• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi ek gıda ve fayfaları

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

fikriye_bg

SaNBeRk 14/08/2008
Kayıtlı Üye
13 Ağustos 2008
5.126
33
163
40
İstanbul
Hepimiz 6 aydan sonra anne sütü olsa da olmasa da ek gıda vermeye başladık.Benim fikrim şu.Verdiğimiz gıdaların fayfaları ve bebeklerin sağlığı üzerindeki etki yazalım.
Bebeğim kansızlığı var onun için bol bol mercimek yidirmeye çalışıyorum.

MERCİMEK: Lifli ve bol proteinli bir besin olan mercimek başta B vitamini ve demir olmak üzere kalsiyum, manganez, sodyum, bakır, çinko ve fosfor mineralleri açısından da zengindir.

Mercimeğin Faydaları: Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Gözlere de yararlıdır. Mercimeğin kalori değeri de yüksektir. Enerji verir ve yorgunluğu giderir. Kansızlara faydalıdır. Anne sütünü attırır. Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır. Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korunmaya yardımcı olur. Kalp krizi riskini azaltır. Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.
 
Kuru Kayısının Faydaları Yararları

Kuru kayısı kalp kaslarını çalıştırıyor

Kuru kayısı hem besleyici hem de potasyum açısından çok zengin bir besin. Kayısı, sindirim sorunlarına iyi geliyor, stresi ve kansızlığı önlüyor. ıçerdiği A vitamini cilt bozukluklarının tedavisinde etkili. Ayrıca kuru kayısı, büyümeye yardımcıdır. Görme fonksiyonlarını güçlendirir, şeker hastalığının gelişimini engeller, bağışıklık sistemini korur. ıçerdiği potasyum sayesinde kalp kasları ve sinirlerin iyi çalışmasını sağlar. Kayısı lifli bir meyvedir kanserden korur. Her sabah aç karnına yenilen 5-6 adet kuru kayısı kabızlığı önler.
Sabah kahvaltısına akşam muhallebisşnş katabilirsiniz.
 
eriği,Kiraz,çilek,ahududu,böğürtlen,elma, kırmızı lahana, patlıcan ve soğan:
Bulaşıcı hastalık ve iltihaplardan korur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanın pıhtılaşmasını engeller. Kanser oluşumunu engeller,şifalı dır.

brokoli, karnabahar,Havuç,domates,lahana, ıspanak,bal kabağı,şeftali,kayısı,turunçgiller ve kuru kayısı:
Savunma sistemini güçlendirir. Tehlikeli maddelerin hücre ve dokulara zarar vermesini engeller. Kanser tehlikesini azaltır,şifalı dır.


Havuç, patates, yeşil salatalar, buğday, taze çilek, böğürtlen, fıstık ve ceviz:
Bakteri ve virüslerin çoğalmasını engeller.

mercimek,Kuru fasulye,kuru bakliyat,nohut,tahıllar ve patates:
Kan şekerini ve tansiyonu düzenler. ıltihaplardan korur. Hücreleri korur ve kanser oluşumunu engeller,şifalı dır.

bezelye ve Kuru bakliyat:
Kollestrolü düşürür. Bakteri, virüs ve mantarların çoğalmasını engeller. Kalın bağırsak kanseri tehlikesini azaltır.

Kara turp,ve kıvırcık salata:
Bulaşıcı hastalıklar ve kanserden korur.

Sarımsak,taze ve kuru soğan,pırasa:
Bakteri, virüs ve mantarların gelişmesini engeller. Bağışıklık sistemini güçlendirir. ıltihapların iyileşmesinde yardımcı olur. Kan pıhtılaşmasını yavaşlatır. Kanda kollestrolü düşürür. Kan basıncını düzenler. Kabızlığı önler. Kanser tehlikesini azaltır,şifalı dır.

buğday,Soya fasulyesi ve keten tohumu:
Meme, döl yatağı, prostat kanserinde etkilidir,şifalı dır.

Soya fasulyesi, fındık, susam, zeytin yağı ve bitkisel yağlar:
Kollestrolü düşürür. Kalın bağırsak kanseri tehlikesini azaltır,şifalı dır.

limon,Nane ve kimyon yağı:
Kanser tehlikesini azaltır,şifalı dır.
 
Patates: ıçeriğinde yüksek oranda C vitamini , B vitamini , potasyum ve kalsiyum protein, bakır, demir ve fosfor bulunur
Patatesin yararları:
Kandaki şeker oranını düşürür. Bu nedenle patates şeker hastaları için yararlı bir besindi
Sindirimi kolaylaştırıcı ve kabızlığı önleyicidir.
Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur.
Kansere karşı koruyucu bir sebzelerdendir
Bağırsak gazlarını ve basur ağrılarını hafifletir.
El ve ayak çatlaklarına iyi gelmektedir.
Damar sertliğini giderici etkisi vardır
Böbrekler için yararlıdır.
Kanı temizler.
Patates halsizliğe ve yorgunluğa karşı da etkilidir.
Cilt sağlığı için de gerekli olan patates normal ve kuru ciltlere faydalı bir besindir.
Patates Birinci ve ikinci derecedeki yanıklar için tedavi edici olarak kullanılmaktadır.
 
Havuç: A vitamini , B, C, D ve E vitaminleri bakımından oldukça zengin bir besindir. Havucun içeriğinde karoten, şeker ve fosfor da bulunur.
Havucun yararları: Vücuda, kalbe ve gözlere kuvvet verir. Kansere karşı koruyucu bir besindir.Cinsel gücü arttırır.
Havuç bağırsakları çalıştırır , hazmı kolaylaştırır. ıdrar ve gaz söktürür. Kabızlığı önler, ishali keser.
Astım, bronşit ve öksürüğe karşı yararlıdır.
Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardım eder.Bağırsak iltihaplarına ve böbrek ağrılarına karşı etkilidir. Bitkinliğe ve Kansızlığa karşı faydalıdır.
Kandaki kolesterol oranını düşürür,Kalp krizi ve felç riskini azaltır. kalp hastalıkları ve damar sertliğine karşı yararlıdır. Kanı temizler.Anne sütünü arttırır.
Cilde tazelik ve canlılık verir. Cilt hastalıklarına karşı faydalıdır.Alzheimer, Romatizma ve gut hastalığına iyi gelir. Diş etlerini güçlendirir.
 
çok tesekkürler canım.çok güzel bir baslık zatenne kadar yedirdiğimiz değil ne ölçüde yararlı seyler yedirdiğimiz önemli olan. faydalanıcam bundanhihoyyyt
 
Pirinç: Nişasta açısından zengin bir besin olan pirinç, içerdiği kalori ile miktarı ile çok iyi bir enerji kaynağıdır. 100 gr. kuru pirinç yaklaşık 360 kalori içerir. Ayrıca, B1, B2, C ve E vitaminleri ile sodyum, magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir ve fosfor minerallerini içerir. Pirincin besin değeri kabuğu alındığında azalır. Bu nedenle besin değerlerini koruması ve daha yararlı olması için kepekli pirinç tercih edilmelidir.

Pirincin Faydaları: Vücut gelişimini destekler. Vücuda enerji verir ve vücudu kuvvetlendirir. Doyurucudur. Zihni açar. Yüksek tansiyonu düşürür. Hazmı kolaylaştırır. Vücuttaki fazla suyu çekerek vücudun toksit maddeleri uzaklaştırmasına yardımcı olur ve ishali de keser. ıçeriğinde bulunan kanser önleyici maddeler sayesinde başta bağırsak kanseri olmak üzere kansere koruyucudur. Kandaki kolesterol oranını azaltıcı etkisi ile kalp ve damar hastalıklarına karşı da koruyucudur. Ayrıca, böbreklere faydalıdır.


BESıN DEĞERLERı

100 gr. pişirilmiş beyaz pirincin besin değerleri şunlardır: 109 kalori: 24 gr. protein; 242 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 01 gr. yağ; 01 gr. lif; 28 mgr. fosfor; 10 mgr. kalsiyum; 02 mgr. demir; 374 mgr. sodyum; 28 mgr. potasyum; 002 mgr. B1 vitamini; 001 mgr. B2 vitamini ve 0.4 mgr. B3 vitamini.

Esmer pirinç denilen türün besin değerleri beyazınkinden daha yüksektir ve 100 gr. pişirilmiş esmer pirincin besin değerleri şöyle sıralanabilir: 282 kalori; 36 gr. protein; 26.7 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 3 l gr. yağ; 1.6 gr. lif; 94 mgr. fosfor; 98 mgr. kalsiyum; l mgr. demir; 71 mgr. sodyum; 177 mgr. potasyum: 220 mgr. magnezyum; 1.4 mgr. çinko; 110 IU A vitamini; 03 mgr. B1 vitamini ve 004 mgr. B2 vitamini.

--------------------------------------------------------------------------------
 
Pekmez, yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Ayrıca, mineralleri yoğun olarak içermektedir. Pekmez özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziklilerin, tüberkilozlu hastaların, iyileşme dönemindeki kişilerin diyetinde yer alması önerilmektedir.
Pekmezin çok iyi kaynak olduğu besin öğelerinden biri de kromdur. Dokuların krom içeriği hamilelikte, malnütrisyonda ve yaşla büyük ölçüde azalmaktadır. Krom, glikoz toleransa faktörünün yapısında bulunur. Ve insülün kullanımı ile glikoz metabolizmasını etkiler. Rafinasyon işlemi sonucunda gıdalardaki krom miktarının büyük ölçüde azaldığı göz önüne alınırsa pekmezdeki kromun önemi daha da belirginleşmektedir.

ÜZÜM PEKMEZı

Vücuttaki kanı arttırır
Enerji verir
ıştah açarHamilelikta ve bebek gelişiminde çok faydalıdır
Mideyi, bağırsakları, böbrekleri kuvvetlendirir
Damar sertliğine iyi gelir
Kan dolaşımını rahatlatır

DUT PEKMEZı

Kan eksikliği bulunan hastalarda çok büyük faydalar sağlar.
Mide hastalıklarında özellikle, ülser hastalığına iyi gelir.
Astım ve bronşit hastalıklarında faydalıdır.
Soğuğa karşı vücut direncini arttırıcı özelliğe sahiptir.
Sporcular için bir enerji deposudur.
Bebeklerin büyümesinde ve gelişmesine yardımcı olur.
Çocukların zeka gelişimine yardımcı olur.
Gargara halinde ağız ve boğaz hastalıklarında etkilidir.
Çocuklarda sıklıkla rastlanan pamukçukta da yaygın olarak kullanılır

KEÇı BOYNUZU (HARNUP) PEKMEZı

Kolestrolü düşürür ve tansiyonu dengeler
Kalbi takviye eder
Cinsel gücü ve sperm sayısını artırıcı özelliği kesinlik kazanmıştır.
Vücudu güçlendirip dinamize eder
Kansızlığa birebirdir
Dişleri besler Kemikleri güçlendirir
Bağırsakları çalıştırır
Çocuklar ve hamile bayanlar için faydalıdır
Potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, bakır, çinko içerir
akciğer rahatsızlıklarında da kullanılır.

ANDIZ PEKMEZı

Andız pekmezi ise bronşit, öksürük, sarılık, kaşıntı, egzama, mide bulantısı, akciğer, karaciğere faydalı bir pekmezdir.Bütün pekmez cinslerinde olduğu gibi kan yapıcıdır ve enerji verir.
 
D vitamini doğrudan güneş ışığı ile deride sentez edilebilir. Ancak her mevsimde bir bebeğin vücudunda gerektiği kadar D vitamini üretilmesine yetecek kadar güneş ışığı olmayabilir. Güneş ışığının ne kadar D vitamini oluşturacağı, cilt renginin koyuluğu ve güneş ışığı miktarı ile de bağlantılıdır. Ayrıca altı aydan küçük bebeklerin çok fazla güneş ışığına doğrudan mağruz kalmaları cilt kanserine de yol açabilmektedir. Dolayısıyla yeterli güneş görmedikleri için kendi D vitaminlerini yapamayan bebeklere dışarıdan ek D vitamini verilmektedir.

D vitamini, yaşamın ilk iki ayından itibaren ağız yolu ile doktorların önerdiği miktarlarda çocuklara verilmelidir. Özellikle prematüre bebekler ve sık doğum yapan kadınların bebekleri, yetersiz D vitamini depoları ile doğduğundan D vitamini gereksinimleri fazladır. Anne bebeğini emzirirken yeterli D vitamini veya güneş ışını almalıdır, böylece sütünden bebeğine D vitamininin geçişini de sağlayabilir.

D Vitamini Faydaları:
Kemik ve diş yapısının oluşumuna katkı sağlar.
Kemikten kana kalsiyum geçişini artırır.
Barsaklardan kalsiyum ve fosfor emilimini artırır.
ıdrarla kalsiyum ve fosforun atılımını azaltır.
Sinir sistemi, kalp ve kanın pıhtılaşma mekanizmasına etkileri vardır.

D vitamini doğal besinlerle de alınabilir. Bitkilerde D vitamini pek bulunmaz. Hayvansal ürünlerden; yumurta sarısı, süt, tereyağı, balık, karaciğer, peynir başlıca D vitamini kaynağıdır. Hayvansal ürünlerin D vitamini açısından zenginliği hayvanın ne denli güneş ışınlarına maruz kaldığına göre değişmektedir. Güneş görmeyen ve kapalı mekanlarda yetiştirilen hayvanların ürünleri D vitamini yönünden fakir kalmaktadır.

D Vitamini Eksikliği:
Çocuklarda Raşitizm denen hastalığa yol açar.
Kaslarda gevşeklik ve güçsüzlük başlar.
Baş bölgesinde aşırı terleme
Ayakta dikilmekte zorlanırlar.
Bacak kemikleri çarpık olarak gelişir.
Huzursuzluk kendini gösterir.
ıştahsızlığa neden olur.
Deri soluk ve kansız gözükür.
Kaka yapmakta problemler yaşanır.
Kafa kemiklerinde yumuşama ve eğrilme gözlenir.
Kaburgalarda yuvarlak çıkıntılar belirir.
Vücuttaki kemiklerde deformasyon ortaya çıkar.
Dişler geç çıkar, gelişemez ve şekil bozuklukları olur.
Adale kasılmaları yaşanır.
Düztabanlık görülür.
Görme ve duyma bozulur.
 
DEMıRıN DOĞAL KAYNAKLARI
Demir hayvansal yiyeceklerde daha fazladır. Bitkilerden genel olarak demir gereksinmesinin karşılanmasını beklemek doğu değildir. Vitamin yönünden zengin olmalarına karşın bitkiler demir için iyi bir kaynak olamazlar.

Aşağıda önemli besinlerdeki demir miktarları ve vücut tarafından emilim yüzdeleri yer almaktadır.

Esas önemli olan nokta besinlerin içerdiği demirden çok ne kadarının vücut tarafından emilebildiğidir.

BESıN 100 gr.da DEMıR
Dalak 15"" mg
Bira mayası 17.3 mg
Pekmez 16.1 mg
Buğday kepeği 14.9 mg
Kabak çekirdeği 11.2 mg
Karaçiğer 8 – 9 mg
Ay çekirdeği 7.1 mg
Darı 6.8 mg
Maydanoz 6.2 mg
Yulaf 4 – 6 mg
Yer elması 3.4 mg
Ceviz 3.1 mg
Kırmızı et 2 – 4 mg
Yumurta 2 – 3 mg
Baklagiller 2 – 3 mg
Mercimek,pirinç 3 – 4 mg
Yeşil sebze (Çiğ) 1 – 8 mg
Balık 0.5 - 1.5 mg
Meyve 0.3 – 4.0 mg
Patates 0.3 – 2.0 mg
Tavuk 1.5 mg
Fındık,fıstık 1 – 3 mg
Süt 0.1 – 0.4 mg

BESıN EMıLıM YÜZDESı
Dana eti % 15 – 20
Balık eti % 10
Dana karaciğeri % 9 – 17
Soya fasulyesi % 5 – 7
Yeşil salata % 4 – 5
Buğday % 4 – 5
Mısır % 3 – 4
Kuru fasulye % 2 – 3
Ispanak % 1 – 2
Pirinç % 1
 
Back