden bahsediyosunuz derecesi önemli değil ama bu zihinsel engellilerden doğabilcek zihinsel engelli çocuk/çocuları napcaksınız ilerde daha çok sorun olmıycakmı benim halam var şu anda 50 yaşlarında babaannemle beraber yaşıyodu oda zihinsel engelliydi aynı zamandada çalışıyordu konuşmalarından biraz safça olduğu belliydi neyse günün birinde evlenmek istedi evlenmek istediği adamda aynı onun gbiiydi babaannemin istememesine rağmen evlendi sonuç mu tabiki eski halinden ii değil babaannem vefat etti kendide öyle normal insanların evliliği gibi olmadı allahtan çocukları olmadı kocasıda vefat etti şimdi öyle kaldı yine

düzeyini bilemeyiz kardeşinin. ben zihin engelliler öğretmeniyim ve sınıfımızdaki bütün öğrenciler hafif zihinsel engelli. fakat hiç biri ev bakabilecek düzeyde değil. eğer kardeşiniz iyi durumdaysa belki. ama yalnız evde değil de ailelerin yaşadığı bir evde olsunlar.
ben de psikolojik danışmanım...ve kardeşimin eğitsel ve tıbbi tanısından çok becerilerine bakarak konuşuyorum..çünkü annem onu herzaman destekledi engelli diye asla kenara atmadı bu yüzden gerçekten kendi grubuna göre yaşamsal becerileri çok yerinde olan biri kardeşim.. dediği gibi inşallah ailelerden birine yakın olmaları düşünüluyo zaten canım..

arkadaşlar yorumlarınız için hepinize teşekkürler.. bizim bakamadığımız bazı yönleri bana gösterdiniz.. bu yüzden bi arkadaşım oğlanı sırf cinsel istekleri için evlendiriyorlar olabilir fikri üzerine gidip aileye soracağım bunu...

çocuğunuz aslında evlenmelerinden ama çocukları olmamasından yanasınız ki haklısınız.. ben oğluma zor yetiyorum onların durumu daha fena olur.. ki dediğiniz gibi daha ağır engelli bi bebek olursa işte o zaman zor olur..artık bu mesele Rabbimin bileceği iş ama bugün annemle de konuştuk eğer dinen sakıncası yoksa kardeşimin tüplerini bağlatalım diye düşündük..

dediğim gibi sağlıklı insanlar bile evlenip ayrılıyor ve sağlıklı doğan çocukları ortalarda ziyan oluyorsa kardeşimin de evliliği denemesi bana makul geliyor (çocuk boyutu hariç).. hayırlısı artık.........

bir engelli olarak zor bir durum evlilik normal sağlıklı bir insan gibi yürütebileceklermi

Back
X