Ekmek işlerine girip hergüne yeni yeni ekmekler denerken ekşi maya yapmamak olmazdı.Ekşi mayamı yapalı epey bir zaman oldu.Maya tuttu isim bile verdim.İsmi Nisan.Umarım maya nisan ile uzunca yıllar birlikte oluruz.Şimdilik uyutuyor,besliyor ve ekmekler yapıyorum.Keyfi yerinde dolapta mışıl mışıl yatıyor.Ekşi maya için ayrı bir konu açacağım.Orda adım adım yapılış aşamalarını anlatacağım ilk fırsatta..
Ekşi mayam ile yaptığım ekmeğim ise ayrı bir güzel oldu.Lezzetine,dokusuna bayıldık.Özellikle kendi yaptığın maya ile olduğunu bilmek ise ayrı bir keyif..Gelelim bu muhteşem ekşi mayalı ekmeğin tarifine..Ama biraz zahmetli baştan söyleyeyim ..
Bu arada ekşi maya ile yapılan ekmekler oldukça çeşitli unlar ve un karışımları ile yapılıyor.Fakat yeni başlayanlar için özellikle beyaz un kullanılması öneriliyor.Biraz ilerlettikten sonra o değişik un karışımlarına geçiniz.Motivasyon açısından...
Malzemeler :
-100 gram kadar ekşi maya
-16 yemek kaşığı dolu dolu organik ekmeklik beyaz un
-1 su bardağı su
-1 tatlı kaşığı dolusu deniz tuzu + 1 yemek kaşığı su
-Çekirdekiçi,susam,haşhaş,çörekotu vs...
Yapılışı :
Suyun yarısını mayanın içine boşaltıp mayayı iyice karıştırınız.
Unu derin bir kaseye alıyoruz ve mayayı içine boşaltıp hamuru yoğurunuz... Yoğururken kalan suyu az az hamurun kuru yerlerine elimizle dökerek hamuru 4-5 dk yoğurunuz..Suyu birden dökerseniz hamur elinize yapışır ve su fazla zannedersiniz. Yada katı oldu sanıp su ilave edersiniz.Bu nedenle yavaş yavaş kontrollü gidiniz..
Güzelce yoğurup toparlanan hamuru 45 dk üstü kapalı oda ısısında mayalanmaya bırakınız..
45 dakika sonra tuzu 1 yemek kaşığı suyun içinde eritip hamurun üstüne dökünüz.İlk başta toparlanamayan bir hamur gibi gözükecek ama yoğurmaya devam ederseniz tuzlu suyu içine aldıkça harika güzel bir hamur olacak...Yaklaşık 5 dakika yoğurmak yeterli olacaktır..
Üstünü tekrar kapatıyoruz ve 1 saat daha mayalandırıyoruz...
1 saatin sonunda ıslak ellerimizle alta doğru katlayarak ilk katlamayı yapıyoruz ve 45 dakika sonra yine ellerimizi ıslatıp 2.katlamayı da yapıyoruz..
Eğer bu işlemleri akşamdan yaparsanız hamurunuzu kapaklı bir kutuya alıp dolaba kaldırabilisiniz ve bundan sonraki işlemleri sabahta yapabilirsiniz.Yok eğer sabah yoğurmaya başladıysanız işlemlere devam ediniz.Ben akşam yoğurduğum için sabaha kadar dolapta beklettim.
7 saat kadar dolapta kaldı ve sabah dolaptan alıp 15 dakika kadar oda sıcaklığına bırakınız..
Oda sıcaklığında beklemiş hamurun üzerine sprey ile su pükürtünüz yada ellerinizi ıslatıp üzerine sürünüz.Bu işlemi çekirdekler yapışsın diye yapıyoruz..
Çekirdek,susam,haşhaş vs serpiştirip hamuru tezgaha sırtüstü yatırınız .Yani çekirdek serpiştirdiğimiz kısım alta gelecek şekilde ..Sonra da ıslak ellerimizle rulo şeklinde kıvırıyoruz..Unlanmış birsepete yada kabın içine kat yeri üstte ekmeğin üstü alta gelecek şekilde alıyoruz ,poşete koyup yine dolaba kaldırıyoruz..
7 saat kadar dolapta kalacak..Daha fazlada tutabilirsiniz sorun değil .Ben dün akşamdan yoğurup dolaba kaldırıp sabahta gereken işlemleri yapınca akşama sıcak ekmek yapacak şekilde beklettim ..
Fırını 240°C altüst ayarda ısıtın.Fırın ısınırken içine ekmeği pişireceğiniz tencerenizide koyun .. Tencereyle birlikte 30 dakika ısınsın...
Dolapta mayalanmış hamurumuzu dolaptan çıkartır çıkartmaz ısınmış tencereye çevirip üzerine çizik atıp fırına veriniz.Pişireceğiniz tencere kapaklı ise kapağınıda kapatınız değilse alimünyum folyo ile kapatınız...
30 dakika kapaklı şekilde kızarana kadar da kapaksız olarak pişirin..
Afiyet Olsun....