Kaşıntılar 30.hafta civarında el ve ayaklarımda başladı benim de. İlk önce önemsemedim. 31.haftada aile hekimi tarafından yapılan rutin gebe takibinde kan alındı tahliller yapıldı. Herşey son derece normaldi. Ama kaşıntılarım artmıştı. Gece kaşıntıdan uyuyamamaya başladım. Soğuk duşlar nispeten sakinleştiriyordu...
32.haftada özel hastanedeki rutin konrole gideceğim günün gecesinde deyim yerindeyse kaşıntıdan çıldırdım. Sabaha kadar netten "gebelikte kaşıntı" diye araştırma yaptım. Sabah doktora gittiğimde bu kaşıntıların sebebi hakkında az çok fikrim vardı ve riskleri biliyordum.
Sabah Dr.uma şikayetlerimi anlattım, aile hekiminin
yaptığı tahliller incelendi. Kan alındı tahliller tekrarlandı.Şeker yüklemesi yapıldı sonuçlar çıktı. Nst ye bağlandım.Sabah sağlıklı bir gebe olarak girdiğim hastaneden Gebelik şekeri +Gebelik kolestazı teşhisi ile çıktım.
Şu an 36+1 deyim. Önce özel hastane sonra Kanuni hala daha Cerrahpaşada hastanede takip amaçlı yatıyorum. Evim burnumda tütüyor.Eşim her akşam iş çıkışı yorgun aç oğlum ve bana destek olmak moral olmak için hastane kapılarını aşındırıyor. Ve ben her gece kaşıntıdan etlerimi kopartırcasına kaşınmaktan uyuyamıyorum.
Peki nedir bu gebelik kolestazı derseniz kısaca kandaki safra asitlerinin yükselmesi. Annede karaciğer yetmezliği, sarılık, siroza kadar ağır sonuçları olabiliyor. Bebekte gelişim geriliği, erken doğum, bebeğin anne karnında kakasını yapması ve bu sebeple zehirlenmeler, anne karnında ani bebek kayıpları gibi aklımıza dahi getirmek isyemeyeceğimiz sonuçlardan bahsediliyor.
Tedavi olarak Ursofalk diye tek bir ilaç var o kullanılıyor. Erken haftalarda erken doğum riskine karşı bebeğin akciğer gelişimi için iğne yapılıyor.Bebeğin kalp atışları her gün belli rutinde nts de takip ediliyor.
Çok çok uzun yazdım ama kaşıntıdan şikayeti olanlar tedbir amaçlı çok da gecikmeden doktora başvursunlar. Özel hastaneler bu konuda biraz yetersiz kalıyorlar ve sürekli takip gerektiği için fatura epey tuzlu oluyor.
...bebeğimi hayırlı zamanda sağ salim kucağıma alıp büyütmeyi nasip etsin Rabbim. Benimkini ve diğer tüm anne adaylarını