Ekonomi, Tasarruf, Birikim, Minimalizm

pembebattaniyeli

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
25 Eylül 2018
1.034
2.968
Herkese merhaba

Yeni üyeyim, sessiz okuyuculardandım şimdiye kadar.

Tasarruf, birikim ve minimalizm konuları ile ilgileniyorum.

Burada bu konuda kendi fikir ve yaklaşımlarımdan, yaptıklarımdan, yapmak istediklerimden, hayallerimden bahsetmeyi düşünüyorum.

Bir nevi günlük gibi...

Biliyorum bununla ilgili çok konu başlığı var burada, hepsinde de sohbetler almış başını gidiyor, anladığım kadarı ile güzel arkadaşlıklar kurulup fikir alışverişi yapılıyor.

Ben de nacizane bu akıma kapılıp kendi konumu oluşturayım istedim.

Gelmek isteyen herkes şimdiden hoş gelir sefalar getirir.

Öncelikle sizlere kumbara alışkanlığımdan bahsetmek istiyorum. Eskiden cebimde, cüzdanımdaki bozukluklar ağırlık hissi oluşturur hemen harcamak isterdim. Üstelik bakkala, büfeye verince bozuklukları sanki bedavaya almışım gibi bir his olurdu.

Günlerden bir gün kafama neyin dank ettiğini hatırlamıyorum ama biriktireyim dedim. Kesmeden açılmayan teneke kumbaralardan aldım. Sürekli bozuk para attım. Hatta diyelim cebimde kağıt 5 lira ve bozuk 2 lira var ve ben 1,5 liralık bir şey alacağım. Bozuklukları vermek yerine 5 lirayı verdim. Geri kalan 5,5 bozuk liraları kumbarama attım. Böyle böyle 4-5 ayda bir kumbaram doluyor ve içinden de 600-800 lira arası bir şey çıkıyordu.

Hamilelik boyunca biriktirdiğim paralarla hep bebek eşyaları aldım. Bir dönem biriktirdiğimiz paraları kurban parası yaptık, bir dönem tatil için biriktirdik.

Sonra kızım oldu. Bir bankadan kumbara hesabı açtırdım. 5-10-25 kuruşları kızımın kilitli kumbarasına, 50 kuruş ve 1 liraları kendi kumbaramıza atar olduk.

Böyle böyle 4 yıldır kumbara yapıyoruz.

Sizler kumbara yapıyor musunuz?

Gerçekten hayat pahalı bu aralar. Çocuğunuz var mı? Evli misiniz? Çalışıyor musunuz?
Hayır çocuğum yok evliyim ve çalışıyorum borç kapatma üzerine yoğunlaştık evliliğimizin başımdan beri ben henüz çalışıyorum daha önce evdeydim kpss süreci ama atanamadım özeldeyim malsef alakasız bir sektörde
Bende bu duzen içerisinde dikkatli bilinçli olabilmek adına okuyorum araştırıyorum ihtiyaçlarımı min düzeye indirip yaşamaya bakıyorum siz çalışıyor musunuz

Ben kumbara da pek istikrarli degilim sebebi de tl de beklemeyi tercih etmiyorum. Hemen ceviriyorum ya doviz ya altin. Buyuk harcamalarida odemeye basliyorum erken alip, yada kurban parasi hazirsa al sat yapiyorum.
Tlde beklersem atar atar harcarim duramam

Aslında ben de öyle düşünüyordum ama bozukluklar bir şekilde eriyip gidiyor. Benim de internet bankacılığında altın hesabım var, iniş çıkışları takip edip 10-15 liralık bile altın alıyorum

Hayır çocuğum yok evliyim ve çalışıyorum borç kapatma üzerine yoğunlaştık evliliğimizin başımdan beri ben henüz çalışıyorum daha önce evdeydim kpss süreci ama atanamadım özeldeyim malsef alakasız bir sektörde
Bende bu duzen içerisinde dikkatli bilinçli olabilmek adına okuyorum araştırıyorum ihtiyaçlarımı min düzeye indirip yaşamaya bakıyorum siz çalışıyor musunuz

Çalışıyorum ben de. Bizim borcumuz yok neyse ki. Ama evimi kira. Benim de hedefim kendime araba almak.

Slmlar bende geldim...çalışmıyorum 3 yaş civarı oğlum var kendi çapımda birikim yapıyorum altın hesabım var ufak ufak dolar alıyorum oradan bir ara kumbara yaptım gerçekten bozukluklardan iyi para birikiyor şuan bıraktım direk hesaba para ekleyip dolar alıyorum

Merhaba bende geleyim :halay:normalde de tutumluydum ama birikim yapamiyordum. Burdaki topikleri farkettikten sonra basladim . Yeni sayilir ama hizli ilerliyor.
Calismiyorum ve yilsonuna kadar sikisigiz . Burda yazilanlari okumak cok motive ediyor.

Slmlar bende geldim...çalışmıyorum 3 yaş civarı oğlum var kendi çapımda birikim yapıyorum altın hesabım var ufak ufak dolar alıyorum oradan bir ara kumbara yaptım gerçekten bozukluklardan iyi para birikiyor şuan bıraktım direk hesaba para ekleyip dolar alıyorum

bende varımmmmm.

İyi akşamlar bende geldim:KK200:

Herkes hoş geldi, sefalar getirdi.

Bende bu ay itibariyle kendime araç almak için birikim yapacağım.bir kızım var 3.5 yaşında ve yarın doğumum var .belli süre calisamicam ama iki cocukla pek sosyal olamiyacagimdan paramda cebimde kalacak diye düşünüyorum.ulke durumu malum herşey zamlı indirimleri takip Edip ona göre alışveriş yapicam.hayirli olsun topik

Merhaba, ben de bir minimalistim diyebiliyorum artık rahatça. Zaten bu düşünceye ulaştığımdan beri harcamalara dikkat etmeye çalışıyorum.
Kumbara bir ara yaptık ama ben artık nakit neredeyse hiç kullanmıyorum. Paramı hep banka kartı kullanarak harcıyorum. Bir de son 2,5 aydır altın almaya çalışıyorum elime geçen para ile. Kalanıyla da geçinmeye çalışıyoruz. Bebek meselesi bizi bayağı zorladı önceden birikimimiz olmadığı için.

Bende bu ay itibariyle kendime araç almak için birikim yapacağım.bir kızım var 3.5 yaşında ve yarın doğumum var .belli süre calisamicam ama iki cocukla pek sosyal olamiyacagimdan paramda cebimde kalacak diye düşünüyorum.ulke durumu malum herşey zamlı indirimleri takip Edip ona göre alışveriş yapicam.hayirli olsun topik

Hayırlı olsun doğumun. Benim de doğum iznimde epey param birikmişti.

Hedefimiz birer araba olsun o halde

merhaba..bende şurada yerimi alayım usulca:)

ev hanımıyım ,çalışmıyorum...minimalist olduğumu düşünüyorum bende..fazladan hiçbir şey almam,es kaza almışsamda evde tutmam:)

ayrıca kumbara olayını çok seviyorum..alınacaklar için biriktiriyorum..mesela lazer yazıcı almak istiyorum,oğlum için..evde var ama kartuşuyla başa çıkamıyoruz artık.orjinalleri pahalı,doldurmakta ayrıca sıkıntı..doğrun düzgün doldurabilene de rastlamadık henüz..
istediğim yazıcı 800 lira toneriyle birlikte..kumbarada yavaş yavaş biriktiriyorum şimdilik..

bizimde aralık,ocak gibi araba alma planımız var ama
şansımdan mıdır nedir,krize denk geldik..bu pahalılıkta almak ne kadar mantıklı diye düşünüyorum hep..eşimin arabası var zaten..ama diğer taraftan artık ihtiyaç gibi görüyorum istanbul için..kararsızım çok..

X