Bebek Beslenmesi Ek Gıdaya Geçen Bebeklerin Beslenmesi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.731
27.703
49
bebek-beslenmesinde-dogru-bilinen-yanlislar-e1491591056890.jpg



6 ila 7 ay

Bebeğimin yeterince kilo aldığından nasıl emin olabilirim?


Yeni annelerin bebeklerinin kilosu hakkında endişe duymaları normaldir. Doğumdan kısa bir süre sonra, bebeğinizin kilosu 'yüzde birlik' denen bir boy ve kilo grafiğinde işaretlenecektir. Bu grafiklerde 'yüzde birlik' denen belli sayıda çizgi bulunur. Çocuğunuzun kilo artışının bu çizgilerden birini takip etmesi çocuğunuzun gelişiminin normal olduğunu gösterir. Boy artışı da aynı şekilde takip edilir. Eğer çocuğunuzun gelişimi en alt çizginin önemli ölçüde altında seyrediyorsa, veya önemli ölçüde daha önce takip ettiği çizginin altına düşmüşse, bu konuyu çocuk doktorunuzla veya çocuğunuzun boyunu ve kilosunu ölçen sağlık uzmanıyla tartışmalısınız.


Gıdaları evimde mi hazırlamalıyım, yoksa hazır gıda mı almalıyım?

Herkes ara sıra hazır gıda tüketir. Bu son derece pratik olabilir. Ancak sürekli hazır gıda almaya gerek yoktur. Püreler ve diğer bebek besinleri bazı basit mutfak gereçleriyle kolayca hazırlanabilir. Bunları kaliteli malzemelerden yapabilir ve çok sayıda öğüne yetecek kadar büyük yığınları dondurarak saklayabilirsiniz. Kendi gıdalarınızı hazırladığınızda, içinde ne olduğunu bilirsiniz ve küçük midelerin hiç de ihtiyaç duymayacağı koruyucular ve diğer katkı maddeler gibi gereksiz ilavelerin bulunmadığından emin olabilirsiniz.


Püre yapmak için özel aletlere ihtiyacım var mı?

El blenderı ile çocuğunuzun ihtiyaç duyabileceği tüm püreleri hazırlayabilirsiniz. Özellikle sütten kesmenin ilk aşamalarında katı gıdaların tamamen pürüzsüz olması önemlidir, zira bu aşamada bebeğinizin en küçük katı parçalarla dahi başa çıkma yetisi olmayacaktır. Bu aşamada pütürlü yiyecekler vermek bebeğinizin boğazına yiyecek kaçırmasına neden olacaktır.

Bebeğiniz daha dokulu yiyecekleri yutma yetisini geliştirdikçe daha yoğun püreler ve daha topaklı ezmeler hazırlayabilirsiniz. Pürelerinizi buzlukta saklamak için kapaklı bir buz kalıbı (veya özel bebek maması kapları) çok işe yarayacaktır.




7 ila 9 ay

Süt ürünlerine ne zaman geçiş yapabilirim?

Bebeğiniz 6 aylık olduğunda, beslenmesine yoğurt, tereyağı veya [labne] gibi yumuşak ürünler ekleyerek onu süt ürünleriyle tanıştırmak güvenli olacaktır. Ancak bebeğiniz 1 yaşına ulaşıncaya kadar inek sütü içecek olarak veya anne sütü veya mama yerine verilmemelidir. Bu aşamada yeterli miktarda kalori ve vitamin için tam yağlı inek sütü verilmesi önemlidir


Bebeğime çeşni ve baharat verebilir miyim?

Yemeklere biber veya baharat eklemenin baharatlar sofrada değil de yemekler hazırlanırken eklendiği sürece bir sakıncası yoktur. Ancak şeker veya tuz eklenmemelidir. Çeşniler yiyeceklerin tadını çok acı yapma riski olmadan ilginçleştirebilir. Çoğu bebek sarımsağın tadını sever, özellikle de ebeveynleri kendi beslenmelerinde bol miktarda sarımsak tüketiyorsa.


Bebeğim ne zaman kendi kendine yemek yemeye başlamalı?

6. aydan itibaren bebekler biberon tutabilir veya destekleyebilirler veya sütten kesilme sırasında ellerine kaşık alabilirler, ancak bir süre boyunca sizin yardımınız olmadan kendi kendilerine yemek yiyemeyeceklerdir. Çoğu bebek yiyecekleri veya yemek gereçlerini ellerine almak için sabırsızlanacaktır. Sütten kesmenin ilk aşamalarında kullandığınız kaşıkların yumuşak olduğundan emin olun, zira bebekler kaşıkların uçlarını ısırmaya meyilli olduklarından sert plastik ve metal kaşıklar çok önceden kullanılırsa hassas diş etlerine zarar verebilirler. 15. aydan itibaren bebeklerin iyi kaşık tutabilmesi gerekir, ancak kaşığı tabaktan ağızlarına götürünceye kadar yeterince düzgün ve sabit tutamayıp yemekleri dökebilirler. Ancak yine de çabaları övgüyle karşılanmalıdır!


 
X