Bebek Beslenmesi ek gıda sorunsalimiz...

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
Kizimin hayatinin 183. Gunu basladik blw ye. Suan 8 aylik cimbizlama yapmayi dahi ogrendi. Birak puturu pirzola kemiriyor.

Konu sahibi herseyi puruzsuz pure yaparsan asla ogrenemez cigmemeyi ve yutmayi 10 yasinda hala pure yiyen birini okudum gecenlerde bir instagram sayfasinda. Hasla ver sen sebzeyi eline kemirsin ogrensin yemegi. Birde o icinde carsamba pazari olan igrenc bulamaclardan yapma yedigi seyin tadini bilsin de yesin.

Ben seye karsiyim.. "cocuk kendini kurtarir mutlaka,yutar yada cikarir.biz mudahale etmeyelim.ogurur normaldir.."
Evet yemek borusundaysa yutar yada cikarir da..nefes borusuna kacarsa nolcak.. benim kalbim dayanmiyordu blw bebek videolari izlemeye. Anneleri kahkaha atarak cekmisler nefessiz kalan bebekleri.. bilemiyorum ben iskence gibi goruyorum.
Ama siz de mesela aaa kendisi yemeyi gec ogrenmis iskence etmisler cocuga tuuh diyebilirsiniz.
Ya cocuga 2kasik kendim yediremyceksem niye dogurdum kafasindayim ben bi de ne biliyim..
Katiliyorum puturlu ve kivamli yedirmek gerek evet. Agzinda geveleyip yutmayi ogrenmeli ama.. simdi erken bence. 9-10.ayda puturluye gecilebilir bence. Her bebek ayni degilki..

Canım daha küçük merak etme alışacaktır.
7-8aya kadar benim yaptığım hatayı yapma. Blendıra alışmasın aman diye blw denedim. 8 aylık olana kadar hiç yemedi. Kilo almayı bırak(zaten dönemsel olarak kilo alımı az olsa da) kilo verdi. 2 ay kendim verdim bazı yiyecekleri yine eline verdim. 10. Aydan sonra zaten kendi eliyle yemeye çalışıyor. Blw için acele etme 9-10 ay sonrası üstüne düşersin. Her bebek blw bebeği olmuyor. Şimdi anlıyorum. Şu an yaşına girdi dişi yeni çıktı. Köfte tavuk hepsini yer kendisi. 6. Ay özellikle püre ile tadım dönemi, 7-8ay pütürlü yeme çalışmaları, 9-10 pütür gibi düşün. 10 dan sonra pütüre alıştıysa herşeyi yer artık. Damağı ile eziyor olsa da bence diş de önemli bir faktör.

tam duymak istediğim cevap heralde :) zorlama istedigi zaman hazır olunca zaten yer :)) inşallah öyle olur yani :)
Sen istedigin kadar hayir vermem olmaz yeme yiyemezsin de, cani isterse yer yani.. elini atar alir agzina koyar bi gun.. onune koy herseyden. Doke saca ogrencek. Benim halilar mahvoldu mesela. Hala kafasina geciriyo bardagi tabagi (21 aylik) . Ama ne yapalim yani. Ancak oyle yiyor. Suan dunyadan bihaber. Ilgisini cekince yemeye basliycak.
Hatta yerden buldugu kil tuy cop bilimum kucuk seyi bile yemeye caliscak.. :/

Ben seye karsiyim.. "cocuk kendini kurtarir mutlaka,yutar yada cikarir.biz mudahale etmeyelim.ogurur normaldir.."
Evet yemek borusundaysa yutar yada cikarir da..nefes borusuna kacarsa nolcak.. benim kalbim dayanmiyordu blw bebek videolari izlemeye. Anneleri kahkaha atarak cekmisler nefessiz kalan bebekleri.. bilemiyorum ben iskence gibi goruyorum.
Ama siz de mesela aaa kendisi yemeyi gec ogrenmis iskence etmisler cocuga tuuh diyebilirsiniz.
Ya cocuga 2kasik kendim yediremyceksem niye dogurdum kafasindayim ben bi de ne biliyim..
Katiliyorum puturlu ve kivamli yedirmek gerek evet. Agzinda geveleyip yutmayi ogrenmeli ama.. simdi erken bence. 9-10.ayda puturluye gecilebilir bence. Her bebek ayni degilki..
evet her bebek aynı değil,ogururken gözleri yasardiginda cikarmaya calistiginda (ki 2 defa oldu korkumdan öldüm) ben dayanamiyorum o haline asla..

7-8aya kadar benim yaptığım hatayı yapma. Blendıra alışmasın aman diye blw denedim. 8 aylık olana kadar hiç yemedi. Kilo almayı bırak(zaten dönemsel olarak kilo alımı az olsa da) kilo verdi. 2 ay kendim verdim bazı yiyecekleri yine eline verdim. 10. Aydan sonra zaten kendi eliyle yemeye çalışıyor. Blw için acele etme 9-10 ay sonrası üstüne düşersin. Her bebek blw bebeği olmuyor. Şimdi anlıyorum. Şu an yaşına girdi dişi yeni çıktı. Köfte tavuk hepsini yer kendisi. 6. Ay özellikle püre ile tadım dönemi, 7-8ay pütürlü yeme çalışmaları, 9-10 pütür gibi düşün. 10 dan sonra pütüre alıştıysa herşeyi yer artık. Damağı ile eziyor olsa da bence diş de önemli bir faktör.
Evet bence de.. kizimin ilk disi 11.ayda cikti. Ondan sonra yeme istegi artti..tatmak istedi cigneyebildigini farketri falan..

içimi rahatlattiniz bu mesajla tesekkurler :)

evet her bebek aynı değil,ogururken gözleri yasardiginda cikarmaya calistiginda (ki 2 defa oldu korkumdan öldüm) ben dayanamiyorum o haline asla..
Sen teşvik etmeye devam edersen elbet alışacaktır ilerde. 8 Aydan sonra pütür yemezse o zaman biraz telaş yapabilirsin. Bence sorun yok. Doktorlar daha iyi bilir tabi ben tecrübemi aktarmak istedim. Muz gibi yumuşak besinleri elinle minik koparıp ağzına ver önce. Damağı ile ezmeyi öğrensin daha sonra eline verir kendisinin yemesini izlersin.

Parmaginla sogukkanlilikla almayi dene. Cocugu bas asagi tut kendin de diz cok oyle anlarda. (Insallah bidaha yasamazsin insanin omrunden omur gidiyor. Oturup agladigimi bilirim o anlardan sonra..) cocugu bas asagi tutup diger elimle parmagimla almayi denerdim ben. :KK43: cok kotu uff Allah korusun.

direk heimlick manevrası geldi aklıma..çocuğu mama sandalyesinden aldığım gibi karnına baskı yaptım..Tüm halıya çıkardık :) olan halıya olsun, sonra bana bakıp o halde kikirdayinca kendime geldim :)

Bebegim hic nefessiz kalmadi. Blwde annenin tepkisi telasli olmaz ise bebek bogulmaz çünkü ogurme refkleksi dilin on kismindadir bebek yiyebileceginden buyuk bir sey koparirsa dilin arka kismina denk gelir ogurme refkelksi devreye girer ve cikarir. klasik beslenmede verilen pure ogurulerek cikarilamayacagi icin bogulma riski daha fazladir. 10 ay ise puture gecmek icin cok cok gec..

Benim kizim 2 yasina kadar herseyi pure seklinde yedi.. pilavi boolll yogurtla yutarak yerdi ustelik 4 aylikken dişleri cikmaya baslamisti.... 2 yasindan sonra cubuķ krakerle cignemeyi ogrendi....suan 5.5 yasinda o 2 yıl herseyi ezerek bol yogurtla yedi... pismis lapa gibi olmus patlicani iyice ezerdim yogurtla yerdi...

Bebegim hic nefessiz kalmadi. Blwde annenin tepkisi telasli olmaz ise bebek bogulmaz çünkü ogurme refkleksi dilin on kismindadir bebek yiyebileceginden buyuk bir sey koparirsa dilin arka kismina denk gelir ogurme refkelksi devreye girer ve cikarir. klasik beslenmede verilen pure ogurulerek cikarilamayacagi icin bogulma riski daha fazladir. 10 ay ise puture gecmek icin cok cok gec..
E peki diyelim ki 12. Ayda puture gecildi ne olacak.. gec diye napsin yani anne? Ne kadar zorlarsak zorlayalim cocuk istemeyince yemiyor ki. :/
Bence bi de dis cikarma ayi da onemli. Sizinki mesela kac aylikken cikardi? Benim kizim 11.ayda cikardi ilk disini ve ondan sonra bi anda cigneyebilitesi geldi cocugun :KK70:

Benim kizim 2 yasina kadar herseyi pure seklinde yedi.. pilavi boolll yogurtla yutarak yerdi ustelik 4 aylikken dişleri cikmaya baslamisti.... 2 yasindan sonra cubuķ krakerle cignemeyi ogrendi....suan 5.5 yasinda o 2 yıl herseyi ezerek bol yogurtla yedi... pismis lapa gibi olmus patlicani iyice ezerdim yogurtla yerdi...
Olsun ama simdi alismis iste. 2den sonra yemeye baslamis .. eninde sonunda ogrenmis ..

Yemiyorsa zorlamayin. Bazi bebekler oyle. Benim oglum 13 aylik hala öğürüyor. Acikmasini bekleyin acikinca sevdigi seylerden yedirin. Muz, pekmez, yogurt gibi. Daha cok kucuk

Bu arada püreye alistirma diye bir sey oldugunu dusunmuyorum. Hic blender kullanmadim ama benim oglan yutamiyor iste. Yogurtla karistirarak yediriyorum cogu seyi

Yemiyorsa zorlamayin. Bazi bebekler oyle. Benim oglum 13 aylik hala öğürüyor. Acikmasini bekleyin acikinca sevdigi seylerden yedirin. Muz, pekmez, yogurt gibi. Daha cok kucuk
bunu da denedim..iyice acıktıgı zaman iyice uykusu da geliyor.o haliyle anca al beni uyut diye huysuzluk yapıyor :)) mecburen uykusu gelmeden orta açlık derecesinde yedirmeyi deneyebiliyorum :)

Bu arada püreye alistirma diye bir sey oldugunu dusunmuyorum. Hic blender kullanmadim ama benim oglan yutamiyor iste. Yogurtla karistirarak yediriyorum cogu seyi
işte her çocuk ayrı bir dünya çünkü..bizimki şöyle yerdi seninki de yer kesin demek mantıklı gelmiyor bana..konu açma sebebim de biraz ayni durumda olan anneler varsa içimi rahatlatmak,biraz da verilebilecek mantigima uyan tavsiyeleri denemek için zihnimin bi kenarina yazmak ..bi şekilde yedirmek için çare bulmak gerek,bolca da sabır tabi..

E peki diyelim ki 12. Ayda puture gecildi ne olacak.. gec diye napsin yani anne? Ne kadar zorlarsak zorlayalim cocuk istemeyince yemiyor ki. :/
Bence bi de dis cikarma ayi da onemli. Sizinki mesela kac aylikken cikardi? Benim kizim 11.ayda cikardi ilk disini ve ondan sonra bi anda cigneyebilitesi geldi cocugun :KK70:
bir bebek ne kadar geç pütüre geçerse o kadar sert tepki gösterir. çünkü bebekler alışkanlıklarında vazgeçmek istemez. direnç gösterir. kızım ilk dişini 2 gün önce çıkardı. 2. dişinin ucu bugün patladı. ama 1 aydır omlette yiyor krepte köftede makarnada. en sevdiği şey tabaktan üzüm yakalayıp yemek mesela. benim kızımın ek gıda serüveni enteresan gelişim gösterdi. ilk denemede mesela ona kabak haşladım verdim. kendimizde de mücver vardı. kabak haşlamadan neffret etti nefret. öyle bi tükürdü sonra sinirlendi ki kabagı attı sağa sola ve kafama. ağladı sonra. sussun diye aldım kucağıma. o ara attı elini mücvere catır catır yedi. bende o zaman vazgeçtim zaten birşeyleri haşlayıp vermekten. şimdi kendimize yapılan herşeyi tuzsuz yapıyorum beraberce yiyoruz. dün lahmacun ayran yedi mesela :) tabi lahmacun 8 aylık bebeye uygun değil bunu örnek almayın sakın :KK70:

Olsun ama simdi alismis iste. 2den sonra yemeye baslamis .. eninde sonunda ogrenmis ..
Hic ogrenmeyecek sanmistim... herkes elestiriyordu daha öğrenemedi gibi :ukala:..
Bi yere yemeye gideceksek cikmadan kizimi doyurur oyle giderdim...cok şükür ogreniyorlar ama milletin elestirisi bitmiyor...

Damakla eziyor deniliyor genelde. Evet damakla eziyor ama şöyle birşey. Aynı ayda doğan arkadaşının 8dişi var. Elma vereyim mi dedi annesi.. bizimki de yer yani. Elmayı aldı yavrum parmağıyla eziyor damağıyla eziyor uğraşıyor. Yedi sonunda. Arkadaşı ise verilen dilimi katır kutur yedi. Blw başarılı olabilir ama blw yapan çocuklar başarıya ulaşmış o yeteneği olanlar. Ben gerçekten çok azmettim (niye yaptım şu an aklım almıyor) buharda prmak pişirmeler pankekler yerde sürekli bir şeffaf plastik, örtü, her yemek sonrası duş... Bıkmadım hani annelere zor geliyor durumu değil. Eline alıp ağzına götürmüyordu tadım bile yapmadan geçiyordu öğünler, benimki elinle parçalayıp atıyordu iki ay böyle geçti yemeyince yemiyor.

X