Sebamed, çünkü alüminyum içermiyor. Al içerenler terlemeyi engelliyor ama kanserojen.
Alüminyum sebamedde yok, bir de nivea nın bir çeşit ürününde de yok.
Yalnız Nivea bence başarısız. Ama sebamed süper.
Yalnız Al içermediğinden terlemeyi engellemiyor kokuya ise kesin çözüm.
"İngiltere'de Keele Üniversitesi'ndeki bilim adamları Wythenshaw Hastanesi'nde tedavi gören 17 kanser hastasının göğüs tümörlerini inceledi. Kanser dokularında alüminyum tespit edildi. Ayrıca göğüs dokusunun dış kısmında da alüminyum yoğunluğunun arttığı açıklandı. Daha da önemlisi; koltuk altına daha yakın olan dış bölgedeki bu yoğunluğa ter önleyicilerin neden olabileceği sonucuna varıldı.
İngiltere'deki Reading Üniversitesi'nden Dr. Philippa Darbe de benzer bir sonuca vardı. 20 göğüs tümörünü inceledi ve bunların 18'inde çoğu ter önleyicilerde koruyucu olarak kullanılan parabenler tespit etti. Bilim adamı sonuçları kamuoyuyla şu cümlelerle paylaştı: "Yeni bir çalışma yaptık. Kimyasal olarak 20 tümörün 18'inde paraben tespit ettik. Bu da göstermektedir ki cildimize yaptığımız bazı uygulamalar buna sebep oluyor. En olası adaylar ise deodorantlar, antiperspirantlar (ter önleyiciler), kremler ve vücut spreyleri."
Paraben ve alüminyumun zararlarına gelince... Fazla alınan alüminyum uzun dönemde sağlık sorunlarına yol açıyor. Birçok bilim adamı kanserle alüminyum arasında önemli bir ilişki olduğunu iddia ediyor. Çünkü bu metal DNA'yı bozuyor. DNA kırılması da kansere yol açıyor. Piyasadaki sticklerin hepsinde alüminyum bulunuyor. Deodorant sticklerin olmazsa olmaz bu maddesinin en önemli fonksiyonu, deri gözeneklerini tıkayarak terlemeyi önlemesi. Hanımların kullandığı ürünlerde alüminyum oranı yüzde 10-25'ken; beylerinkinde daha fazla. Çünkü kadınlara kıyasla erkekler daha yoğun terliyor. Önlemek ise bu zararlı kimyasala düşüyor.
Methylparaben, ethylparaben, buthylparaben ya da benzylparaben gibi farklı çeşitleri bulunan parabenler petrolden elde ediliyor. Binin üzerindeki üründe kullanılsa da başlıcaları fondöten, pudra, göz farı, maskara, makyaj temizleyiciler, ruj, çabuk kuruyan ojeler, nemlendirici losyon ve kremler, diş macunu, diş tozu ve temizleyicileri, güneş yağları, cilt temizleyiciler, terlemeyi önleyici deodorantlar ve sabunlar. Çünkü bu ürünlerin neredeyse yarısı saf sudan meydana geliyor. Kimyasal olarak bir karışımın içine su girdiğinde ise ürünün raf ömrünü uzatabilmek, içeriğinin bozulmadan kalabilmesi için bu koruyuculara ihtiyaç duyuluyor. Benzoik asidin bir türevi olan zehirli parabenler, vücuttaki östrojeni taklit ediyor. Göğüs kanserli kadınların tümör örneklerinin içinde bolca bu maddenin bulunmasının sebebi olarak da bu özelliği gösteriliyor. Östrojen hormonu vücutta ne kadar artarsa göğüs kanseri riski de yükseliyor.
Tüm kanıtlanmış sakıncalarından dolayı bazı Batı Avrupa ülkelerinde parabenlerin kullanımı yasaklanmış ya da sınırlandırılmış. Bilinçli tüketici oranının artması sebebiyle de içeriğinde alüminyum ve paraben bulunmayan stickler, roll-on deodorantlar imal edilmiş. Yalnız bu ürünlere Türkiye'de ulaşmak hem kolay değil, hem de fiyatları 40-50 TL arasında değişiyor. Günümüzde parabenli ve alüminyumlu ürünlerin fiyatlarının 7-9 TL arasında değiştiğini düşünecek olursak; hem daha ucuz hem de sağlıklı alternatiflere ihtiyacımız olduğu bir gerçek... (Aksiyon)"