• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Eleştirilmeyi neden hazmedemeyiz:?

17 Ağustos 2006
4.406
1.955
698
Hatay
İnsanları eleştirmek yanlış birşeymi? Hataların gösterilmesi yada yanlışların düzeltilmesi neden hoş karşılanmaz? Yanlışların açığa çıkmasından hoşlanmadığımız içinmi? yada yanlış olduğunu bile bile gurur yaptığımız içinmi eleştiriyiy kabul etmeyiz Sizce neden hazmedemeyiz:?
 
Eleştiri ders verirmiş gibi ukalaca tavırlarla yapılıyorsa kimse hazmedemez herhalde. (Ben edemiyorum.) Ama dostane bir öneri bile hazmedilemiyorsa, o da eleştirilen kişinin ya herşeyi ben bilirimciliğinden ya da aşağılık kompleksinden kaynaklanıyor olabilir. Hımm bir de eleştirdikleri konu hakkında bilgisi olmayan insanlarında eleştirilerine tahammülüm yok.
 
İnsanları eleştirmek yanlış birşeymi? Hataların gösterilmesi yada yanlışların düzeltilmesi neden hoş karşılanmaz? Yanlışların açığa çıkmasından hoşlanmadığımız içinmi? yada yanlış olduğunu bile bile gurur yaptığımız içinmi eleştiriyiy kabul etmeyiz Sizce neden hazmedemeyiz:?

genelde eleştirilmeyi hazmedemeyen insanların mantığı şu...etrafımdaki kişilerden duyduğum kadarıyla aktarayım...
"beni eleştirecek olan kişinin benden daha iyi olması lazım... yoksa eleştiriyi kabul etmem..yani önce kendine baksın, eleştiren kişi sanki şu konu da çok iyide benim buradaki eksikliğim göze batıyor "... mantık bu...
halbuki sizden daha iyi insan zaten yoktur... zayıf taraflarını güçlendiren insanlar vardır... o konuyu sizden önce tecrübe etmiş olan insanlar vardır...o kadar...
eleştiri sadece yanlış olan bir durumun düzeltilmesi için yapılmaz... bir şeyin daha iyi olabilmesi içinde yapılır...ama insanlar bunu dahi kabul etmiyor...edemiyor...
arkasında ne var derseniz... tatmin olmamış ego vardır derim... egosu izin vermez kişinin kendini az, yetersiz hissetmesine...ve kişi gerçekten hazımsızsa bunu kişisel algılar... o zaten özünde bir yerlerde çok da yeterli olmadığını bilir...ama kabul etmez... bastırır... biri açığa çıkardığında da ona kızar... bu nedenle savunmaya geçer...
şunları yapamadın dediğinizde evet ama şunları yaptım diyerek savunmayı seçer...
egosu tatmin olmuş, kimsenin sözüyle eksilmeyeceğini ya da artmayacağını bilen insanda eleştiriyi kabul eder...kimden gelirse gelsin...
 
eleştrılmek karşıdakının nıyetıne bağlı olarak degışır. eleştri ınsanı gelıştırır aslında, göremedıgımız hatalarımızı görmeye başlarız. ben eleştrılmeyı severım ama karşıdakının nıyetını bılmem lazım. yanı laf sokmak için,kendını yuceltmek için oldugunu anlarsam sınırlenırım. bır de eleştreceksek kalabalık ortamda olmamalı, nıyetımız ıyı bıle olsa karşıdakı kışıyı uzebılırız.
 
daha geçen gün bu durumu yaşadım sinirden öldüm resmen biliyorum belki doğru değil ama ben de bilmiş bilmiş ders verir gibi eleştirilince acaip gıcık oluyorum.. teyzemlerdeydik geçenlerde o kadar yorgundum ki gece masayı toplmaya yardım edemedim sabah da onlar çay içiyorlar diye içeri geçmiştim sonra teyzem başıma geldi işte sen sofra hazırlanacağında ve kaldırılacağında ortadan kayboluyorsun da bilmem ne de pat pat hepsini saydı bi de misaifriz onların evinde o kadar kırıldım kii benneyaptımki annem de beni hiç savunmadı doğru bile olsa bence her uyarının yolu yordamı vardır belli bi yaştan sonra insan hazmedemiyorr saygı istiyooorr :kızgın:
 
kendimden de bildiğim için şunu diyebilirm ki eleştiriden eleştiriye göre söyleyen kişinin tavrına göre
değişiyor eleştirinin hoş karşılanıp karşılanmaması...
açıkçası ben niyetinini iyi olmadığını bildiğim kişilerin beni hoş olmayan bi uslupla eleştirmelerinden
sevmiyorum...sadece bişeyler demiş olmak için demek huzuru bozmak için yapılan şeyler gibi geliyor bana...
ama ailemden dostlarımdan gelen beni iyi yönde motivede edecek eleştirilere açığım...
ama başka türlüsüne tahammül edemiyorum açıkçası...:umursamaz:
 
Biz galiba toplum olarak eleştiriye açık değiliz, aynı zamanda eleştiri nasıl yapılır bunu kavramış değiliz.Çünkü eleştiri başlığı altında kişileri rencide edici ve hakaret boyutuna varan ifadeler kullanıyoruz.Bir kişiyi eleştirmeye başladığımız zaman olay çoğunlukla amacından sapıyor bir eleştiri değilde karşılıklı atışma haline dönüşüyor ve hakeret boyutunda sözlerin ortaya çıkmasına sebebiyet veriyoruz.Eleştiri yaparken objektif olmamız ve her hangi bir önyargıya ya da ard niyete sahip olmamamız gerekiyor.Kısacası öncelikle eleştirmesini bilmeli ardından karşımızdaki insanların eleştiriye açık olmasını beklemeliyiz.
 
eleştirilecek konu yerine direkt kişilik haklarımıza saldırıyoruz, kendimiz gibi düşünmeyen insanlara tahammül edemiyor. bunun sonucunda da karşı taraftan daha sert tepkiler alıp kavga dövüşe başlıyoruz. eleştirdiğimiz konu da bu sefer farklı yönlere dallanıp budaklanmaya başlıyor.

toplum olarak kavgacı ve tahammülsüzüz. farklılıklara açık değiliz malesef..
 
biraz akıl hocalığı ıvamında olduğu için olabilir bence..bide eleştiri sonunda 'mesela ben böyleyimdir,şöyleyimdir..bunu hiç sevmem v.s'diye kendinden örnek verip kendini yücelten eleştirdiği kişiyi hiç sayan insandan nefffreettt ederim..

bende ayni seyleri düsünüyom.cevremizde desikca yapiliyor:olmaz:
 
Çevremdeki insanları çok fazla eleştiren biri değilimdir. genelde insanları ve olayları oladuğu gibi kabul etmeyi ,kabul etmediklerimlede ilişki kurmamayı öğrendim .
Bana olumlu yada olumsuz eleştiri yapılması ise çok hoşuma gider. ama özellikle olumsuz eleştiride art niyet güdülerek aşşalama giriyorsa işin içine boyunun ölçüsünüde veririm ozman .
 
Back