Mutfak Püf Noktaları en iyi çay demlemek için

çayın tadı daha çok suyun tadıyla alakalı; istanbulda yaptığımız çayların tadıyla; adana'nın kreçli suyuyla yaptığımız çayın tadı arasında çok fark var; Adana'daki içtiğim çayın tadını hiç bi yerde alamam...

benim de tavsiyem ocağın altını kapattıktan sonra direk olarak içmeyin çayı bi 10 dakka bekletin o şekilde...

Bende çayı hiç yıkamam çok da güzel olur.
Ketılda kaynatır sonra çaydanlığa boşaltırım, demliğe kuru çayı atarım, alttan fokurdayan su sayesinde üstteki kuru çay kavrulur hafif bir koku olur, sonra demliği kısık ateşe alır kaynayan suyu yavaş yavaş boşaltırım, asla fokurdatmam demlediğim çayı, adı üstünde demleme yapıyoruz.

aynen bu sekilde demliyorum kaydirigubbakcemile2
cayin kaynayan suyun buharinda hafif kavrulmasi da onemli bir ayrinti bence

canım ben tek marka çay kullanmam yabancı çay eklerim karıştırırım
sonra su kaynadıktan sonra çayı önce yıkarım sonra demlerim
en sonda bi adet kesme şeker ataım rengide tadıda harika olur

arkadaşlar ben çayı demliyorum ama çayın ne kokusu alıyorum ne de lezzetini yani herkes gibi çay demliyorum ama hiç tat alamıyorum acaba çay markasından mı çaykur alıyorum ama nedenini çözemedim su olarak da normalde buranın suları içilmiyo su da hazır .şimdi bunun nedeni nedir?

Evlendiğimizden bu yana çaykur-çayçiçeği veya altınbaş kullanırız ,arzuya göre bazan çok azıcıkta kaçak karıştırırım.Farklı kokulu çaylar damak tadımıza uygun değil.
Çay suyunu kaynatıyorum
Demliğe yeterince çay koyup ,soğuk suyla süzüyorum.
Üzerine kaynamaya başlamış suyu çekiyorum (çayıyla su oaranını ayarlayacaksınız,su çok ,çay az olmamalı).
Çaydanlığa ilave ettiğim suyu 10 dk filan kaynatırım,deminide almış olur,çay çökmüşsse demlenmiştir.Çayı demledikten sonra demini alması için bekleyin,unutmayın bunu.
Afiyet olsun.:kahve:

Ben önce sicak suyla yikiyorum sonra kaynayan suyla dmliyorum birde karanfil atiyorum 3 4 tane mukemme l bir tat ve koku olusuyor

kızlar bende yaptıım çayı beğenmiyorum yaa mesela misafir geliosa 6 kaşık çay koyarım 1 kaşık falan tomurcuk çayı koyarım sonra ketilı alıp önce çaya sıcak su koyarım sora altına koyarım öle ocağa koyarım yani bi hata varmı

kendimce bir ölçüm var ona göre demlerim ben çaykurdan başkasını kullanmam kokulu çay falan sevmeyiz
ketılda suyu kaynatırım çaydanlığa koyarım çünkü ketılda tam kaynamıo su buda çayı bozuo
çaydanlıkta su kaynar bu arada demlikte ısınmış olur çayını koyarım sıcak demliğe ocağın altını kısarım suyun kaynamasının biraz durmasını beklerim çünkü kaynar suyu direk dökerseniz çay haşlanır tadı bozulur demliği ocağın üstüne tutarak suyu yavaş yavaş eklerim sonrada yrm çay kaşığı kadar şeker atarım içine kısık ateşte 10 dak falan demlenir çökene kadar
bardakları sıcak su ile çalkalar doldururum
çay demlemek kolay gibi görünebilir ama herkese çayı beğendirmek zordur
çayımı beğenmeyen olmadı daha

kızlar kuru çay mutfakta çok koku alır pakette bırakmayın koku alınca demlediğinizde bi tuhaf tadı olur mutlaka kapağı kapalı olsun çaylarımızın

ben değişik şekillerde demlerim her seferinde süper olur.şimdi anlatayım
1: çayı üst demliğe koyup suyun kaynamasını bekliyorum, su bikaç dakika kaynadıktan sonra üst demliği kısık ateşte ocağa alır yavaş yavaş suyu boşaltır hafif kabartırım ateşte sonra demlenmesi için beklerim süreye bakmam demlikteki çaylar kendinden tümüyle dibe çöktü mü demlenmiş demektir.

2: Çayı demliğe koyup üstünü ıslat alttaki su kaynarken üstteki ıslak dem ısınıp acı tadını bırakır demleme öncesi ıslattın demin suyunu dök ve kısık ocağa alıp kaynar suyu yavaş yavaş dök biraz bekle demlensin (çayı ıslatıp alttaki suyun kaynamasını beklerken üstteki çay kendini bıraktığı için daha çabuk demlenir acil durumlarda çok işe yarar)

Yalnız çay da önemli bence. ben kaçak çay kullanırım sadece damak tadıyla alakalı çoğu kimse tek başına içemez ağır gelir der ama iyi demlenirse süper bence.

Ben cay karisimimi kendim yapiyorum Alice aliyorum caykur aliyorum filiz aliyorum karistiriyorum.. demlerkende biraz tomurcuk koyuyorum iki ücte karanfil (MUTLAKA DENEYIN) acaip oluyo :) canim cekti simdi :3:

Alt demliğe soğuk suyu üst demliğede 2-3 ölçek çayı koyarım, misafir varsa büyük çaydanlık ve ölçü 7 falan olur. Altdaki su ısınıp kaynamaya başladıkça demlikteki çayda hafif kavrulur koku verir hatta...sonra çok hızlı bir şekilde bir defada kaynar suyu demliğe dökerim çay kabarır. Alt demliğe su ekler ve ocağa koyarım, kaynayınca altını kısarım, biraz demlendiririm.
Bence ketılda kaynayan suyla yapılan çay güzel olmuyor...Çünkü demliğiniz buz gibi, çayınız buz gibi kaynar suyu koysanızda onlar soğuk olduğu için tadını bozuyor.

Back
X