Bu arada yazıları biraz daha inceledim, sanıyorum aşağıdaki yazı daha alakalı olacakmış..
Bebeğinize Katı Gıda Tavsiyeleri
Sanılanın, gelenekselleşmiş alışkanlıkların aksine bebeklere ilk verilecek katı gıdalar ile ilgili değişmez katı kurallar yoktur. Pek çok kişi en iyi ilk katı gıdanın pirinç püresi olduğuna inanır. Ancak, aslına bakarsanız, bebeğiniz anne sütünden fazlasıyla karbonhidrat aldı zaten. Altıncı aya gelen bebeğinize pirinç püresiyle daha fazla karbonhidrat vermek yerine ona protein zengini et ile yapacağınız pürelerden vermek daha akıllıcadır.
Peki, bebeğinize ilk gıda olarak muz verirseniz onun tatlıya düşkün bir bebek olacağından mı çekiniyorsunuz? Alakası bile yok!. İlk katı gıdaların bebeğinizin yemek tercihlerini etkilediği yönünde hiç bir kanıt bulunmuyor. Bu yazımızda bebeğinize vereceğiniz ilk katı gıdalardan başlayarak 36 aylık olana kadar bebeğinize neler verebileceğinizi özet olarak sunacağız. Unutmayın bu yazımızda geçen mamaların tariflerini diğer yazılarımızda bulabilirsiniz!
4 ila 6 Aylık Bebeğiniz için Mamalar
Anne Sütü ya da Anne Sütü Formülü: Bebeğinizi en azından ilk bir yıl boyunca anne sütüyle beslemeniz önemlidir. Bebeğiniz 6 aydan 12 aylık olana kadar alması gereken besin maddelerinin yarısını anne sütünden alacaktır.
Pirinç Püresi: Yaygın bir ilk katı gıdadır, çünkü alerjenik etkisi olma riski oldukça düşüktür. Bebeğiniz 6 aydan sonra demir ihtiyacı duyacağından pirinçlerin bebekler için özel hazırlanmış demir yönünden güçlendirilmiş pirinçlerden olmasını tercih edebilirsiniz. Bunun yanında bebeğinize yulaf ezmesi ve arpa püresi mamaları da hazırlayabilirsiniz.
Tekli Sebze Püreleri: Kabak, yeşil fasülye, tatlı patates. Hafif tatlı, tadı ağır olmayan sebzeleri tercih edin ve mamaları tek sebze ile hazırlayın. Bebeğinizin karıştıracağınız sebzelere alerjisi olmadığından emin olana kadar sebzeleri kombine etmeyin.
Tekli Meyve Ezmeleri ya da Püreleri: Elma, şeftali, armut.
Eğer ailenizde gıdalara karşı alerjisi olan kimse var ise bebeğiniz 6 aylık olana kadar katı mamaya başlamamanız daha doğru olacaktır. Hatta belki 9 aya kadar bile bekleyebilirsiniz. Bu süre zarfında bebeğinizi gözlemleyin ve katı gıdalara hazır olduğundan emin olmaya çalışın. Detaylar için: Bebeğim Katı Mamaya Hazır Mı?
Tabii hazırlayacağınız mamaları kaşıkla bebeğinize vermelisiniz, biberonla değil. Mamayı seyreltmek için anne sütü, formülü ya da su kullanabilirsiniz. Başlangıçta, bebeğiniz alışana kadar, mamaları çok akıcı hazırlayabiliriniz. Bebeğiniz alıştıktan sonra mama kıvamını koyultarak taneli gıdalara ve çiğnemeye yavaş yavaş alıştıracaksınız.